Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   [ARTYKUŁ][PS2] FreeMCBoot i ESR (https://forum.cdrinfo.pl/f106/artykul-ps2-freemcboot-esr-79552/)

SMBA 22.10.2011 22:10

"Poprzez menadżera plików nie widać nic na pedrivie żadnych plików. Sam pendrive jest widoczny jako mass lecz nie widać na nim żadnych plików i nie mam jak uruchomić instalatora"
Pendrive jest sformatowany w fat32? Jeśli tak to jest nie jest kompatybilny z usbd.irx - znajdź jakiegoś innego ;)

bearaczek 22.10.2011 22:36

Tak pendrivy sformatowane pod system plików FAT32, próbowałem dwa na żadnym nie widać pików poszukam trzeciego zobaczymy ???

Berion 23.10.2011 10:36

Poszukaj trzeciego. To problem z kompatybilnością. Ewentualnie dodatkowo w "mc?:/SYS-CONF/" w ogóle nie masz USBD.IRX i USBHFSD.IRX.

dawid94 01.11.2011 08:24

Ilość załączników: 1
Mam pytanie. czy po zainstalowaniu mcboot na memorycard na konsoli przerobionej wystarczy tylko wyciągnąć kartę i włożyć do nie przerobionej?? Czy to wtrey zadziała na konsoli nie przerobionej??

Na pendrivie mam takie o to pliki jak na obrazku. Powinien być załącznik.
Czy potrzebuje jeszcze czegoś?? Proszę o odpowiedź. :D

Berion 01.11.2011 09:27

Cytat:

Napisany przez dawid94 (Post 1188075)
Mam pytanie. czy po zainstalowaniu mcboot na memorycard na konsoli przerobionej wystarczy tylko wyciągnąć kartę i włożyć do nie przerobionej?? Czy to wtrey zadziała na konsoli nie przerobionej??

Nie "mcboot", a "Free MCBoot". Nie "memorycard" tylko "Memory Card". :P
Proszę Ciebie, nie używaj określenia "przerobiona" bo nie wiadomo co to znaczy (modchip, exploit? jaki?).

Czy zadziała to zależy od szeregu czynników. Jeśli region MG jest ten sam obu modeli konsol i wybierzesz instalację Multi to tak. Wymagany jest też fw w wersji do 2.20 włącznie. Na 2.30 nie będzie działać żaden "exploit" tego rodzaju.

Cytat:

Na pendrivie mam takie o to pliki jak na obrazku. Powinien być załącznik.
Czy potrzebuje jeszcze czegoś?? Proszę o odpowiedź. :D
FREEMCB.CNF wrzuć do folderu z FMCBCFG. A tak to ok. W INJECT warto wrzucić DVDPLE (jako DVDELF.BIN) z jakiegoś Slima jeśli masz konsolę SCPH-1xxxx-5xxxx. Jeśli masz model SCPH-1xxxx to musisz dorzucić Xmoduły (jest w tutorialu) do obsługi karty z nowszego modelu PS2.

dawid94 01.11.2011 09:37

a z kąd mam wiedzieć jaki mam model ps2??
Sorki za takie głupie pytania ale dopiero zaczynam

Już mam wszystko na penie tak jak napisałeś. To mogę teraz przejść do instalacji FMCB v1.8-1.8b? Czy coś jeszcze potrzebuje?

Berion 01.11.2011 13:38

Przeczytać na stickerze, czyli nalepce z tyłu lub pod spodem konsoli. Masz tam model, numer seryjny i jakieś nieprzydatne informacje. ;]

Tak, potrzebujesz informacji na temat obu modeli konsol, żeby ta instalacja miała sens. Chyba, że wolisz sprawdzić doświadczalnie. :P

dawid94 01.11.2011 21:10

model konsoli na którą chce wgrać fmcb to SCPH77003 a tzw. konsoli przerobionej nie wiem bo to kumpla i on ją ma narazie w domu.

a co myślicie o filmiku na spryciarze.pl pt "Jak wgrać FreeMcBoot'a na kartę PS2"

Czy jest możliwość abyś nagrał filmik jak wgrać free mcboot??? ;p

Berion 02.11.2011 09:14

Nie chce mi się, ani tam wchodzić i oglądać, ani robić własnego. ;)

Po co skoro jest wszystko opisane w tutorialu - i pisząc wszystko mam na myśli właśnie wszystko - każdy aspekt i niuans, każda opcja i możliwości. Tego Ci żaden filmik nie da.

dawid94 02.11.2011 19:21

Czy mogę użyć pendriva 122 MB?
Czy pendrive musi być sformatowany jakoś inaczej (chodzi mi o NTFS, FAT,FAT32)?
Czy gdy wgram FMCB na konsoli "przerobionej" to na niej też będzie FMCB?
Czy po wgraniu FMCB na konsoli "przerobionej" wystarczy tylko przełożyć Memory Card do konsoli "nie przerobionej" i będzie wgrany FMCB?

SMBA 02.11.2011 20:20

1. Tak
2. Fat32
3. Tak, choć są chipy, które "gryzą się" z FMCB
4. Tak, na tym przecież polega idea tego exploita - instalujemy FMCB na karcie z użyciem "przerobionej" PS2, by potem tej karty użyć na "czystej" konsoli

dawid94 02.11.2011 20:28

czyli gdy wgram FMCB na MEMORY CARD TO TYLKO WŁOŻYĆ DO KONSOLI przerobionej i to wszystko?? mogę już grać na kopiach gier??

SMBA 02.11.2011 20:52

Musisz wgrać jeszcze ESR, a gry muszą być spatchowane ESR Disc Patcherem.
FMCB sam w sobie umożliwia wyłącznie uruchamianie programów homebrew ;)

Na marginesie - używaj opcji "edytuj".

dawid94 02.11.2011 21:05

jak uruchomić FMCB na konsoli "przerobionej" aby moc go wgrać?
wystarczy włożyć tylko pendrive i samo wyskoczy okno z FMCB do wgraniaa?
a ten ESR trzeba wrzucić na pendriva?
Trzeba go instalować na konsoli "przerobionej"?
Jaka wersja ESR jest najlepsza? tekstowa czy gui?
czy po wgraniu FMCB na konsoli "przerobionej" zostanie FMCB nawet gdy Memory Card nie będzie?
po spatchowaniu gry obraz należy tylko wypalić?
mogę to zrobić w nero lub alcohol120%?
czy zamiast pendriva mogę użyć mp3 1GB?

Berion 03.11.2011 11:36

Nie... Trzeba użyć managera plików i uruchomić instalator z np. pendrive'a, ewentualnie nagrać na płytę.

Co rozumiesz pod pojęciem "konsola przerobiona"? Są modchipy konfliktujące nawet z samym instalatorem. Nie wiem też czy ktokolwiek próbował uruchamiać FMCB przez exploit title.db. Na Swap Magic należy uruchomić przez managera plików np. uLE z włączonym resetowaniem pamięci IOP itd. itd. itd.

Nie... FMCB wgrywany jest na kartę pamięci, nigdzie indziej bo nigdzie indziej się nie da (OSD Update można też zrobić na HDD, ale FMCB tego nie obsługuje i trzeba się trochę nagimnastykować z tym, także umownie przyjmijmy że się nie da).

Czy Ty w ogóle czytałeś ten tutorial? Pytasz o rzeczy wyjaśnione w tekście... :|

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:37.