Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Fotografia (https://forum.cdrinfo.pl/f42/)
-   -   Wybór aparatu, co kupić, osprzęt - filtry, obiektywy, itp (https://forum.cdrinfo.pl/f42/wybor-aparatu-co-kupic-osprzet-filtry-obiektywy-itp-55075/)

tom-as 12.02.2006 11:39

Cytat:

Napisany przez frog
Najtaniej widzialem go po 1799. Ktos widzial taniej ? Jakis tani sklep netowy czy cos na slasku ?

zobacz tutaj http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/13315

A tak ogólnie to ja mam taką strategię, że najpierw muszę się zdecydować na coś, a dopiero potem będę kombinował gdzie taniej.

frog 12.02.2006 11:46

oo jest sklep nawet na tej samej ulicy co ja ;) juz tam kupywalem aparat kiedys ale zapomnialem o nim hehe ;) dzieki. FOTOBASIA.PL i cena 1749 ;> Chyba to bedzie tam :> A propo Canona S2. bo w jednych miejscach pisza ze obsluguje tylko SD a w innych ze MMC tez ? Nie wiecie jak to napewno jest? W sumie te standarty najczesciej razem wystepuja,no ale....

tom-as 12.02.2006 12:12

Cytat:

Napisany przez frog
A propo Canona S2. bo w jednych miejscach pisza ze obsluguje tylko SD a w innych ze MMC tez ? Nie wiecie jak to napewno jest? W sumie te standarty najczesciej razem wystepuja,no ale....

Moge się mylić, ale moim zdaniem jak obsługuje SD to i MCC będzie działać. SD ma coś podobnego do dyskietki, czyli przełącznik, który zabezpiecza karte przed skasowaniem/zapisem[??]. A tak poza tym to jakichś większych różnic chyba nie ma.

devil-80 12.02.2006 12:58

mmc jest w zestawie,więc napewno ją obsługuje;)

frog 12.02.2006 14:40

devil z tego co czy tam to wlasnie SDka daja do zestawu...A chcialbym miec MMC bo tak jak mowie do TEL by mi pasowala za razem.. A do tela SD nie wchodzi napewno...

devil-80 12.02.2006 14:52

no fakt różnie piszą,gdzie niegdzie jest w zestawie mmc,a w innych miejscach mmc;)spytaj na cyberfoto.pl tam go napewno ktoś ma i da ci rzetelną odpowiedź,ale zdaje mi sie,że mmc też wchodzą.

tom-as 13.02.2006 13:23

Przypomnienie: http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=178

Aktualizacja danych:
Z powyższego grona odpada KonicaMinolta A200 ze względu na akumulatorek.

Mimo tego dalej pozostaje problem.
Fuji S9500, Canon S2 IS i Fuji s5600 :hmm:

Za Canonem przemawia stabilizacja obrazu (której to Fuji nie posiada). Fuji s9500 zachęca matrycą (9MPx), a s5600 (parametrami porównywalny z S2 IS) ma "nieruchomy obiektyw" (który eliminuje dostanie się kurzu do środka obiektywu, co było/jest zmorą niektórych posiadaczy Fuji s7000). Chyba właśnie wizja problemów z kurzem najbardziej hamuje mnie przed kupnem s9500.

Jakieś propozycje ??? Pomożecie???

devil-80 13.02.2006 13:40

hmmm chyba s5600 to nie ta liga;)weź fuji s9500 albo canona s2, a nie myślałeś nad kupnem panasonica fz30?

tom-as 13.02.2006 14:05

Cytat:

Napisany przez devil-80
hmmm chyba s5600 to nie ta liga;)weź fuji s9500 albo canona s2,

no i właśnie tu mam największy problem s9500 czy S2 IS ??? bo s5600 jest brany tak bardziej rezerwowo.
Cytat:

Napisany przez devil-80
a nie myślałeś nad kupnem panasonica fz30?

Myślałem nad nim. Mimo jego zalet posiada on pewne wady. Dość wysoki poziom szumów nawet przy dość niskich ISO, zasilanie na akumulatorek. No i jeszcze, nie da się ukryć, wymiary :smutny:

devil-80 13.02.2006 14:23

w sumie to nie wiem co bym wybrał,jednak troszkę czytając ten fuji jest droższy to po 1,po drugie nie ma stabilizacji,po 3 nie jest dla amatora,trzeba już być troszkę zaawansowanym,więc kup sobie tego s2,ma stabilizację i jest prosty w obsłudze,poza tym tańszy,ewentualnie zastanów się nad kupnem a610(nie ma stabilizacji i mały zoom,ale fotki robi niezłe)pozdro

frog 13.02.2006 15:00

Nie wiecie czy ta stabilizacja obrazu w S2 rzeczywiscie cos pomaga? Bo czytalem komentarze ze niby o dupe rozbic jest i ze w panasonicach jest lepsza. Kurde ta tak mi sie widzi ten Canonik :(

ed hunter 13.02.2006 15:13

Cytat:

Napisany przez frog
Nie wiecie czy ta stabilizacja obrazu w S2 rzeczywiscie cos pomaga? Bo czytalem komentarze ze niby o dupe rozbic jest i ze w panasonicach jest lepsza. Kurde ta tak mi sie widzi ten Canonik :(

stabilizacja pomaga i to wyraźnie, w Panasonicu może jest lepsza? nie wiem.
Canon S2 IS to wypasiona zabawka, tylu bajerów nie ma chyba nic w tej cenie, ale Panasonic ma pierścienie na obiektywie.....

sam nie wiem, jak dla mnie to S2 IS jest dobry, wiadomo, że CHCĘ LEPSZY :buu: ;)

frog 13.02.2006 15:22

ed no mam cie za znawce tematu wiec jesli mowisz ze pomaga i to wyrazie to ok. bo duzo zdjec bede robil na dyskotekach i jak do tej pory robilem to z lampa to mi takie zamazance wychodzily ;) mam nadzieje ze ten aparacik wlasnie ze stabilizacja obrazu bedzie duzo odpowiedniejszy... A jakies wady Ed tego S2 moze znasz? Podobno jakies szumy straszne wychodza na nim..... I czy obsluguje MMC karty tez? Bo wolalbym miec MMC bo mam takie w TEL... to bym mial do dwoch urzadzen to samo...

tom-as 13.02.2006 15:29

Miałem okazję pstryknąć parę fotek za pomocą Fuji s9500 (w sklepie) i chciałbym dać je do oceny czy są poruszone czy nie. Fotki robione z reki, max zoom (10,7x), aparat w trubie auto (ustawił ISO 400). Oceńcie sami.
I tak dla jasności to są 2 fotki połaczone w IrfanView w jedną całość.

http://img128.imagevenue.com/loc18/t...a_panorama.jpg

Jak na mój pierwszy kontakt z tym aparatem nie jest źle (tak myśle).
Cytat:

Napisany przez ed hunter
ale Panasonic ma pierścienie na obiektywie.....

Fuji s9500 również (a jest to ekstra sprawa) ;) ale nie ma stabilizacji :smutny:

@ed hunter a jak jest z obudową?? podobno jest podatna na zarysowania (tak wyczytałem)

ed hunter 13.02.2006 15:42

Cytat:

Napisany przez frog
ed no mam cie za znawce tematu wiec jesli mowisz ze pomaga i to wyrazie to ok. bo duzo zdjec bede robil na dyskotekach i jak do tej pory robilem to z lampa to mi takie zamazance wychodzily ;) mam nadzieje ze ten aparacik wlasnie ze stabilizacja obrazu bedzie duzo odpowiedniejszy... A jakies wady Ed tego S2 moze znasz? Podobno jakies szumy straszne wychodza na nim..... I czy obsluguje MMC karty tez? Bo wolalbym miec MMC bo mam takie w TEL... to bym mial do dwoch urzadzen to samo...

niestety szumy na ISO 200 i 400 są duże.

lampa błyskowa pomimo małych wymiarów daje nezły strzał - 4-5 metrów wszyscy ładnie naświetleni.

MCC chodzą, choć to tylko z instrukcji wiem.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:54.