Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   [ARTYKUŁ][PS2] FreeMCBoot i ESR (https://forum.cdrinfo.pl/f106/artykul-ps2-freemcboot-esr-79552/)

tomo716 21.03.2011 21:31

Podmieniłem ten plik i tyle, teraz jak się włącza konsola to tylko jest logo FMCB i nic się dalej nie dzieje.

Berion 23.03.2011 18:06

Cytat:

Skopiowałem oryginalny plik, skopiowałem USBD.IRX z Gran Turismo i teraz mi się nie chce fmcb uruchomić. Jak to naprawić?? proszę o pomoc.
Skasować go i zastąpić innym, kompatybilnym. No ale tego już możesz nie dać rady zrobić na tej instalce. Zobacz czy z mass:/RESCUE.ELF wstaje. Jak nie to szukaj Swapa na "Aledrogo" (3.6 lub 3.8, bez blokad bo nie będą potrzebne). ;]

Nie rozumiem po co to zrobiłeś. Rozmowa jest o OPL, a Ty się wziąłeś za FMCB.

I jeszcze jedna bardzo ważna rzecz:

Opisuj dokładnie co robisz. To matematyka, a nie metafizyka. Nikomu się nie chce dochodzić co konkretnie skopiowałeś i gdzie konkretnie (akurat celu jestem w stanie się domyśleć). Przykład niżej...

Cytat:

Z tego co pamiętam to ja ten plik miałem sys-config czy jakoś tak.
- - -

@SMBA
Nie podejrzewałem Cie o przeglądanie src. Na ludzi wychodzisz! :D

tomo716 23.03.2011 22:14

Nagrałem uLaunch na pendriv'a zmieniłem nazwę z BOOT.ELF na RESCUE.ELF i nie chce ruszyć. Możecie jeszcze jakoś pomóc. Albo podesłać link z najlepszym ulaunch bo nie wiem czy ten co skopiowałem jest dobry.

Berion 24.03.2011 15:59

A jaki jest ten co skopiowałeś? Numer wersji...

Zresztą to bez znaczenia jak nie wstaje. Czyli masz ogólny fackup USB. Pozostaje kupno Swapa albo wycieczka do kolegi co ma sprawne FMCB, modchip lub jakiś exploit. ;]

tomo716 24.03.2011 16:42

a dało by się uruchomić ulaunch z płyty cd?? Wersja ulaunch v4.42

Berion 26.03.2011 09:39

Teraz to raczej nie bo przy wczytaniu USBD się zawiesza/loopuje. Sprawdź, oczywiście trzeba patchować dla ESR.

tomo716 26.03.2011 11:56

To wystarczy plik RESCUE.ELF zrobić jego obraz potem patch esr i na płytę??

Berion 26.03.2011 17:20

Nie rozumiem.

tomo716 26.03.2011 18:29

Jak mam robić tą płytę z ulef??

Berion 26.03.2011 19:50

Np tak:
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2bin2cdvd/

A potem spatchować np. ESR Disc Patcherem (lub samemu dodać jakieś DVD-Video do płyty).

Dwie uwagi: tutorial jest bardzo stary i opiera się też na starej wersji NeroBR. Dzisiaj poleciłbym ImgBurn (kolejnością plików się nie przejmuj, koniecznie wybierz ISO9660+UDF 1.02, zamknij sesję, mode1).

Drakson 29.04.2011 15:06

Witam wszystkich użytkowników. Jeśli napisałem w złym dziale, proszę o przesunięcie.

Potrzebuje waszej pomocy (szczególnie twojej Berion) otóż, od jakiegoś już czasu jestem posiadaczem PS2 wraz z exploitem FMCB 1.8, o którym co nie co wiem, ale nigdy jakoś nie poświęcałem większej uwagi na to, co i w jaki sposób mogę sobie zainstalować na karcie. Użytkownicy FMCB jak za pewne wiecie, aby uruchomić kopie zapasowe na PS2 potrzebny jest program ESR, program jak większość z was, posiadam. Jednak są gry, które nie działają z ESR r9b np. Jak 3, który "freez'uje" na filmach i niestety pozostaje już tylko reset konsoli, lub granie bez możliwości oglądania filmów, przez co wiele się traci na fabule.

Rozwiązaniem mojego problemu jest ESR w wersji Gui (nie wiem czy nadal najaktualniejsza wersją to, Gui - test 2, czy być może jest jakaś nowsza) pozwalający przed uruchomieniem gry, ustawić odpowiednie opcje (Disable ESR after IOP Reset oraz Use Synchronous) umożliwiające prawidłowe działanie gier.

Moja prośba, czy ktoś może wyjaśnić jak wgrać ESR w wersji Gui na kartę pamięci poprzez pendrive'a? Czy muszę usuwać ESR r9b z karty pamięci (czego nie chciałbym robić:nie:) czy jest jakaś możliwość, by ESR Gui nie instalować na stałe na kartę, tylko uruchamiać z pendrive'a wtedy kiedy tego potrzebuje?

Czekam na wszelką pomoc oraz opisanie krok po kroku, jak uruchomić/zainstalować ESR Gui (jestem laikiem w sprawach FMCB i nie chciałbym czegoś popsuć/usunąć) Pozdrawiam :).

SMBA 29.04.2011 16:19

Najpierw uruchamiasz uLE (unofficial lanuch elf) otwierasz mass, wciskasz R1 gdy będzie zaznaczony plik, który chcesz skopiować, wybierasz "copy" potem przechodzisz na np. mc1: otwierasz folder, w którym ma się znajdować aplikacja, wciskasz R1, wybierasz "paste" i czekasz aż się wklei. Potem odpalasz konfigurację FMCB (fmcb configuation) i wchodzisz w ustawienia OSDSYS, teraz w "Configure Item" przełączasz strzałką (D-PAD) w prawo/lewo aż będzie wolne miejsce, nadajesz nazwę, wskazujesz ścieżkę do aplikacji, zapisujesz ustawienia i tyle ;)

Aha - nie musisz kopiować na kartę pamięci, możesz wskazać ścieżkę na mass: (pendrive) ale oczywiście będzie musiał podczas uruchamiania się FMCB być podłączony do portu USB konsoli aby pojawił się w OSDSYS ;)

Berion 29.04.2011 16:49

A jeśli nie masz FMCB CFG (ja np. nie używam, szkoda miejsca, po za tym niektórzy nazwijmy ich, allegrowicze nie wgrywają ich) to skopiuj uLE na np. pendraka "mc0:/SYS-CONF/FREE_MCB.CNF" (jakoś tak, dokładnej nazwy nie pamiętam) i na PC sobie wyedytuj względem potrzeb.

Nie wiem czy wersja gui Ci tutaj pomoże. Spróbować oczywiście nie zaszkodzi z kombinacją opcji (oprócz spoof media type). Wersje CLI same załączają odpowiednie parametry.

BTW: nie szkoda Ci płyt? ;]

Cytat:

szczególnie twojej Berion
Ja to się nie znam, śnieg odgarniać tylko umiem - z przed bloku.

SMBA 29.04.2011 17:05

Cytat:

z przed
sprzed ;) poza tym - nie bądź sztucznie skromny ^^

Cytat:

BTW: nie szkoda Ci płyt? ;]
Obudowa dla dysku z obsługą SMB kosztuje od ok 130zł, udostępnianie gier z PCta wymaga żeby był cały czas włączony, a na USB czasy ładowania i tnące się filmiki utrudniają komfortowe granie w niektóre gry. Dla niektórych to wystarczające argumenty do niszczenia sobie lasera konsoli ;)

Berion 29.04.2011 17:35

Cytat:

Napisany przez SMBA (Post 1159092)
sprzed ;) poza tym - nie bądź sztucznie skromny ^^

Skromny nie, zabawny, ale pewnie mi nie wyszło. ;)

Cytat:

Obudowa dla dysku z obsługą SMB kosztuje od ok 130zł, udostępnianie gier z PCta wymaga żeby był cały czas włączony, a na USB czasy ładowania i tnące się filmiki utrudniają komfortowe granie w niektóre gry. Dla niektórych to wystarczające argumenty do niszczenia sobie lasera konsoli ;)
Jakiś czas temu na OPL07 grałem w kilka swoich gier i tylko niektóre rwały (i też raczej do przełknięcia). Z USB.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:33.