Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Telefony (Smartfony) (https://forum.cdrinfo.pl/f122/)
-   -   Poradnik operatorow GSM - jak naciągać klienta (https://forum.cdrinfo.pl/f122/poradnik-operatorow-gsm-jak-naciagac-klienta-81081/)

Jarson 16.04.2011 02:26

No właśnie wygląda na to, że teraz być może będzie to możliwe (a wówczas blokada całego zakresu Premium i spokój).

Na całe szczęście akurat wśród swoich bliskich nie mam żadnej osoby, która by się dała na takie coś nabierać, ale wciąż jest masa osób, które tu czy ówdzie dają się naciągać. A to jest teraz wszędzie.

Klasycznym i wciąż aktualnym zwróceniem uwagi na problem była "wygrana" Mariana Kotuli z Siedliska - to jest skierowane głównie do osób, które wciąż wierzą, że wszystko, co widzą w mediach, jest uczciwe.

Za dwa dni GP Chin, więc jeszcze jedno skojarzenie - pamiętam, jak w zeszłym roku starszy Ziętarski wyraźnie zżymał się, że mu kazali informować i zachęcać do konkursów sms-owych podczas studia F1 ;) W tym roku już mu bardziej gładko idzie, ale wciąż nie wygląda na zachwyconego tym punktem programu...

Patrix 16.04.2011 01:26

Cytat:

Wreszcie koniec oszukiwania nas w konkursach SMS
11. kwietnia w ramach inicjatywy Prezesa UKE odbyło się drugie spotkanie przy "stole bez kantów". Przyjęto rozwiązania, które mają wyeliminować nieuczciwe praktyki na rynku Premium Rate. Przyjęto również harmonogram wdrażania mechanizmów ochronnych.
Więcej tu: http://tech.wp.pl/kat,1009781,title,...wiadomosc.html

Ja bym to w ogóle zablokował w cholerę na poziomie funkcji w PA gdyby taką udostępnili ;)

Patrix 23.03.2011 20:54

Cytat:

Napisany przez woitas (Post 1152502)
czepiasz się.

Ja mam spokój. Nie biorę udziału w tych konkursach sms i nigdzie nie wyrażam zgody na spamowanie.
Jedyny spam jaki przychodzi to raz na miesiąc to ten szit co cichopkowa reklamowała czy tan drugi paker...
ale nie dzwoni mi telefon, samo po cichu do spamu ląduje - zaleta symbiana.

woitas 23.03.2011 20:45

czepiasz się.
spójrz na to z pozytywnej strony: przynajmniej nie będzie ci się nudziło :D

Patrix 23.03.2011 15:31

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1149790)
I na marginesie, bramka sms z ery:
(...)
To znaczy, że co, gdybym wysłał to 'A' pod ten podany numer
to na mój numer będą spamować reklamy sponsora aż mi się fon zajęczy na śmierć
czy doklejają coś do tego sms'a wysłanego z bramki...
Kto ma takie konto na tej bramce i jak to wygląda proszę mi napisać :]

Przypomniałem sobie o tym i udało mi się dokopać do regulaminu:
http://www.era.pl/repositories/era_p...onsorowana.pdf

Cytat:

9. Aktywując Serwis poprzez założenie Konta i wypełnienie formularza rejestracyjnego Użytkownik
wyraża zgodę na
:
a. dołączanie przez Operatora do wiadomości wysłanych przez Użytkownika za pośrednictwem
niniejszego Serwisu, treści informacyjnej lub/i treści o charakterze informacji handlowej pochodzących od
Operatora lub innych podmiotów,
b. wysyłanie na podany przy aktywacji Serwisu adres email i numer komórkowy, treści informacyjnych
lub /i treści o charakterze informacji handlowej od Operatora lub innych podmiotów,
c. przekazywanie na podany przy aktywacji Serwisu numer komórkowy treści informacyjnych lub /i treści
o charakterze informacji handlowej
od Operatora lub innych podmiotów, za pomocą automatycznych
systemów wywołujących lub poprzez bezpośredni kontakt telefoniczny
d. przetwarzanie udostępnionych podczas aktywacji Serwisu danych osobowych przez Operatora oraz
osoby trzecie w celach reklamowych i promocyjnych zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych.
10. Użytkownik, który nie wyraził zgody lub wycofał zgodę na otrzymywanie informacji handlowych drogą
elektroniczną nie będzie mógł korzystać z Serwisu a jego Konto będzie blokowane.
11. Użytkownikowi przysługuje prawo do wycofania zgody, o której mowa w punkcie 9 niniejszego
Regulaminu. Skorzystanie przez Użytkownika z tego uprawnienia będzie możliwe po uaktywnieniu przez
niego linku ***8222;Usuń konto>***8222; dostępnego pod adresem na
http://www.era.pl/msg/user/sponsored/welcome.do
Dezaktywacja Konta skutkuje zablokowaniem możliwości jego ponownego aktywowania przez okres 10
dni.
Hmm, nie dzięki - doklejanie reklam do sms - ok nie ma sprawy ale spam na mojego maila i na mój numer to za dużo. :fiu:

Patrix 19.03.2011 20:10

Cytat:

Era T-Mobile nadejdzie latem
Przygotowania do zmiany marki Ery na T-Mobile idą pełną parą. Możliwe terminy pojawienia się nowej marki w Polsce to czerwiec lub wakacje. Kołem zamachowym tegorocznej oferty będzie szybki internet. Dynamiczniejsza, weselsza, młodsza i godna zaufania ***8211; tak ma się kojarzyć marka T-Mobile, która w tym roku zastąpi Erę, mówi ***8222;DGP***8221; Miroslav Rakowski, prezes Polskiej Telefonii Cyfrowej. PTC będzie rozbudowywać ofertę o nowe usługi, w tym telewizję i być może internet stacjonarny. Cel: wskoczyć na pozycję numer jeden na rynku pod względem przychodów.
Miroslav Rakowski nie ujawnia, kiedy dojdzie do rebrandingu, ale przedział czasowy jest oczywisty: do kwietnia czy maja nic się na pewno nie wydarzy. Jesień to wybory, media będą zdominowane przez polityków. Pozostaje czerwiec lub wakacje.
***8211; Nie mogę na razie niczego potwierdzić, bo ostateczna decyzja co do terminu jeszcze nie zapadła. Ale wakacje też mają swoje zalety. Media są tańsze, jest mniejszy szum medialny, ludzie nastawiają się na przyjemne doznania. A my chcemy się dobrze kojarzyć ***8211; mówi Rakowski.
Reszta tu: http://biznes.gazetaprawna.pl/artyku...zie_latem.html

Mam nadzieję, że zrobią to jakoś z sensem i nie będzie śmietnika z operatorami wirtualnymi.

Patrix 18.03.2011 02:47

Z ciekawości wszedłem sobie na formularz rejestracyjny H. aby poczytać co oni tam chcą (wcześniej się tym nie interesowałem).
Trochę się zdziwiłem nieprofesjonalizmem - KLIK, znaczy się mam im wysłać jawnym tekstem (prawdopodobnie via $_POST[' '] z PHP)
w jednym formularzu online (brak SSL !!!) swoje wrażliwe dane osobowe ? k***a nie wydaje mi się...

Więc poszukałem PDF'a bo myślę, może poleconego kiedyś wyślę, znowu mnie coś zaciekawiło.
Dlaczego TUTAJ chcą na mnie wymusić podanie numeru i serii dowodu osobistego (gwiazdka jako wymagane) skoro na dole znajduje się:
Cytat:

Dokument na podstawie, którego potwierdzono tożsamość (wypełnia Operator):
- Dowód osobisty
- Prawo jazdy
- Paszport
- Pełnomocnictwo (jeśli dotyczy)
- zgoda przedstawiciela ustawowego na udostępnienie danych przez osobę niepełnoletnią (jeśli dotyczy)
A ja chcę skorzystać z innej możliwości (prawo jazdy) i im numeru dowodu nie chcę podać bo jestem przekorny, i co ? :)
Formularz tego nie umożliwia !
A na dole małą czcionką:
Cytat:

Nieprawidłowe wypełnienie formularza uniemożliwi zarejestrowanie
danych Użytkownika oraz jego identyfikację na podstawie tych danych.
Powyżej przedstawiłem Wam totalny brak szacunku do naszych danych osobowych,
zupełny brak zabezpieczeń oraz sugerowanie/zmuszanie do wybrania opcji, które im pasują.

Zerknijcie jak to wygląda w Waszym przypadku (formularze, rejestracje SIM online itd.)

Banana Coctail 18.03.2011 02:30

Niekoniecznie, czasem przy przedłużeniu umowy nie dają lepszych warunków, więc można w takim przypadku złotówko-telefon.

Patrix 17.03.2011 23:19

Ktoś tu chyba liczył, że słuchawki na umowę za "1zł" (+ tak jak mówisz simlock gratis) się nie opłaca.
Wolny rynek mamy, telefonik zawsze można kupić bez karty za gotówkę...

grzeniu 17.03.2011 22:50

Takie pogłoski słyszałem, bo w sumie to na razie pogłoski....
że po nastaniu T-Mobile i Vodafone będzie powrót do simlocków :sciana:

Jarson 17.03.2011 22:46

To tak samo jak przy rebrandingu Idea - Orange :)

andrzejj9 17.03.2011 20:52

Mnie też interesuje co z zawartymi wcześniej umowami. Czy po zmianie właściciela automatycznie są przez niego przejmowane, czy wymaga to jakiegoś zatwierdzenia ze strony użytkownika, czy jest możliwość wypowiedzenia?

tom-as 17.03.2011 20:51

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1151332)
Teraz czas na Plus --> Vodafone. :]

jakiś czas temu gdzieś czytałem czy słyszałem ze Vodafone jakoś niespecjalnie się za plusa chce zabrać. ciekawe ile w tym prawdy :-)

Patrix 17.03.2011 20:37

Cytat:

Napisany przez tom-as (Post 1151327)
a co z tym nie tak? :D
sobie właściciele robią co uważają :)

W zasadzie mi to ryba co się wyświetla na ekranie
ale może coś się zmieni jeśli chodzi o oferty...
Pytanie tylko co z wirtualnymi operatorami, których era jest właścicielem ?

joujoujou 17.03.2011 20:36

Dziwi mnie jedynie że tak późno się na to zdecydowali.

Teraz czas na Plus --> Vodafone. :]

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:44.