![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#136 |
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Po kilku dniach health dysku zmniejszył się o 1%, a czas życia dysku o 7 lat. Ten program jest ... do niczego
![]() ![]()
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#137 |
Zarejestrowany dla jaj
Data rejestracji: 25.11.2004
Pozdrawiam Marek Ostatnio zmieniany przez zene_k : 15.02.2012 o godz. 08:45 |
![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zene, ale u Ciebie jest dysk nie zaszyfrowany?
Sądząc po screenie Arepo ma XP, a tam TRIMa nie ma. Wygląda na to że TrueCrypt celowo przepuszcza TRIM, kosztem skuteczności szyfrowania. To dobrze, ale dziwi mnie w takim razie wymóg pozostawienia wolnego miejsca na dysku. TRIM powinien sam zwalniać nie używanie miejsce, więc po co dodatkowo kombiniwać? Najwyraźniej coś jeszcze jest na rzeczy. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 15.02.2012 o godz. 08:56 |
![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Guru
Dokładnie, mam XP i funkcji TRIM nie uświadczę ...
![]() |
![]() |
#140 |
Zarejestrowany dla jaj
Data rejestracji: 25.11.2004
Dysk nie jest zaszyfrowany.
System Win7 Home Premium 64-bit @Arepo, może już czas na zmianę systemu. XP w dzisiejszych czasach wydaje się już być przeżytkiem. ![]()
![]() |
#141 |
Jukebox Hero
XP jest przeżytkiem, ale działa dobrze, a ze względu na politykę MS lepiej jest zmienić cały komputer niż sam system.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Guru
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Guru
Data rejestracji: 10.10.2004
![]() ![]() ![]() |
Zmiana wielkości klastra
Mam pytanie
![]() Jeżeli zrobię kopię zapasową całego dysku (np. Nortonem Ghostem) i sformatuję dysk z domyślną wartością wielkości alokacji (4kb) to czy po przywróceniu pozostanie ta sama wartość czy zostanie zmieniona na tą, która była na obrazie (2kb)? Obecnie mam dysk sformatowany z 2kb wielkością jednostki alokacji (sam nie wiem czemu tak to sformatowałem ![]() Jeżeli jedyną opcją jest formatowanie dysku i nowa instalacja to zostaję przy 2kb. |
![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Jukebox Hero
ZTCP będzie ta, która była obrazie.
Acronis Disk Director ma możliwość zmiany klastra bez reformatowania. Darmowy EaseUS Free Partition Manager chyba takiej możliwości nie ma, ale można sprawdzić. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 20.02.2012 o godz. 07:42 |
![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
heja Chłopaki!
Jestem tak cofnięty ostatnio w nowinkach przez moją pracę i inne rzeczy któymi muszę się interesować, że niedawno dopiero dowiedziałem się o dyskach SSD. Aż głupio się przyznać. Z racji, że przyszedł czas na format mojego montażowego stacjonarnego kompa video chciałbym zakupić sobie SSD na system, aby na nim na świeżo postawić system. Podobno znacznie zwiększa to pracę podczas montażu video, a powiem Wam, że mimo mocnego kompa montaż czasami nie jest płynny,mam nadzieje ze to rozwiaze problem. Chciałbym żebyście mi coś doradzili. Moja obecna konfiguracja: -i7 860 2,80 GHZ socket 1156/95W/45nm -MOBO: Asus P7P55D-E Premium - Patriot Viper DDR3 2X2X 2GB (8GB) - win 7 pro 64 bit - montaż na materiałach AVCHD i MOV full hd z lustrzanek - program Vesgas pro 9 W jaki sposób są podłączane te dyski? Chciałbym aby on mi siedział w środku. Rozumiem, że podpinam pod SATA jak zwykły dysk? Wielkie dzięki!
![]() nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego! Ostatnio zmieniany przez CIAPEK : 21.02.2012 o godz. 18:29 |
![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Jukebox Hero
Jako dysk systemowy przy montażu video nic Ci nie da.
Jako dysk roboczy owszem, ale formaty takie jak h264 wymagają znacznie więcej od CPU niż od dysku, więc moim zdaniem to będzie zbędny wydatek. Ja mam Barracudę 500GB i nie czuje sie w żaden sposób przez nią ograniczany przy AVCHD (montaż OpenShotem). Przy MOV pewnie efekt będzie bardziej odczuwalny. edit: Oczywiście komfort używania komputera wzrośnie niezależnie co na nim robisz. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 21.02.2012 o godz. 18:50 |
![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
powiem tak...
sama to porównanie już mi wystarcza... http://www.youtube.com/watch?v=nnUgprvktpc Chodzi o samo działanie systemu, a co za tym idzie programu. Procka mam chyba nienagannego, ramu też chociaż mogę zmienić na 12 GB jak to ma pomóc Więc co tu jeszcze mam zrobić? Wiem, że na pewno pomoże wgranie świeżutkiego systemu bo 2 lata swoje naśmieciły. Ktoś podobno "obyty" w temacie montażu na movach i innych ciężkich formatach napisał: Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#148 |
Jukebox Hero
Działanie programu...nie znam Vegas, jeżeli zjada tyle ramu że 8GB mu mało to respekt
![]() Wiadomo - SSD zawsze będzie lepszy, a szybsze komponent zawsze są lepsze od wolniejszych. Ale myśle że najpierw powinieneś sprawdzić co jest wąskim gardłem w Twoim przypadku, tzn zmierzyć co sie "nie wyrabia" podczas pracy. Gdybym zajmował się obróbką dużych plików video to na SSD trzymałbym właśnie te pliki. Trzymanie tam tylko systemu to głupota, bo to właśnie pliki video generują najwięcej I/O a nie windows. Pytanie podstawowe to jakiego rzędu wielkości są pliki na których pracujesz? Pliki AVCHD nie są jakieś ogromne, godzina 24Mbit/s zajmuje 10GB a to przerobi każdy dysk i to kilka razy zanim obecne procesory taki film w h264 przekodują. Przy nieskompresowanym video, albo kompresji bezstratnych to nawet SSD spięte w RAID będzie mało ![]() Aha, aby wykorzystać SSD na maxa potrzebujesz SATA3. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 21.02.2012 o godz. 19:06 |
![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
własnie Sobrus tak jak piszesz...
SSD zawsze będzie lepszy, a szybsze komponent zawsze są lepsze od wolniejszych więc ten SSD na pewno nie zaszkodzi, a pomoże wnioskuję ![]() To jaki w takim razie? ![]() Vertex 3 czy Crucial M4 czy Samsung SSD 830 Chciałbym coś do 120GB góra. Płyta główna Asus P7P55D-E Premium obsługuje Sata 6G czyli 6 GB/s to to jest inaczej zwane SATA 3 jak mi sie wydaje? Czyli polecasz także aby na takim dysku pracować rozumiem. Nie tylko trzymać system i program, ale również pliki na których pracuje. Pliki na ktorych pracuje same w sobie nie mają jakiś wielkich objętości ale jest ich generalnie dużo i ich rozdzielczość jest ważniejsza wg. mnie. 16 GB zajmuje godzina materialu srednio w zaleznosci czy HDV czy full hd, ale ja maksymalnie pracuje na kilkuminutowych. Czytam ten temat i widzę, że wazne zagadnienie do zaszyfrowanie dysku. To ważne?
![]() nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego! Ostatnio zmieniany przez CIAPEK : 21.02.2012 o godz. 21:37 |
![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Jukebox Hero
No tak, tylko czemu na system a nie na filmy?
Szybki system sie zawsze przyda, wydawało mi sie ze chodzi Ci o video. |
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
adata, najszybszy dysk ssd, ocz, plextor, samsung 830, samsung 840 pro, ssd, vertex 2, wybór dysku, wybór dysku ssd, wybór ssd, zakup, zakup ssd |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Poradnik dla hakiera (PFO fabrini) | Patrixs | Off topic | 15 | 07.11.2023 20:04 |
Plyty nagrane pod Xp nie dzialaja pod Vista | brynjubitr | Nośniki optyczne | 2 | 09.10.2007 13:21 |
Jaki system pod server i do pracy | grzegorz35 | Off topic | 12 | 23.05.2007 19:36 |
Zgon windowsa - jaki plik. | Loczek | Off topic | 17 | 11.02.2005 15:36 |
Z dziennika cHackera - zapraszam do lektury ! | Laser | Off topic | 6 | 11.09.2002 10:05 |