Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   [ARTYKUŁ][PS2] FreeMCBoot i ESR (https://forum.cdrinfo.pl/f106/artykul-ps2-freemcboot-esr-79552/)

SMBA 14.06.2011 23:36

Cytat:

Tylko nie rozumiem czemu grafika się pogarsza i gameplay spowalnia gdy się uruchomi Hdloadera z USB? A gdy z MC wyraźnie widac poprawę.
Grafika się pogarsza? W jakim sensie, mniejsza rozdzielczość (czyt. NTSC zamiast PAL)? Może na USB masz inny config?

Kolekcjoner 14.06.2011 23:54

Grafika robi się bardziej pixelowa a płynność gry jak huśtawka raz płynnie raz powoli. Dokładnie to widac w grach w których np. obracasz kamerą dookoła postaci, lub gdy chodzisz po mapie itp. W Gt zauważyłem drobne zacinanie sie filmików które przedstawiają tory.

SMBA 15.06.2011 00:51

HDloader jest od dawna nie rozwijany. Nie zaszkodzi żebyś spróbował uruchomić jedną z tych gier za pomocą OPL (najnowsza wersja to 0.8 i wciąż jest rozwijany) i zobaczył czy będzie poprawa. Ale to już dyskusja na inny temat: http://forum.cdrinfo.pl/f106/open-ps2-loader-opl-85645/ ;)

Berion 15.06.2011 23:13

Cytat:

Napisany przez Kolekcjoner (Post 1166520)
Gdyby tak było to bym nie pisał, chyba logiczne?

Populacja ludzka zatraca powoli zdolność samodzielnego myślenia. Nie miej mi za złe. ;]

Cytat:

Może to wina dysku twardego? Załóżmy, że dysk ma swoje lata ma bad sektory to czy możliwe, że to jest problem w płynności gier?
Raczej zawiesiłaby się na amen albo wcale czegoś nie wczytała (obiekt/textura). Na sektor przypada zwykle 512b, a to wystarczająco dużo aby narobić bigosu. ;]

Cytat:

Poza tym ktoś i to chyba Ty pisałeś, że uruchomiony HDloader z HDD działa nieprawidłowo.
Nie przypominam sobie. Jeśli wygrzebałeś gdzieś taką informację wstaw link.

Na moją logikę każdy program z jakiegokolwiek nośnika.

Kolekcjoner 15.06.2011 23:20

Dziękuję Berion za wszystkie odpowiedzi. Więc wychodzi na to, że gry z HDD chodzą gorzej niż z płyt, a byłem taki naiwny czytając fora polskie i zagraniczne, że gry chodzą pięknie ;/

Zdam relacje po zagraniu większej ilości gier z HDD.

Proszę zajrzyj do:

http://forum.cdrinfo.pl/f105/konsola...5/#post1166614

Berion 15.06.2011 23:27

No właśnie chodzą pięknie. Nie wszystkie (te wcale się nie bootują albo zawieszają gdzieś w grze ;]).

GTA to nie jest dobry przykład, słabe tekstury to akurat problem z odczytem z płyty (z "wirtualnej płyty" też) i te rozmazane to są mipmapy, które powinny zostać zastąpione "dużymi".

- - -

Nie wiem, na sprawach stricte hardware się nie znam.

Kolekcjoner 15.06.2011 23:31

W takim razie podam drugi przykład gra: Shadow of the Collosus. Gra spowalnia co chwile tak jakby gra była emulowana z mniejszą ilością FPS.

SMBA 16.06.2011 12:31

Może to kwestia kompatybilności a może dane na twoim dysku są zwyczajnie pofragmentowane co wydłuża czas wczytywania danych? W teorii dane z HDD powinny się wczytywać szybciej niż z DVD.
Cytując za Wikipedią:
Cytat:

HD Loader przysłużył się także legalnym użytkownikom. Dzięki instalacji oryginalnych gier na dysku konsoli skróceniu ulega czas ładowań

Berion 23.06.2011 01:48

W drodze jest wersja 1.9. :taktak:

Zmiany zarówno po stronie loadera jak i instalatora są duże (koniec exploitowania). Postaram się zewrzeć w GUI większość opcji dostępnych w instalatorze dla Win32 i oczywiście uaktualnić potem tutorial.

SMBA 23.06.2011 01:58

YES YES YES :D
Nie mogę się doczekać, a już myślałem że to koniec rozwoju FMCB ^^

Berion 23.06.2011 02:00

Ja też myślałem, że to koniec ale po wydaniu instalatora dla PC (!) skontaktowałem się z Jimmim i wciąż jest zapotrzebowanie na nowe logo i usprawnienie GUI.

Główną zmianą jest całkowite wyeliminowanie angażowania "rom0:/X*" i "erom0:/dvdple", zmniejszenie rozmiaru loadera do ~60KB (+ logo, chyba zrobię takie na 200KB :czar:) i to że FMCB działa od teraz na wszystkich modelach PS2 z wszystkich regionów (za wyjątkiem DTL-H/DESR :P).

SMBA 23.06.2011 02:23

A co do DESR jestem ciekaw czy jakakolwiek aplikacja homebrew (są w ogóle jakieś chipy/swapy na to?) wykorzystuje jej dysk?
"koniec exploitowania" można dokładniej wyjaśnić? ^^ exploit odseparowany od FMCB?

Berion 23.06.2011 12:06

Poprzednie wersje FMCB jak i komercyjne wynalazki exploitowały moduły, aby te podpisały (KELF) loader, który był potem uruchamiany przez nieświadomy OSD Update. Od teraz FMCB może sam to zrobić (znany jest już m.in algorytm).

- - -

Do DESR podobno pasuje tylko Ghost2, jako że płyta główna jest zbliżona do SCPH-15000. Swap Magic działa, musi nawet, ale jak wygląda na nich oszukiwanie czujników i czy moduły USBD/DEV9 używane w aplikacjach z myślą o obsłudze normalnych modeli się do czegoś nadają to nie wiem. Nie znam żadnych opinii na ten temat i osób które taką konsolę posiadają.

Gdyby FMCB obsługiwał DESRy to chętnie bym zamienił swoją PS2 na nią - mimo iż język w menu jest niezrozumiały dla normalnych ludzi. :D

joa123 13.07.2011 12:12

Witam, posiadam Free McBoot ver 1.8 na memory card 8mb sony, rzecz w tym, że gdy wkładam płytę i włączam konsole, pojawia sie biały napis Free McBoot a potem czarny ekran i nic. Gdy wkładam bez płyty to mam jakieś wybrakowane te menu bo mam:
Browser
System Configuration
Launch disc
Reload Configuration
Free McBoot Configurator

Wydaje mi sie, ze powinno byc jeszcze jakies uLaunchELF oraz ESR Coś tam, moze trzeba cos pogrzebac w configuratorze, nie znam sie na tym, takze prosze was o pomoc. Jest mozliwosc, ze nie wszystko zostalo wgrane na memory card i trzeba by bylo wypalic na plyte/pendrive'a i dograć ?

Kolekcjoner 13.07.2011 14:14

Skoro masz sprawny laser wiec jaki problem sformatować memorke i wgrać najnowszego FMCB?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:59.