Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Telefony (Smartfony) (https://forum.cdrinfo.pl/f122/)
-   -   Poradnik operatorow GSM - jak naciągać klienta (https://forum.cdrinfo.pl/f122/poradnik-operatorow-gsm-jak-naciagac-klienta-81081/)

Patrix 03.01.2011 18:56

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1137152)
nie ma żadnego widocznego powodu, dla którego pozbawiać przedsiębiorstwa zysków,

Dlatego nikt im tego nie karze.
Jednak oni dobrze wiedzą jak to widzi Kowalski, który pójdzie tam gdzie taniej.
Jeśli o mnie chodzi to w ogóle ta cała podwyżka to głupota.
No ale dziura rośnie 2k pln na sekundę- niech nasz rząd śpi dalej...

pali 03.01.2011 18:27

Zrozumiałem jakiś czas temu, że VAT jest podatkiem "przechodnim" w tym rozumieniu, że ostatecznie płaci go nabywca ostateczny; konsument który nabywa towar do "zjedzenia" a nie do zainwestowania.

Stąd nie rozumiem, z czego się cieszyć, że wskutek posunięcia rządów naszych, któreś firmy są zmuszone do obcięcia o 1% własnych zysków, co wypacza kompletnie ideę podatku VAT, a też nie ma żadnego widocznego powodu, dla którego pozbawiać przedsiębiorstwa zysków, bo żadnej hossy studzić chwilowo nie musimy.

Ja bym płakał nad posunięciem Orange, a nie cieszył się i dziś wyjątkowo zgadzam się z userem Edu, że zapłacimy za to więcej niż 1%.

Patrix 03.01.2011 17:18

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1137144)
Co można?

Można wziąć na swój koszt (firma).

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1137144)
Czego to dowodzi?

Że są firmy, które dbają o klienta.

--
Chyba, że zrozumiałeś a to były pytania retoryczne.

ed hunter 03.01.2011 17:13

Na razie w plecy są wszyscy sprzedawcy, za miesiąc zapłaci kto powinien - społeczeństwo. :>

pali 03.01.2011 17:11

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1137141)
Z tego co znalazłem:
jak widać można

Co można? Czego to dowodzi?

Patrix 03.01.2011 17:05

Cytat:

Napisany przez woitas (Post 1137138)
więc jeśli przez głupie POmysły i brak odwagi we wdrażaniu ostrych cięć w budżecie z obawy o słupki POparcia, jestem 1% w plecy co miesiąc, to niech miłościwie nam panujący sami pokryją różnicę... :sciana:

Z tego co znalazłem:
- orange bierze ten 1% na swój koszt - jak widać można
- era nie berze vat'u na swój koszt

pali 03.01.2011 16:58

jakie cięcia, wystarczyłoby zrównać stawki i gites
rozwój gospodarczy ***ut do przodu, w budżecie kasy od cholery, trzeba by nowy skarbiec budować, no ale...
jakiś kretyn pokaże w reklamie pustą lodówkę, reszta kretynów przeczyta Fakt Zeitung, rozedrą mordy i cześć, po rządzie

więc płacić!!! o take polske walczyli my

woitas 03.01.2011 16:25

więc jeśli przez głupie POmysły i brak odwagi we wdrażaniu ostrych cięć w budżecie z obawy o słupki POparcia, jestem 1% w plecy co miesiąc, to niech miłościwie nam panujący sami pokryją różnicę... :sciana:

pali 02.01.2011 22:01

Zakładając, że w umowie nie ma zapisów o twojej zgodzie na taką sytuację, to:
- przy zmianie cen brutto, jest to moim zdaniem zmiana istotnych warunków umowy i możesz ją wypowiedzieć; zasada "przerzucalności" podatku VAT nie ma tu zastosowania, bo jesteś płatnikiem końcowym (zakładając, że umowa jest z osobą fizyczną niebędącą płatnikiem VAT)
- jeśli zostaną zmienione (czyli obniżone) ceny netto, musiałbyś wykazać dlaczego twoje dobro zostało naruszone, zapewne przed sądem - nie mam pomysłu na uzasadnienie.

marynarz 01.01.2011 15:50

Nie mozna rozwiazac bez konsekwencji bo operator tutaj nie ma nic do gadania. POdatek jest odgorny.

Patrix 01.01.2011 15:25

Cytat:

Napisany przez woitas (Post 1136826)
powiedzcie mi, czy w związku ze zmianą VAT, co de facto wiąże się ze zmianą ceny za usługi, mogę rozwiązać umowę?