Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   DLA NOWYCH USEROW !!!! z pytaniem co kupic za nagrywarke DVD!!!!!! (https://forum.cdrinfo.pl/f15/dla-nowych-userow-pytaniem-co-kupic-za-nagrywarke-dvd-44017/)

bart_3d 17.06.2005 18:08

Widzę slawek, że i ty zainteresowałeś się pionkiem?
To dobrze, że ktoś wreszcie weźmie się za pożądne testy tego palnika.
Ale z tego co czytałem, 108 jednak był bardziej udaną konstrukcją.
Jednak 109 to i tak czołówka.

bart_3d 17.06.2005 18:04

Nie wiem, jakie są perspektywy DVD-RAM, ale wiem trochę na jego temat.
Jak na razie DVD-RAM ma zasadniczą wadę. Mianowicie jego cena jest wysoka.
Ma również zalety. Podstawową zaletą jest fakt, iż korzystasz z niego jak z dyskietki bez żadnego dodatkowego softu typu In-CD. Poza tym DVD-RAM ma większą trwałość niż DVD+/-RW. Wytrzymuje ok. 100 tys. kasowań (+/-RW ok 1000). Zaopatrzony jest ponadto w system zarządzania uszkodzonymi sektorami podobny do tego stosowanego w dyskach twardych. Zwiększa to bezpieczeństwo danych.
W zasadzie o perspektywach tego standardu można wnioskować na podstawie jego poprzednika, mianowicie CD-RAM. Zbytniej furory to on nie zrobił.
Podsumowując:
Jeżeli często dogrywasz na płytę małe pliki i zależy ci na łatwości zapisu tych plików oraz przechowywane na płytce dane są cenne, DVD-RAM prawdopodobnie jest dla ciebie. W przeciwnym wypadku nie zawracaj sobie nim głowy.
Pozdrawiam.

slawekj 17.06.2005 18:00

Ilość załączników: 1
Będą testy. Dostawa wtorek. Pioneer 109 XLA.

:)

demek 17.06.2005 17:23

pioneer 110 bedzie zapisywal dvd-ram

cdrinfo888 17.06.2005 17:03

Właśnie DVD-RAM!
Już bym kupił tego Pionka 109 do palenia i napęd LITEONa do odczytu, ale wstrzymuje mnie jedna sprawa - mianowiće DVD-RAM, który jak wiadomo obsługuje LG GSA 4163B. I tu mam pytanie, jakie są perspektywy DVD-RAM -
np. sprzedawca w sklepie powiedział mi (co chyba nie jest prawdą), że
DVD-RAM nie ma przyszłości i wogóle jest do d... A co wy o tym sądzicie
Panowie.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
:piwo:

melag 17.06.2005 08:24

Cytat:

Napisany przez Kiera
Mam 250 zł na nagrywarkę DVD.

Moge wybierać między takimi firmami jak:

LG, NEC, LITEON, BENQ

Mam Nagrywarkę CD-r/rw LiteON i jestem z niej bardzo zadowolony.Zadnej plyty nie zchrzanila.Lubie ta firme.Ale niewiem czy nagrywarki DVD robia tak samo dobre.

Jaką nagrywarkę kupić ?

Czekam na opinie ekspertów bo nie bardzo się na tym znam.

Tylko LG albo BENQ, jeśli nie potrzebujesz DVD-RAM b.dobrym wyborem będzie BENQ :spoko: , a może BENQ DW-1625 z LS :>

VIZZARD 17.06.2005 00:13

Ale uważaj! Mówią, że podobno

Pionek wali w członek! ^_^

:niepow:

legion 16.06.2005 15:39

powiem ci tak jezeli masz liteona(zmienales w bios w nagrywarce?) i jestes zadowolony to DVD tej samej firmy bedzie dobrym wyborem ale jezeli bojsz sie ze moze byc cos nie tak to benq bedzie dobry dla ciebie lub pionek :)

Kiera 16.06.2005 15:30

Mam 250 zł na nagrywarkę DVD.

Moge wybierać między takimi firmami jak:

LG, NEC, LITEON, BENQ

Mam Nagrywarkę CD-r/rw LiteON i jestem z niej bardzo zadowolony.Zadnej plyty nie zchrzanila.Lubie ta firme.Ale niewiem czy nagrywarki DVD robia tak samo dobre.

Jaką nagrywarkę kupić ?

Czekam na opinie ekspertów bo nie bardzo się na tym znam.

demek 15.06.2005 23:37

no coz takie zycie ze nie wszyscy wszystko wiedza :)

VIZZARD 15.06.2005 18:43

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Z HP to moze tam jest panel i kasa na zaimplementowanie technologi. Sprzet zrobil w 100% jeden z producentow OEM.
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...354#post470354

Śmiać mi się chce z tego wszystkiego ^_^

Kowalski przychodzi do Vobisu i kupuje HP

Bo sobie myśli: Kupię coś lepszego niż ten badziew Liteon :\

A potem przed kolegami się tym chełpił bedzie ...

||

pawelblu 15.06.2005 18:31

Cytat:

Napisany przez legion
Ten hp to jest konstrukcja tylko HP i Liteona tak sie zarzekaja :) ale kto to wie w dzisiejszych czasach :D

Z HP to moze tam jest panel i kasa na zaimplementowanie technologi. Sprzet zrobil w 100% jeden z producentow OEM.
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...354#post470354

legion 15.06.2005 18:11

Cytat:

Napisany przez Heraklit
Już go można w Polsce kupić (sirius, niestety tylko biały:(). Również go brałem pod uwagę, ale firma BenQ kojarzy mi się z b.niską jakością. Specyfikacja obu nagrywarek jest wręcz identyczna, choćby wykorzystanie tej samej elektroniki (Philips). Nie wiem jak jest z mechaniką: część źródeł podaje, że początkowo były produkowane z mechaniką BenQ, a część z Lite-on (a może wszystko jest produkowane z mechaniką Lite-on:))? Dlatego pytam, jak on rzeczywiście się zachowuje: głośność, jakość zapisu. Jeżeli jest głośny i ma jakość zapisu po Lite-on'ie to raczej poczekam na inne nagrywarki z LS, albo kupię Pionka.

Kolego przeciez wiadomo ze LS jest nowa technologia na rynku zawsze mozna powiedziec ze kazda nagrywarka z nowa tech. ma niska jakosc ale tak naprawde to zalezy wszystko od nosnikow np. nec nagra ci ladnie minusa a liteon wogole czy to jest ulomnosc nagrywarki ??? a czy nec np. moze nie wypali plusa a liteon zrobi to bez problemu :).
Wiec czy nie kazda nagrywarka na rynku jest w pewnym sensie ulomna bo ja jeszcze nie widzialem zadnej ktora wypala wszystkie plyty perfekcyjnie wiec o czy my tu mowimy :).
Cytat:

Napisany przez pawelblu
Jezeli sprzedaja to co na obrazku to to mi wyglada predzej na Benq niz na LiteOna.

Oczywiscie te na Benq sa lepsze niz te na Litku.

Ogolnie byly 3 serie: na Benq, LiteOnie i LG. Najwiecej jest na Litku, ale czesc jest jeszcze na Benq (lepsze), a o tych na LG mozesz zapomniec - nie znajdziesz, choc nie wiadomo nawet jak to im wyszlo.

Ten hp to jest konstrukcja tylko HP i Liteona tak sie zarzekaja :) ale kto to wie w dzisiejszych czasach :D

pawelblu 15.06.2005 14:57

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Dodam tylko, że w tej chwili są w VOBISIE po 299zł

Jak na black-boxa cena chyba dość dobra :D

Jezeli sprzedaja to co na obrazku to to mi wyglada predzej na Benq niz na LiteOna.

Oczywiscie te na Benq sa lepsze niz te na Litku.

Ogolnie byly 3 serie: na Benq, LiteOnie i LG. Najwiecej jest na Litku, ale czesc jest jeszcze na Benq (lepsze), a o tych na LG mozesz zapomniec - nie znajdziesz, choc nie wiadomo nawet jak to im wyszlo.

Heraklit 15.06.2005 14:54

Cytat:

Napisany przez legion
to nie lepiej poczekac na benq http://www.atruereview.com/lightscribe_burner/index.php z ta sama technologia :D ten hp to litek ale tez ma cos z benqa :) ale podobno tylko HP i liteon przyczynily sie do powstania HP dvd640i

Już go można w Polsce kupić (sirius, niestety tylko biały:(). Również go brałem pod uwagę, ale firma BenQ kojarzy mi się z b.niską jakością. Specyfikacja obu nagrywarek jest wręcz identyczna, choćby wykorzystanie tej samej elektroniki (Philips). Nie wiem jak jest z mechaniką: część źródeł podaje, że początkowo były produkowane z mechaniką BenQ, a część z Lite-on (a może wszystko jest produkowane z mechaniką Lite-on:))? Dlatego pytam, jak on rzeczywiście się zachowuje: głośność, jakość zapisu. Jeżeli jest głośny i ma jakość zapisu po Lite-on'ie to raczej poczekam na inne nagrywarki z LS, albo kupię Pionka.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:32.