![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#2716 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Gdybym dziś miał kupić nowy samochód, to bym mocno wziął pod uwagę Dacie Logan MCV z Dieslem, w wersji najprostszej (aby było tanio i mniej do psucia)
Samochód bardzo pojemny, wysoko zawieszony, dobrze zbiera wertepy, pali średnio 5,5 do 6 litrów... W środku kiepskie plastiki i ogólnie nie ma o czym mówić, ale do zwykłego użytkowania wydaje się niezły. Cena około 40k brutto za rocznik bieżący jest naprawdę ciekawa, za taki kawałek oszczędnego pojazdu... To tyle jakby człowiek nad nówką sztuką myślał... |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2717 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Masz racje, Logan jest przebojem i bynajmniej nie w Polsce.
Silnki nowoczesne, kontrukcja prosta. Nie psuje sie i tanie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2718 | |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2719 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
fakt, ale za podobne pieniadze raczej wybral bym Skode Octavie Tour z silnikiem 1.6 w benzynie z dodatkowym pakietem doposazenia w postaci klimy i elektryki - okolo 45k, mozna miec gaz gratis
tak duzego japonca w tej cenie dzis nie ma ![]() bo jak male autko to Swift albo Splash zaleznie od preferencji osobistych ![]() ja tam czekam na Alto na naszym rynku - jezeli dochowaja zapowiedzianej ceny to bedzie przeboj
Radek Nimal - bo życie jest zbyt krótkie, żeby tracić czas blog o głupich pomysłach Życie z Chromebookiem - mój kanał na YT Ostatnio zmieniany przez nimal : 15.12.2009 o godz. 13:21 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2720 |
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
@sobrus - do 10k to Civica 6 gen się kupi ;-).
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2721 |
Jukebox Hero
Przecież to to samo
![]() ![]() Hondy jednak są zazwyczaj gorzej wyposażone i poza modelami VTEC mają najczęściej słabawy silnik 1.4. W Roverku standardem jest w aluminiowy 1.6 16V DOHC 112KM. Może nie jest to najmniej awaryjna jednostka ale za to ile frajdy ![]() Hartowane aluminium LM25, poza roverem używane przez Aston Martin. Ten silnik ma ponad 2 razy więcej koni na kilogram masy niż konkurencja. Jak to mówią inne 1.6 zjada na śniadanie a 1.8 na kolację. Wersja 1.8 była montowana w Lotusie Elise. Oczywiście nie jest to jakies niewiadomo co V6 biturbo ale jeździ sie tym fajnie a ubezpieczenie w miarę tanie ![]() Poza silnikiem Rovera to ostatnia generacja Hondy ze sportowym wielowahaczowym zawieszeniem na każdym kole. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 15.12.2009 o godz. 18:10 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2722 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
gdyby nie ta uszczelka, która jest regułą...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2723 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
1.6 DOHC 112KM to chyba najsłabsza jednostka Hondy 1.6 (w tamtym czasie). Dziwne, że siadają tam uszczelki. Miałem tą mocniejszą 130KM też bez VTEC w civicu i nie słyszałem o takich problemach.
Może ludzie zakładają podróby, bo oryginalne uszczelki Hondy są drogie, jak cholera ![]() Albo jest to przywara silników Hondy robionych przez Rovera. Nie zdziwiłoby mnie to. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2724 |
Jukebox Hero
Nie to silnik całkowicie konstrukcji Rovera (Rover K-Series). Dokładnie ten sam co w najmocniejszym Polonezie GTI. Tylko że w Poldku montowano wersję 1.4 (103KM).
Niestety uszczelki siadają często, ale problem jest można powiedziec opanowany. Jest nowy typ uszczelki (wielowarstwowa metalowa) którą instaluje sie z nową magistralą olejową (tzn powinno się, ale z oszczędności mało kto tak robi). Wprowadzony głównie na potrzeby Land Rovera ale pasuje do wszystkiego od 1.1 do 1.8. Są też uszczelki starego typu, (silikonowe) ale wzmacniane metalem w newralgicznych miejscach. I z tymi już wielkich problemów nie ma. Jest tylko jeden warunek - głowica musi być w dość dobrym stanie, bo jak jest zajeżdżona (np była przegrzana, albo źle planowana) to juz jej nic nie pomoże. No i jeszcze jeden warunek - wymiana musi być przeprowadzona przez kogoś kto sie zna na czymś więcej niż VW Golf. Spartolenie roboty to dość częsta sprawa niestety. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 15.12.2009 o godz. 22:08 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2725 |
XV1100
To by wszystko tłumaczyło.
Tak mi się zdawało, że w Hondzie silnik o tej mocy to był jednak 1.6 SOHC, DOHC miały 130KM (bez VTEC) i 160KM z VTEC. Nie słyszałem o padających uszczelkach w Hondach. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2726 |
Jukebox Hero
Coś mocne te silniki, to chyba z Hondy CRX
![]() CRX miała 1.6 ~125KM bez VTEC i własnie 160 z VTEC. Szósta generacja Civica miała słabsze jednostki, te mocniejsze wersje VTEC były gdzieś do 105-120KM. Oczywiście moge sie mylić, bo specem od Hondy nie jestem. Co nie zmienia faktu ze 90% civiców 6th jakie spotykam ma 1.4 75-90KM. Są tez Hondy Civic i Accord z całkiem fajnym i żwawym dieslem SDi rovera (turbo+intercooler), ale nigdy takiej nie widziałem na żywo. Ale następny mój silnik (za pare lat ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez sobrus : 16.12.2009 o godz. 09:55 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2727 |
XV1100
To tak się przyjęło, że DOHC to z CRX-a były, a SOHC z civica. Trafiało się jednak civica z silnikiem DOHC - te auta w zasadzie, to było to samo poza różnicami optycznymi.
To jednak są historie sprzed nastu lat, wtedy Honda silnikowo wyprzedzała wszystkich. Szkoda, że odpuścili i ostatnio nie mają nic ciekawego dla "normalnych ludzi". |
![]() |
![]() |
![]() |
#2728 |
Jukebox Hero
Niestety, na szczęście ostatnia generacja civiców troche wraca do korzeni, bo już prawie mini-vana z nich zrobili. Całkiem niestety nie wróci bo podobnie jak golf urosło to do kompaktu. A niżej jest tylko jakiś jazz
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2729 |
( o )( o )
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
Nowe świeczki dla toyoty.
![]() ![]() ![]() Nieźle - 3 dni szła przesyłka zagraniczna, i to w "gorącym" okresie przedświątecznym. ![]()
![]() |
![]() |
#2730 |
Jukebox Hero
Fajne, NGK są ponoć the best do japańczyków
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Śmieszne teksty... | MacGyver | Humor | 4413 | 07.12.2024 16:39 |
Czym się zajmuję, co robię? | czechoj | Off topic | 93 | 17.01.2022 23:15 |
Wybór pralki, lodówki, odkurzacza, itp. | CIAPEK | Off topic | 784 | 23.01.2019 23:37 |
Polskie Radio BIS upadło - Czyli cenzure w Polsce czas zacząć... | Qbi@k | Off topic | 73 | 03.10.2013 18:16 |