Powrót   Forum CDRinfo.pl > Urządzenia przenośne > Systemy operacyjne i aplikacje

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 4, średnio 3.00. Tryby wyświetlania
Stary 22.08.2012, 14:30   #5041
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez Yossi Podgląd Wiadomości
... może być obiektem tak bezkrytycznego uwielbienia.
A gdzie ty tu widzisz bezkrytyczne uwielbienie może zaraz sie dowiem, że jestem fanbojem apple?
Niestety bardziej prawdopodobne jest że trollujesz, bo 95% postów masz w tym temacie i wiadomo o czym.

Wszystkie te informacje możesz znaleźć na np. wikipedii. Nic nie poradze, że takie są fakty. Możesz przytoczyć swoje.

Wiem wiem niedobre Apple zawsze kradło konkurencji rozwiązania na tyle szybko że tamci jeszcze przez 2 lata nie mieli działającego produktu.
A to spryciarze co?

Oczywiście ile w tym wszystkim było Jobsa a ile Apple to już inna kwestia. Firma nie jest jednoosobowa. Jednak nieporadność Apple bez Jobsa oraz jego sukcesy z nim daje tylko jeden logiczny wniosek. Apple bez Jobsa nie przedstawiło chyba nic ciekawego, może z wyjątkiem Newtona. Klepać coraz szybsze PowerMaki to każdy by umiał.
Teraz znowu są nieporadni i zaczynają klepać coraz szybsze i większe ajfony. Niestety bez nowych pomysłów na długo im to nie starczy.

Cytat:
O ile mi wiadomo, Steve Jobs- jako wizjoner- przwidział również istnienie koła,
Daj linka, bo nie wiedziałem...

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 22.08.2012 o godz. 14:52
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 22.08.2012, 15:03   #5042
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
A w roku jak ja się urodziłem, to amerykańce pierwszy raz chodzili po Lunie.
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.08.2012, 17:12   #5043
Kris
Nikoniarz

Data rejestracji: 26.01.2004
Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
A gdzie ty tu widzisz bezkrytyczne uwielbienie może zaraz sie dowiem, że jestem fanbojem apple?
Niestety bardziej prawdopodobne jest że trollujesz, bo 95% postów masz w tym temacie i wiadomo o czym.

Wszystkie te informacje możesz znaleźć na np. wikipedii. Nic nie poradze, że takie są fakty. Możesz przytoczyć swoje.

Wiem wiem niedobre Apple zawsze kradło konkurencji rozwiązania na tyle szybko że tamci jeszcze przez 2 lata nie mieli działającego produktu.
A to spryciarze co?

Oczywiście ile w tym wszystkim było Jobsa a ile Apple to już inna kwestia. Firma nie jest jednoosobowa. Jednak nieporadność Apple bez Jobsa oraz jego sukcesy z nim daje tylko jeden logiczny wniosek. Apple bez Jobsa nie przedstawiło chyba nic ciekawego, może z wyjątkiem Newtona. Klepać coraz szybsze PowerMaki to każdy by umiał.
Teraz znowu są nieporadni i zaczynają klepać coraz szybsze i większe ajfony. Niestety bez nowych pomysłów na długo im to nie starczy.
Daj spokój, bo Yossi znów konto zlikwiduje i znów założy... a po co ma się chłopak tak męczyć...

Cytat:
Napisany przez ed hunter Podgląd Wiadomości
A w roku jak ja się urodziłem, to amerykańce pierwszy raz chodzili po Lunie.
Nie znam. Ładna chociaż była?
Kris jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.08.2012, 17:59   #5044
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Brzydka, a podobno w Hollywood to kręcili.
Stary 22.08.2012, 22:07   #5045
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Sobrus
Zrobiłem edytkę, ponieważ nie mam ochoty się wdawać znowu w trzystronowe dyskusje. NeXT nie był innowacyjny? To pokaż mi może coś bardziej innowacyjnego z tamtych lat.
Next nie jest produktem Apple a zlepkiem technologii innych osób/firm/uniwerków:
Cytat:
NeXTStep był systemem operacyjnym dla komputerów firmy NeXT, założonej przez Steve'a Jobsa.
W 1993 roku nie osiągnąwszy sukcesu rynkowego firma NeXT wycofała się z produkcji własnych komputerów, skupiając się na dystrybucji systemu operacyjnego.
System ten został utworzony na bazie mikrojądra Mach i kodu systemu BSD Unix.
Cytat:
Mach (ang. Mach kernel) to jądro dla systemów operacyjnych opracowane na amerykańskim Uniwersytecie Carnegie-Mellon. Projekt rozwijany tam był w latach 1985-1994 i skończył się na wersji 3.0. Dalej rozwijany był na Uniwersytecie Utah, gdzie opracowano wersję 4.
Cytat:
BSD (ang. Berkeley Software Distribution, czasami nazywany Berkeley Unix) ***8211; odmiana systemu operacyjnego Unix wywodząca się ze stworzonych na Uniwersytecie Kalifornijskim Berkeley rozszerzeń dla systemu rozwijanego przez firmę AT&T. Także potoczna nazwa licencji BSD, na której te systemy są wydawane oraz pokrewnych licencji tego typu (np. licencja MIT).
Samo GUI to wariacja tego co miał Xerox.

Czekam dalej aż mi wskażesz ten jeden produkt od Apple...
Cytat:
Wskaż jeden produkt, który wyłamuje się z tego Oczywiście pomijamy pierwszy komputer od Apple.
Cytat:
Jobs pozbył się stacji dyskietek już w 1989 roku. Złośliwi dziś by powiedzieli, że pewnie ze względów licencyjnych
A co to ma do tego? Pozbycie się stacji dyskietek w pewnym okresie czasu było rozsądnym podejściem (gdzie tu innowacja?) - nowsze "lepsze" technologie wypierają te stare.
I tak teraz mamy spawarki i nośniki BD, a za 5-10 lat będziemy mieli napędy holograficzne.
Osoby, które pierwsze umieszczą je w domowym komputerze też nazwiesz geniuszami? Dla mnie geniusz to ten, który stworzył technologię do produkcji tych urządzeń.

Cytat:
Napisany przez Sobrus
Nie odniosłeś się też do LaserWritera, pierwszej drukarki laserowej dostępnej dla kowalskiego, od razu razem z udostępnianiem sieciowym do 16 maszyn z GUI.
Cytat:
Pierwsza drukarka laserowa Xerox 9700 została zbudowana w roku 1977 przez firmę Xerox. Jej twórcą był Gary Starkweather.
Cytat:
Pierwszą drukarką laserową przeznaczoną do współpracy z komputerem osobistym był Hewlett-Packard LaserJet Classic, wyprodukowany w roku 1984. Niedługo później pojawiły się drukarki laserowe firm Canon oraz Apple.
Cytat:
Napisany przez sobrus
Dodatkowo Jobs który może inżynierem nie był, ale za to był po kursie kaligrafii, zaopatrzył Maca w kroje czcionek z prawdziwego zdarzenia i oprogramowanie
Tutaj przyznam rację. To akurat udało mu się jako pierwszemu.

Cytat:
Napisany przez sobrus
Poskładał więc istniejące rzeczy - komputer, GUI, drukarka laserowa, sieć - w coś czego wcześniej nie było - w kompletny zestaw do DTP.
Pisałem już - jedną rzecz po pierwszym komputerze Apple (tutaj więcej zawdzięczamy Woźniakowi niż Jobsowi).
Poproszę też coś o tej sieci. Jak to Jobs wymyślił?

Cytat:
Napisany przez sobrus
Jego wielką umiejętnością było abstrakcyjne świeże spojrzenie na technologię. Nie podążał śladem konkurencji, ale wyłapywał nowe (a czasem odkopywał stare) dobre rozwiązania, nieraz prototypy, których na rynku wtedy nie było (albo kosztowały fortune), a w których widział potencjał i przyszłość -czyli był wizjonerem. To czego ludzie będą potrzebować, co zmieni sposób w jaki postrzegają technologię, ułatwi im korzystanie z niej i da nowe możliwości. Pokazywał też jak można zrobić coś lepszego z rzeczy już znanych.
Nie przeczę, że niektóre produkty Apple są bardzo ciekawe z designu(mi się np. podoba iPhone 4/4S) jednak większość jego designów to "zaporzyczenia" od innych firm - min. Braun:

-original.jpg
-original2.jpg
-original3.jpg
-original4.jpg
-original5.jpg
-original6.jpg

Cytat:
I wprowadzał te nowe, nie sprawdzone - a więc i ryzykowne - rozwiązania na rynek często jako pierwszy. W estetycznej i łatwej w obsłudze formie.
I najczęściej okazywało się że miał rację, co widać wymiernie na wynikach finansowych
Tylko większość rzeczy nie jest jego pomysłu.

Cytat:
Laserwriter, upowszechnienie GUI, NeXT, iMac, iPhone, iPad - tak się Andy właśnie zmienia swiat Nawet jeżeli Jobs nie wymyślił tranzystora
Tablety były w Star Treku, teraz można je mieć za 299zł w biedronce, bo każdy chciał mieć iPada.
Laserwriter, GUI Xerox. Next - zlepka technologii z uniwersytetów.
iMac - niech będzie mimo, że wskazałem aby podać przykład inny niż pierwszy komputer/all in one komputer.

Cytat:
Napisany przez sobrus
Wiem że najchętniej flejmowałbyś jeszcze 336 stron, ale ja juz nie mam ochoty. I tak mnie nie przekonasz, ani ja Ciebie.
Ale ja nie mam zamiaru zmieniać twojego zdania. Cały czas próbuje nie dopuścić do tego aby rzeczywistość była zaklikiwana.

Cytat:
Napisany przez sobrus
PS. iPhone projektem Sony? A któż Ci takich głupot naplótł?
Proponuję uważniej czytać to co pojawia się w tym temacie

-7655597084_1d4e9bcd0f_z.jpg
-7655597956_ee6b888e0e_z.jpg
-7655599922_dd9c7e8e2c_z.jpg
-7655601820_d646d8dc94_z.jpg

ufff
Stary 23.08.2012, 07:40   #5046
sobrus
Jukebox Hero

sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Andy, ale co z tego że NeXTStep bazował na FreeBSD? Czy ja w ogołe mówiłem o NeXTStepie? Komputer nie składa się tylko z jądra. Mówie o komputerze NeXT jako całości, który wtedy znacznie wyprzedzał wszystko co było na rynku, ze zwykłymi Macami na czele. Chyba tylko Amiga3000/3000+ miałaby z nim jakieś szanse. Spójrz na architekture tego komputera (MC68040+DSP).

A pozbycie sie stacji dysków w 1989 roku było równie oczywiste jak 2+2=5.
Najnowocześniejsze komputery (np Amiga) miały wtedy miały stacje 3,5 cala i to nawet nie HD. NeXT miał napęd magnetooptyczny 256MB (pierwszy na rynku), Ethernet (co wtedy miało ethernet?) i wyświetlacz 1120x832.
Gdzie tu innowacja? Stacje dyskietek zaczęto wyrzucać 10-15 lat później. Następnym komputerem bez FDD był dopiero iMac.
W 1989r to był krok praktycznie samobójczy, bo dane z innymi komputerami trzeba było wymieniać przez sieć (tylko że inne komputery nie miały też sieci).

Nikt nie zabrania innym firmom wprowadzanie równie ciekawych designów jak Apple. Co z tego że iPod przypomina Brauna z lat 70-tych? A czy przypomina jakikolwiek odtwarzacz mp3 który był na rynku w roku 2000+? NIE. Jest od nich zupełnie inny. Nikt inny nie pomyślał że można użyć stare zapomniane radio do zrobienia stylowego odtwarzacza. To właśnie to o czym mówiłem - wynajdywanie ciekawych rozwiązań których nie ma na rynku i wprowadzanie ich. Nie uważam, że należą się za to patenty, ale bardzo dobrze że jest Apple szukało nowych kierunków.
I nie będzie to sprawiedliwe, jeżeli wszystkie mp3 będą potem wyglądać jak radio brauna, tylko dlatego że Apple trafiło w 10 i iPod świetnie się sprzedaje.

A co do tego Sony, to masz jakieś złe dane.
Pogooglaj sobie o prototype Apple Purple (prototyp 624). Apple miało praktycznie ostateczny zarys iPhone, łącznie z wyglądem iOS, gdy Android nie był nawet plemnikiem (bo Eric Schmidt wciąż pracował w Apple ). I na rok przed tym designem Sony - rok 2005.
Możesz poszukać też innych prototypów Apple bo jest ich przynajmniej kilkanaście i są bardzo ciekawe , na niektórych widać już odpalonego iOS, choć z uboższą szatą graficzną.

A teraz ciekawostka - praprzodek iPhone z roku 1983:
http://www.retronaut.co/2012/01/appl...rototype-1983/

btw jeżeli dzis jakaś firma wprowadziłaby samochód o napędzie nuklearnym, to to nie będzie innowacja na rynku?
Reaktory i samochody są powszechnie znane, nad autami pracował w latach 50tych ford (Ford Nucleon).
Ale mimo to takie auto na masową skalę byłoby dziś czymś przełomowym, co odmieniłoby całkowicie motoryzacje i za 5 lat auta benzynowe/diesel przestałyby istnieć.
I jeżeli włożenie reaktora do auta wymagałoby opracowania nowej technologii, to należałby się oczywiście patent na to rozwiązanie.
A gazety nazwałyby to skadalem z próbą opatentowania samochodu o napędzie atomowym - a przecież to jest teoretycznie znane od lat.

Mniej więcej tak działa Apple i gazety.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 23.08.2012 o godz. 08:31
Stary 23.08.2012, 10:18   #5047
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Ale w czym te zdjęcia są choć trochę podobne do produktów Apple? bo ja nawet na siłę nie widzę podobieństwa, no chyba, że na zasadzie, że buty są podobne do innych butów.
Stary 24.08.2012, 11:02   #5048
Gadzina18
Forumator

Data rejestracji: 27.08.2004
Gadzina18 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Tak sobie myślę, jak uważacie, co by się stało, gdyby Apple obniżyło cenę najtańszego MacBooka do 1999 zł w Polsce? Czy ludzie zaczęliby kupować te Macbooki, porzuciliby Windows?
Stary 24.08.2012, 11:10   #5049
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Nie, dopiero by zaczęły wychodzić wady, ludzie zobaczyliby, że to tania chińska masówka, jak jest droga, to twierdzą... tu wpisać wszystkie hasła reklamowe.

Pomogę:

"The iMac to Go." (1999) used to market the introduction of the iBooks.
"The plot thins" (1999) used to market "thinner" PowerBook G3 models code-named "Lombard", introduced May 1999.
"Less is more" (2003) used to market the introduction of the PowerBook G4s.
"Sends other UNIX boxes to /dev/null" (2003) used to advertise Mac OS X-equipped PowerBooks.
"Higher Resolution. Better Mileage" (2005) used to describe the higher resolution and better battery life on the new PowerBooks (October 2005).
"Meet the family. Now complete." (2006) used to market the new MacBook family.
"Everything2" (2006) used to advertise the MacBook with Intel Core 2 Duo.
"Same lovable MacBook. New lovable speed." (2007) used to advertise the MacBook with faster Intel Core 2 Duo processors than the previous model.
"Vroom with a View" (2007) used to advertise the MacBook Pro with new 1920x1200 displays.
"State-of-the-art meets state-of-the-art. MacBook Pro now shipping with Leopard" used to advertise the MacBook Pro with Mac OS X Leopard.
"Same lovable MacBook. New amazing OS. MacBook now shipping with Leopard" (2007) used to advertise the MacBook with Mac OS X Leopard.
"There's something in the air" (2008) To promote the release of the MacBook Air.
"MacBook Air. The world's thinnest notebook." (2008) used to promote the MacBook Air.
"Thinnovation" (2008) used to market the original MacBook Air, as well as the late 2008 revision.
"Book smart" (2008) used to market the new MacBook released in February 2008.
"Nimble, meet quick." (2008) used to market the new MacBook Pro released in February 2008.
"Rapid transit" (2008) used to market the new MacBook and MacBook Pro.
"Meet the next generation of notebooks." (2008) used to market the new Aluminum MacBook and Macbook Pro.
"Redesigned. Reengineered, Re-everythinged." (2008) used to market the new aluminum MacBook.
"The new MacBook Air. Better graphics. More storage. Yet still the world’s thinnest notebook." (2009) Used to promote the new MacBook Air with NVIDIA GeForce 9400M integrated graphics.
"Thin as always. Faster than ever." (2009) used on apple.com to promote the new Macbook Air introduced during the WWDC 2009.
"An even quicker study." (2009) used on apple.com to promote the new white polycarbonate MacBook with better specifications and a bigger hard drive.
"The new MacBook Pro family." (2009) used on apple.com to promote the new 13- 15- and 17-inch MacBook Pros.
"The notebook you love. In a whole new edition" (2009) used on apple.com to promote the new Unibody polycarbonate MacBook in late 2009.
"The fastest, most powerful MacBook Pro ever. Times three." (2010) used on apple.com to promote the new 13- 15- and 17-inch MacBook Pros.
"The notebook for everyone. Now with more speed, power, and battery life." (2010) used to promote the updated MacBook in 2010.
"The notebook for everyone. Just $999." (2010) used to promote the updated MacBook in 2010.
"The next generation of MacBooks." (2010) used to promote the new 11 inch and 13 inch MacBook Air.
"State-of-the-art processors. All-new graphics. Breakthrough high-speed I/O. Three very big leaps forward." (2011) used to promote the new MacBook Pro.
"The new, faster MacBook Air. Everyone should have a notebook this advanced. And now everyone can." (2011) used to promote mid-2011 MacBook Air.
"It's a whole new vision for the notebook." (2012) used to promote the new MacBook Pro with Retina display.
"Now it's even faster than it looks." (2012) used to promote the mid-2012 MacBook Air.

Power Mac and Mac Pro

"Two Brains are better than one" (2000) used to market the introduction of the dual processor PowerMac G4s
"Rips through digital video faster than Pentiums can say "uncle"." PowerMac Dual G4 1.42Ghz
"The world's fastest computer" (2003) used to market the introduction of the PowerMac G5s, somewhat controversial as many in the PC world disputed the benchmarks.
"Engineered for the Creative Class" (2004) used to market the PowerMac G5.
"The 64-bit professional dream machine" (2005) used to market the PowerMac G5.
"Power Mac G5. The power of four." (2006) used to market the PowerMac G5.
"Room to grow. Introducing Mac Pro" (2006) used to promote the new Mac Pro.
"Life Made Easier" (2006) used to promote the new Mac Pro.
"64-bit Quad Xeon. Introducing Mac Pro"(2008) used to promote the new Mac Pro.
"The new Mac Pro. Tower of 8-core power." (2008) used to promote the new 8-core Mac Pro.
"Start your engines. All eight of them"(2008) used to market the 8-core Mac Pro.
"Expand at will." (2008) used to market the 8-core Mac Pro.
"Beauty outside. Beast inside." (2009) used to market the new Mac Pro with Intel Xeon “Nehalem” processor.
"Mac. To the power of 12." (2010) used to market the 12-core Mac Pro.
Stary 24.08.2012, 11:48   #5050
sobrus
Jukebox Hero

Niestety Ed ma rację, Apple to zabawka dla zamożnych, których stać na przymknięcie oka na wydatki.

Zwykły szaraczek nie przełknie faktu że jego laptop to jednorazówka z baterią wlutowaną na stałe, ale dla osoby zamożnej bardziej się liczy fakt że jest ładny i cienki.
Przecież i tak za rok kupi nowy model, więc co za różnica?

To się nie nadaje dla ludzi którzy liczą pieniądze, czyli dla większości.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 24.08.2012 o godz. 11:51
Stary 24.08.2012, 19:50   #5051
Patrix
Pingwin specjalista.

Data rejestracji: 22.06.2002
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
laptop to jednorazówka z baterią wlutowaną na stałe
Masz zdjęcia, że tak gadasz? Mi się wydaje, że to zwykły pakiet, tylko w środku.
Stary 24.08.2012, 20:45   #5052
sobrus
Jukebox Hero

Nowe laptopy Apple nie są serwisowalne przez użytkownika.

Bateria jest przyklejona, próba jej oderwania może skończyć się tragicznie - uszkodzeniem baterii a nawet trackpada.
Dysku nie da się wymienić - jest to specjany model bazujący na Samsungu 830. Nie da włożyć tam byle czego.
Pamięci nie da się rozszerzyć - jest wlutowania na stałe w płytę główną.
Ekran Retina jest nienaprawialny. Najmniejsze uszkodzenie to wymiana całości.

Szczegóły na iFixit.

http://www.ifixit.com/Teardown/MacBo...eardown/9462/2

Wymiana baterii kosztuje $199. Ile w Polsce - nie wiem. Ale nawet to nie jest tanio.

To wszystko w laptopie za 10 tys zł. Kupujesz?

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 24.08.2012 o godz. 20:54
Stary 24.08.2012, 22:59   #5053
Patrix
Pingwin specjalista.

Data rejestracji: 22.06.2002
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Nowe laptopy Apple nie są serwisowalne przez użytkownika.
W teorii... a co najlepsze jest to zrobione specjalnie, na przekór kilka rzeczy da się zrobić (sporo tych ogniw ).

Cytat:
To wszystko w laptopie za 10 tys zł. Kupujesz?
Czy ja Ci krzywdę zrobiłem ? Po co gryziesz, sam sobie odpowiedz.
Jeśli już kiedyś, to co najwyżej mac mini i to z czysto zawodowej ciekawości.

Stare MacBooki wyglądały lepiej (w środku).
Stary 25.08.2012, 06:51   #5054
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
No w końcu rzetelny artykuł o iPadzie posła Jońskiego:

http://niebezpiecznik.pl/post/ostroz...niebezpieczny/
Nawet w komentach ciekawe uwagi.

Tacy ludzie jak Piotr Konieczny, Vagla i kilku innych powinni dostać jakieś ordery.

Natomiast Antyweb Marczaka to jak zawsze mówiłem portal dla gimnazjalistek w różowych szpilkach. Klasyczny przypadek dychotomii poznawczej (Aaron Beck / Edward de Bono), która opanowała wszystkie polskie media, papierowe także (poza Polityką, ale w końcu poumierają dziadki...).
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.08.2012, 07:03   #5055
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Polityka dla dziadków? Takich w pampersach, z niedotlenioną większością mózgu, alzheimerem i parkinsonem razem?
Odpowiedz na post

Tagi
świadkowie jabłkowy, apple, apple fanboy, apple religion, fanatyzm, i-diot, ipad, pc-fanboys, sekta steve'a jobs'a

Twoje uprawnienia: