![]() |
jezdze na rowerze, na rolkach, przede wszystkim duzo biegam
bez kasku - nawet nie mam zreszta proponowana nowelizacja zaklada kaski do 18 roku zycia corce kask kupilismy i nosic go "na duzym rowerku" (czyli nie 3 kolowym) musi kolega - zapalony rowerzysta szosowy - opowiadal mi jak majac kask przy ostrym hamowaniu przelecial przez kierownice i udezyl glowa - stracil przytomnosc mimo kasku, gdyby byl bez kasu wtedy - prawdopodobnie by mi tego nie opowiedzial a kamizelki - Demek juz pisal - w anglii przymusu nie ma, a WSZYSCY nosza kogos to smieszy? nie kazdy musi byc inteligentny :szczerb: ja kamizelke zakladam zawsze po zmroku, czesto w dzien rozniez g mnie obchodzi, czy to kogos smieszy czy nie - jestem bardziej widoczny a propos durnych (bo jak inaczej to uznac) uwag w arcie podlinkowanym wyzej o poceniu sie w kamizelkach czy tracie ich wlasciwosci w czasie prania - kamizelke zaklada sie na bluzke - kamizelki sa wykonane z dzianin poliestrowych i zapewniaja bardzo dobra wentylacja - wlokna poliestrowe nie sa "poszarpane" wiec brud sie ich nie trzyma - w najgorszym wypadku trzeba je splukac woda - zadnej ze swoich kamiezelek nigdy nie pralem - ani nie sa brudne, ani nie "pachna" - wiec uwaga o traceniu wlasciwosci w czasie prania ma tyle sensu co zarzut, ze ich prasowac nie mozna :szczerb: - a jak sie polejesz olejem silnikowym :szczerb: - nowa kosztuje 5pln co do jezdzenia po chodniku - w Polsce jest nakaz jezdzenia po ulicy CHYBA ZE ZAGRAZA TO TWOEJEMU BEZPIECZENSTWU - wtedy masz prawo jechac chodnikiem w przypadku miasta - po prostu wolno jezdzic chodnikiem dzieki temu przepisowi NIGDY za to nie wolno przejezdzac przez przejscia dla pieszych - na ten moment nalezy zsiasc i rower przeprowadzic polcjanci nie wlepiaja mandatow za jezdzenie po chodniku - nigdy czegos takiego nie wiedzialem (widzialem - za przejezdzanie przez przejscie) - chyba, ze zagraza to bezpieczenstwu pieszych (sam nie raz bym chetnie recznie nauczyl mlodziez predkosci stosownych na chodnikach) wiec nie wykrecac sie, ze po chodniku nie wolno - na rowery i jazda :D byle z glowa :D |
@nimal
bo chyba tylko w polsce ludzie sie moga smiac z kogos kto na rowerze jedzie w odblasku po zmroku, nawet gdy pierwszy raz pierwszy kogos w kamizelce widzialem to sie nie smialem a pomyslalem, ze to dobry pomysl, na skuterach i motorach tez jest to powszechne chociaz w polsce tez juz pare osob widzialem, byc moze bez przepisu ludzie sie do tego przekonaja. niestety o wiekszosci z nich ludzie mysla, ze pijani robotnicy jada |
dokladnie :spoko:
|
chyba wlasnie taka opinia innych powstrzymuje ludzi przed zakladaniem kamizelek, gdyby walnac napis "nie jestem pijanym robotnikiem wracajacym z pracy a nosze kamizelke dla wlasnego bezpieczenstwa" to moze w krotkim tempie staly by sie powszechne ewentualnie kilka wiekszych akcjii mogloby cos zmienic.
chyba cos zorganizuje w tym temacie...moze nawet urzad cos pomorze bo tam duzo madrych ludzi siedzi |
Cytat:
Art. 33 Kodeksu Drogowego zna tylko takie wyjątki, gdy kierujący rowerem może poruszać się po chodniku: 5. Korzystanie z chodnika lub drogi dla pieszych przez kierującego rowerem jednośladowym, jest dozwolone wyjątkowo, gdy: 1. opiekuje się on osobą w wieku do lat 10 kierującą rowerem, lub 2. szerokość chodnika wzdłuż drogi, po której ruch pojazdów dozwolony jest z prędkością większą niż 50 km/h, wynosi co najmniej 2 m i brak jest wydzielonej drogi dla rowerów. Cytat:
A co do kamizelek (nie tylko dla rowerzystów - dla każdego przy/na drodze) jak najbardziej popieram. Ja w nocy nawet z auta jak muszę wysiąść to zakładam kamizelkę (mam pod fotelem). Nauczyłem się, jak raz zmieniałem koło i jeden chciał mnie rozjechać. A że u nas i piesi i rowerzyści myślą, że jak oni widzą auto, to i kierowca ich widzi - to ubierają się w barwy ochronne i kamuflujące (i zero odblasków). Ale to kwestia czasu - w końcu wyginą. |
Cytat:
Gówniarz, który omijał ludzi na zatłoczonym przystanku, powinien jeszcze kilka kopów dostać po tej wywrotce. Trzeba mieć trochę wyobraźni. Ja schodzę z roweru i go prowadzę, nie tylko przez przystanki, ale na każdym zatłoczonym chodniku. Nie ma mowy, że by jeździć w takich miejscach, i prędzej, czy później nie mieć niebezpiecznej sytuacji z pieszym. Sam idąc niedawno po chodniku, na zwężeniu, o mały włos nie oberwałem rowerem z małolatem, bo akurat zmieniłem kierunek, a małolat gnał jak wściekły... Cytat:
|
Cytat:
Nice Job >gazeta.pl< |
dziala....
|
Cytat:
|
Dziwne. U mnie też już działa. No, ciekawe rzeczy...
Sorry! ALARM ODWOŁANY! :P |
http://fakty.interia.pl/polska/news/...u,1304662,2943
Jakbym wybrał Donka to tez bym ze wstydu wyjechał :) A z innej beczki: http://en.wikipedia.org/wiki/STS-125 Wystrzelono STS-125. Ostatnią misję naprawczo-serwisową dla teleskopu Hubble. Z większych zmian - zdjęte zostaną okulary COSTAR, a na ich miejsce zostanie dodany nowy instrument badawczy. A więc koniec ze zdjęciami z Hubble. (dla przypomnienia - Hubble posiada poważną wadę optyki, bez okularów dodanych kilka lat po wystrzeleniu robi strasznie rozmyte zdjęcia). |
Pomysł na pijanych kierowców!
http://motoryzacja.interia.pl/news/p...l-rowy,1304068
:hmm: nie wiem czy to pomoże... Są tacy, których nie interesuje opinia innych. Jak lubi pociągać, to będzie to robił nadal. |
Gdybym mógł decydować o karach.
To na początek pijanemu kierowcy zabierałbym prawko na np dwa lata :) Zeby mógł przez ten czas zmądrzeć. Za drugim razem dożywotnio. I w ten sposób sprawa załatwia i biednych i bogatych idiotów ;) Oczywiście do tego możaby dowalić prace społeczne, i inne pomysły. Ale na początek trzeba pozbyć się ich z dróg i wprowadzić dotkową karę, której nikt wolałby nie ryzykować. Bogaty i 2000zł zapłaci bez problemu, ale jak bedzie musiał swoją furką pare lat postać w garażu - to go mocno zaboli ;) Lepsze to tez niż więzienie - bo nie degeneruje i nie trzeba skazanych utrzymywać. |
Ale przecież w tej chwili już zabierają prawka :hmm:
|
hmm... no to chyba muszą zabierać skuteczniej... :hmm:
masz racje, no to troche teraz dałeś mi do myślenia. Skoro jest tak dużo głupków, którym nawet utrata prawka nie straszna.... .... .... to mamy problem. Konfiskata samochodu nie jest wyjściem - bo samochód może należeć do kogoś innego. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:21. |