Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wiadomości... (MOD edit: tydzień BANA za politykę w tym temacie. Czytaj post #1). (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wiadomosci-mod-edit-tydzien-bana-za-polityke-tym-temacie-czytaj-post-1-a-66551/)

nimal 11.05.2009 13:39

jezdze na rowerze, na rolkach, przede wszystkim duzo biegam
bez kasku - nawet nie mam
zreszta proponowana nowelizacja zaklada kaski do 18 roku zycia
corce kask kupilismy i nosic go "na duzym rowerku" (czyli nie 3 kolowym) musi

kolega - zapalony rowerzysta szosowy - opowiadal mi jak majac kask przy ostrym hamowaniu przelecial przez kierownice i udezyl glowa - stracil przytomnosc mimo kasku, gdyby byl bez kasu wtedy - prawdopodobnie by mi tego nie opowiedzial

a kamizelki - Demek juz pisal - w anglii przymusu nie ma, a WSZYSCY nosza
kogos to smieszy? nie kazdy musi byc inteligentny :szczerb: ja kamizelke zakladam zawsze po zmroku, czesto w dzien rozniez
g mnie obchodzi, czy to kogos smieszy czy nie - jestem bardziej widoczny

a propos durnych (bo jak inaczej to uznac) uwag w arcie podlinkowanym wyzej o poceniu sie w kamizelkach czy tracie ich wlasciwosci w czasie prania
- kamizelke zaklada sie na bluzke
- kamizelki sa wykonane z dzianin poliestrowych i zapewniaja bardzo dobra wentylacja
- wlokna poliestrowe nie sa "poszarpane" wiec brud sie ich nie trzyma - w najgorszym wypadku trzeba je splukac woda - zadnej ze swoich kamiezelek nigdy nie pralem - ani nie sa brudne, ani nie "pachna" - wiec uwaga o traceniu wlasciwosci w czasie prania ma tyle sensu co zarzut, ze ich prasowac nie mozna :szczerb:
- a jak sie polejesz olejem silnikowym :szczerb: - nowa kosztuje 5pln

co do jezdzenia po chodniku - w Polsce jest nakaz jezdzenia po ulicy CHYBA ZE ZAGRAZA TO TWOEJEMU BEZPIECZENSTWU - wtedy masz prawo jechac chodnikiem
w przypadku miasta - po prostu wolno jezdzic chodnikiem dzieki temu przepisowi
NIGDY za to nie wolno przejezdzac przez przejscia dla pieszych - na ten moment nalezy zsiasc i rower przeprowadzic

polcjanci nie wlepiaja mandatow za jezdzenie po chodniku - nigdy czegos takiego nie wiedzialem (widzialem - za przejezdzanie przez przejscie) - chyba, ze zagraza to bezpieczenstwu pieszych (sam nie raz bym chetnie recznie nauczyl mlodziez predkosci stosownych na chodnikach)

wiec nie wykrecac sie, ze po chodniku nie wolno - na rowery i jazda :D byle z glowa :D

demek 11.05.2009 14:10

@nimal

bo chyba tylko w polsce ludzie sie moga smiac z kogos kto na rowerze jedzie w odblasku po zmroku, nawet gdy pierwszy raz pierwszy kogos w kamizelce widzialem to sie nie smialem a pomyslalem, ze to dobry pomysl, na skuterach i motorach tez jest to powszechne

chociaz w polsce tez juz pare osob widzialem, byc moze bez przepisu ludzie sie do tego przekonaja. niestety o wiekszosci z nich ludzie mysla, ze pijani robotnicy jada

nimal 11.05.2009 14:14

dokladnie :spoko:

demek 11.05.2009 14:27

chyba wlasnie taka opinia innych powstrzymuje ludzi przed zakladaniem kamizelek, gdyby walnac napis "nie jestem pijanym robotnikiem wracajacym z pracy a nosze kamizelke dla wlasnego bezpieczenstwa" to moze w krotkim tempie staly by sie powszechne ewentualnie kilka wiekszych akcjii mogloby cos zmienic.

chyba cos zorganizuje w tym temacie...moze nawet urzad cos pomorze bo tam duzo madrych ludzi siedzi

Wawelski 11.05.2009 15:16

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 1022096)
co do jezdzenia po chodniku - w Polsce jest nakaz jezdzenia po ulicy CHYBA ZE ZAGRAZA TO TWOEJEMU BEZPIECZENSTWU - wtedy masz prawo jechac chodnikiem
w przypadku miasta - po prostu wolno jezdzic chodnikiem dzieki temu przepisowi

Możesz podać przepisy?
Art. 33 Kodeksu Drogowego zna tylko takie wyjątki, gdy kierujący rowerem może poruszać się po chodniku:
5. Korzystanie z chodnika lub drogi dla pieszych przez kierującego rowerem jednośladowym, jest dozwolone wyjątkowo, gdy:
1. opiekuje się on osobą w wieku do lat 10 kierującą rowerem, lub
2. szerokość chodnika wzdłuż drogi, po której ruch pojazdów dozwolony jest z prędkością większą niż 50 km/h, wynosi co najmniej 2 m i brak jest wydzielonej drogi dla rowerów.

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 1022096)
polcjanci nie wlepiaja mandatow za jezdzenie po chodniku

A ja znam taki przypadek. I skończyło się w sądzie - i rowerzysta wygrał. Ale tylko dlatego, że obok jechało jego dziecko na rowerku.

A co do kamizelek (nie tylko dla rowerzystów - dla każdego przy/na drodze) jak najbardziej popieram. Ja w nocy nawet z auta jak muszę wysiąść to zakładam kamizelkę (mam pod fotelem). Nauczyłem się, jak raz zmieniałem koło i jeden chciał mnie rozjechać. A że u nas i piesi i rowerzyści myślą, że jak oni widzą auto, to i kierowca ich widzi - to ubierają się w barwy ochronne i kamuflujące (i zero odblasków). Ale to kwestia czasu - w końcu wyginą.

ed hunter 11.05.2009 16:45

Cytat:

Napisany przez romanesco (Post 1022077)
W zeszłym tygodniu byłem świadkiem, jak rowerzysta jechał po chodniku, na którym stało dużo ludzi (w pobliżu był przystanek tramwajowy). Nie dość, że jechał między nimi slalomem, to jeszcze jedna z osób się lekko przesunęła (nie widziała go za sobą) i nie chcąc na nią wjechać, ostro zahamował. Skończyło się to tym, że rower stanął dęba, chłopak poleciał przez rower głową do przodu. Upadł na chodnik i mocno się potłukł. Przez dłuższy czas nie mógł się podnieść, ktoś mu tam pomagał ale reakcja ludzi była taka, że wszyscy go opieprzali, że po chodniku się nie jeździ...

Po chodniku się nie jeździ, po ulicy się nie da, nie każdy zna E.T. i może na rowerze latać. :]
Gówniarz, który omijał ludzi na zatłoczonym przystanku, powinien jeszcze kilka kopów dostać po tej wywrotce. Trzeba mieć trochę wyobraźni. Ja schodzę z roweru i go prowadzę, nie tylko przez przystanki, ale na każdym zatłoczonym chodniku. Nie ma mowy, że by jeździć w takich miejscach, i prędzej, czy później nie mieć niebezpiecznej sytuacji z pieszym. Sam idąc niedawno po chodniku, na zwężeniu, o mały włos nie oberwałem rowerem z małolatem, bo akurat zmieniłem kierunek, a małolat gnał jak wściekły...
Cytat:

Napisany przez demek (Post 1022094)
i znowu wtrace tu moje dziwne miasto, drogi sa szerokie wiec nie ma problemu z omijaniem rowerzystow, miejscowi kierowcy tez raczej problemow z nami rowerzystami nie maja a jazda po chodniku jest tutaj ostatecznoscia (jesli nie jezdzimy szybko i nie slalomem to chodzacy nie maja do nas problemu), conajwyzej w nocy. duzym plusem jest to, ze w nocy rowerzysci bez lamp jezdza po chodniku wiec jest bezpieczniej ale fakt jest taki, ze wcale nie musza bo moga legalnie po drodze jechac (dobrze, ze tego nie robia!) bo w polsce nie ma nakazu jazdy ze swiatlami w nocy na rowerze, jest nakazane, ze rower ma byc widoczny... sciezek rowerowych jest raptem kilka km zrobione 10 lat temu...od tamtej pory echo ale za to biegnie ona wzdluz slabo oswietlonej drogi poza terenem zabudowanym

na trasach dla rowerow nagminnie spaceruja mamusie z wozkami, a gdy zwrocimy im uwage, ze to jest miejsce dla rowerow to mozemy jeszcze dostac w twarz! przyklad w katowicach, chodnik szeroki, ze dwa auta moglyby jechac, wydzielona czesc dla rowerow, mniejsza niz czesc dla chodzenia, oczywiscie wiekszosc ludzi idzie po pasie dla rowerow...i nie z powodu gorszej jakosci nawierzchni na czesci dla nich przystosowanej...wiec ze zlosliwosci? tego nie wiem a po zwroceniu uwagi ZAWSZE jest problem

Trzeba mieć dzwonek! Ale za dzwonek też można w pysk dostać. :| Łażenie po tych nielicznych ścieżkach rowerowych, to nagminny sport. I wtedy pieszy jest strasznie oburzony, że się na niego dzwoni, nawet jak ma obok chodnik 2x szerszy. Jak wyjeżdżam od siostry spod bloku, to jest zaraz ścieżka rowerowa, ale nie ma do niej prostego dojazdu, więc jadę kawałek po chodniku, na którym prawie nigdy nikogo nie ma, ale jak jest, to dostaje opiernicz, czemu nie jadę ścieżką rowerową. Bo szanuję zieleń, i nie przejeżdżam na nią przez trawnik.

salawalas 11.05.2009 19:38

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1022067)
mBank po raz kolejny podpada klientom:
http://www.alert24.pl/alert24/1,8488..._kompakty.html

"Nie znaleziono strony o podanym adresie."
Nice Job >gazeta.pl<

demek 11.05.2009 19:51

dziala....

zene_k 11.05.2009 19:52

Cytat:

Napisany przez salawalas (Post 1022199)
"Nie znaleziono strony o podanym adresie."
Nice Job >gazeta.pl<

u mnie działa

salawalas 11.05.2009 21:22

Dziwne. U mnie też już działa. No, ciekawe rzeczy...
Sorry! ALARM ODWOŁANY! :P

sobrus 12.05.2009 07:45

http://fakty.interia.pl/polska/news/...u,1304662,2943

Jakbym wybrał Donka to tez bym ze wstydu wyjechał :)

A z innej beczki:
http://en.wikipedia.org/wiki/STS-125
Wystrzelono STS-125. Ostatnią misję naprawczo-serwisową dla teleskopu Hubble.
Z większych zmian - zdjęte zostaną okulary COSTAR, a na ich miejsce zostanie dodany nowy instrument badawczy.
A więc koniec ze zdjęciami z Hubble.
(dla przypomnienia - Hubble posiada poważną wadę optyki, bez okularów dodanych kilka lat po wystrzeleniu robi strasznie rozmyte zdjęcia).

romanesco 12.05.2009 10:23

Pomysł na pijanych kierowców!

http://motoryzacja.interia.pl/news/p...l-rowy,1304068

:hmm: nie wiem czy to pomoże... Są tacy, których nie interesuje opinia innych. Jak lubi pociągać, to będzie to robił nadal.

sobrus 12.05.2009 10:28

Gdybym mógł decydować o karach.
To na początek pijanemu kierowcy zabierałbym prawko na np dwa lata :)
Zeby mógł przez ten czas zmądrzeć.
Za drugim razem dożywotnio.

I w ten sposób sprawa załatwia i biednych i bogatych idiotów ;)

Oczywiście do tego możaby dowalić prace społeczne, i inne pomysły. Ale na początek trzeba pozbyć się ich z dróg i wprowadzić dotkową karę, której nikt wolałby nie ryzykować.
Bogaty i 2000zł zapłaci bez problemu, ale jak bedzie musiał swoją furką pare lat postać w garażu - to go mocno zaboli ;)

Lepsze to tez niż więzienie - bo nie degeneruje i nie trzeba skazanych utrzymywać.

Reetou 12.05.2009 10:35

Ale przecież w tej chwili już zabierają prawka :hmm:

sobrus 12.05.2009 10:36

hmm... no to chyba muszą zabierać skuteczniej... :hmm:
masz racje, no to troche teraz dałeś mi do myślenia.
Skoro jest tak dużo głupków, którym nawet utrata prawka nie straszna....
....
....
to mamy problem.
Konfiskata samochodu nie jest wyjściem - bo samochód może należeć do kogoś innego.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:21.