Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Fotografia (https://forum.cdrinfo.pl/f42/)
-   -   Wybór aparatu, co kupić, osprzęt - filtry, obiektywy, itp (https://forum.cdrinfo.pl/f42/wybor-aparatu-co-kupic-osprzet-filtry-obiektywy-itp-55075/)

nimal 16.08.2005 08:35

oczywiscie masz racje
mea culpa - piaslem z pamieci zamiastk kuknac na liste modeli... ale wole sie nie stresowac tym apratem :) ostatnio jak go ogladalem kosztowal 31000... w promocji...

icemac 23.08.2005 08:39

a ja tam i tak kupe sobie sobie canona a510, bo jest tani i wyczytalem ze dobry ;)

a chcialbym canona 300D, lub 350D, lecz z powodu brakow finansowych (cos musze kupic na wyjazd na wczasy w pazdzierniku) kupuje to powyzsze :D

para 23.08.2005 08:49

Cytat:

Napisany przez icemac
a ja tam i tak kupe sobie sobie canona a510, bo jest tani i wyczytalem ze dobry ;)

a chcialbym canona 300D, lub 350D, lecz z powodu brakow finansowych (cos musze kupic na wyjazd na wczasy w pazdzierniku) kupuje to powyzsze :D

No i dobrze, nie zawsze można sobie na wszystko pozwolić.

nimal 23.08.2005 08:54

bardzo dobry wybor na poczatek, Ice :)
pouzywasz go rok, dwa i wtedy bedziesz wiedzial czego bardziej potrzebujesz - nastepny aparat kupisz juz swiadomie, chocby 350D (znaczy jego nastepce) ze szklami odpowiednimi do Twoich zastosowan :) po co kupowac tele o stalym swietle robiac glownie krajobrazy? albo rybie oko fotografujac dziecko w piaskownicy :)

icemac 23.08.2005 09:48

@nimal

swiadomie to kupilem lustrzanke eos 300 i jestem bardzo zadowolony a taraz "zabawka" a510 to mi na jakis czas wystarczy :tak!:

CIAPEK 23.08.2005 09:53

Cytat:

Napisany przez icemac
@nimal

swiadomie to kupilem lustrzanke eos 300 i jestem bardzo zadowolony a taraz "zabawka" a510 to mi na jakis czas wystarczy :tak!:

sam kupiłem kilka dni temu A510! dokupiłem jeszcze 512 MB Kingston zwykly speed bo po co high w tym aparacie, statywik i futerał no i czekam na nowe accu.
wyczesany sprzęt :spoko: tylko dużo chce jeść ;) wiadomo czego baterii!

icemac 23.08.2005 09:55

karte mam od mp3playera ;) tez SD Kingstona 512 :D

a z bateriami to na ile stykaja ??

CIAPEK 23.08.2005 11:05

Cytat:

Napisany przez icemac
karte mam od mp3playera ;) tez SD Kingstona 512 :D

a z bateriami to na ile stykaja ??

mistrzu ja czekam na nówki Duracellki 2300 i na szybszą ładowarke z funkcją rozład i mam nadzieje ze zrobie na jednej parze z połowe karty.
Teraz ładowałem 600 i starszą ładowarką bez żadnych wskaźników to para stykała mi na jakies 20 zdjęć i troche zabaw w manualu więc rzeźnia.
Więc również obiektywnie nie powiem Tobie ile ujade na tych 2300 bo jeszcze nie wiem :) ale powiem.
Dołączone do zestawu alka Panasonica wystarczyly na kilka godzin zabawy i z 30 zdjęć i padły :/
Ogólnie czytałem na różnych stronkach to aparat lubi jeść i nieźle się nagrzewa (to już zdążyłem zauważyć). Kumpel ma Soniacza i do niego Sony accu chyba 800 i aparat jest super ekonomiczny, ale za Sony to ja dziekuje chyba że kamery to jak najbardziej.
pzdr

_bakupl_ 23.08.2005 12:57

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
mistrzu ja czekam na nówki Duracellki 2300 i na szybszą ładowarke z funkcją rozład i mam nadzieje ze zrobie na jednej parze z połowe karty.
Teraz ładowałem 600 i starszą ładowarką bez żadnych wskaźników to para stykała mi na jakies 20 zdjęć i troche zabaw w manualu więc rzeźnia.
Więc również obiektywnie nie powiem Tobie ile ujade na tych 2300 bo jeszcze nie wiem :) ale powiem.
Dołączone do zestawu alka Panasonica wystarczyly na kilka godzin zabawy i z 30 zdjęć i padły :/
Ogólnie czytałem na różnych stronkach to aparat lubi jeść i nieźle się nagrzewa (to już zdążyłem zauważyć). Kumpel ma Soniacza i do niego Sony accu chyba 800 i aparat jest super ekonomiczny, ale za Sony to ja dziekuje chyba że kamery to jak najbardziej.
pzdr

Tez mam te Duracell 2300mAh....czy coś takiego... zarówno HP 435 jak 717 zrobie cała 256MB karte....z..troche mniej niż polową zdjęc z lampą błyskową...

andrzejj9 23.08.2005 14:39

To chcecie powiedzieć, że te aparaty są na zwykłe baterie, a nie specjalne akumulatorki? Przecież to rzeczywiście byłby pożeracz baterii...

icemac 23.08.2005 14:52

no tak
a510 jest na dwa akumulatorki AA lub dwie baterie AA

a co ??

CIAPEK 23.08.2005 15:47

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
To chcecie powiedzieć, że te aparaty są na zwykłe baterie, a nie specjalne akumulatorki? Przecież to rzeczywiście byłby pożeracz baterii...

dwa słowa: nie czaje :|
domyślam się, ża napisałeś to żartem bo Twoja wiedza na temat fotografii jest dość głęboka jak sądze

andrzejj9 23.08.2005 16:58

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
dwa słowa: nie czaje :|
domyślam się, ża napisałeś to żartem bo Twoja wiedza na temat fotografii jest dość głęboka jak sądze

Wiesz, że to nawet nie był żart..

Owszem, dawno dawno temu, kiedy miałem jeszcze najzwyklejszego "głupola" to był on na zwykłe paluszki.. Ale potem już Pentax IQ-Zoom na te specjalne baterie fotograficzne (nie pamiętam symbolu), które mają o niebo większą pojemność, i podobnie kolejny aparat - lustrzanka Pentax MZ-6. I na tego typu aparaty to w zupełności wystarczało - na mniej więcej 10 rolek filmu, czasami o kilka więcej.

Ale kiedy kupiłem sobie cyfrówkę, w niej już był specjalny rodzaj akumulatorka, która ładuje się w specjalnej ładowarce. A ponieważ cyfry ze względu na wszelkie dodatkowe funkcje (chociażby kilkucalowy jasny ekranik, nagrywanie filmów i inne..) żrą baterię strasznie i zdarza się, że starcza ona na dosłownie 2 - 3 godziny intensywnej "zabawy" to do głowy by mi nie przyszło, że można do tego typu aparatu dać zwykłe baterie.. A jeśli tak jest, to jestem naprawdę zaskoczony..

Dlatego mimo wszystko powtórzę to pytanie - i nie w formie żartu - są aparaty, do których nie dołączane są specjalne akumulatorki?

CIAPEK 23.08.2005 17:46

no wiem o co chodzi
accu po prostu muszą być
Powtórze jeszcze raz... do mojego Canona dołączono dwa paluszki: Panasonic LR6-AA Industrial Alkaline (not for retail trade) czyli jednorazowe. Producent wyszedł z założenia że klient w swoje baterie accu musi zaopatrzyć się sam i tak też jest w moim przypadku. Jade na wlasnych accu i chyba zwykłej ładowarce.
pozdrawiam

ed hunter 23.08.2005 19:15

do Canona S2 wchodzą 4 AA, starczają na kilka dni (kilkaset zdjęć/zapełnienie 512MB)

kupiłem sobie ładowarkę BILORA taką jak na obrazku tylko z akumulatorami 2500 - ładuje je 3 godziny.

http://www.bilora.de/08_produkte/5_e...geraet/581.jpg

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:58.