Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 28.11.2005, 23:49   #1
GRZDYLEK
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 19.02.2005
GRZDYLEK zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Niezły wynik , tylko jak rozpoznać płytki na tym nośniku O ile pamiętam , inna partia była na Sony i nie paliła się tak ładnie.
GRZDYLEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 29.11.2005, 01:04   #2
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Raus
O kurde, nigdy nie włączałem SolidBurn dla znanych nośników, a tu proszę Płytka BenQ x8 palona x8 na SolidBurn (1.20zł ze szpindla)

ps. Z tego co pamiętam jakiś czas temu było głośno o recenzji BenQ 1640 pisanej przez użytkowników forum - I co z tym?? pracujecie nad tym?? czy może nie będzie recenzji??
Faza cleanup.
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.11.2005, 16:53   #3
czechoj
Dziadek
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.06.2002
czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
@Falarek zmień sterownik (na standardowy Windows) dla EIDE dla płyty głownej z chipem nVidii
lub też zapodaj nowsze niż wersja 2.6, oryginalne stery. Pozdrawiam
Stary 29.11.2005, 18:05   #4
yukol
Nowy na forum

Data rejestracji: 04.10.2005
yukol w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja mam taki problem, że nagrywarka bardzo słabo czyta płyty CD (nawet tłoczone).
Np. dziś próbowałem zainstalować ubuntu (płytka tłoczona, nowa) i się nie udało ze względu na błąd odczytu. Włączyłem Nero CDSpeed i cała płyta jest "czerwona". Jaka może być przyczyna?
Płyta ofc nie jest zrysowana.
btw większość płyt cd nero skanuje i oznacza na czerwono, ale mimo to jakoś udawało się odczytywać zawartość do tej pory.

edit: zapomniałem napisać - jest to test odczytu w ScanDiscu. Test błędów C1/C2 przechodzi lepiej, część plików jest oznaczona na czerwono, część na zielono.

Ostatnio zmieniany przez yukol : 29.11.2005 o godz. 18:09
yukol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.11.2005, 19:51   #5
Falarek
Nowy na forum

Data rejestracji: 29.11.2005
Falarek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez czechoj
@Falarek zmień sterownik (na standardowy Windows) dla EIDE dla płyty głownej z chipem nVidii
lub też zapodaj nowsze niż wersja 2.6, oryginalne stery. Pozdrawiam
W końcu udąło mi się odinstlować te stery Nvidii od ATA. Wcześniej odisnstalowywałem sterownik z menadżera urządzeń i po restracie XP-ek wrzucał je znowu. Ale wszytsko poszło gładko w Panelu Sterowania->Dodaj Lub Usuń Programy

Teraz W Nero mam DMA i jestem happy. Teraz tylko coć przepalić 8 )
Falarek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.11.2005, 20:11   #6
kolczan
Nowy na forum

kolczan w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mam nadzieje, ze pocieszycie mnie
Czy tak wyglada gora nagrywarki w wersji box?
Chodzi mi o to, ze na gorze nie ma zadnej naklejki, a to czarne cos w przedniej czesci jest zasloniete tylko jakas folia To tak ma byc? Czy mialem pecha i musze wymieniac?

kolczan jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.11.2005, 21:08   #7
slawekj
Guru

Data rejestracji: 12.07.2004
slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez kolczan

http://www.cdfreaks.com/article/226

slawekj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.11.2005, 21:09   #8
Bartez
Team Member
Zlotowicz

Data rejestracji: 18.10.2002
Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez kolczan
Chodzi mi o to, ze na gorze nie ma zadnej naklejki, a to czarne cos w przedniej czesci jest zasloniete tylko jakas folia To tak ma byc? Czy mialem pecha i musze wymieniac?

Tak wygląda 'Naklejka' (tabliczka znamionowa) powinna być z dołu Tak więc mogę Cię uspokoić - nic nie musisz wymieniać, jeżeli tylko dobrze nagrywa

Ranking dysków twardych
Bartez jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.11.2005, 22:37   #9
kolczan
Nowy na forum

Dzieki za obie odpowiedzi

Mam kolejne pytania i watpliwosci

Zmienilem bios na BSLB (podobno najlepszy z tego co wyczytalem) i zainstalowalem QSuite Ver. 2.1
I teraz pytania
Co to jest Test Write, Solid Burn (i tu sa dwie opcje, obie powinny byc wlaczone czy zostawic jak jest standardowo tj. supported = not activated & un-known = activated).
Wopc jak rozumiem powinien byc wlaczony?
A te opcje book type moge zmieniac jak chce i czy te zmiany beda widoczne np w nero?
Czy tez w nero bede mogl od nowa ustawic sobie book type?

Ktora wersje nero byscie polecili? 6.6.0.16 bedzie ok?

dodam wyniki pierwszego wypalenia prosze o ocene
Verbatim 16x palona 8x

Ostatnio zmieniany przez kolczan : 29.11.2005 o godz. 23:49
Stary 01.12.2005, 16:26   #10
agrosz
Nowy na forum

Data rejestracji: 06.12.2003
agrosz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Bartez
Tak wygląda 'Naklejka' (tabliczka znamionowa) powinna być z dołu Tak więc mogę Cię uspokoić - nic nie musisz wymieniać, jeżeli tylko dobrze nagrywa

W moje rączki dzisiaj wpadły 2 sztuki 1640 OEM Black. Mam w swoim kompie też OEM Black. Jeśli chodzi o różnicę to:

Stara:
model - DW1640 0F3, data produkcji - Kwiecień 2005, produkcja - Malezja, naklejka - mała na spodzie nagrywarki

Nowa:
model - DW1640 0B3, data produkcji - Październik 2005, produkcja - Malezja, naklejka - duża na górze

Skrzynki wydają się być takie same otwór wentylacyjny w tym samym miejscu. Przedni palen nowszej ma mniej ikonek z logami i ma logo solidburn. Przycisk i dioda takie same i w tym samym miejscu.
agrosz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.11.2005, 18:13   #11
czechoj
Dziadek
Zlotowicz

czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
@yukol jaka płyta główna? Co z płytami DVD?
Stary 29.11.2005, 22:40   #12
yukol
Nowy na forum

Data rejestracji: 04.10.2005
yukol w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez czechoj
@yukol jaka płyta główna? Co z płytami DVD?
Płyta to DFI Infinity NF2, czyli na Nforce 2. Płyty DVD pali dobrze, czyta raczej też (przynajmniej te które wypaliłem i kilka filmów na dvd, zbyt rzadko cos odczyt).
yukol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.11.2005, 08:19   #13
czechoj
Dziadek
Zlotowicz

Cytat:
Napisany przez yukol
Płyta to DFI Infinity NF2, czyli na Nforce 2. Płyty DVD pali dobrze, czyta raczej też (przynajmniej te które wypaliłem i kilka filmów na dvd, zbyt rzadko cos odczyt).
przeczytaj to
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=2339
Stary 29.11.2005, 23:55   #14
slawekj
Guru

Data rejestracji: 12.07.2004
slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez kolczan
Mam kolejne pytania...
Co to jest Test Write, Solid Burn (i tu sa dwie opcje, obie powinny byc wlaczone czy zostawic jak jest standardowo tj. supported = not activated & un-known = activated).
Wopc jak rozumiem powinien byc wlaczony?
A te opcje book type moge zmieniac jak chce i czy te zmiany beda widoczne np w nero?
Czy tez w nero bede mogl od nowa ustawic sobie book type?

Ktora wersje nero byscie polecili? 6.6.0.16 bedzie ok?
Test Write symuluje proces nagrywania na płytkach +R/RW/DL.
SolidBurn
http://www.benq.pl/news/index.cfm?year=2005&id=1083

.... osobiście zalecam funkcje włączoną dla wszystkich płytek.
Dobierana jest optymalna strategia zapisu dla nagrywanego nośnika.
Book Type ustawiamy raz dla płytek +R/RW/DL na DVD-ROM bez potrzeby ustawiania w programach do nagrywania.
Nero dobrze nagrywa 6.6.0.16 i 18.

Ocenę wystawił Nero. 99/100

slawekj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.11.2005, 10:02   #15
kolczan
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez slawekj

Book Type ustawiamy raz dla płytek +R/RW/DL na DVD-ROM bez potrzeby

Ale nie bedzie problemu jezeli zawsze bedzie ustawione dvd-rom?
Czy moze czasami warto wrocic do +r/rw/dl?

I czy moglbys mi dac adres do obrazka ilustrujacego idealne nagranie?
U mnie te bledy Pi w jednym miejscu wybijaja sie do gory (x:=1,5), to nic nie szkodzi?
Ktore bledy sa najgorsze, a ktore mozna zignorowac?

Ostatnio zmieniany przez kolczan : 30.11.2005 o godz. 10:08
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: