Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Fotografia (https://forum.cdrinfo.pl/f42/)
-   -   Wybór aparatu, co kupić, osprzęt - filtry, obiektywy, itp (https://forum.cdrinfo.pl/f42/wybor-aparatu-co-kupic-osprzet-filtry-obiektywy-itp-55075/)

sobrus 08.03.2013 22:22

Matryce może mieć, Sony ma bardzo dobre matryce i robi dla wielu firm.
Ale sensor to co innego niż elektronika.

Cały proces przetwarzania danych z sensora jest w Nikonie zapewne zupełnie inny, inny sprzęt, inne oprogramowanie, inne ustawienia - stąd zdjęcia mogą być zupełnie inne.

A57 i D5100 idą jeżeli chodzi o jakość zdjęć idą łeb w łeb. Nikon w pewnych sytuacjach lepiej radzi sobie z szumem, ale obraz z niego jest bardziej wyprany.
Obraz z Sony jest bardziej żywy, choć troche bardziej szumi - przypomina stare lustrzanki na CCD. Być może to po prostu kwestia ustawień.
Canon szumi jeszcze bardziej i generalnie - nie porywa w żadnym aspekcie. Dla mnie przegrany.

Z tych aparatów moim zdaniem najlepszą jakość zdjęć oferuje Pentax K-30.

Krzycho83 08.03.2013 21:44

Odp: Wybór aparatu, co kupić, osprzęt - filtry, obiektywy, itp

Czytałem o tym na jakimś forum fotograficznym i to samo mówił sprzedawca w MM. Podobno Nikon produkuje tylko body i obiektywy natomiast jeśli chodzi o elektronikę to lepiej jest to zaprogramowana przez Nikona niż sony jak na razie.

EDIT:
cytat z forumphoto.pl:
"Co do matrycy to A57 ma tę samą matrycę co D5100, A67 tę samą co D3200. Z tym, że Nikon lepiej potrafi oprogramować te matryce."

Tylko nie wiem czemu video jest trochę gorsze w nikonie.

sobrus 08.03.2013 21:22

Jesteś pewien że Nikon posiada elektronikę Sony?
Pierwszy raz o takim czymś słyszę.

Krzycho83 08.03.2013 20:45

Ostatnio byłem w MM żeby dokładniej obejrzeć wszystkie modele. Trafiłem na bardzo kompetentnego sprzedawcę, z którym rozmawiałem prawie półtorej godziny. Przedstawił mi większość plusów i minusów każdego aparatu. W tej chwili pod uwagę biorę Nikona D5100, Canona 600d oraz Sony alpha A57 do którego najbardziej się skłaniam obecnie. Sony jako jedyny z tej trójki posiada stabilizację obrazu w korpusie także można stosować obiektywy bez stabilizacji (tańsze) oraz ma bardzo porównywalną jakość zdjęć ale najlepszą jakość video. Nikon niestety najsłabszą. Poza tym Nikon posiada elektronikę Sony a sony z kolei odziedziczyło technologie po minolcie. Mimo że wszystkie modele są bardzo zbliżone to sony wydaje się najmniej skomplikowany ale nie posiada rzeczywistego wizjer tylko wyświetlacz LCD. Oby przez weekend znowu mi się nie odmieniło :-)

Jarson 06.03.2013 00:31

Brałbym Sony, głównie dlatego, że lubię aparaty tej firmy. Wielu ludzi brałoby Nikona (specyfikacja przecież bardzo podobna, rozdzielczość sporo większa) tylko dlatego, że lubią aparaty tej firmy ;)

Ma słabszą standardową lampę błyskową i przynajmniej z moich doświadczeń to się sprawdza - Nikony mają lepsze. Ale podkreślam, że A57 widziałem jedynie za szybką w sklepie.

Krzycho83 06.03.2013 00:09

A gdyby do tego porównania dołożyć sony alpha a57 i Nikon d3200?

Jarson 05.03.2013 23:41

DPReview tym razem nie kłamie (tzn. praktycznie nigdy nie kłamie, ale nie zawsze zgadzam się z ichnimi interpretacjami; w każdym razie ze świecą szukać lepszego serwisu dot. aparatów). Z tej czwórki 600D.

Swoją drogą, dziś lustrzanka bez możliwości filmowania w Full HD to jednak sprzęt "niepełny". Tak jak kompaktowy aparat musi mi pozwalać robić w miarę dobre zdjęcia, bo nie wszędzie biorę ze sobą pełnowymiarowy aparat (choć DSLR akurat nie posiadam póki co o ile nie podwinę Hedgehogusowej, ale ultrazooma mam), tak pełnowymiarowy aparat koniecznie musi wykonywać przyzwoite filmy, bo biorąc go nie zabieram już żadnych innych gadżetów...

Krzycho83 05.03.2013 20:36

Mimo wszystko to nie jest najważniejsza funkcja i pewnie byłoba dość rzadko używana. Myślę, że którego aparatu bym nie wybrał to każdy zaspokoi moje potrzeby jako amatora. Ten Nikon 3100 chyba byłby takim pół środkiem a wszystko głównie zależy od funduszy (czy uda się kupić w Stanach czy jednak u nas). Chociaż canon to już chyba inna półka sprzętowe i klasa.

sobrus 05.03.2013 20:17

No ale to zadziała tylko jeżeli ta lustrzanka ma dodatkowo kontrastowy AF.
Bo inaczej zostanie manualne ostrzenie przez ekran trzymany w górze...:ysz:

edit: Z tego co wyczytałem 600D ma jakiś prymitywny kontrastowy AF oraz pozwala na użycie fazowego, ale z chwilowym wyłączeniem podglądu.
Więc powinno się udać :taktak:

Krzycho83 05.03.2013 20:06

Dobre spostrzeżenie. Swoim kompaktowy też zwykle fotografuje przez wizjer. Bardziej chodziło mi o wykorzystanie wyświetlacza w celu zrobienia zdjęcia trzymając aparat wysoko ponad sobą albo zdjęcie sobie bez statywu na szybko :-)

sobrus 05.03.2013 20:02

W lustrzance fotografuje się zazwyczaj przez wizjer.
Może w nowych modelach to poprawili, ale w starych w trybie LiveView nie działa AF fazowy, więc takie fotografowanie bym sobie odpuścił.

Krzycho83 05.03.2013 19:48

Ten canon jest świetny ale w tej cenie można mieć Nikona z dodatkowym obiektywem i trochę mnie to ogranicza. Chyba że poszukam czegoś z obiektywem w przedziale 18-105 i na początek wystarczy bo tylko 18-55 to chyba za mało. Poza tym miałem kiedyś Canona z odchylanym wyświetlaczem i trochę mnie to kusi. Niby taki bajer ale czasem przydatny. Nadal mam dylemat.

andrzejj9 05.03.2013 17:16

Swego czasu o nich czytałem i jednoznacznie miałem ochotę na Canona 600D. Teraz.. kupiłbym 650 :>

Ale serio - różnica w cenie niewielka. Doszło kilka niegłupich rzeczy w tym ekran dotykowy (który podobno zupełnie nieźle działa)

Krzycho83 05.03.2013 14:52

Mam kolejny dylemat: zdecydowałem, żeby zamienić swój kompakt Panasonic FZ38 na lustrzankę cyfrową i w związku z tym potrzebuję porady. Zastanawiam się nad poniższymi modelami:

1. NIKON D3100
2. NIKON D3000
3. Canon EOS 600D
4. Canon EOS 1100D

Poniżej porównanie:
porównanie

Poza tym szukam możliwości zakupu w USA bo ceny zestawów są chyba dośc korzystne:

link 1

link 2

link 3

Ewentualnie:
agito1

agito2

Do tej pory nie korzystałem z lustrzanki więc jako początkujący urzytkownik potrzebuję czegoś w miarę nie skomplikowanego a jednocześnie o zadowalającej jakości zdjęć.

andrzejj9 04.02.2013 09:40

Zobacz jeszcze s110 (Canon). Jeśli nie ma to być dla osoby, która wykorzysta możliwości G15/LX7 to może warto pójść w mniejsze gabaryty. Możliwości i jakość obrazu również bardzo dobra.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:55.