Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Fotografia (https://forum.cdrinfo.pl/f42/)
-   -   Wybór aparatu, co kupić, osprzęt - filtry, obiektywy, itp (https://forum.cdrinfo.pl/f42/wybor-aparatu-co-kupic-osprzet-filtry-obiektywy-itp-55075/)

Sunna 19.05.2008 17:49

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 931481)
Dodatkowo jest fajna i bardzo rzadka w aparatach funkcja używania zoomu (optycznego) podczas filmowania.

Jak to rzadka ?
Wyatarczy sie przybliżyć do filmowanego obiektu i juz ma sie dowolny zoom optyczny :D

andrzejj9 19.05.2008 17:17

Cytat:

Napisany przez frog (Post 931445)
@Andrzej no u mnie w Zabrzu juz za 1,1tys bym go mial. Z USA nie mam mozliwosci takze cena taka raczej pozostanie. No ale i tak mam odlozony tys tak liczylem takze nie ma zle. Co do dzwieku no to tak jak mowisz nie mam chyba na co liczyc lepszego ale chodzilo mi tylko o taka tolerancje na DUZE BASSY bo ogolna jakosc wiem ze jest kijowa w aparatach no ale zobaczymy. Chyba nie znajde nic lepszego. Tutaj mnie te parametry ogniskowych i zoom 10x i male wymiary i fajny duzy wyswietlacz wciagnal ;> Powiedz mi tylko bo slyszalem ze malo tam ustawien manual ... ale zdjecie w spei czy czern biel bede mogl w roznych warunakch zrobic i czy lampe bede mogl wylaczac kiedychce w roznych ustawieniach ??? Tak jak mowie np w dyskotekach bo tam czasami lamp nie wlaczam jak jest duzo laserow i innych swiatel i wtedy fajnie wychodza zdjecia. I pytanie co do karty I drugie pytanko jeszcze jaka masz karte ? Bo nie wiem czy brac tego SANDISK ULTRA II czy KINGSTONA CLASS 6. Podono te class6 najszybsze... No i jak mowisz ze masz 8gb to taka tez wezme...

Jedyne, czego ten aparat nie ma to ręcznego ustawiania przesłony i migawki. Wszystko inne, czyli nasycenie bieli, podbicie kolorów itp. możesz spokojnie ustawiać.

Dodatkowo jest fajna i bardzo rzadka w aparatach funkcja używania zoomu (optycznego) podczas filmowania.

Co do zdjęć w ciemnościach to jeszcze nie testowałem, ale to, co już widziałem, to że bardzo dobra jest lampa błyskowa, więc nie powinno być problemu. Dodatkowo są długie czasy naświetlania i wyższe czułości (ISO 1600 w ustawieniach standardowych plus podbicie nawet do 6400).

Jeśli chodzi o kartę to będę musiał sprawdzić w domu, bo teraz nie pamiętam. W każdym razie 8GB szóstej klasy jeśli chodzi o szybkość. Firma dla mnie nieznana, ale na Amazonie było kilkaset komentarzy i wszyscy bardzo zachwalali.

joujoujou 19.05.2008 15:21

Sandisk ultra II SDHC jest zazwyczaj sprzedawany wraz z czytnikiem, bardzo dobrym sk***261;din***261;d. :taktak:

http://forum.cdrinfo.pl/f115/test-sa...dhc-8gb-76911/

:czytaj:

frog 19.05.2008 12:15

@Andrzej no u mnie w Zabrzu juz za 1,1tys bym go mial. Z USA nie mam mozliwosci takze cena taka raczej pozostanie. No ale i tak mam odlozony tys tak liczylem takze nie ma zle. Co do dzwieku no to tak jak mowisz nie mam chyba na co liczyc lepszego ale chodzilo mi tylko o taka tolerancje na DUZE BASSY bo ogolna jakosc wiem ze jest kijowa w aparatach no ale zobaczymy. Chyba nie znajde nic lepszego. Tutaj mnie te parametry ogniskowych i zoom 10x i male wymiary i fajny duzy wyswietlacz wciagnal ;> Powiedz mi tylko bo slyszalem ze malo tam ustawien manual ... ale zdjecie w spei czy czern biel bede mogl w roznych warunakch zrobic i czy lampe bede mogl wylaczac kiedychce w roznych ustawieniach ??? Tak jak mowie np w dyskotekach bo tam czasami lamp nie wlaczam jak jest duzo laserow i innych swiatel i wtedy fajnie wychodza zdjecia. I pytanie co do karty I drugie pytanko jeszcze jaka masz karte ? Bo nie wiem czy brac tego SANDISK ULTRA II czy KINGSTONA CLASS 6. Podono te class6 najszybsze... No i jak mowisz ze masz 8gb to taka tez wezme...

andrzejj9 19.05.2008 11:08

Cytat:

Napisany przez frog (Post 931405)
Kurde ten Panasonic mnie zafascynowal ;> Powiedzcie mi tylko jakie roznie sa miedzy tym TZ5 a FX35 ? Aha i czy do takich aparatow jak nagrywaja HD to rozumiem szybka karta musi byc. CZy pojemnosc 8GB nie bedzie zadnym problemem czy max 4gb oczywiscie wersje jakas SPEED wziasc SANDISKA Ultra II czy KINGSTONA.... Class 6 czytalem ze to najszybsze niby obecnie karty....

Mam od mniej więcej tygodnia Panasonic-a TZ5, do niego kartę 8GB. Nie miałem jeszcze czasu dokładniej potestować (liczę na ten weekend), ale na pewno poprawnie ze sobą współpracują.

Co do pytania wcześniej - Panasonic spełnia wszystkie wymagania poza jednym (tzn. w Polsce jeszcze drugim - ceną. Na Allegro co prawda dostanie się za ok. 1300 (w sklepach 1500), ale to dalej trochę więcej. W Stanach kosztuje ok. 300 dolarów, więc jeśli miałbyś możliwość sprowadzenia..) - dźwiękiem. Sam jeszcze nie testowałem, ale w licznych recenzjach czytałem, że bardzo słabej jakości dźwięk nagrywa. Z tym, że generalnie jeśli chodzi o aparatu to o dobrym dźwięku słyszałem tylko Canonie, o ktorym właśnie pisałeś (i jego kolejnych modelach). W pozostałych jest jeden mały mikrofon to i nagrywany dźwięk nie może być super jakości.

frog 19.05.2008 10:40

Kurde ten Panasonic mnie zafascynowal ;> Powiedzcie mi tylko jakie roznie sa miedzy tym TZ5 a FX35 ? Aha i czy do takich aparatow jak nagrywaja HD to rozumiem szybka karta musi byc. CZy pojemnosc 8GB nie bedzie zadnym problemem czy max 4gb oczywiscie wersje jakas SPEED wziasc SANDISKA Ultra II czy KINGSTONA.... Class 6 czytalem ze to najszybsze niby obecnie karty....

joujoujou 19.05.2008 00:29

SX100IS, albo A720IS - ten drugi bdb sobie radzi z nagrywaniem d***378;wi***281;ku w b. g***322;o***347;nych miejscach (m***243;j przyk***322;ad tutaj), ale w mono.

frog 18.05.2008 23:18

Siopaki pomozcie w wyborze..... Do tej pory mialem CANONA S2 IS. I w sumie wszystko bylo by GIT gdyby nie gabaryty:/ Latam po dyskotekach i musze go targac ze soba bo mi sie do kieszeni nawet nie miesci:/ Takze sprzedaje CANONKA i szukam godnego nastepcy. Co powinien miec :
1.JA juz tu napisalem jakies male gabaryty
2. Mozliwie duzy ekranik. To zawsze fajna sprawa
3. Stabilizacje obrazu
4. Jak najwiekszy zoom optyczny. Chcialbym min. 6x. Teraz mialem 12:(
5. Dobra jakosc robienia zdjec w ciemnych warunkach ( glownie cluby,dyskoteki)
6. B. Dobra jakosc nagrywanego dzwieku w filmach. (glownie w dyskotekach bedzie nagrywane)

Jak widac aparat glownie na dyskotekach imprezach bedzie uzywany. Canon ladnie obraz mi nagrywal ale audio trzeszczalo jak bassy lecialy :/ A pamietam jak mialem kiedys HPek starego to sobie lepiej z tym radzil. Kumpel ma jakiegos SONY cybershota i tez mu fajnie dzwiek nagrywa. Chcialbym zostac przy CANONie no ale jesli w tej firmie z dzwiekiem w takich sytuacjach w kazdym modelu jest to bede musial sie przesiac na co innego.
CENA : Chcialbym sie zmiescic w 1tys.

Polecicie cos ????

Np takie cos Canon Digital IXUS 970 IS lub troszke wiekszy CANON A650 ? A moze PANASONIC DMC-TZ5 lub DMC-FX35?

czechoj 18.04.2008 21:22

Cytat:

Napisany przez Zetoxa (Post 922230)
piwo mi si***281; nale***380;y, bo to ja ci poleci***322;em kodaka:)

jaka pami***281;tliwa franca :spoko:

ed hunter 18.04.2008 20:22

Cytat:

Napisany przez Zetoxa (Post 922230)
piwo mi się należy, bo to ja ci poleciłem kodaka:)

Jasne, że Ci się należy. :taktak: A ja je wypiję :piwko2:

Zetoxa 18.04.2008 19:12

piwo mi się należy, bo to ja ci poleciłem kodaka:)

czechoj 18.04.2008 16:04

ja ostatnio kupi***322;em Kodak Z1285 ca***322;kiem por***281;czne g***243;wienko do roboty akurat w sam raz no i nabija dat***281; :)

andrzejj9 17.04.2008 10:16

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 921586)
@andrzejj9
no coż mój brat sprowadzi sobie po znajomości D80+Nikkor 50/1.8 też w USA bo w polsce drożyzna..
ten panasłonic podoba mi sie ale moze poczekam na następce DMC-FZ8 ;)
Tylko przy takich cenach.. faktycznie w polsce sie nie oplaca - cokolwiek bym nie kupował.
@jou
no chyba bede musial... bo juz tyle reputek wisze...
czy restrykcje nie zostały ostatnio zwiększone? jakoś wyjątkowo często widze teraz te komunikaty.

Mamy jeszcze w domu z ojcem FZ20. W sumie udana kontrukcja, ale mi jakoś nigdy specjalnie nie przypadła do gustu.

sobrus 16.04.2008 22:36

@andrzejj9
no co***380; m***243;j brat sprowadzi sobie po znajomo***347;ci D80+Nikkor 50/1.8 te***380; w USA bo w polsce dro***380;yzna..
ten panas***322;onic podoba mi sie ale moze poczekam na nast***281;pce DMC-FZ8 ;)
Tylko przy takich cenach.. faktycznie w polsce sie nie oplaca - cokolwiek bym nie kupowa***322;.
@jou
no chyba bede musial... bo juz tyle reputek wisze...
czy restrykcje nie zosta***322;y ostatnio zwi***281;kszone? jako***347; wyj***261;tkowo cz***281;sto widze teraz te komunikaty.

joujoujou 16.04.2008 19:47

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 921292)
o 10MB/s całkiem niezle. Do readyboosta w zupełności starczy. Choć pewnie zależy od czytnika.

Bardzo zależy od czytnika - porównaj z drugim testem - http://forum.cdrinfo.pl/f115/test-sa...-sd-2gb-76881/
Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 921292)
btw.
Jak wyłączyć sobie te komunikaty "pownieneś dać troche reputacji innym" i drugi "musisz odczekać 24 godziny"... ? :D
Taki ładny test, a ja nie moge nagrodzić. A kolejka rośnie i potem zapomne :sciana:

Notuj sobie w pliku tekstowym. :pisze:

:mruga:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:19.