Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nośniki optyczne (https://forum.cdrinfo.pl/f28/)
-   -   VERBATIM DVD+R x16 (https://forum.cdrinfo.pl/f28/verbatim-dvd-r-x16-57886/)

ed hunter 16.03.2006 12:53

Cytat:

Napisany przez Atlantis
Hmm... pod wpływem twojej wypowiedi wyjąłem płytkę nagraną na początku lutego i sprawdziłem jaki da wykres. Co prawda to TDK, ale Verbatima też sprawdzę. :)
Co prawda błędów zarówno PIE jak i PIF wykryto MINIMALNIE więcej, ale sądzę, że to mieści się w granicy błedu (w końcu dwa badania tej samej płytki zaraz po nagraniu również nie dadza identycznego wyniku) za to maksymalna wartość jest MNIEJSZA. Co do wykresu PIF to bardzo podobny - część idiełek skoczyła z 1 do 2, ale za to inne spadły lub poznikały całkowicie... Jak mówiłem to mieści ię w granicy błedu.
Oki, zobacze jak Verbatim. :)

UPDATE: W przypadku Verbatima nagranego pod koniec stycznia sprawa wygląda bardzo podobnie - co prawda ogólnie ilość błędów NIEZNACZNIE wzrosła, nie zwiększyły się za to ich wartości maksymalne, gdzieniegdzie niektóre błędy poznikały lub się zmniejszyły - wszystko raczej mieści się w granicy błędu. :)

ale gdzie te wykresy???

Atlantis 16.03.2006 13:41

Ilość załączników: 2
Dobrze, wrzucam te wykresy :)
Pierwszy zaraz po nagraniu, drugi to dzisiejszy test.

Atlantis 16.03.2006 13:52

Ilość załączników: 2
Wiem, że nie ten temat, ale skoro o tym pisałem, to w celach orientacyjnych wrzucę też wyniki dla TDK. :)
Tak samo - u góry po nagraniu, na dole dzisiaj.

Wydaje mi się, że wyniki dobre. :) Co wy o tym myślicie, różnica jest normalna/mieści się w granicy błędu czy powinny mocno stać w miejsu przez cały czas?

Atlantis 16.03.2006 16:06

Ilość załączników: 1
I jeszcze jeden test - nagrany przed chwilą Verbatim DVD+R 16x (nagrywany 4x), wersja BOX, MCC 004. Chyba nie jest źle? ;)

lukusk 17.03.2006 15:51

Wyniki mamy podobne :P

Doradzają mi abym przeobił na 832s. Tylko czy warto ryzykować?

Atlantis 17.03.2006 17:23

Cytat:

Napisany przez lukusk

Wynik jest nawet oki, mam tą samą nagrywarkę z tym samym biosem - możesz porównać sobie z moimi wynikami trochę wcześniej. ;)

BTW sprawdziłem jednego Verbatima MCC 003 sprzed ponad roku, screena nie zrobiłem. ;) Wykres PIF jak marzenie, ale PIE pod koniec skacze do jakichś 80-100... Jednak nie stwierdzę czy to wina czasu, myślę że to efekt nagrywania na starym firmware, oraz tego że płytka to taka tania w kopercie, może nawet Pearl White (były MCC 003?)... Zwłaszcza, że nie przechowywana w idealnych warunkach wynik PIF zachwyca. ;) Maximum 2-3.

ed hunter 17.03.2006 18:48

Cytat:

Napisany przez lukusk

ryzyko małe, sprawdzić można, ale mój egzemplarz na biosach od 832 palił fatalnie. teraz, gdy jest nowy bios do 812 przerabianie chyba nie ma sensu (przecież nikt nie będzie na tym sprzęcie DL palił :>)

Atlantis 17.03.2006 20:17

Ogólnie rzecz biorąc na dziś dzień palenie DL na czymkolwiek nie ma większego sensu, bo nie kalkuluje się zwyczajnie. :P
No chyba, że ktoś chce sobie poeksperymentować, albo musi zrobić kopię filmu z płyty DVD9, a nie ma ochoty na dzielenie czy rekompresję, wtedy jeszcze rozumiem. ;) Może jak płyty stanieją, to kupię nowy palnik, na razie jednak na to się nie zapowiada...

ed hunter 17.03.2006 20:27

Cytat:

Napisany przez Atlantis
Ogólnie rzecz biorąc na dziś dzień palenie DL na czymkolwiek nie ma większego sensu, bo nie kalkuluje się zwyczajnie. :P
No chyba, że ktoś chce sobie poeksperymentować, albo musi zrobić kopię filmu z płyty DVD9, a nie ma ochoty na dzielenie czy rekompresję, wtedy jeszcze rozumiem. ;) Może jak płyty stanieją, to kupię nowy palnik, na razie jednak na to się nie zapowiada...

egoistyczne podejście :>
zamiast kupić nową spawarkę i dorobić skośnookich :uklon: to nie :>
tylko męczyć zabytkowego, wspaniałego litka 812S :fiu:
takie cuda techniki powinno się przechowywać w specjalnych warunkach, aby potomni wiedzieli jakie palniki były :taktak:
co z tego, że dzisiaj mamy super wodociągi jak i tak zachwycamy się rzymskimi akweduktami :spoko:

podpadłem już wszystkim moim OT? :rotfl:

szymekk27 17.03.2006 21:41

wypaliłem ponad 80 szt Verbatimów+R x16 z v x8 od MCC004

udało mi się "zepsuć" 1 szt.

ogólnie płytki bardzo polecam - najwyższa JAKOść

Atlantis 17.03.2006 22:21

A co takiego złego jest w tym "zabytkowym" 812S? Nigdy nie paliłem i nie palę hurtowo tysięcy płyt, od początku służył mi do własnego użytku i jak widać całkiem przyzwoicie pali, zwłaszcza na plusach. :) Może w końcu kupię jakiegoś Plextora lub coś takiego, ale zwyczajnie mam teraz ważniejsze wydatki, kusi mnie ten DVD-RAM ale pewnie wydam kasę dopiero gdy spadną nieco ceny płytek DL - proste. :)

ed hunter 17.03.2006 22:26

Cytat:

Napisany przez Atlantis
A co takiego złego jest w tym "zabytkowym" 812S? Nigdy nie paliłem i nie palę hurtowo tysięcy płyt, od początku służył mi do własnego użytku i jak widać całkiem przyzwoicie pali, zwłaszcza na plusach. :) Może w końcu kupię jakiegoś Plextora lub coś takiego, ale zwyczajnie mam teraz ważniejsze wydatki, kusi mnie ten DVD-RAM ale pewnie wydam kasę dopiero gdy spadną nieco ceny płytek DL - proste. :)

nic złego.
tylko do muzeum nie trafi...
działający :>

a wracając do tematu to poprzedni bios 812 nie rozpoznawał Verbatimów 16x i pozwalał je palić 2,4x :|

wtedy zmiana na 832 miała sens.

Atlantis 18.03.2006 07:31

Cytat:

Napisany przez ed hunter
nic złego.
tylko do muzeum nie trafi...
działający :>

No nie, może zdążę go wcześniej wymienić, wszystko zależy od tego czy nie będę miał ważniejszych wydatków. ;) Zresztą jak mówiłem służy do archiwizacji tego co ściągnę z Internetu, ewentualnie przyniosę od znajomego, mam mały dysk i często muszę na nim sprzątać. :) Nigdy nie nagrywałem i nie nagrywam płytek dla znajomych z czym tylko popadnie, a tym bardziej nie robię za dystrybutora. :) Tak więc aż tak mocno wykorzystywany nie jest i nigdy nie był. ;)

Cytat:

a wracając do tematu to poprzedni bios 812 nie rozpoznawał Verbatimów 16x i pozwalał je palić 2,4x :|

wtedy zmiana na 832 miała sens.
Heh... ja po części ze swojej ignorancji odnośnie upgradeowania biosa, po części z dziwnego strachu przed tą czynnością bardzo długo używałem biosa fabrycznie wgranego do tej nagrywarki. ;) Dlatego podejrzewam, że z powodu braku odpowiedniej strategii zapisu płyty nagrywały się ze sporą "górą" pod koniec, o czym wspominałem kilka postów wcześniej. Płyta nagrana rok temu, wtedy niestety nie robiłem jeszcze testów i nie wiem jak to wyglądało na początku, ale stawiam, że to nie czas jest winien bo reszta wykresu niemal perfekcyjna. ;) Verbatim jednak dobre płytki robi. ;)

polakT 18.03.2006 11:04

moj litek :D - zbliza sie juz jego kres ;(. Wypalil nie wiecej jak 4k nie mniej niz 3,5k dvd. Nie zapisuje juz na niczym 8x tylko 4x. A wynik jak w zalaczniku. Verba 16x oczywisice :D

Atlantis 18.03.2006 21:00

No nie, ja myślę że ilość płytek wypalonych przez mojego litka liczy się w setkach, do tysiąca mu jeszcze daleko. ;) Wypalałem tylko dla siebie, dla znajomych sporadycznie, tak więc dużo tego nie było. ;)
Do odczytu mam osobny napęd, podobnie jak do nagrywania CD-R. :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:27.