Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Systemy operacyjne i aplikacje (https://forum.cdrinfo.pl/f124/)
-   -   Android Flame War (https://forum.cdrinfo.pl/f124/android-flame-war-89994/)

nimal 27.01.2014 20:38

Andy - chyba nie miales niczego z WM :>
wiec po koleji - piaskownicy moze nie mial, moze byla dostepna od firmy trzeciej - nie wiem, nie interesowalo mnie to
uprawnienia do aplikacji? chodzi Ci o zarzadzanie kontami userow? cos, telefon jest z natury rzecza osobista, wiec to imho zbedny bajer, zreszta fabryczny robocik tez tego nie ma. chyba, ze chodzi Ci o uprawnienia aplikacji w dostepie do elementow sprzetowych? to byla tylko jakas proteza, z drugiej strony apki wtedy byly inne, nie szpiegowaly i dawaly sie poustawiac bardzo rygorystycznie w kwestii dostepu do netu (ceny polaczen z netem tez byly na innym poziomie, wiec to bylo wazniejsze dla usera ;) )
dalej, piszesz o wakelocku - BYL!!! jak najbardziej, sam uzywalem OggSync, ktory potrafil obudzic fona w zadanych interwalach i zsynchronizowac konto googla - kontakty i kalendarz
wi-fi dzialalo z wylaczonym ekranem, jezeli bylo potrzebne
nie jest tez prawda, ze nie bylo custom romow i modow - byly i byl to prezny segment - od tego zaczelo xda-developers! zajrzyj do archiwum starszych urzadzen, ja uzywalem Touch Cruise
w dodatku twierdze, ze bylo to prostsze i latwiejsze (na pewno bardziej przejzyste!) niz teraz - wybudzalo sie telefon skomplikowana kombinacja klawiszy (u mnie chyba power+reset+foto) by przejsc w tryb dewelopera, podlaczalo do kompa i wgrywales co chciales
w dodatku producenci udostepniali na swoich stronach niebrandowanego Windows dla konkretnego modelu - wiec jak mnie wkurzyla wersja O2 to wgralem czystego od HTC, jak sprobowalem jakiegos CR i mi nie pasowal, to sciagalem 50 MB paczke z systmem oryginalnym i po 5 minutach mialem zainstalowany

i na 1000% przyznaje Ci racje co do narzekan na zielonego robocika - niedawno uslyszlem od jednego, ze iPad to najlepzy tablet na swiecie, bo inne sie tna :) pytam, wiec z czym porownywal - okazalo sie, ze nie byl w stanie wymienic zadnego z kosztujacych chociaz tysiaka a sam sie zachwyca swoim jablkiem za prawie 3000 (bez modemu...)
heh, do komentowania Ainola, ktorego kupilem Mojej nawet nie podchodzi - sprzet ponad 4 razy tanszy a co najmniej tak samo szybki :D

demek - cos szrajbne o Haierze, moze kolo weekendu?

Berion 27.01.2014 19:51

Ja mam za 700 i też narzekam. Po prostu Sony zepsuło ten system i będzie obrywać Google. Podejrzewam, że większość psuje, a brandowcy dokładają kolejne cegiełki. Do tego ten multitasking to kpina, jak i samo zarządzanie pamięcią.

Absurdalne żeby telefon musiał mieć ze dwa rdzenie i 1GB RAM żeby nie rwał.

andy 27.01.2014 17:36

Cytat:

Windows Mobile byl imho najlepszym systemem mobilnym
na sprzecie z innej epoki dzialal jak blyskawica
i byl konfigurowalny w kazdym mozliwym aspekcie
czego bys nie wymyslil ze chcesz zmienic, to jezeli producent nie dal takich uprawnien, to zostawalo grzebanie w rejestrze - kto mial opanowanego Windowsa, nie mial problemow z Windows Mobile :)

teraz wyjscie nie ma - poki nie ma Linucha na komorki, zostaje Android
ale tez nie jest zle
nie wiem, jak ktos moze narzekac na plynnosc dzialania - mam sluchawke ktora zdecydowanie nie jest flagowcem
ALE! -> kupiona z czystym Androidem w dodatku z rootem fabrycznym - zaciecia czy przestoje nie istnieja!
Wiesz w przypadku Androida możesz zmienić sam system bo masz kod źródłowy - sam używam nieoficjalnej modyfikacji CM, który jest modyfikowany w każdą możliwą stronę. W przypadku Windowsa aż takiej ingerencji niestety nie było.

Jeżeli chodzi o inne kwestie to niestety też nie był to idealny system - brak piaskownicy, brak uprawnień dla aplikacji - mogłeś mieć dostęp do każdej innej.

Multitasking był ale co się działo jak wygaszałeś ekran? Czy aplikacje mogły budzić urządzenie aby wykonać to i owo?

Nie twierdzę, że to był zły system, ale miał bardzo wiele wad których nie ma właśnie Android.

W Symbianie nie było znowu żadnej kontroli nad tym ile mogłeś odpalić aplikacji co często powodowało ich wykrzaczenie. Mówię o Symbianie sprzed dotykowych Nokii.
Bezpieczeństwo polegało na podpisywaniu certyfikatami aplikacji - niezły koszt dla developera. Już podpisane miały dostęp do całego systemu...
Te z podpisami self-signed, nie miały dostępu do większości modułów.

@nimal odnośnie narzekania na Androida, to zauważyłem pewną zbieżność. Narzekają osoby, które wydały 300-400zł. Kupiły budżetowy telefon myśląc, że będzie działał jak ten z najwyższej półki.
Oczywiście można i kupić coś z lepszymi podzespołami z kraju małych rączek, jednak mój wywód był o aparatach dostępnych u operatorów.

demek 27.01.2014 15:08

A mozesz ladnie pofocic ta sluchawke? Interesuje mnie jakosc laczen, plastikow itd.
Szczegolnie, ze to od uzytkownika koncowego a nie model na testy...

nimal 27.01.2014 13:52

szkoda, ze nie dokumentowalem sluchawki od poczatku
nawet nie wiem, ile fabrycznie system zajmowal
malo - byl czysty - pozbawiony nawet aplikacji Google (z wyjatkiem Play Store)

jezeli nie padnie mi nagle i nieodwracalnie w ciagu powiedzmy roku, to w zyciu nie kupie juz smartfona brandowanego przez Samsunga, Apple, Nokie czy podobnie
za wielokrotnie mniejsze pieniadze otrzymujemy znacznie lepszy sprzet z czystym systemem (widywalem juz Androidy fabrycznie zajmujace po 5 GB - chyba kogos z doinstalowaniem gowien pogrzalo)

demek 27.01.2014 13:24

A tototo :)

Pyknij fotorelacje tego cuda i jak to smiga :D

nimal 27.01.2014 13:10

chinska chinszczyzne :D
Haier W910
120 USD z przesylka nowka

demek 27.01.2014 13:01

Cos kupil?!

nimal 27.01.2014 09:33

Windows Mobile byl imho najlepszym systemem mobilnym
na sprzecie z innej epoki dzialal jak blyskawica
i byl konfigurowalny w kazdym mozliwym aspekcie
czego bys nie wymyslil ze chcesz zmienic, to jezeli producent nie dal takich uprawnien, to zostawalo grzebanie w rejestrze - kto mial opanowanego Windowsa, nie mial problemow z Windows Mobile :)

teraz wyjscie nie ma - poki nie ma Linucha na komorki, zostaje Android
ale tez nie jest zle
nie wiem, jak ktos moze narzekac na plynnosc dzialania - mam sluchawke ktora zdecydowanie nie jest flagowcem
ALE! -> kupiona z czystym Androidem w dodatku z rootem fabrycznym - zaciecia czy przestoje nie istnieja!

andy 26.01.2014 23:10

Ok czyli WiFi działało. A jak z aplikacjami? Miały takie możliwości w działaniu jak na Androidzie? Jak tak, to w jaki sposób to rozwiązano? :)

demek 26.01.2014 23:01

W winndows mobile moglo dzialac wifi z wylaczonym ekranem.
Tam akurat zarzadzanie energia nawet custom roma nie wymagalo.

andy 26.01.2014 22:40

Cytat:

A kto mówi o produkcji od zera? Wzięli Dream i przystosowywali tylko Look& Feel. System było częściowo od Dream, a częściowo pewnie z Sooner. To co się dało wykorzystali.
Nikt w żadnym miejscu nie pisze o robieniu czegokolwiek od zera.
System był dla obu. Zrezygnowali z modelu z fizyczną klawiaturą, bo stwierdzili że nie ma sensu.

Cytat:

Ale co miał zademonstrować to zademonstrował. Wystarczyło żeby inni zobaczyli w jakim kierunku zmierza. Bez przesady trzeba być idiotą żeby nie załapać czym się to różni od BlackBerry.
Zademonstrował wydmuszkę, która była w fazie bardzo wczesnej alphy. Prawie nic nie działało, a to co działało wymagało tajnych zaklęć aby telefon nie dokonał zwiechy.
Cóż nie pierwszy i ostatni raz ludzie wierzą w mity od Apple. marketing to mają świetny :D
Cytat:

No to faktycznie strasznie by utrudniło skopiowanie :( Sugerujesz że developerzy Google nie domyśliliby się że kreski zasięgu mają się pokazywać dynamicznie? Gubienie zasięgu WiFi też nie uczyniło iPhone niewidzialnym...
Widzę, że nie rozumiesz tego co piszę. iPhone w momencie pokazania na scenie był tak samo gotowy jak autostrady w Polsce. Tylko dzięki obłudzie i kłamstwom nie wyszło to na jaw.
Ciekawe dlaczego pokazali go w tak wczesnym stadium? :) Czyżby bali się że konkurencja ich wyprzedzi? :)

Nie masz żadnego, ale to żadnego dowodu na to że Android to kopia iOS.

Cytat:

A co do płynności działania to nie widzę w ogóle sensu wypowiadania się dopóki nie miałeś w łapkach iPhone 5S. Jakbyś już zebrał szczękę z ziemi to mógłbyś coś ocenić ;)
Codo płynności najnowszych flagowców z Androidem to nie widzę sensu wypowiadania się dopóki nie miałeś ich w łapkach. Gdybyś miał jednego z nich, to pewnie szczęka by Ci opadała ;)

Chciałem poruszyć jeszcze kwestię wakelocków, które gdzieś wyciągnąłeś na światło dzienne - nie chce mi się szukać.

Otóż aby telefon mógł wykonywać programy kiedy z niego nie korzystasz wymagane jest coś takiego jak wakelock.
Telefon z Androidem sprawia, że procesor nie pójdzie spać dopóki on nie skończy. Tak to się robi w telefonach z prawdziwym multitaskingiem :)

Teraz proszę pokaż jak telefony z WinMo czy inne potrafiły pracować kiedy z nich nie korzystałeś? W WinMo chyba nawet WiFi nie mogło działać jak ekran był zgaszony :D

Dzięki właśnie wakelockom w nocy może mi się uruchomić TitaniumBackup i zrobić kopię zapasową aplikacji bez obawy, że procesor zaśnie w trakcie :D
U Apple niestety brakuje takich mechanizmów, przez co nie mamy prawdziwego multitaskingu.

sobrus 08.01.2014 19:06

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1272181)
No tak bo produkcja telefonu od zera to ok 10 miesięcy..

:sciana:
A kto mówi o produkcji od zera? Wzięli Dream i przystosowywali tylko Look& Feel. System było częściowo od Dream, a częściowo pewnie z Sooner. To co się dało wykorzystali.
Nikt w żadnym miejscu nie pisze o robieniu czegokolwiek od zera.

Cytat:

Wybacz ale bzdury opowiadasz. Ten iPhone co prezentował Jobs nie był w połowie gotowy :D
Ale co miał zademonstrować to zademonstrował. Wystarczyło żeby inni zobaczyli w jakim kierunku zmierza. Bez przesady trzeba być idiotą żeby nie załapać czym się to różni od BlackBerry.

Cytat:

W innych serwisach, czy nawet na samym MajApple jest o tym news :D Ten BARDZO wczesny prototyp miał m. in.:
- na sztywno ustawione wszystkie kreski zasięgu mimo tego, że w pomieszczeniu obok był przenośny punkt dostępowy GSM - mikro stacja GSM
- aplikacje można było uruchomić tylko w określonym porządku inaczej wywalało wszystko w drobny mak
- gubiło zasięg WiFi
- aby Safari działało trzeba było najpierw otworzyć pocztę :D
No to faktycznie strasznie by utrudniło skopiowanie :( Sugerujesz że developerzy Google nie domyśliliby się że kreski zasięgu mają się pokazywać dynamicznie? Gubienie zasięgu WiFi też nie uczyniło iPhone niewidzialnym...

Cytat:

Te i wiele innych kwiatków pokazuje, że ten iPhone był tak daleki od stabilności jak nowy MacPro do statusu stacji roboczej.
Te i wiele innych rzeczy ... jak zwykle nic nie pokazuje. Jak zwykle nie masz nic na poparcie swoich tez.

A co do płynności działania to nie widzę w ogóle sensu wypowiadania się dopóki nie miałeś w łapkach iPhone 5S. Jakbyś już zebrał szczękę z ziemi to mógłbyś coś ocenić ;)

andy 07.01.2014 22:13

Cytat:

I to ma być ten dowód? Filmik zamieszczony przez developerów Google 11 listopada 2007 roku? 10 miesięcy po demonstracji iPhone w wersji w zasadzie finalnej?
No tak bo produkcja telefonu od zera to ok 10 miesięcy.. SDK od razu istniało dla obu wersji. Android nie jest kopią iPhona. Na pewno od strony płynności działania UI był dalej niż iP, jednak przewyższał go możliwościami - dalej to robi, a płynność robocika nie podlega dyskusji.

Cytat:

demonstracji iPhone w wersji w zasadzie finalnej?
Wybacz ale bzdury opowiadasz. Ten iPhone co prezentował Jobs nie był w połowie gotowy :D

http://appleinsider.com/articles/13/...e-announcement

W innych serwisach, czy nawet na samym MajApple jest o tym news :D Ten BARDZO wczesny prototyp miał m. in.:

- na sztywno ustawione wszystkie kreski zasięgu mimo tego, że w pomieszczeniu obok był przenośny punkt dostępowy GSM - mikro stacja GSM
- aplikacje można było uruchomić tylko w określonym porządku inaczej wywalało wszystko w drobny mak
- gubiło zasięg WiFi
- aby Safari działało trzeba było najpierw otworzyć pocztę :D

Cytat:

None of these kludges fixed the iPhone***8217;s biggest problem: it often ran out of memory and had to be restarted if made to do more than a handful of tasks at a time.
Te i wiele innych kwiatków pokazuje, że ten iPhone był tak daleki od stabilności jak nowy MacPro do statusu stacji roboczej.
Tylko i wyłącznie marketingowy Geniusz Jobsa nie ujawnił na jakim tak na prawdę etapie są ;)

http://www.nytimes.com/2013/10/06/ma...an-iphone.html

sobrus 07.01.2014 21:26

I to ma być ten dowód? Filmik zamieszczony przez developerów Google 11 listopada 2007 roku? 10 miesięcy po demonstracji iPhone w wersji w zasadzie finalnej?

No proszę :D przecież to tylko potwierdza, że to co wyżej to prawda...

Drugi link już widziałem :) Mocne, ale nie na temat.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:43.