Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   [ARTYKUŁ][PS2] FreeMCBoot i ESR (https://forum.cdrinfo.pl/f106/artykul-ps2-freemcboot-esr-79552/)

rafaln84 19.12.2008 20:27

No, teraz to wiem na czym stoie :P to pozostaje mi wyslac karte userowi z allegro.pl :P lub ktos z forum pomoze ;)

Trilu 19.12.2008 20:15

Nie da się,potrzebny jest albo Swap shit ,lub kolega z chipem na pokładzie.

rafaln84 19.12.2008 20:06

Wiem ze Chip jest lepszy lecz nie chce juz wiecej wydawac kasy na PS2 ;) i z tego co dowiedzialem sie to fajny sposob to wgranie plikow na memorke lecz widze ze troche zabawy z tym jest :) ale mmysle ze jakos dojde do ładu zadam ostatnie pytanie :] czy mozna zrobic ta memorke jesli nie mam konsoli przerobionej (TAK) czy (NIE) ??

Pozdrawiam

Berion 19.12.2008 18:22

@piotrekyo
I co ja Ci na to poradzę? W tutorialu opisałem wszystko krok po kroku właśnie. Opis folderu install zajął całą jedną stronę. Opisałem co się tylko da i jak najprościej się tylko da.

Jeśli nie chce Ci się czytać albo nie potrafisz tego robić ze zrozumieniem (bez obrazy, zdaję sobie sprawę że są na świecie ludzie o umysłach wybitnie humanistycznych) to napisz w odpowiednim topiku na psx-scene.com request o kartę. Wpłacisz kilkanaście dolarów na konto i przyjdzie Ci karta do domu z wgranym FMCB. Niestety koszta wysyłki są dość spore, ale to i tak zawsze taniej i pewniej niż od cwaniaków z allegro.

@rafaln84
Jeśli już to TSOP Flash, a TOSP. :P

Jak potrafisz obchodzić się z lutownicą to śmiało bierz chipa - jest lepszy, wygodniejszy i w 100% kompatybilny. Jeśli jednak nie chciałbyś niczego lutować w konsoli to ze wszystkich trzech exploitów ten jest najlepszy.

"Wgrać pliki" tzn. zainstalować exploit, a to jest kilka operacji. Jedną z nich jest przygotowanie KELFa dla Twojej, konkretnej karty (mcid), modelu konsoli (DVDELF z EROMu) i/lub relinkowanie wpisu w tablicy mcfs do tych plików (inaczej dla grubych PS2 przy multi install nie starczyłoby Ci miejsca na memorce). Jeśli ktoś napisał o "wgrywaniu plików" w dosłownym tego słowa znaczeniu to widać, że nie ma pojęcia czym w ogóle jest ten "exploit".

rafaln84 19.12.2008 17:36

Rowniez przeczytalem i jakos do glowy mi nic nie wpadlo ;) lecz wieczorkiem przeczytam na spokojnie a, jak PS2 przyjdzie to zobacze co i jak sie robi dodam ze z xbox to latwo mi poszlo bo zrobilem TOPS - Tzn lutowalem 4 sciezki :D a, co do PS2 bez przerobki to co bys polecil ? bo jedny pisza zeby wgrac pliki na karte trzeba miec swap magic a, drudzy mowia co innego.

piotrekyo 19.12.2008 16:29

Przeczytałem turtoial i dalej nie wiem co dokładnie mam mieć w folderach

Berion 19.12.2008 16:03

Skopiowanie plików z jednej karty na druga nic Ci nie da. Przeczytaj tutorial.

Nie ma tez czegoś takiego jak "mcboot". :>

rafaln84 19.12.2008 15:26

Witam !!! Ja mam pytanko zwiazane z wgraniem Free mcboot v1.8 a, mianowicie mam PS2 (gruba nie przerobiona) a, kumpel ma PS2 (przerobiona free mcboot) i czy jest mozliwosc skopiowania plikow z karty pamieci na moja karte pamieci i zeby moj PS2 czytal kopie ?

Berion 18.12.2008 19:00

O tym jest właśnie cały tutorial. Przeczytaj go.
Jakbyśmy zamieszczali paczki z wieloma programami, byłoby to bez sensu, ponieważ niepotrzebne byłyby żadne tutoriale.

Nie poświęcam swojego czasu, aby kogoś w czymś wyręczać tylko nauczyć. :>

piotrekyo 18.12.2008 16:08

mam pendriva 4gb i ps2 nie czyta go chyba. Proszę sie nie denerwować ale musze zadać to pytanie: moze mi któs dokładnie napisać co ma znajdować się w folderach (dokładnie)(instal i FREE_MCBOOT wiem że ma być) co mam zrobić (też dokładnie krok po kroku) na ps2 co uruchomic a najlepiej jak by któs miał spakowane te pliki które mają się znajdować na pendrive to bym sobie wrzucił albo podajcie linki do plików bardzo proszę.

Berion 18.12.2008 12:42

*.cbs to format CodeBreakera, który używa go do przechowywania danych w folderze (np. save'a). Czemu masz to na memorce to nie mam pojęcia... Sugerując się nazwą, jest tam uLE, tylko że Ci żaden z niego pożytek skoro jest on spakowany. No ale to tak BTW.

Jak chcesz zainstalować nowszą wersję to uruchom uLE z pendrive'a (wrzuć go do root pod nazwą RESCUE.ELF), przekopiuj save'y chyba, że Ci na nich nie zależy.

I... przeczytaj tutorial. W wersji 1.8 zmieniło się GUI, ale przygotowywanie plików jest identyczne, a samo gui bardzo przejrzyste i bardzo często informuje użytkownika o tym co robi, czy może zrobić, gdzie zrobić lub czego nie mógł zrobić. Reszta też jest taka sama.

piotrekyo 17.12.2008 22:52

na karcie mam folder Instal, FREE_MCBOOT.ELF, UlaunchELF.cbs. I Co to znaczy podlinkować??A w inject w folderze instal ma coś być??I chciałbym wgrać nowsza wersję 1.8

grzegorzreszel 17.12.2008 22:44

Ehh zalamka, nie mam pojecia gdzie mozna kupic oryginal skoro sklepy normalne sprzedaja podrobki... trudno uzyje jedna jako do savow, druga do exploita, a swap bedzie zabezpieczeniem, jezeli savy znikna z tej co wlasnie kupilem, to ja oddam na gwarancje. W sumie to dziwne wszystkie karteczki i wogole z nia dostalem, dziwna sprawa.

Berion 17.12.2008 22:30

Raczej podrobiona. ;]

@piotrekyo
Uruchom uLE, na PC wrzuć na pendrive'a ESR w wersji, która Tobie odpowiada, skopiuj go na kartę pamięci i podlinkuj w FMCB Configuratorze.

grzegorzreszel 17.12.2008 22:07

Ja mam chyba jakiegos pecha do kart pamieci.
Kupilem karte ze sklepu Gekon ktora powinna byc ORYGINALNA no i nie moge zainstalowac na niej FMCB za rzadne skarby... ciagle wyskakuje blad losowo przy ktorejs z linijek instalacji... nie wiem czy wyslana przez nich karta jest uszkodzona czy jak...

Wylicytowalem Swapa Magice, za 60zl, nie wydam na ta konsole juz ani zlotowki Bog mi swiadkiem :P

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:41.