![]() |
Cytat:
Szukałem informacji na temat 3D w aparatach kompaktowych, ale z jednym obiektywem, nic konkretnego nie znalazłem. O co w tym chodzi i jak to robią te aparaty? |
Panasoniki mają coś dziwnego. Ja bym to nazwał zoomem półcyfrowym.
Nie używam tego za często ale pozwala na uzyskanie 120mm w LX5 (zoom 5x zamiast 3.8x) w "pełnej" rozdzielczości. (zmniejszając rozdzielczość można dobić gdzieś do 170-200mm nie stosując zoomu cyfrowego) Oczywiście cudów nie ma i na pewno to działa gorzej od optycznego, natomiast z pewnością lepiej od cyfrowego który rozmazuje zdjęcie. Prawdę mówiąc nie wiem czy udałoby sie inżynierom zrobić obiektyw 120mm do LX5 który oferowałby lepszą jakość niż ten zoom. I najlepsze że... (ale to musze sprawdzić) ... to działa także w RAW. Czyli jest to jakiś proces sprzętowy na matrycy (?). Jeszcze sie upewnie ale jak ostatnio wywoływałem RAWy to się zdziwiłem ze mam RAWa 120mm jak JPEG. A może to jakiś dziwny algorytm demozaikowania? Ale wtedy nie byłoby go w RAW. Żeby to działało trzeba właczyć Intelligent Resolution na przynajmniej najniższy stopień i nie jest to traktowane przez aparat jako zoom cyfrowy, ale optyczny. FZ150 ma 24x czyli z tym bajerem to jest 24*1.3= ~31x I pewnie lepiej na tym wyszli niż projektując szkło 32x ze wszystkimi jego wadami :D |
Cytat:
Niby niektóre superzoomy (i nie tylko) mają funkcje typu smart zoom, które są trochę lepsze od typowego zoomu cyfrowego, ale.. fizyki się nie pokona - albo psujemy zdjęcie, albo zmniejszamy rozdzielczość. To może ładnie wyglądać na ekraniku aparatu, ale na komputerze niekoniecznie. Poza tym wiele recenzji tego modelu czytałem i w żadnej o takiej możliwości nie pisali (a pisali o podobnej w Panasonicu). Coś mi więc tu śmierdzi... I jak - znalazłeś jakąś sensowną ofertę na aparat? Bo ja szukam i szukam, ale co jakaś sensowniejsza cena to akurat nie ma na stanie.. Zaczynam wątpić, że zdąże kupić przed wyjazdem (w przyszłym tygodniu).. |
Superzoomy to świetne aparaty do generalnego użytku.
Mam FZ8 i zrobiłem nim masę fajnych zdjęć, w LX5 brakuje mi troche ogniskowych niestety :( no i EVF :( Trzeba tylko wiedzieć jak ich używać :taktak: Oczywiście mówie TYLKO o Canonach i Pasikonikach, bo reszta to są zabawki a'la Fisher-Price (z wyjątkiem może Fuji X-S1) Szkoda że nie ma i nie będzie następcy FZ-50 :( Rynek mikro 4/3 za bardzo by oberwał gdyby była taka maszynka :( Tak samo nie wróci Sony R1 i pare innych udanych konstrukcji. Gdyby jeszcze mogły mieć F2.0-F3.3 i matryce przynajmniej 1/1.6 ... :fiu: |
Znalazłem ciekawa stronę o SX40HS o zoomie 1680mm
http://ps4wild.lightshedder.com/2011...s-it-possible/ |
Kolory kolorami, ale dynamika małego sensora jest mała i polar czy połówkowy na pewno sie przyda do walki z przepałami nieba.
|
Cytat:
http://allegro.pl/adapter-58mm-do-ca...524058634.html Ale że nie jest to tanie (z filtrem to dodatkowa stówa) to ja bym od razu nie kupował. Najwyżej potem, jak się okaże, że rzeczywiście jest potrzebne (Canony domyślnie mają ładne kolory). |
Ja nie specjalizuję się w landszaftach. D200 za ciężki na wyprawy. :mruga:
Na widoczki polecam też połówkowe szare filtry. |
Skubi,
zamów sobie od razu filtr polaryzacyjny. W tym Canonie to się chyba montuje jakąś tulejką, bo gwintu tam nie ma. Tak pomyślałem, jak zobaczyłem te hdry Krisa. |
Cytat:
|
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/f43/zdjecia-...ml#post1079580 Ale to były moje początki z D200. |
Z informacji, które w ostatnich dniach znalazłem, wynika, że:
- jest pewna szansa na zoom x42 - reszta informacji z linku jest niepotwierdzona, ale w sumie brzmi ona prawdopodobnie (lepszy ekranik, trochę więcej bajerów) - co roku Canon ogłasza nowy model na przełomie września i października. W tym może być trochę wcześniej ze względu na targii fotograficzne, ale to i tak jest przynajmniej ze dwa miesiące. A i potem zanim aparat pojawi się w sklepach miną kolejne (pewnie na swięta), a zanim zostanie dobrze przetestowany kolejne. No i na początku cena pewnie będzie bardzo wysoka - jedyna na co ewentualnie można by liczyć, to obniżka ceny poprzednika (SX40), ale.. to chyba też za szybko nie nastąpi. Panasonic nowy został już zapowiedziany, a ceny poprzedniego trzymają się mocno... Jakbyś znalazł jakąś dobrą ofertę (1400-1430 z przesyłką) to daj znać. Ja też jestem zainteresowany kupnem :) |
Nie w chodzę w system. Zostaje jednak przy SX40HS. Dziękuje wszystkim za poradę, reputki sukcesywnie będą trafiać na poszczególne konta.
A słychać coś więcej o SX50?? |
Skubi,
ale ten D3000 to nie jest zły aparat, jest też mały, lekki i jeśli naprawdę potem chcesz dokupić obiektywy, to bierz. Tylko spójrz jakie to obiektywy: do niego warto brać wyłącznie te z silnikiem. Na szczęście rynek zawalony jest Nikkorami, ale to i tak nie są tanie rzeczy. Zdecyduj się czy wchodzisz w tę zabawę zwaną systemem - w Internecie to zdanie padło miliony razy :) |
Cytat:
Z tego, co patrzyłem to jedna z najlepszych ofert, ale trochę przesadzają z ceną odbioru osobistego w salonie. Doliczają za to ok. 30 zł (już wysyłka kurierska jest tańsza). Z tego, co widzę, to też w MegaMarkecie nie jest wysoka cena. Trochę wyższa niż w Fotojokerze, ale odbiór w punkcie odbioru kosztuje 7 złotych. Swoją drogą - nie ma ktoś jakiegoś kuponu zniżkowego do tego sklepu..? Btw - test Nokii 808 Pure:\ http://www.dpreview.com/articles/808...808-pureview/5 Przyznam, że jestem pozytywnie zaskoczony... (nawet bardzo) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:19. |