Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   BenQ 1640 / BenQ EW164B (https://forum.cdrinfo.pl/f15/benq-1640-benq-ew164b-54486/)

Raus 09.10.2005 13:49

Ilość załączników: 2
Widze że poruszono sprawe RW. Więc ja też wypaliłem sobie jedną DVD-RW Samsunga x2. Wypaliłem na nią tak jak prosił Arkos23 pliki filmowe (tylko 700MB bo nie chciało mi się czekać pół godziny na wypalenie płytki ;) )
Po nagraniu zrobiłem scan disc i test jakości (co do tej kiepskiej jakości to pewnie dlatego że płytka ma już pół roku, jest porysowana i była już ze 100 razy kasowana i wypalana). Wszystkie pliki filmowe są bez problemu odczytywane, więc myśle sobie że wszystko jest OK, wkładam płytke do LG 4163 a tu zonk :\ "pusty dysk"

ps. zaraz jeszcze sprawdze z DVD+RW Verbatima

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26198&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26199&stc=1

arkos23 09.10.2005 13:47

Cytat:

Napisany przez Conti
Możesz jeszcze sprawdzić sytuacje na biosie BSJL - ponoć najlepszy bios jeśli nie używa się solidburn.

Hmm, a moge tak sobie bezkarnie zmienic na starszy ? W tej chwili mam BSLB, jezeli moge to sprobuje, moze problem zniknie.
pozdr.

arkos23 09.10.2005 13:43

Cytat:

Napisany przez slawekj
Dalej to błąd systemowy. :spoko:
Prośba o takie rozwiązanie.
Skopiowanie pliku na LG i nagranie tego pliku na BenQ i próba go otwarcia na BenQ po nagraniu.

:)

Opisywalem wczesniej - plyta zapisana na BenQ jest swietnie czytana w LG ale w BenQ - juz nie ???

Pozdr.

Conti 09.10.2005 13:42

Możesz jeszcze sprawdzić sytuacje na biosie BSJL - ponoć najlepszy bios jeśli nie używa się solidburn.

arkos23 09.10.2005 13:37

Cytat:

Napisany przez Conti
Właśnie w tym ból, że nie da obrazu ;) . To jest rozmowa troszke naciągana. Dla kogoś kto potrzzebuje dvd-ram, ani nec ani benq nie będą dobre. Dla kogoś, kto ma dużo różnych dvd-/+rw i często z nich korzysta benq nie będzie dobrym wyborem. Dla kogoś, kto potrzebuje odczytywać płyty różnie nagrane, nec nie będzie dobrym wyborem. Jak komuś zależy tylko na dvd+r ma duuży wybór, jak na dvd+r i dvd-r już mniejszy.
Więc NIE MA najlepszej we wszystkim.
.

Zgoda - nieprecyzyjnie to napisalem - bralem pod uwage tylko plytki +/-R, nawiazujac do pewnego postu ;).

Cytat:

Napisany przez Conti
Acha - scandisk pokazuje fizyczny stan nośnika, coś jak bed sektory itp. To, że fizycznie płytka ma odpowiednie "dołki i górki" jeszcze nie znaczy, że jest dobrze wypalona. Scan disc nie pokaże błędów logicznych.
Słuchaj, może masz taśme uszkodzoną, albo aspi się sypnęło.

Zgadza sie, scandisk obrazuje cechy fizyczne nosnika. W kompie wszystko jest OK, problem WYLACZNIE wystepuje przy nosnikach typu +RW (-RW nie mam, jak kupie to z checia przetestuje).
Pozdrawiam.

slawekj 09.10.2005 13:34

Cytat:

Napisany przez arkos23
No widze ze dalej brak zrozumienia - wiec opisze przyklad bardziej prosto:

Naped LG - plik.pdf [rozmiar21MB] -> kopiowanie-OK, otwarcie w AcrReader-OK;
Naped BenQ - plik.pdf [rozmiar21MB] -> kopiowanie-OK, otwarcie z plyty jak z dysku po skopiowaniu-NOT OK.

Dalej to błąd systemowy. :spoko:
Prośba o takie rozwiązanie.
Skopiowanie pliku na LG i nagranie tego pliku na BenQ i próba go otwarcia na BenQ po nagraniu.

Conti 09.10.2005 13:32

Czy ten problem dotyczy tej jednej płyty, czy różnych ?? Jak różnych - przeinstaluj aspi i zmień taśmę podłączeniową. I jeszcze jedno - jeśli płyta na nForce to nie instaluj driverów do kontrolera hdd.

Cytat:

Starsze nośniki można odczytać i zapisać na nowszyc
No tak, jednak jak ktoś ma kilkadziesiąt dobrych ale starszych płyt DVD-/+RW to jednorazowa wymiana może boleć. Ja na szczęście mam tylko 4 takie i używam je raczej w litkach - ale to może być problem i trzeba zaliczyć to jako minus.

slawekj 09.10.2005 13:30

Cytat:

Napisany przez Conti
Dla kogoś, kto ma dużo różnych dvd-/+rw i często z nich korzysta benq nie będzie dobrym wyborem.

Wszystkim :piwo: bo dyskutować o suchym pysku nie wypada ;) .

:piwo:

Dla -/+RW jest też dobrym wyborem. :spoko:
Tylko takie jakie są zapisane w biosie. Starsze nośniki można odczytać i zapisać na nowszych. Przykład Verbatima -RW 6x. Tanio i dobrze. :taktak:

arkos23 09.10.2005 13:29

ponownie +RW

Cytat:

Napisany przez slawekj
Problem odczytu nie istnieje. Testowana płytka została w 100% poprawnie odczytana.
To, że jakieś pliki nie mają odpowiednich formatów to problem systemu (skojarzeń zapisanych plików z może :idea: nie istniejącymi już programami).

No widze ze dalej brak zrozumienia - wiec opisze przyklad bardziej prosto:

Naped LG - plik.pdf [rozmiar21MB] -> kopiowanie-OK, otwarcie w AcrReader-OK;
Naped BenQ - plik.pdf [rozmiar21MB] -> kopiowanie-OK, otwarcie z plyty jak z dysku po skopiowaniu-NOT OK.
Nie musze dodawac, ze mowie o tej samej plycie ;)
Przyklad trywialny, ale obrazuje w pelni ten problem, podobnie jest z innymi plikami. Moze naped nie rozpoznaje sys. plikow plyty ? Nie wiem, dlatego pytam madrzejszych. Robilem takie testy kilka razy z roznymi rodzajami plikow ale ciagle z takim samym skutkiem.
Pozdr.

Conti 09.10.2005 13:24

Cytat:

Napisany przez arkos23
da to jakis prosty obraz "ktora lepsza" itd, itp...

Właśnie w tym ból, że nie da obrazu ;) . To jest rozmowa troszke naciągana. Dla kogoś kto potrzzebuje dvd-ram, ani nec ani benq nie będą dobre. Dla kogoś, kto ma dużo różnych dvd-/+rw i często z nich korzysta benq nie będzie dobrym wyborem. Dla kogoś, kto potrzebuje odczytywać płyty różnie nagrane, nec nie będzie dobrym wyborem. Jak komuś zależy tylko na dvd+r ma duuży wybór, jak na dvd+r i dvd-r już mniejszy.
Więc NIE MA najlepszej we wszystkim.

Sorki, znowu się rozpisałem.
Wszystkim :piwo: bo dyskutować o suchym pysku nie wypada ;) .

Acha - scandisk pokazuje fizyczny stan nośnika, coś jak bed sektory itp. To, że fizycznie płytka ma odpowiednie "dołki i górki" jeszcze nie znaczy, że jest dobrze wypalona. Scan disc nie pokaże błędów logicznych.
Słuchaj, może masz taśme uszkodzoną, albo aspi się sypnęło.

slawekj 09.10.2005 13:19

Cytat:

Napisany przez arkos23
Sam sie zaskoczylem gdy zobaczylem jak wyszedl Scandisk tej plytki - jednakze efekt po skopiowaniu/odczycie pozostaje taki sam jak opisywalem wczesniej.
No w kazdym to razie problem kiepskiego (palenia?)/odczytu +RW na BenQ 1640 pozostaje jak najbardziej aktualny.
Pozdrawiam.

Problem odczytu nie istnieje. Testowana płytka została w 100% poprawnie odczytana.
To, że jakieś pliki nie mają odpowiednich formatów to problem systemu (skojarzeń zapisanych plików z może :idea: nie istniejącymi już programami).

arkos23 09.10.2005 13:11

Scandisk +RW PLATINIUM

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez slawekj
Pełna zgoda. :spoko:
Prośba o Scan Disc problemowej płytki.

Osobiście nie spotkałem się z takim problemem. Różne nośniki zapisywane na poprzednich napędach są prawidłowo czytane przez BenQ.

Sam sie zaskoczylem gdy zobaczylem jak wyszedl Scandisk tej plytki - jednakze efekt po skopiowaniu/odczycie pozostaje taki sam jak opisywalem wczesniej.

Nawiazujac do biezacej dyskusji - martwi mnie fakt, iz dyskusja znow zmierza w kierunku supremacji konkretnej marki, mysle ze warto by bylo poswiecic np.: trzy plytki - najlepiej ogolnodostepne i tanie, i zapisac na nich dokladnie to samo, dokladnie z ta sama predkoscia na roznych nagrywarkach, nastepnie zrobic test Disk Quality na tych nagrywarkach, ktore to potrafia zrobic. Zdaje sobie sprawe, ze nosniki nie sa powtarzalne a same napedy przy ich obecnej cenie sa doslownie jak loteria, mysle jednak, ze da to jakis prosty obraz "ktora lepsza" itd, itp... Kazdy zainteresowany zobaczy wtedy do czego zdolny jest konkretny naped - a jesli dyskusja dotyczy BenQ 1640 - to zainteresowani beda zwracali glownie uwage wlasnie na ten naped ;).

No w kazdym to razie problem kiepskiego (palenia?)/odczytu +RW na BenQ 1640 pozostaje jak najbardziej aktualny.
Pozdrawiam.

Conti 09.10.2005 13:00

Cytat:

Napisany przez Daniel290
Nec 3520 na samsung pleomax printable palone x8 testowany x5.Na słabszej korekcji i wypchany po brzegi

Też ma gorszą końcówkę, poza tym, zrób test 8x a nie 5x ;) .

slawekj 09.10.2005 12:57

Cytat:

Napisany przez Daniel290
Przestań juz z tymi błędami te itp bo nudny się stajesz.Ja mam niby czytać ??Jak wyżej napisałem nec i liteon nagrywa akurat te płyty wyśminicie,nie przepala żadnych końcówek.Gdyby te twoje osławione błędy miały takie znaczenie TO KAZDY NAPĘD NISZCZYŁBY KOŃCÓWKE.A to że tego nie robi znaczy że ten qsuit mozna między bajki włożyć.I czytaj ze zrozumienim,nie wyjmuj zdań z kontekstu to moze bedzie bardziej uporządkowane.Widzisz tylko + tej spwarki(których jest naprawde niewiele) a minusów nic a nic.??
Nec 3520 na samsung pleomax printable palone x8 testowany x5.Na słabszej korekcji i wypchany po brzegi

Jestem spokojny o swoje testy i porównania.
Nie ja się mylę i wszystkie tematyczne serwisy internetowe tylko Kolega :taktak:
Wyżej zamieszczony wykres nic nie mówi.
Prośba o dokładny test z prędkością 8x i porównanie.

Test przed nagraniem na błędy TE/FE i wypalenie plikiem testowym Nero na omawianych przez Kolegę napędach i płytkach.
Nie ma jednakowych płytek, każdy wykres i jakość będzie inna.
Płytka zapisana po brzegi to 4482 MB a nie 4426 MB.

Daniel290 09.10.2005 12:50

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez slawekj
Dużo, chaotycznie i nieprawdziwie. ???

Przykład Samsung Pleomax palony na Nec 4550A z niewłaściwymi błędami TE/FE i opisywana końcówka.
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...5&postcount=62

Po to jest test na błędy TE/FE aby optymalnie dobrać do jakości nośnika prędkość i wielkość zapisywanego obrazu.
Przy dużych błędach TE/FE na końcówkach płyt :czytaj: nie zapisuje się płytek do końca :nie:

Test jednoznacznie to pokazuje.

Prośba na przyszłość. Mniej pisania a więcej testów i porównań a wszystko będzie jasne i uporządkowane.

Przestań juz z tymi błędami te itp bo nudny się stajesz.Ja mam niby czytać ??Jak wyżej napisałem nec i liteon nagrywa akurat te płyty wyśminicie,nie przepala żadnych końcówek.Gdyby te twoje osławione błędy miały takie znaczenie TO KAZDY NAPĘD NISZCZYŁBY KOŃCÓWKE.A to że tego nie robi znaczy że ten qsuit mozna między bajki włożyć.I czytaj ze zrozumienim,nie wyjmuj zdań z kontekstu to moze bedzie bardziej uporządkowane.Widzisz tylko + tej spwarki(których jest naprawde niewiele) a minusów nic a nic.??

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:35.