Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Fotografia (https://forum.cdrinfo.pl/f42/)
-   -   Wybór aparatu, co kupić, osprzęt - filtry, obiektywy, itp (https://forum.cdrinfo.pl/f42/wybor-aparatu-co-kupic-osprzet-filtry-obiektywy-itp-55075/)

Calme 04.01.2006 13:36

Na takich aparatach pracuja najlepsi i robia sesje do magazynow jak Vouge czy kalendarza Pirelli :) - nie ma sie co dziwic - tam modelka za sesje bierze honorarium konkretne a sam fotograf po takiej sesji ma pewnie wynagrodzenie jak dwa takie aparaciki ;) Nie mowie juz o profesjonalnym studiu - wyobrazcie sobie ile tam moze byc kasy wlozone ! - aparat lub kilka Haselkow, obiektywy, plansze, swiatla, generatory, wynajem wizazystek, powierzchni itp itd - okropne pieniadze

prometeusz 04.01.2006 14:00

pomarzyc zawsze mozna :)

nimal 04.01.2006 14:07

fakt, amatorska blende i/lub softbox mozna zrobic za kilkanascie zlotych, kupic za jakies 150, a normalnie sa dostepne blendy i softboxy po 2,5 tysiaca... na pewno na tym nie konczy sie ich rozpietosc cenowa... a napisalem tu o jadnej glupiej zarowce w odpowiedniej oprawce! i kawalku folii! wyposarzenie studia to od kilkuset zlotych + aparat do... w zasadzie bez ograniczen
pocieszenie - najwazniejsze i tak jest oko fotografa || i oczywiscie sprawnosc grafika ||

Ormianin 04.01.2006 14:15

Cytat:

Napisany przez REi
22MPx 0.o

ale zaraz, no co? czy zdajesz sobie sprawe jaki rozmiar bedzie zawieralo takie zdjecie na dysku,.... buuu z takimi aparatami! :)

nimal 04.01.2006 14:17

jaki? zaleznie od glebi koloru: 24bit - 66MB, 48bit - 132MB
dlatego aparat nie dziala na karty pamieci, tylko zapisuje bezposrednio na DataBanku :)

Ormianin 04.01.2006 15:04

Cytat:

Napisany przez nimal
jaki? zaleznie od glebi koloru: 24bit - 66MB, 48bit - 132MB
dlatego aparat nie dziala na karty pamieci, tylko zapisuje bezposrednio na DataBanku :)

Mimo to nie jest to aparat dla amatora... chociaz z drugiej strony, dzis 22 Mbit moze wydawac sie niesamowita mozliwoscia, a jutro (za pare lat), taka rozdzielczosc beda posiadac kazde idiotenkamera :)

andrzejj9 04.01.2006 15:51

A propo aparatów - ale już naprawdę tańszych ;)

Co byście polecali tak do 500 złotych, ale kupowane w Stanach (mimo wszystko są jeszcze spore różnice cenowe), czyli w Polsce gdzieś tak do 600 - 800. Ewentualnie jeśli jest coś w promocji, na którą warto zwrócić uwagę, to mogę dać trochę więcej, żeby nie bawić się w sprowadzanie.

Zależy mi przede wszystkim na tym, żeby było to w miarę małe (ale bez przesady.. te nowe aparaty SONY, które mi przypominają wielkością kartę kredytową to dla mnie "lekka" przesada..) i robiło przyzwoite (rewelacji nie oczekuję) zdjęcia. Powiedzmy, że zoom optyczny 3x i rozdzielczość matrycy 4Mp to minimum, ale też mniej więcej optimum tego, co chcę.

Wstępnie myślałem o Canonach, bo rzeczywiście jak miałem okazję niektóre testować, to robią one naprawdę świetne zdjęcia. Model A420 czy A520 wydają się fajne, ale może nawet i A410 by wystarczył.

Co moglibyście polecić?

piotrek123 04.01.2006 21:20

Cytat:

Napisany przez nimal
no to robie OT ||
http://www.dfoto.pl/sklep/customer/p...cat=219&page=1
szukalem "najtanszego" aparatu i znalazlem cos takiego
jest tez model H2D, ale nie znalazlem sklepu w polsce ktory by go oferowal
ciekawe czemu ||

A już chciałem go kupić, ale zauważyłem że iso ma tylko do 400 ||

Ormianin 06.01.2006 13:37

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Model A420

A gdzies Ty widzial model canona A 420 ?

jest tylko A410 - mialem go przez jakis czas i uwazam ze to swietny aparat do "pstryk" i po sprawie, jesli jednak chcesz czegos wiecej niz przyslowiowe "pstryk" to polecam modele wyzej od A510 do gory

andrzejj9 06.01.2006 14:04

Cytat:

Napisany przez Ormianin
A gdzies Ty widzial model canona A 420 ?

jest tylko A410 - mialem go przez jakis czas i uwazam ze to swietny aparat do "pstryk" i po sprawie, jesli jednak chcesz czegos wiecej niz przyslowiowe "pstryk" to polecam modele wyzej od A510 do gory

Może A410, pisałem z pamięci.

A w czym te modele od 510 w górę są lepsze od tego "pstryk"?

Ormianin 07.01.2006 01:07

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Może A410, pisałem z pamięci.

A w czym te modele od 510 w górę są lepsze od tego "pstryk"?

maja rozbudowany manual, oraz lepsza optyke i zoom

andrzejj9 07.01.2006 11:34

Cytat:

Napisany przez Ormianin
maja rozbudowany manual, oraz lepsza optyke i zoom

Optyka ok, zoom mnie mniej interesuje, ale manual mnie przekonuje. Posprawdzam ceny.

Jedyna wada, jaką ich widzę to dość duże, a bardziej niewygodne rozmiary. Jednak inne serie Canona są dużo bardziej poręczne, jeśli chodzi o schowanie do kieszeni. A mi teraz potrzebny jest przede wszystkim podręczny aparat.

pepperman 07.01.2006 11:45

Cytat:

Napisany przez Morris
No to ja się z tym nie zgodzę - Mój Nikoś robi cudne fotki i w końcu mogę powiedzieć, że jestem zadowolony z jakości fotografii. Canon w tej cenie wydawał mi się robić trochę nieostre zdjęcia i potwierdziła to koleżanka, która prawie identyczny sobie rok temu kupiła.

masz do tego prawo :). ja dalej jednak twierdze, ze nikon jest przebajerzony i przewartosciowany do tego co pozniej otrzymujesz na zdjeciu (oczywiscie nie w kazdym wypadku), choc to naprawde dobre fociaki :). dobrze, ze konkurencja cisnie, bo zaczeli troche bardziej realne ceny narzucac.

Morris 08.01.2006 22:41

Cytat:

Napisany przez pepperman
ze konkurencja cisnie, bo zaczeli troche bardziej realne ceny narzucac.

To BARDZO dobrze że ciśnie, ale z nowymi cenami Nikon zostawia wszystkich w tyle. :cool:

Morris 09.01.2006 11:44

Jak widać, nie tylko ja i koleżanka mamy takie "wrażenie":
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php?t=58713&p=562363

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:21.