Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Fotografia (https://forum.cdrinfo.pl/f42/)
-   -   Wybór aparatu, co kupić, osprzęt - filtry, obiektywy, itp (https://forum.cdrinfo.pl/f42/wybor-aparatu-co-kupic-osprzet-filtry-obiektywy-itp-55075/)

Kris 17.03.2013 18:44

Jeśli to na wyświetlaczu, nie na matrycy, to ja bym olał. :mruga:

Mapuje się gorące/padnięte piksele na matrycy, nie na wyświetlaczu (chyba, że czegoś nie wiem, też może być taka opcja).
Wyświetlacz masz po to, żeby widzieć podgląd zdjęcia.

Krzycho83 17.03.2013 16:13

Od piątku mam już swój zestaw: Nikon 5100 z obiektywem Nikkor 18-55 oraz Nikkor 55-200 i jestem bardzow zadowolony. Trochę obawiałem się skomplikowanej obsługi aparatu jako lustrzanki ale na szczęście moje obawy okazały się bez zasadne. Menu też nie jest jakoś specjalnie skomplikowane a może jedynie mniej 'kolorowe' jak w Sony A57.
Martwi mnie natomiast jedna rzecz: na wyświetlaczu w jednym miejscu wyświetla mi się chyba jakiś "hot pixel" - czerwony punkcik, którego intensywność wzrasta wraz z tym jak ciemniejszy obraz jest wyświetlany. Dodam, że na szczęście na zdjęciach nie widać tej kropki. Czytałem, że to zdarza się dość często w lustrzankach i po wymianie na inny model pixele też mogą się trafić więc nie wiem czy to ma sens. Nie jest to jakieś uciążliwe ale z drugiej strony chciałoby się, żeby żeby taki sprzęt był jednak pozbawiony wad. Ten pixel podobno może być "zmapowany" w serwisie albo druga opcja: wymiana body bo sprzęt kupiłem w sklepie internetowy (niezgodność przedmiotu z umową). Poza tym nie zdążyłem jeszcze nacieszyć się aparatem i nie chciałbym go zaraz odsyłać ;)

Krzycho83 12.03.2013 21:20

Odp: Wybór aparatu, co kupić, osprzęt - filtry, obiektywy, itp

Po tym co napisał sobrus zacząłem zastanawiać się czy ostatnie moje decyzje były słuszne ;-)

ynsiwy 12.03.2013 20:57

A co sądzicie o aparacie http://allegro.pl/aparat-cyfrowy-can...075286124.html

Taki sobie upatrzył...w sumie myślałem, że celuje w coś innego, a mu zależy na małych rozmiarach, okazuje się...

sobrus 12.03.2013 19:35

I tak i nie.

FZ38 jest świetny, to prawda. Sam mam FZ8, też jest super. W ogóle seria FZ poza paroma wyjątkami jest bardzo udana.

Nie zgodzę się natomiast co do drogich kompaktów. To nie jest tak, że każdy fotograf kończy na lustrzance :nie:. Bardzo dużo używa właśnie drogich kompaktów. Tak jak napisałem to nie są zabawki, a różnica w jakości zdjęć miedzy nimi a chociażby serią FZ jest bardzo duża. Nie mówie tu oczywiście tylko o kompaktowych Leikach czy Sony RX100.

Weźmy nawet tego EX2F, najtańszy z drogich kompaktów. I pewnie najgorszy. vs FZ38.
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM

Wybierzcie FZ35/38 oraz Samsunga EX2F, po stronie FZ38 wybierzcie ISO1600, po stronie Samsunga ISO400. Jakościowo jest przepaść (różnica w ISO wynika z jasności obiektywu)

Ale idzmy dalej: gdybyście chcieli to zdjęcie zrobić Canonem 450D z kitowym obiektywem to trzebaby ustawić na nim ISO2500. Ale ... takiej opcji nie ma i już przy ISO1600 oferuje znacznie gorszą jakość niż EX2 w ISO400.
Najbliżej będzie porównać ISO200 z EX2F z ISO1600 z Canona. Różnica może niektórych zaskoczyć ;)
Niestety bez obiektywu kosztującego więcej niż EX2F ten Canon go nie pokona (uprzedzając - Canon F1.8 za ~500zł nie ma stabilizacji więc nie całkiem sprawę załatwi).

Oczywiście ISO i szumy to nie wszystko, w pełni się zgadzam, ale tak czy inaczej tym aparatom jakościowo bliżej do tanich lustrzanek bez drogiego osprzętu niż do tańszych braci kompaktów.

Dlatego wolałbym tego EX2, do którego w razie czego można podłączyć lampę błyskową i uczyć się większości rzeczy dostępnych w lustrzankach (pełny manual itd - FZ35 to ma, ale hotshoe już nie ma :( ).
Można nawet na nim chyba uzyskać głębie ostrości porównywalną z systemem u43. A jeżeli ktoś kiedyś kupi lustro to zawsze zostanie mu jako backup.
Pare stówek więcej - ale możliwości o wiele wieksze a jakość dużo lepsza. I zabawa z odkrywaniem świata fotografii na zimowe wieczory ;)

No chyba że chodzi o typowo amatorski zwykły aparacik to wtedy faktycznie coś od Canona (ew Panasonica) ale nie wiem dokładnie co :hmm:

Jarson 12.03.2013 19:02

Zdecydowanie. Ten FZ-38 to bardzo fajny aparat, to po pierwsze. Po drugie, jeśli to ma być do nauki to znaczy, że potem jest opcja na lustrzankę - tym bardziej więc nie ma najmniejszego sensu szarpać się na drogi kompakt. Po trzecie, za cenę do 1000 zł nie ma szans na nic lepszego z nowych aparatów niż ten Panasonic. Po czwarte, te droższe też nie są wcale aż tak widocznie różne - oczywiście nie widziałem każdego, ale testy zdarza mi się czytać. Dodatkowe bajery, jednak nie mające żadnego związku z fotografią, poza jednym wyjątkiem - wszelkiego rodzaju tryby HDR bardzo poszły do przodu, a to akurat jest fajne.

Używany aparat, plus od ręki dodatkowy/e aku, jeśli nie ma, plus większa karta pamięci, bo jak używany to pewnie karta kupowana za czasów, gdy standardem były nieco mniejsze - wsio na początek ;)

Arepo 12.03.2013 10:43

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1244329)
300zł więcej, ale przynajmniej to nie jest już zabawka :taktak:

tylko po co osobie, która nie ma pojęcia o fotografii aparat za 1300 zł :hmm:

za 400-500zł można kupić używany aparat, który 2 lata temu kosztował 2000zł, moim zdaniem to lepsze rozwiązanie ...

Krzycho83 12.03.2013 09:43

A mi jednak się odmieniło przez weekend :P Na potwierdzenie wczoraj byłem w euro-rtv żeby obejrzeć interesujące mnie aparaty i doszedłem do wniosku, że nie do końca mi podoba się wizjer (lcd) w Sony w porównaniu do klasycznego wizjera. Poza tym Sony ma sporo fajnych bajerów (lepsze filmy, hdr "od ręki", wyświetlacz "mini bravia") ale jeśli chodzi o same zdjęcia i sposób mocowania wyświetlacza to Nikon 5100 jest lepszy i nad tym modelem aktualnie się zastanawiam. Dodatkowo trafiłem na fajną cenę zestawu Nikon5100 + 15-55vr + 55-200vr za 2499zł w... carefourze ;P tak taniej nie znalazłem nawet na alle... jakaś oferta specjalna:)

sobrus 11.03.2013 15:19

Nie znam się na aparatach z tej półki cenowej.
Ja bym dopłacił do Samsunga EX2 z obiektywem F1.4-F2.7
http://allegro.pl/aparat-cyfrowy-sam...093512951.html

300zł więcej, ale przynajmniej to nie jest już zabawka :taktak:

ynsiwy 11.03.2013 13:30

On nie ma pojęcia o fotografii, ogólnie zależy mu na manualnyn trybie :) , żeby móc się po bawić. Tak określił swoje wymagania.
Ja osobiście używam Eos 450D,ale to inny segment i nie wiem co mu doradzić.

Krzycho83 11.03.2013 13:21

Cytat:

Napisany przez ynsiwy (Post 1244298)
Z tym, że on nastawiony jest na zakup czegoś nowego, a nie używanego, hmm

Gdyby jednak zmienił zdanie to będę sprzedawał Panasonica FZ-38 w bardzo dobrym stanie ;)

andrzejj9 11.03.2013 13:21

To jeśli w ogóle jest mowa o superzoomach (niech sprawdzi czy gabarytowo mu to odpowiada) to dobrym wyborem jest np. Canon SX40. Zwykle kosztuje około 1300-1400 zł, ale jest oferta na Allegro poniżej tysiąca:

http://allegro.pl/okazja-canon-power...092495810.html

(od razu mówię, że się jej dokładnie nie przyglądałem)

ynsiwy 11.03.2013 13:18

Z tym, że on nastawiony jest na zakup czegoś nowego, a nie używanego, hmm

Arepo 11.03.2013 13:14

Cytat:

Napisany przez ynsiwy (Post 1244295)
Hej, czy moglibyście polecić jakiś kompakt do 1000 zł? Znajomy chce się trochę pobawić i po uczyć, a przy tym nie jest wymagający. Po prostu chcę kupić coś na początek.

Też byłem jakiś czas temu przed podobnym zakupem i koledzy polecili mi tutaj panasonica FZ-28. Kupiłem i jestem bardzo zadowolony :). Nowego już nie ma w sklepach, ale używany można dostać nawet poniżej 500 zł.

ynsiwy 11.03.2013 13:08

Hej, czy moglibyście polecić jakiś kompakt do 1000 zł? Znajomy chce się trochę pobawić i po uczyć, a przy tym nie jest wymagający. Po prostu chcę kupić coś na początek.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:55.