![]() |
@woitas jak się mają krucjaty krzyżowe i święta inkwizycja do obecnego kościoła - narysować mi musisz, bo pisanego nie pojmę.
|
Cytat:
Dużo w tym racji, niestety... Ale wina leży też po drugiej stronie w części - jak to w Polsce - lepiej się pokłócić niż dogadać... ro29 |
gdyby nie kościół, w polsce jeszcze długo nie byłoby chrześcijaństwa :P
kto wie, jak potoczyłaby się wtedy historia polski. a tak widmo wojen w imię krzewienia wiary na ziemiach polan zmusiło mieszka I do przyjęcia chrztu. zapytam coniektórych tak wspaniale obeznanych z historią: - kto był prowodyrem wojen krzyżowych? - kto stworzył świętą inkwizycję, z rąk której zginęły setki tysięcy niewinnych ludzi? pytań mógłbym mnożyć, bo historię uwielbiam. ale nie o tym tutaj toczy się dyskusja. nie mam nic do kościoła, ale drażni mnie to, czym obecnie jest kościół - instytucją dążącą do maksymalnej władzy i równie dużych pieniędzy. dziś obecni kapłani to w sporej części współczesna wersja faryzeuszy z początku n.e. powtórzę to po raz n-ty: mam głeboko w d...ie, kto i jak rządzi, byleby mi było dobrze. |
Cytat:
i widzisz sam doszedles do wniosku ze wiara w naszym chorym kraju to kosciol a nie wiara w boga co do szanowania innych wyznan w naszym kraju - wiekszosc ci powie ze im zwisa twoja religia ale prawda jest taka ze spora czesc z tej wiekszosci gdyby tylko mogla wbila by ci noz w plecy za to |
Cytat:
Sorry, ale od takiego myślenia jestem daleki. Przeszłość tak rozumiana nie ma dla mnie znaczenia, a oceniam ludzi i instytucje, po tym, co robią i jacy są w chwili obecnej, a nie co kiedyś stało się ich udziałem. Nawet jeśli jakieś wydarzenia z przeszłości im zawdzięczamy. |
Cytat:
A słowo, które napisałem, to jak dla mnie jedyne określenie na osoby, które podpadają pod powyższą charakterystykę. I nie wiem, gdzie i po co doszukiwać się tu obiektywizmu. Wszystko to, co piszę, jest moją własną opinią, a tym samym oczywistym jest, że jest to spojrzenie tylko i wyłącznie subiektywne. |
Cytat:
a ze pseudo-ksieza, radio ma ryja kreuja u kogos inny obraz naszego Kosciola to ja mam to gdzies @Banana, nie wysilaj sie na odpowiadanie mi, bo i tak Twoje opinie to jako jedynego na tym forum mam gdzies, bo tekst jaki walnales przy okazji wypadku autobusu z pielgrzymka jak rowniez wiele Twoich innych tekstow jest antykatolickie, a nie jak ty to nazywasz antykleryckie |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
@ed hunter odwoluje swoje slowa nt ksenfobicznego panstwa. Slowa same sie na usta cisnely. Dla mnie ksenofobia jest strach przed wzieciem przykladu z zachodu i opodatkowania kleru. GW jest nieobiektywna... hmm to moze FiM cie oswieca. Jeden z poslow PiSu na spotkaniu mlodziezowek jego partii i PO powiedzial jasno i wprost, ze ludzie glosujacy na PiS nie mieli bladego pojecia o realiach. Ugrupowanie to nie ma zadnego zamiaru wprowadzac obiecanych reform (duzej ich czesci). Zacytuje jak ich archwium uzupelni sie o przedostatni numer, ktory mama wyrzucila z domu :D
Cytat:
@czechoj Polska jest zbyt specificzna jak to okreslasz. U nas nie miejsca na innosc typu nie bycie katolikiem. Wszelkie przejawy antyklerykalizmu sa postrzegane jako antykatolickie - zenada. Obecnosc krzyzy w urzedach etc - nie do przyjecie. No chyba poprawimy konstytucje, co ustanowie, ze RP bedzie panstwie jawnie wyznaniowym, wtedy trudno sie powie. |
Przeciez Francja to kraj socjalny (gospodarczo) i liberalny ideowo (czyli najgorzej jak tylko mozna). U nas ideowo liberalny jest tylko SLD i SDPL. Ja jestem ideowo umiarkowanie-konserwatywny (radykalnie-liberalny gospodarczo), ale nie przeslania mi to neutralnego postrzegania rzeczywistosci.
A rosyjskiego uczylem sie w podstawowce, takze na interwencje jestem przygotowany || |
Cytat:
tylko ze ze kosciol w naszym kraju od jakiegos z wiara ma niewiele wspolnego pozatym do dobrej wiary kosciol nie jest nam potrzebny gdyz mozemy w domu modlic sie wierzyc rownie skutecznie jak w kosciele do obecnego kosciola mam wiele "ale" a w zasadzie do ksiezy, te prawie 80 milionow zlotych wydawanych co roku na darmozjadow bo mozna te pieniadze przeznaczy na osoby ktore same sie nie sfinansuja a ksieza moga to zrobic sami - nie zapominajmy jeszcze ze zbieraja kase po domach, na tace itp |
Cytat:
ale tak to juz jest... po Europie Zachodniej doskonale widac co sie dzieje gdy upadna wartosci (np. chrzescijanskie) wide Francja czy Holandia edit: zapomnialem, nazywane to tez jest "zwalczaniem ciemnogrodu" |
Cytat:
oj zapomnialo sie co naobiecywalo PO jasne :) normalnie teraz Pis rzadzi a to co Tusk naobecywal to juz niema znaczenia zawsze trzeba zwalic niepowodzenia na wygranych ktorzy obiecali ale tak nie bedzie bo opozycja do tego nie dopusci :D -------------------- @czechoj :spoko: wystarczy popatrzec co sie dzieje w liberalnej Francji a tak krytykuja Polske i nowy rzad i Kaczynski normalnie to jest czyste zaklamanie i smiech na sali podobnie jak w Polsce :) z udzialem liberalow :) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:29. |