Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Telefony (Smartfony) (https://forum.cdrinfo.pl/f122/)
-   -   Poradnik operatorow GSM - jak naciągać klienta (https://forum.cdrinfo.pl/f122/poradnik-operatorow-gsm-jak-naciagac-klienta-81081/)

sobrus 10.08.2011 07:45

Najbardziej zacofana to jest nasza oferta.

Pewnie w innych krajach net jest za darmo albo za grosze i nie producenci telefonów nawet nie śnią o dodaniu takiej funkcji.
To samo z nawigacją przez internet. A u nas? Płacisz sporą kasę, a potem się okazuje że straciłeś zasięg i zostałeś w lesie bez nawigacji :hahaha:.

woitas 10.08.2011 04:45

Tak mi***281;dzy nami, to wkurza brak mo***380;liwo***347;ci samodzielnego ustalania limitu rachunku za tel., naliczanie danych po 100 kb, czy te***380; brak nielimitowanego darmowego transferu danych po wyczerpaniu pakietu.
***379;yjemy w zacofanym kraju...

Sent from my HTC Wildfire using Tapatalk

sobrus 09.08.2011 07:26

Gdyby telefon kupowali sami informatycy to byłyby nawet skuteczne ;)
Większości ludzi jednak firewall kojarzy się raczej z filmem z Harrisonem Fordem.
Albo w ogóle z niczym.

andy 09.08.2011 07:00

@Patrix przecież na Andka są firewalle, którymi można spersonalizować co kiedy może się łączyć..

Patrix 08.08.2011 22:40

Pytanie, to android, ios, itd. mogą się bez pozwolenia łączyć z netem ? :sciana:
Bo jak tak to *****izm :sciana:, aktualizacje map/etc. ...

chris996 08.08.2011 22:23

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1175523)
Problem z rachunkiem w plusie przy Iphone - 3200zl

Szkoda, że nie 32000 :P A tak poważnie pisząc to niezły przekręt, za takie coś powinno się operatora ścigać z urzędu i by się skończyło naciąganie klientów.

sobrus 08.08.2011 11:03

Mój brat miał podobny problem z Play.

Za 100MB policzyli 500zł. Problem z dzisiejszymi telefonami, że mamy niedzisiejsze oferty na internet.
I taki np Android potrafi narobić problem...ja Mamie w ogóle wyłączyłem APNy.
Brat na szczęście wygrał.

W takich chwilach człowiek się cieszy że ma na kartę i w razie czego co najwyżej mi 30zł zejdzie :D

A co do tego przypadku, to Plus nie zauważył nieprawidłowości pod względem technicznym. Klient w ciągu paru sekund pobrał z www.plusgsm.pl kilka GB danych.
Ta stronka jest tak ciekawa, że przecież każdy chciałby pobrać ją tysiące razy.
:rotfl:.

SpeedFreaK 07.08.2011 16:10

k***a

ale sprawa do wygrania. To niemożliwe, żeby telefon przemielił w tak krótkim czasie tyle danych. Plus chce zrobić kolesia w wała :]

Patrix 06.08.2011 21:15

Problem z rachunkiem w plusie przy Iphone - 3200zl
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2056730.html

k***a

sobrus 05.08.2011 08:09

Wiele telefonów ma tzw tryb samolotowy, gdzie działa bez GSM np jako odtwarzacz muzyki.
Czy da się używać go z wyciągnietym SIMem nie wiem, ale na pewno nie loguje się do sieci.
Niestety czasem trzeba restartować telefon (Sony Ericsson na przykład).

W Windows Mobile rzeczywiście można wyłączyć cały moduł telefoniczny z poziomu systemu. Nawet numer IMEI i wersja firmware modułu znika z "właściwości", urządzenie fizycznie przestaje być telefonem :taktak:.

Jarson 05.08.2011 02:03

W takim wypadku to ma sens. To samo tablety z 3G. Gorzej, jeśli dany model trzeba ponownie uruchamiać, żeby wybrać odpowiedni tryb - wtedy to już kosztuje więcej zachodu. No i nie jestem pewien, czy nowe Mercedesy mają taki przełącznik, czy nie ;)

nimal 05.08.2011 01:36

bez problemu mozna uzywac np Windows Mobile z wylaczona karta sim (ma odpowiedni przelacznik w menu komunikacji), z niaktywna lub w ogole bez niej

joujoujou 04.08.2011 16:17

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1175160)
[...] w końcu samo włączenie telefonu również wymaga zalogowania się karty SIM do sieci.

Niekoniecznie - wiele telefonów wyposażonych jest w tryb "offline" (jakkolwiek zwany), zresztą z niektórych funkcji większości telefonów da się korzystać nawet z nieaktywną kartą, a czasem nawet i bez karty.

Jarson 04.08.2011 14:44

Na pewno nie da się dzwonić, smsować czy korzystać z internetu z obu telefonów naprzemiennie - będzie to możliwe tylko z tego, który jest "aktywowany" w danym momencie.

Co do możliwości korzystania z "niesimowych" funkcji telefonu (muzyka, GPS o ile nie korzystamy z A-GPS itp) to też mam wątpliwości, choć nie mam pewności - w końcu samo włączenie telefonu również wymaga zalogowania się karty SIM do sieci.

Patrix 04.08.2011 13:49

No to mnie zbiłeś z tropu, teraz to i ja nie jestem pewien. Za niedługo pewnie się dowiemy.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:26.