![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#601 |
|
XV1100
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jedno, co dobre w tym projekcie, to że ograniczą wszechwładzę ITD (oni teraz mogą więcej od policji), oraz ukrócą zapędy gmin do robienia budżetów fotoradarami.
Niech to rzeczywiście wygląda na walkę o bezpieczeństwo na drogach, a nie na czesanie pieniędzy. |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#602 |
|
Administrator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
Właściciel pojazdu z oczywistych względów jest za swój pojazd odpowiedzialny. Zatem musi wiedzieć kto z niego korzysta.
Jeśli jednak zachodzi sytuacja że nie wie - cóż, wina właściciela - nie dopilnował. ![]() Na autobanie mandat dostać jak najbardziej można, i to za przekroczenie prędkości - bo są miejsca, gdzie ograniczenia obowiązują. Kiedyś mi w takim punkcie błysnęło po oczach. Radarów w UK jest mnóstwo, niemniej jednak wszystkie są dobrze oznaczone i widoczne (oczywiście poza tymi w oznakowanych i nieoznakowanych pojazdach policyjnych). Strefowych radarów też jest masa. Brytyjski rząd nosi się z zamiarem wprowadzenia zakazu stosowania aktywnych antyradarów (aktywnych w sensie wykrywania sygnału) jednocześnie wyraźnie zaznaczając że "antyradar" w postaci POI w nawigacji jest jak najbardziej w porządku, bowiem współgra z rządową polityką widoczności (patrz poprzedni akapit).
|
|
|
|
#603 | |
|
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
A przez bezsensowne uzależnienie wysokości ubezpieczenia od adresu zamieszkania właściciela wiele samochodów w dużych miastach jest własnością kogoś z tańszych rejonów kto nie kieruje tym samochodem. Nie bardzo wiem, na czym miałaby polegać odpowiedzialność właściciela za nóż czy samochód. Jak ktoś tego narzędzia użyje do wykroczenia czy przestępstwa to chciałbyś, żeby właściciel za to odpowiadał? Bo pożyczył sąsiadowi nóż? A dlaczego miał pilnować? Panie, ja mam 5 samochodów. Kluczyki wiszą i który z domowników/pracowników potrzebuje, to bierze dane auto.
|
|
|
|
#604 | ||
|
Administrator
Zlotowicz
Cytat:
Cytat:
Kolejny błąd. Potwierdzający jedynie nieodpowiedzialność właściciela.
|
|
|
|
|
#605 |
|
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zgadzam się z jou, takie wytłumaczenie jest do przyjęcia - skoro nie wie kto jechał jego samochodem to niech płaci.
Co do mandatów na autobahnie to oczywiście można je dostać, ale chodzi mi o to, że jest to znacznie trudniejsze niż na naszych pożal się Boże "drogach", gdzie policja często stoi z suszarkami w miejscach zupełnie bezpiecznych ale z absurdalnymi ograniczeniami prędkości, a same drogi są bardzo niebezpieczne i oznakowane nieraz zupełnie bez sensu. Jeżeli kierowca widzi, że policja dba o kasę a nie o bezpieczeństwo, a znaki są ustawiane bezmyślnie, to tylko kwestia czasu kiedy zacznie kombinować - bo chce jechać normalnie a nie jak w filmie Barei. I nie mam nic przeciwko radarom tam gdzie są przydatne np przed przejściami dla pieszych, choć prawda jest taka, że na drodze miedzy dużymi miastami takich przejść (i mniejszych miejscowości) po prostu być nie powinno. Na szczęście powstają już jakieś normalne drogi i to mi się podoba - szkoda tylko że często płatne (ekspresówki też). WTF czemu płatne? Za bezpieczeństwo i normalność przyjdzie nam płacić z własnej kieszeni? i to kilka razy? - bo przecież podatek na budowe dróg jest m.in w paliwie, teraz jeszcze w mandatach itd. Normalna droga to nie żaden luksus - to tylko normalna droga. Więc niech się potem nie dziwią, jeżeli ludzie będą omijać bezpieczne drogi i dalej będziemy przodować w niechlubnych statystykach. Przyda się wtedy jeszcze większe oradarowanie starych dróg a najlepiej zakaz jazdy nimi. PS. Obserwując jak jeżdżą niektórzy zwłaszcza w bardziej wypasionych furach uważam, że przekraczanie prędkości to akurat najmniejszy problem. Ale ich "wyczynów" radary niestety nie rejestrują, a policji wtedy nigdy nie ma. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 29.11.2013 o godz. 10:08 |
|
|
|
|
|
#606 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Wyjeżdżając z Warszawy w stronę lublina mamy typową pułapkę, od Zakrętu przez jakieś 1,5 kilometra jest nadal 50 na godzinę, jakoś tak słabo oznaczone, prawie nic dookoła nie ma, prosta droga jak w mordę strzelił, pobocza, mogło by być z 70 na wszelki wypadek, ale nie, jest piękne miejsce do suszenia laserem.
Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 29.11.2013 o godz. 10:07 |
|
|
|
|
|
#607 |
|
Jukebox Hero
Ja sie nadziałem kiedyś w szczerym polu piękna prosta droga, fajnie pusto, idealne warunki, złapali mnie suszarką 84km/h. Teren zabudowany. 6 puntków i maksymalna możliwa wartość mandatu.
Pomyślałem że taka ekstra droga to chyba 90 można ![]() Chyba dzielni funkcjonariusze mieli udany dzień, bo pobocze przy radiowozie było strasznie rozjeżdżone. Teraz jeżdżę zawsze z nawigacją, bo nawet jak wiem gdzie jade, to przynajmniej mi czasem przypomni jeszcze ile tu moge jechać
Ostatnio zmieniany przez sobrus : 29.11.2013 o godz. 10:20 |
|
|
|
|
|
#608 |
|
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
w 100% zgadzam sie z Jou
|
|
|
|
|
|
#609 | ||
|
Always newbie
Cytat:
Cytat:
Dokładnie. Bo właściciel nie odpowiada za to, jak ktoś inny użyje jego mienia.
|
|
|
|
#610 | |
|
Always newbie
Cytat:
Litości. Jak ktoś zabije Twoim nożem czy prowadząc Twoje auto, to Ty masz odsiedzieć dożywocie?
|
|
|
|
#611 | |||
|
Administrator
Zlotowicz
Po pierwsze - dyskutujemy o wykroczeniach, a zabójstwo wykroczeniem nie jest (póki co).
Po drugie - Cytat:
Cytat:
Cytat:
I wiesz co? Twoje argumenty mnie nie przekonają. A wiesz dlaczego? Bo tak sformułowane przepisy po prostu działają! Jakoś nikt tutaj (nie w UK, bo stamtąd nie mam danych) nie zasłania się niepamięcią ani niepoczytalnością. EOT.
|
|
|
|
|
#612 | |
|
Always newbie
Cytat:
Biedni leasingodawcy (są właścicielami aut).
|
|
|
|
#613 | |
|
Jukebox Hero
Cytat:
Wiesz chyba komu pożyczałeś (a ten ktoś dalej wie komu on z kolei pożyczył) i nie jest to raczej szerokie grono osób. Jeżeli nie wiesz nawet mniej więcej kto mógł prowadzić lub kto może wiedzieć - to znaczy że ktoś ten samochód po prostu ukradł. Ale w rozumowaniu Jou jest faktycznie jedna poważna luka. Załóżmy że wiesz - użyczasz samochód regularnie 2-3 osobom i je możesz wskazać bez problemu. Przychodzi mandat po miesiącu i nikt się nie przyznaje, bo powiedzmy wszyscy jeżdża tą drogą i mógł być to każdy. Po takim czasie ustalenie kto jechał może być niestety niemożliwe, mimo że grono osób jest wskazane i mocno ograniczone, jest pełna współpraca z policją itd. I to wcale nie jest zasłanianie się, bo ja np. nie pamietam którą trasą wracałem do domu z pracy tydzień temu we wtorek. Może to było przez racławickie, może kraśnicka, może głęboka - pojecia nie mam. W tym wypadku odpowiedzialnośc na właścicielu auta, który może nawet nie posiadać prawa jazdy, jest troche bez sensu. Choć ja nie widzę innej możliwości, aby fotoradary w ogóle mogły działać - w końcu one fotografują auto a nie osobę. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 29.11.2013 o godz. 15:19 |
|
|
|
|
|
|
#614 |
|
Administrator
Zlotowicz
To nie jest poważna luka, jako że i wykroczenie nie jest poważne.
Jeżeli natomiast pożyczający (i właściciel) są poważni, to się dogadają i zrobią zrzutkę. A punkty? Cóż... Albo ten kto ma najmniej, albo losowanie. ![]() I przynajmniej zostanie nauczka na przyszłość: dobry zwyczaj - nie pożyczaj!
|
|
|
|
#615 | ||
|
Always newbie
Cytat:
Cytat:
Tak czy inaczej właściciel nie odpowiada za to, co ktoś inny robił z jego autem. Pożyczanie (niezależnie od tego, czy pamiętam komu, czy nie) nie jest czynem zabronionym. A jeżeli właściciel jest niewidomy, leży w śpiączce i nie ma prawa jazdy też jest winny przekroczenia prędkości? Art. 1. § 1. Odpowiedzialności za wykroczenie podlega ten tylko, kto popełnia czyn społecznie szkodliwy, zabroniony przez ustawę obowiązującą w czasie jego po pełnienia pod groźbą kary aresztu, ograniczenia wolności, grzywny do 5 000 złotych lub nagany. § 2. Nie popełnia wykroczenia sprawca czynu zabronionego, jeżeli nie można mu przypisać winy w czasie czynu. A przyznanie się do winy, że się prowadziło, gdy się nie prowadziło (bo np. nie pamiętam, ale chcę pomóc władzy, więc kłamię, że prowadziłem) to przestępstwo. Więc namawianie do przyznawania się, gdy się nie prowadziło to podżeganie.
Ludzie tak bardzo lubią oszukiwać się wzajemnie, że wymyślili rząd, by robił to za nich. WAŻNE Ostatnio zmieniany przez Wawelski : 29.11.2013 o godz. 15:25 |
||
|
|
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| Polskie Radio BIS upadło - Czyli cenzure w Polsce czas zacząć... | Qbi@k | Off topic | 73 | 03.10.2013 18:16 |
| Naziemna Telewizja Cyfrowa (NTC) w Polsce - plany, rozwój, obecna sytuacja itp. | andrzejj9 | Off topic | 13 | 10.07.2011 23:55 |
| Festiwale w Polsce | Qbi@k | Film i Muzyka | 11 | 25.04.2011 10:25 |
| Drogi w Polsce (i infrastruktura komunikacyjna) | andrzejj9 | Off topic | 19 | 02.03.2009 18:28 |
| Internet DSL 15 Mbit/s już w Polsce! | kraluk | Off topic | 41 | 24.03.2006 22:07 |