Powrót   Forum CDRinfo.pl > Urządzenia przenośne > Systemy operacyjne i aplikacje

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 4, średnio 3.00. Tryby wyświetlania
Stary 18.10.2011, 15:59   #3586
yossi
Gość

Cytat:
Napisany przez Reetou Podgląd Wiadomości
Bez przesady... Ta chińczyka, co mówiła po angilski, to tylko dlatego rozumiałem, że lubię filmy z Jackie Chanem. Widać Siri nie lubi i nie rozumie czajniz-inglisz.

Natomiast z tym kangurem radziła sobie nieźle - a że jeszcze nie szuka miejsc w Australii, to podejrzewam kwestia czasu.
Niestety nie zgadzam się. Nie żebym się chwalił (bo mnie nie stać na iPhona) , ale o odmianach angielskiego oraz o regionalnych akcentach coś tam wiem.
Gostek na filmie mówi naprawdę przyzwoitym językiem (w porównaniu z innymi, których znam) i nie ma co narzekać. Na pewno nie jest to "pigeon English", którego nawet tak emejzing produkt jak Siri MA PRAWO NIE ROZUMIEĆ.
Gdyby ktoś w razie chciał zrozumieć na czym polega nieco odmienny oraz egzotyczny akcent, polecam serdecznie film "The Party" (ale koniecznie w wersji oryginalnej), z nieodżałowanym Peterem Sellersem, który mówi z tak cudownym hinduskim akcentem, że nawet bym wybaczył Siri, że go n ie rozumie.
Zdziwił mnie ten kangur bo znam ich całkiem sporo i nigdy chyba nie spotkałem takiego, który mówił by tak wyraźnie i tak poprawnie jak ten na filmie.
Niestety, tym gorzej to świadczy o Siri. (jak mawia mój znajomy Australijczyk - "nie przejmuj się, to nie język, to bełkot".)

P.S. Jak na razie to wszystkie osom i madżikal dema Siri pokazują wyłącznie odpowiedzi na pytania i pogodę i lokalizację (oczywiście odpowiada jak chce) - odczuwam pewien niedosyt - Wy nie?

Ostatnio zmieniany przez yossi : 18.10.2011 o godz. 16:01
  Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 18.10.2011, 16:11   #3587
yahol
Głupi Yasio

Data rejestracji: 27.05.2003
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez yossi Podgląd Wiadomości
Na pewno nie jest to "pigeon English",* którego nawet tak emejzing produkt jak Siri MA PRAWO NIE ROZUMIEĆ.
(jak mawia mój znajomy Australijczyk - "nie przejmuj się, to nie język, to bełkot".)
*-zapewne chodzi o Pidgin English (~Pidżyn )
A co ze slangami albo cockney
Tez nie rozumie?!
To nie rozumie 99% społeczeństwa
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji!
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.10.2011, 16:11   #3588
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Dla mnie to też był czajnz inglisz, i to jeszcze AYBABTU.

"what weather for today?"

A nie mówi się raczej

"What's the weather like today?"

W razie czego moge spytać brata anglisty

Podejrzewam, że pigmejów też nie rozumie. Ale ich akurat na ajfona nie stać, więc w czym problem?

Za to konkurencja o lata świetlne wyprzedziła i zawstydziła Apple - bo w ogóle nie ma takiej funkcji .
A przecież lepiej jest nie mieć wcale, niż mieć tylko dla tych którzy poprawnie mówią, right?

Na mnie wrażenie zrobiła synteza mowy wbudowana w Siri - potrafi nie tylko słuchać, ale też nieźle czytać na głos. I nie wygląda na to, żeby robiła to z pomocą zewnętrznego serwera.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 18.10.2011 o godz. 16:16
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.10.2011, 16:15   #3589
yossi
Gość

Cytat:
Napisany przez yahol Podgląd Wiadomości
*-zapewne chodzi o Pidgin English (~Pidżyn )
A co ze slangami albo cockney
Tez nie rozumie?!
To nie rozumie 99% społeczeństwa
Oczywiście, że masz racje - Pidgin English (~Pidżyn ) - sorry za literówkę.
Co do cockneya lub innych, lokalnych brytyjskich slangów to w zasadzie nikt tego nie rozumie i tu nie mam absolutnie pretensji do Siri. Ja cockneya zaczynałem rozumieć średnio tak to 5-tym pincie Guiness'a.

Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości

Na mnie wrażenie zrobiła synteza mowy wbudowana w Siri - potrafi nie tylko słuchać, ale też nieźle czytać na głos. I nie wygląda na to, żeby robiła to z pomocą zewnętrznego serwera.

Na mnie też - bardzo ładnie czyta. Jestem pod wrażeniem.

Ostatnio zmieniany przez yossi : 18.10.2011 o godz. 16:25
Stary 18.10.2011, 21:24   #3590
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez sobrus
Nie chce mi się śledzić całego wątku od czasu ostatniej wizyty, ale pytałeś czym się różni Android od palmtopa.
Według mnie urządzeniem wskazującym. Wiem, że do Androida są rysiki, ale nie są w standardzie i aplikacje projektowane są pod palec.
Niestety to wyklucza robienie jakiegoś bardziej skomplikowanego GUI, np menu muszą być duże i czytelne, o paro poziomowych pull-down menu można zapomnieć.

Stąd podejrzewam, że ciężko byłoby przenieść na Androida aplikacje takie jak np. Pocket Artist.
Moim zdaniem Smartfon z dotykowym wyświetlaczem to rozwinięcie idei Palmtopa, to że projektowany pod obsługę palcem to co? Technologia idzie do przodu ;-)
Za 10 lat będą wyświetlacze hologramowe
Nie wiem czy wiesz ale Infinite wypuściło Mobiza pod androida i nie różni się praktycznie niczym od tego z WM ;-)

P.S.
Odnośnie Pocket Artist...

Cytat:
Napisany przez yossi
Tego nie można inaczej nazwać, jak tylko jedną wielką kompromitacją.
To wstyd z czymś takim wychodzić na rynek i jeszcze twierdzić że to jest emejzing, osom i madżikal.
Najwyraźniej Siri jest w stanie odpowiedzieć na jakieś 10 starannie wybranych pytań i to w dodatku zadanych przez konkretną osobę w Cupertino.
Jak na razie to ta sztuczna inteligencja jest o jeden poziom inteligentniejsza od mojej szpachelki do gipsu.
Nigdy nie twierdziłem, że Siri jest czym genialnym - ba do tej pory uważam, że to rozwinięcie technologii istniejących wcześniej.
Co do skuteczności Siri to się już wypowiadałem, że dopiero jak ludzie się do niej dobiorą to wyjdzie tak na prawdę na jakim etapie ten program jest. Po powyższym filmiku nie myliłem się, że może być ciężko w warunkach normalnych ;-)
Apple jak zwykle zaprezentowało niesamowity marketing wokół swojego produktu

Cytat:
Napisany przez woitas
Idziesz ulicą i dyktujesz sms - fajnie.
Idzie dziewczyna ulicą - widzi faceta gadającego do siebie - nie fajnie.
Skupili by swe wysiłki na wydłużeniu czasu pracy baterii, a nie zajmują się pierdołami...
Praktycznie codziennie widzę ludzi rozmawiających przez zestawy słuchawkowe i jakoś nie uważam ich za wariatów...

Cytat:
Napisany przez yossi
Dla mnie to kolejny gadżet dodany głównie po to, żeby "coś" dodać. Jestem bardzo zdziwiony widząc, że większość jest zachwycona.
Moim zdaniem nie doceniasz praktyczności takiej technologii. Za bardzo skupiasz się na wadach.

Cytat:
Napisany przez yossi
Praktyczne zastosowanie aplikacji szpiegującej:
http://myapple.pl/content/2200-nielo...y-friends.html
Uważam, że w połączeniu z Siri to będzie prawdziwy przełom.
Zauważ tylko, że ta aplikacja została zainstalowana bez wiedzy właścicielki.

Jeżeli chodzi o szpiegowanie to bez takich wynalazków można stwierdzić gdzie ktoś obecnie przebywa z bardzo dużą dokładnością...

Cytat:
Napisany przez sobrus
Może pierwsze implementacje będą słabe, może zastosowania będą źle wybrane, ale po opracowaniu technologii i sprawdzeniu tego w praktyce będzie z tego coś dobrego.

Takie sterowanie głosem jest bardzo przydatne np podczas jazdy samochodem.
Dokładnie. Myślę, że w ciągu pięciu lat te technologie zostaną tak znacząco dopracowane, że używanie ich będzie przyjemnością.

Cytat:
Napisany przez M@X
iPhone 4S kreci filmy HD 1080p porownywalne z Canonem DSLR : http://www.redmondpie.com/iphone-4s-...-camera-video/
Niedługo usłyszymy, że iP4S robi fitki jak lustrzanka za 5k... M@X zlituj się proszę...

-----

Wiem, ze to chip ale nie mogłem się powstrzymać
http://www.chip.pl/news/oprogramowan...i-dla-androida

-image_full.jpg

Ostatnio zmieniany przez andy : 18.10.2011 o godz. 21:42
andy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.10.2011, 21:43   #3591
demek
ZnakJaworznickiegoBikera

Data rejestracji: 22.03.2005
demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
nawet lepsze te fotki robi o_O
Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz
PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK
MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM
demek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.10.2011, 05:39   #3592
woitas
αρχή

Data rejestracji: 16.06.2001
woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Nawi***261;zuj***261;c jeszcze do tematu Siri i jemu podobnych rewelacji zwi***261;zanych z obs***322;ug***261; g***322;osow***261; telefonu.

Wyobra***380;am sobie w niedalekiej przysz***322;o***347;ci tak***261; akcj***281;:
***346;pi***281; sobie w ***322;ó***380;eczku, przy w***322;***261;czonym Tv. A tam leci tekst: aby wygra***263; samochód, Wy***347;lij sms o tre***347;ci Abc na nr Xyz.
Kilka takich reklam i nagle budz***281; si***281; ze s***322;ita***347;nym rachunkiem, bo g***322;upi telefon wykona***322; polecenie g***322;osowe...

Dobra, nie czepiam si***281; ju***380; ...

woitas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.10.2011, 07:16   #3593
Kris
Nikoniarz

Data rejestracji: 26.01.2004
Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Woitas, ale tam chyba trzeba wcisnąć przycisk, żeby gadać, więc raczej sam telefon nic nie zrobi...
Kris jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.10.2011, 07:31   #3594
yossi
Gość

Cytat:
Napisany przez andy Podgląd Wiadomości

Praktycznie codziennie widzę ludzi rozmawiających przez zestawy słuchawkowe i jakoś nie uważam ich za wariatów...
Czy naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy osobą, rozmawiającą przez zestaw słuchawkowy Z KIMŚ, a osobą rozmawiającą Z CZYMŚ?

Zagadka: która z w/w osób ma zadatki na szybki rozwój schizofrenii paranoidalnej?
Stary 19.10.2011, 07:37   #3595
sobrus
Jukebox Hero

sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Ja czasem widze osoby gadające do siebie...
Nie słyszałem żeby ktoś trafił do psychiatryka bo zobaczył jak Luke Skywalker rozmawia z R2D2.
Stary 19.10.2011, 07:49   #3596
yossi
Gość

Ja już wiem dlaczego Siri nigdy nie zdobędzie szerszej popularności, szczególnie w środowisku dorosłych userów.
Po prostu rozmowa z Siri zbytnio przypomina rozmowę z żoną, np.:
- user: czy nie uważasz, że trzecia para butów w tym miesiącu to lekka przesada?
- Siri/żona: I don't know what you mean
Stary 19.10.2011, 07:49   #3597
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez yossi
Czy naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy osobą, rozmawiającą przez zestaw słuchawkowy Z KIMŚ, a osobą rozmawiającą Z CZYMŚ?
Różnicę widzę tylko idąc ulicą osoba trzecie raczej jej nie zauważy... A gdyby nawet to co? Stanie się coś?

@yossi Czekamy na rzeczowe argumenty przeciw tej technologii (nie siri ale ogólnie przeciw technologi mówienia do telefonu )
Stary 19.10.2011, 07:54   #3598
yossi
Gość

Cytat:
Napisany przez andy Podgląd Wiadomości
Różnicę widzę tylko idąc ulicą osoba trzecie raczej jej nie zauważy... A gdyby nawet to co? Stanie się coś?

@yossi Czekamy na rzeczowe argumenty przeciw tej technologii (nie siri ale ogólnie przeciw technologi mówienia do telefonu )
Argument jest tylko jeden - to zakrawa na paranoję i akurat Apple czy inna firma nic do tego nie ma. Dla mnie gadanie do robota jest chore.
Proszę - oto pierwszy przykład http://www.youtube.com/watch?v=hckri...layer_embedded

Ostatnio zmieniany przez yossi : 19.10.2011 o godz. 08:00
Stary 19.10.2011, 08:08   #3599
sobrus
Jukebox Hero

A jak komputer gada do Ciebie to nie jest chore?
"new mail has arrived", "za 500 metrów skręć w lewo".

Przecież nikt nie każe Ci z nim flirtować czy mu sie zwierzać, to tylko forma wydawania poleceń

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 19.10.2011 o godz. 08:10
Stary 19.10.2011, 08:20   #3600
yossi
Gość

Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
A jak komputer gada do Ciebie to nie jest chore?
"new mail has arrived", "za 500 metrów skręć w lewo".

Przecież nikt nie każe Ci z nim flirtować czy mu sie zwierzać, to tylko forma wydawania poleceń
Tak - to jest chore.
Zamiast głosowego "new mail has arrived" (co mnie niesamowicie wkurza), wolę malutką tabliczkę w rogu ekranu. Słysząc taki komunikat czytany słodkim głosikiem po raz 50-ty jednego dnia można dostać furii.

"za 500 metrów skręć w lewo": dawno, dawno temu, kiedy używano jeszcze dyskietek 5,25" nauczono mnie posługiwać się mapą. Taką papierową. Mając dobra mapę i będąc obdarzonym pamięcią wzrokową, nie muszę, nie chcę i nie lubię używać nawigacji.
Nie ma ŻADNEGO powodu, dla którego musiałbym gadać z robotem.
Odpowiedz na post

Tagi
świadkowie jabłkowy, apple, apple fanboy, apple religion, fanatyzm, i-diot, ipad, pc-fanboys, sekta steve'a jobs'a

Twoje uprawnienia: