![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#511 |
|
Zamyślony
Data rejestracji: 21.01.2006
![]() |
sąsiad też sobie tak wykombinował że będzie mniej spalał dzięki takiemu sposobowi i po kilku dniach z rowu go wyciągali ;-)
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#512 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nowoczesne przepompowane opony nie powinny mieć znaczącego wzrostu zużycia w środkowej części, za to przyczepność spada wyraźnie, spalanie też spada troszkę, testowałem to kiedyś jak byłem głupi i młody.
Co do rozmiaru opon, to tak oględnie: zmieniamy rozmiar na większy, to bierzemy opony niższe. Przeliczniki powinny być w sieci, kiedyś były. Wersja angielska. |
|
|
|
|
|
#513 |
|
Administrator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
Zalecenia mogą się różnić w zależności od najczęstszego obciążenia samochodu i/lub od osiąganych prędkości.
Dla przykładu - moje auto. W zależności j.w. od 2.2 do 2.5 atm. Kierowanie się zaleceniami producenta opon (o ile w ogóle jest możliwe) może spowodować więcej szkody niż korzyści. Dokładnie ten sam rozmiar (i model) opony można wszak założyć do ważącego ok. 700 kg samochodu małolitrażowego, jak i półtoratonowego (lub więcej) rodzinnego minivana.
|
|
|
|
#514 |
|
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
nie no bez przesady - jak komus zaczyna auto stac na okraglym kole to chyba cos nie tak
u mnie po przepompowaniu opona sciera sie ROWNO sam tego nie wykombinowalem - takie zalecenia daje Szkola Auto, na kursie w ktorej bylem, by wlasnie o okolo pol atm przepompowac z uwagi na asekuracyjne podejscie producentow i oczywiscie obserwowac |
|
|
|
|
|
#515 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
A co ta ;szkoła' mówi o przyczepności?
|
|
|
|
|
|
#516 |
|
Author
Zlotowicz
to, ze za niskie cisnienie tez powoduje spadek przyczepnosci
w dodatku cisnienie powinno zalezec takze od obciazenia auta (wieksze obciazenie - wieksze cisnienie), od tego jak jezdzimy (predkosci) i od warunkow atmosferycznych i spokojnie mozna przepompowac TROCHE, natomiast absolutnie niedopuszczalne jest obnizanie cisnienia nie bede udawal, ze jestem w stanie na podstawie wzorow fizycznych to wytlumaczyc, bo zdecydowanie wychodzi to poza zakres fizyki z liceum ![]() i jeszcze drobiazg - pompujemy kola przewaznie powietrzem, a ono mocno zmienia objetosc wraz z temperatura dlatego warunki atmosferyczne i osiagane predkosci maja znaczenie dla cisnienia w kole to tak tylko ogolnie, zeby zaznaczyc zlozonosc problemu i jeszcze raz - wiekszosc osob, ktore znam i o ktorych wiem, ze jezdza szybko tudziez sa po kursach jazdy typu acodriving czy safedriving przepompowuje opony bo to doradzaja na tych kursach i nie wnikam - sam tak robie od kilku lat - w duzym aucie o pol atm. a malym o jakies 0,3 |
|
|
|
|
|
#517 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Tak jest, samochód obciążony, to ciśnienie większe, każdy ma to w drzwiach (czasami we wlewie) jeśli "szkoły" tak uczą, to życzę szczę śia na przyszłość
|
|
|
|
|
|
#518 |
|
Author
Zlotowicz
to jest q. oczywiste
ale tez, aby zachowac TE SAME parametry jezdne (a dokladniej bardziej zblizone) to dodatkowo trzeba dobic pow. jak sie zapakuje wiecej ![]() ale po co sie douczac - lepiej popluc... |
|
|
|
|
|
#519 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
A ciekawe czy mówili też na tych douczaniach coś mądrego, na przykład, że przy szybkiej jeździe na autostradzie lepiej mieć trochę niższe ciśnienie w oponach, tak samo na kopnym śniegu, piachu, błocie?
|
|
|
|
|
|
#520 |
|
Guru
Data rejestracji: 23.08.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ciekawe czy nimal wozi ze sobą pomkie
co by w razie czego dopompować powietrza jak weźmie kogoś na okazję
|
|
|
|
|
|
#521 |
|
Author
Zlotowicz
kompresor faktycznie lezy kolo kola zapasowego
nie, nie dopompowuje nic
|
|
|
|
|
|
#522 |
|
Guru
Data rejestracji: 23.08.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
|
#523 | |
|
Administrator
Zlotowicz
Cytat:
Zajrzyj do instrukcji obsługi samochodu (na naklejce wszystkiego nie ma). Tu się zgodzę.
|
|
|
|
|
#524 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Może i tak, nie jeżdżę po autostradach, bo ich nie ma i nie będzie, a jak jeździłem kiedyś często do Niemiec, to zawsze miałem zwiększone ciśnienie z powodu naładowania samochodu...
A poza tym, to ja się3swoim osłem i tak za szybko nie rozpędzę, bo raz, że nie ma czym, dwa, to powyżej 90 - 100 km/h zaczyna chlać jak smok z powodu przepięknego kształtu.
|
|
|
|
|
|
#525 |
|
Administrator
Zlotowicz
Czytając internetowe porady można (błędnie) wywnioskować, że przed długą i szybką jazdą po autostradzie można obniżyć ciśnienie w oponach.
Wniosek płynie z faktu, że informują o samoistnym wzroście ciśnienia w oponach związanym z wzrostem temperatury opon spowodowanym szybką jazdą. I jest to fakt. Jednakże wzrost nie jest na tyle duży, by specjalnie w tym celu ciśnienie obniżać. Podam przykład z eksploatacji własnego samochodu. Przy temperaturze opon w okolicach +1 - +5 stopni ciśnienie wynosi 2.2 atm. Po 10 minutach jazdy z prędkościami 100-120km/h temperatura opon to 12-15 st. C, ciśnienie 2.4 atm. Po półgodzinnej jeździe z prędkościami dochodzącymi do 170km/h temperatura opon dochodzi do 20 st. C, ciśnienie 2.5 atm. (zalecane przy takich prędkościach przez producenta). Największymi wartościami zanotowanymi w okresie letnim było +27 st. C i 2.6 atm.
|
|
![]() |
| Tagi |
| opony, opony zimowe, wybor opon |
|
|