![]() |
Cytat:
|
Jak dla mnie, to zdjęcia z Sony są ładniej podretuszowane przez aparat. ;)
|
@pops Canon z serii A czy? Jaki konkretnie model masz na myśli?
Ten by się nadał? http://www.canon.pl/For_Home/Product...Shot_A4000_IS/ A3500 IS też ma stabilizację obrazu http://www.canon.pl/For_Home/Product..._IS/Index.aspx |
W tego typu aparatach najważniejsza jest imho jasność obiektywu i fizyczna wielkość matrycy. W tej kolejności. Z tego co wymieniłeś ja bym się zastanawiał pomiędzy Canonem a Panasem. Zapewne bym poszedł w stronę Canona. Tylko bym dołożył kilka złotych do modelu wyżej ze stabilizacją.
|
Kompakt do 400zł.
Z tej listy coś się nada? Cytat:
|
A do jakiej kwoty ten stolik potrzebujesz?
|
Stolik bezcieniowy do małych przedmiotów, maks. 20 cm
Możliwie tani, jak najtańszy, chińczyka. Potem lepszy kupię. Kojarzy ktoś? |
witajcie :)
zastanawiam się nad kupnem aparatu Canon PowerShot SX230 HS - z tego co wyczytałem w necie, przeglądając testy wypadł całkiem dobrze w swojej klasie, czyli w klasie kompaktów. dzięki za info i opinie, bo panasonic dogorywa ... |
Taki cytat ze strony Nikona:
"Niektóre piksele na monitorze LCD aparatu są czarne lub zawsze świecą Na ekranach monitorów i wizjerów elektronicznych w aparatach cyfrowych mogą być widoczne piksele, które zawsze świecą lub są stale wygaszone." Także może to nawet nie podlega gwarancji. Jak coś to chyba tylko wymiana w sklepie na podstawie "niezgodności z umową"... Nie wiem co z tym robić. |
Z dwojga złego wolałbym na matrycy.
Na matrycy jeden, dwa czy dziesięć to dosłownie żadna różnica. A na wyświetlaczu wnerwia. |
No właśnie w menu ten pixel też jest widoczny a im ciemniej tym bardziej - czyli kwestia wyświetlacza.
|
Podczas kompresji JPEG hot piksele są usuwane jako szum. No ale czy hot piksel jest na wyświetlaczu czy na matrycy można chyba łatwiej sprawdzić? Wystarczy "przykryć" podgląd zdjęcia jakąś pozycją menu, albo sprawdzić na wizjerze czy widać to samo... ;)
|
Odp: Wybór aparatu, co kupić, osprzęt - filtry, obiektywy, itp
Myślałem, że wystarczy zdjęcie w JPEG. Trzeba powtórzyć test.
|
Ale to w RAW? W JPG martwe takie piksele są automatycznie usuwane.
W RAW oglądanym przez jakis jakiś mniej wspierany przez producenta program np rawtherapee można je sobie ładnie pooglądać. I nie zdziw się jeżeli będzie ich sporo. |
Robiłem nawet test ma martwe pixele (wydaje mi się, że prawidłowo): szybkość migawki: 1 sec; ISO 100 i samowyzwalacz. Po wciśnięciu wyzwalacza założyłem pokrywkę na obiektyw i zrobiłem zdjęcie, które sprawdziłem programem DeadPixel Test i niby zero martwych pixeli.
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:55. |