Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Telefony (Smartfony) (https://forum.cdrinfo.pl/f122/)
-   -   Poradnik operatorow GSM - jak naciągać klienta (https://forum.cdrinfo.pl/f122/poradnik-operatorow-gsm-jak-naciagac-klienta-81081/)

Reetou 16.02.2011 21:10

Po ponad miesięcznej walce z BOK niejakiego Play'a stwierdzam co następuje: Play ma najgorszą obsługę klienta ze wszystkich operatorów. Wyznają widać zasadę, że jak oferta niezła, to powinienem się cieszyć, a nie zawracać tyłek o jakieś nędzne 30 zł. Sposób działania BOKu typowy dla wszystkich operatorów doprowadzili do perfekcji - odpowiadać na zgłoszenia jak najpóźniej, ale za to nie na temat, a jak się jakiś namolny klient uprze i będzie drążył, to spróbować go zbyć rzucając cukierka.

No... pierwszy raz się z czymś takim spotkałem - rąbią mnie w sumie na 31 zł, a po miesiącu wymiany głupiej korespondencji proponują mi 5,80 zł w ramach rekompensaty. Rzeczywiście potrzeba miesiąca, by to wymyślić...

ed hunter 04.01.2011 22:57

Flaczki zawsze mają taki Plus, że są lepsze od samej rozmiękniętej bułki z jednym kawałkiem wędliny. Takie życie szczura w mieście...

grzeniu 04.01.2011 22:34

Po co chodzisz do Plusa na flaczki? No po co?!
Cały ten temat o tym jest k***a

ed hunter 04.01.2011 21:13

No właśnie, chyba im skoczył na 35% :sciana:

andy 04.01.2011 21:07

Cytat:

Dzisiaj poszedłem do baru na flaczki, wcześniej kosztowały 8 złotych, w związku z podwyżką VATu kosztują 9, pierwszy raz były też marne. :sciana:
To u nich jest jakiś bardzo wysoki ten VAT skoro cena poszła z 8 do 9zł ;)

ed hunter 04.01.2011 20:44

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1137235)
Ostatnie, ale Jarson dobrze gada (dać mu wódki ;)). A do tego dojdzie jeszcze jeden czynnik z czym się nawet przedstawiciele niektórych producentów wcale nie kryją: to nie będzie 1%, tylko więcej. Bo materiały do produkcji wzrosną o 1%, bo prąd poleci do góry, bo transport także itd. itp. Dodatkowo podwyżka podatku jest doskonałą przykrywką do podwyżki marż producenta, o czym bez ogródek powiedział przedstawiciel Samsunga bodajże. Przykładzik z życia - dzisiaj w piekarni za zdziwieniem zobaczyłem wyższe ceny na pieczywo. Ze zdziwieniem, bo coś mi się kołatało po głowie, że na pieczywo to akurat VAT zmalał z 7 na 5%. Zapytana o podwyżkę sprzedawczyni powiedziała oczywiście, że powinienem wiedzieć o podwyżkach VAT od 01.01. Można? Można...

Więc spodziewajmy się wzrostów na poziomie kilku punktów procentowych raczej.

{się niezły offtop tu zrobił, może jutro jakoś wymyślę, jak tu zrobić porządek}

Dzisiaj poszedłem do baru na flaczki, wcześniej kosztowały 8 złotych, w związku z podwyżką VATu kosztują 9, pierwszy raz były też marne. :sciana:

Kartka na ladzie głosiła coś w tym stylu: " W związku z podwyżką podatku VAT nasze ceny też się zmieniają"

andy 04.01.2011 11:43

Cytat:

Napisany przez Patrix
No skoro nie obchodzi Cię kwota z sumy wszystkich rachunków (nie tylko za telefon) to pogratulować :spoko:

Cię nie zrozumiałem, myślałem że chodzi Ci o Orange, że jak oni zsumują ile muszą wydać itp.... Nie sprzyja mi odpowiadanie w nocy ;p

Wracając do sumy rachunków to faktycznie w miesiącu może się zebrać już większa kwota, jednak jak już pisałem podwyżki i tak nas czekały. Mamy teraz "kryzys" na świecie i tego się obejść nie da.

pali 04.01.2011 02:12

Cytat:

Napisany przez Banana Coctail (Post 1137253)
Skad ta zmiana @pali?

Bo przez zmęczenie zrobiłem jeden błąd w wyliczeniach :) Chciałem poprawić, a postów nasadziliście po nocy i nie chce mi wyedytować :)

Patrix 04.01.2011 02:07

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1137251)
Nie no wiem tylko...co mnie to obchodzi? Co to obchodzi przeciętnego klienta?

No skoro nie obchodzi Cię kwota z sumy wszystkich rachunków (nie tylko za telefon) to pogratulować :spoko:

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1137251)
Wiesz mam telefon w erze już 5-6 rok. Jak dotąd praktycznie się na nich nie zawiodłem, panel iBOKu na www mają świetny, przy kontakcie z BOKiem przez telefon zawsze miałem pozytywne wrażenia. Jedyny minus Ery to moim zdaniem pakiety danych. Naliczanie co 50KB to średniowiecze....W praktyce jeśli połączę się, wyślę/odbiorę 10KB i się rozłączę to i tak mam naliczone po 50KB za odbiór wysyłkę :|

Też mam 5 lat telefon w heyah (era) i nie narzekam.

PS
Mam 2gr za 100KB stale bez wykupywania czegokolwiek :)

Banana Coctail 04.01.2011 02:01

Skad ta zmiana @pali?

VATem skladamy sie na bogatych. Nic nowego od stu, jak nie wiecej, lat. Ale kapitalizm trzeba kochac, no nie?

andy 04.01.2011 01:54

Cytat:

Napisany przez pali
100% racji, ale podobno można osiągnąć jakąś równowagę pomiędzy tymi dwoma sprzecznymi wektorami: populizmem a działaniem racjonalnym.
U nas mam wrażenie opozycja i rząd jadą w tym samym kierunku.

Trzeba tylko ludzi którzy chcą coś zmienić a nie takich którzy chcą jak najdłużej ssać poselski fotel.

Cytat:

Napisany przez pali
Aha, to daję Tobie tekst 160 stron i wstawiaj tam sobie spacje ręcznie :) Jak mówi Reetou trzeba makro/skrypt, w Wordzie zapewne ten VisualBasic(?).
TeX/LaTeX jest moim zdaniem fajny, bo "twarda spacja" nie jest żadnym cudacznym znakiem, tylko zwykłym widocznym znakiem ze zbioru ASCII/Unicode - jak wszystkie inne znaki.

Tak trzeba pisać skrypt jednak OO.org ma API dla kilku języków programowania: JAVA, C++, Pajton i StarBasic(jakaś odmiana VB?). Jeśli ktoś zna choćby takiego C++ to może sobie z dokumentem robić co tylko chce - kwestia zapoznania się z API. Jeśli potrafisz złożyć dokument w tex/latex to z pisaniem "dodatków" pod OO.org nie będziesz miał większych problemów :D

Cytat:

Napisany przez patrix
Tak, podliczając osobno wrażenia to nie robi, zsumuj sobie większą ilość opłat

Nie no wiem tylko...co mnie to obchodzi? Co to obchodzi przeciętnego klienta?
Znając życie Orange sobie to w jakiś "sprytny" sposób odbije ;)

Wiesz mam telefon w erze już 5-6 rok. Jak dotąd praktycznie się na nich nie zawiodłem, panel iBOKu na www mają świetny, przy kontakcie z BOKiem przez telefon zawsze miałem pozytywne wrażenia. Jedyny minus Ery to moim zdaniem pakiety danych. Naliczanie co 50KB to średniowiecze....W praktyce jeśli połączę się, wyślę/odbiorę 10KB i się rozłączę to i tak mam naliczone po 50KB za odbiór wysyłkę :|

Cytat:

Napisany przez Reetou
Ostatnie, ale Jarson dobrze gada (dać mu wódki ;)). A do tego dojdzie jeszcze jeden czynnik z czym się nawet przedstawiciele niektórych producentów wcale nie kryją: to nie będzie 1%, tylko więcej. Bo materiały do produkcji wzrosną o 1%, bo prąd poleci do góry, bo transport także itd. itp. Dodatkowo podwyżka podatku jest doskonałą przykrywką do podwyżki marż producenta, o czym bez ogródek powiedział przedstawiciel Samsunga bodajże. Przykładzik z życia - dzisiaj w piekarni za zdziwieniem zobaczyłem wyższe ceny na pieczywo. Ze zdziwieniem, bo coś mi się kołatało po głowie, że na pieczywo to akurat VAT zmalał z 7 na 5%. Zapytana o podwyżkę sprzedawczyni powiedziała oczywiście, że powinienem wiedzieć o podwyżkach VAT od 01.01. Można? Można...

Święta racja. Realne podwyżki będą o wiele większe bo każdy z "węzłów pokarmowych" dodatkowo podwyższy ceny.

Reetou 03.01.2011 23:45

{się niezły offtop tu zrobił, może jutro jakoś wymyślę, jak tu zrobić porządek}

demek 03.01.2011 22:47

przeciez vat placi ostatnie ogniwo....

Jarson 03.01.2011 22:42

Rozmawiałem 31 grudnia z kolegą, który akurat przygotowywał się do "aktualizacji" cen na półkach w swoim sklepie. Zaśmiałem się, że jeśli wykupię cały jego towar to oboje zrobimy sobie przysługę - on będzie miał wysoki obrót, a ja nabędę całą masę towaru jeszcze po niższej cenie.

Bardzo szybko jednak doszliśmy do wniosku, że w tej hipotetycznej sytuacji tylko ja bym zyskał - on musiałby zamówić na miejsce sprzedanego towaru nowy z hurtowni, a w tejże hurtowni to już nie będzie o 1% więcej, bo wszyscy podniosą cenę - od producenta materiałów, przez producenta towaru do hurtownika. Akurat w przypadku kolegi byłoby to o tyle źle, że konkurencja jeszcze przez jakiś czas sprzedawałaby towar o 1% droższy (zanim nie "zszedłby" z półek i z zaplecza towar kupiony przed Nowym Rokiem), a u kolegi od razu byłoby widocznie drożej i klienci zapamiętaliby go jako bardzo skłonnego do podnoszenia cen.

Tamto to były żarty, ale fakt pozostaje - to będzie więcej niż 1%.

Patrix 03.01.2011 22:00

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1137205)
do końca roku rachunek wynosił więc: 61zł, po podwyżce będzie wynosił 61.5zł.

Tak, podliczając osobno wrażenia to nie robi, zsumuj sobie większą ilość opłat i k***a ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:21.