Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   DVD2DVD-R Instrukcja (https://forum.cdrinfo.pl/f13/dvd2dvd-r-instrukcja-20630/)

ender_pl 11.03.2005 22:44

ok thx

Robs 11.03.2005 17:12

Nie zaznaczaj 'Force Encode'

ender_pl 11.03.2005 17:01

jak ustawic trzeba DVD2DVDR aby nie kompresowal filmu??

tzn nieraz mam sytuacje ze film zmiescil by sie spotko bez kompresji, a d2dr lacza cce :/

AleX69 11.03.2005 02:14

zeby z obrazowac problem pozwolilem sobie przytoczyc pare postow ...

Cytat:

Napisany przez Michal2004
... Aha jeszcze odnosnie zlej synchonizacji napisow (ja to mialem z 'Abyss' i 'Matrix', podobno klopoty sa tez z 'Independence Day'):

Subtitels out of sync...

pisza, ze albo w takim przypadku moze pomoc odznaczenie pierwszego lub ostatniego chapter/cell lub ze jest to wina IfoEdit, ktore nie radzi sobie z 9-cioma vob-id....

Cytat:

Napisany przez CougaR2
Witam
Chce wykonac kopie Matrixa pierwszego. Po obcieciu zbednych sciezek audio, podpisow i napisow koncowych film miesci sie na DVD-R bez kompresji. Wszystko ustawiam w DVD2DVD-R (oczywiscie bez enkodowania) i efekt jest taki ze napisy przy koncu filmu wyprzedzaja audio o okolo 5 sekund :ysz: To samo jest gdy wlacze enkodowanie. Widzialem ze na zagranicznych forach ludzie tez maja problemy z napisami w tym filmie, lecz nie znalazlem rozwiazania. Mozna cos z tym zrobic?

Cytat:

Napisany przez CougaR2
To nie jest kwestia ustawien tylko ten program poprostu nie radzi sobie z Matrixem. Nie wiem czemu bo nie znam sie zbytnio na tym... Poza tym nie tylko ja mam problem z napisami w tym filmie. Kilka stron wczesniej ktos podawal linka do rozwiazania tego problemu. Probowalem przyciac pierwszy i ostatni chapter - bezskutecznie.

Cytat:

Napisany przez Liar
Chciałbym nawiązać do posta Cougara w sprawie Matrixa. Poradziłem sobie z tym problemem w następujący sposób. Ponieważ miałem już zrobioną kopię bezpieczeństwa z przesuniętymi napisami - wykorzystałem ją.
Zgrałem zawartość na twardziela i zdemupliksowałem.
Otrzymałem wszystko osobno w tym skompresowany film, audio i złe napisy, które od razu skasowałem.
Następnie wziąłem orginał i zgrałem zawartość Decrypterem na dysk. Uruchomiłem Shrinka i co widzę ??? Ciekawostkę. Pięć plików z filmem każdy waży ponad 5 Gb. :) Nic to, nie przejmujemy się. Zgrałem Shrinkiem (wybierając jeden z tych plików) orginał (bez kompresji !!!!!!!!) uprzednio wycinając to co niepotrzebne.
Z otrzymanego materiału zdjąłem VobSub'em napisy, a następnie Sub2Sup przerobił mi je na pliki potrzebne do authoringu. Zatem authoring, podmiana koloru napisów, Get VST i mam prawidłową kopię z synchronicznymi napisami.
Ten sposób jest najszybszy gdy ma się już wcześniej skompresowany materiał, choćby ze złymi napisami.

Jeżeli nie, to jestem przekonany, że zadziała metoda:
najpierw Shrinkiem bez kompresji z wycięciem niepotrzbnych elementów, a potem normalnie DvD2DvD-R.

A jak się komuś nie chce to samym Shrinkiem z kompresją ok 91%.
Nie powinno być zbyt wielkiej różnicy między orginałem, a kopią.
Ufff, ale się rozpisałem.
Pozdrawiam........

... obrabialem ten film kilkanascie razy z roznymi ustawieniami i na rozne sposoby
gdyby nie wy chlopaki (za poruszony temat CougaR2@ i Liar@) a glownie -=TOBIE Liar@ NICH BEDA DZIEKI=- w rozwiazaniu problemu

CougaR2@ mial racje wszyscy maja problem nikt nie potrafi pomoc nawet rozwiazanie Michal2004@ podpierajacego sie zachodnim forum >uncheck chapter/cell< nie rozwiazuje w tym przypadku problemu ...

to co mi pomoglo to guide Liar@ "... ze zripowanego oryginalu wyjecie VobSub'em napisow, a następnie Sub2Sup przerobienie na pliki potrzebne do authoringu. Zatem authoring, podmiana koloru napisów, Get VST i mam prawidłową kopię ..." ... tylko nie rozumiem po co na koniec button [Get VST sectors]?

moze inczej ... do czego on w info edit sluzy przy autoringu?

mihau_sz 06.03.2005 11:45

Straszne dzięki za szczegolowy opis - wlasnie tego potrzebowalem :-)

kleszcz 03.03.2005 20:59

Mam ver 1.8.4 i cce 2.7. W pewnym momencie tak jak powinno wlacza mi sie cce i czeka na wcisniecie "encode". Czy w temple powinienem cos zmienic/ustawic? Jest: standard, ntsc, pal

Robs 26.02.2005 14:57

DVD2DVD-R robi tylko sam film.

Artur79 26.02.2005 14:42

glupie pytanie .... ta metoda nie zrobie kopi wsyztkiego z DVD ?? tzn chodzim io menu i inne sprawy .... tak zeby zachowywala sie plyta w DVD jak orginał ( wybor menu, napisow, jezyka ) tylko ze na plycie 4.7 ??

Robs 25.02.2005 20:24

Cytat:

Napisany przez Crasher
Czyli w tym przypadku zaznaczyc powinienem ZigZag'a i progressive.. a reszta odznaczona, tak?

Dokładnie
Cytat:

Napisany przez Monica
ja nie moge tego rippera zainstalować, bo mam komunikat brak ASPI driver

W tym wątku problem z aspi był poruszony kilkanaście razy - czytaj!

Monica 25.02.2005 17:43

ja nie moge tego rippera zainstalować, bo mam komunikat brak ASPI driver

Crasher 25.02.2005 00:22

Czyli w tym przypadku zaznaczyc powinienem ZigZag'a i progressive.. a reszta odznaczona, tak?

Pozdrawiam

Robs 24.02.2005 19:37

Cytat:

Napisany przez Crasher
Num. of picture read: 36352
Stream type: MPEG-2 MP@ML CBR
Resolution: 720*576
Aspect ratio: 4:3 Generic
Framerate: 25.00
Nom. bitrate: 8000000 Bit/Sec
VBV buffer size: 112
Constrained param. flag: No
Chroma format: 4:2:0
DCT precision: 8
Pic. structure: Frame
Field topfirst: Yes
DCT type: Frame
Quantscale: Nonlinear
Scan type: ZigZag
Frame type: Progressive

Interesujące Cie dane pogrubiłem. Zawsze możesz je porównać do tego co zaproponuje Ci sam DVD2DVD-R.

Crasher 24.02.2005 17:29

Naprawde nikt nie moze nic doradzic?

Pozdrawiam

Crasher 23.02.2005 23:56

Num. of picture read: 36352
Stream type: MPEG-2 MP@ML CBR
Resolution: 720*576
Aspect ratio: 4:3 Generic
Framerate: 25.00
Nom. bitrate: 8000000 Bit/Sec
VBV buffer size: 112
Constrained param. flag: No
Chroma format: 4:2:0
DCT precision: 8
Pic. structure: Frame
Field topfirst: Yes
DCT type: Frame
Quantscale: Nonlinear
Scan type: ZigZag
Frame type: Progressive

Juz sie zagubilem w tym programie.. Takie cos mi pokazal BV, jakie opcje powinienem zaznaczyc w Encoder Options??

Pozdrawiam

zibek 21.02.2005 23:02

A co sadzicie na temat DVD Shrink - przeciez on chyba jeszcze bardziej upraszcza temat ??? - Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:50.