Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 16.01.2005, 19:06   #136
madmax2
Godzina 5-ta minut 30-ści

Data rejestracji: 06.10.2002
madmax2 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Ponizej zamieszczam dwa screeny płyt palonych na Toshibie SD-R5372b:

1. TDK x 8 , palona x 8:

2. Platinum x 8, palona x 12:

Obie płyty chodzą bez problemu w bardzo wybrednym stacjonarnym LG DT 585NY.
Z pozostałych moich doświadczeń wynika, że Toshiba SD-R 5372b (bios TU 31):

1. Nie potrafi wykonać działającej kopii bezpieczeństwa płyty zabezpieczonej Safe Disc 3.20.024 (gra Medal of Honor Pacific Assault).

2. Z małym problemem wykonuje kopie płyt zab. Cactus Data Shield 200.

3. Nie potrafi zrobić kopii płyty zab. Key2audio. Napęd widzi zawartość płyty, ale jej nie odtwarza, zarówno poszczególnych ścieżek i całej płyty. Nie można też zgrać prawidłowo ścieżek i całej płyty. Próbowałem Nero 6.6.0.5, EAC i Alcoholem 120 %.(To dodatek po edycji postu. Po wielu bólach udało się zgrać płytę zab. Key2audio EACiem. Chyba wcześniej coś zrobiłem nie tak. Zgrałem bez problemu poszczególne ścieżki.)

Być może nowy bios, coś zmieni, ale ja już miałem wpadkę przy flashowaniu biosu i jestem ostrożny.
Czuję jeszcze sentyment do starego Litka 451s@832s, ale Toshiba zrobiła na mnie pozytywne wrażenie.
Pozdr.
P.S.
Odczyt płyt DVD był robiony na tym samym sprzęcie co w teście CDRinfo, tylko z nowszym, biosem.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Toshiba SD-R5372\SD-R5372V-tdk-x8-x8.jpg   Toshiba SD-R5372\SD-R5372V-platinum-x8-x12.jpg  
Lepiej powiedzieć:
"Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi"
Lepiej powiedzieć:
"Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami"

Ostatnio zmieniany przez madmax2 : 25.01.2005 o godz. 21:05
madmax2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.01.2005, 19:25   #137
picasso
Bywalec

Data rejestracji: 15.06.2003
picasso zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Question

A ja dodam w formie pytania jedną rzecz której nie potrafie zrozumeć może mi ktoś to pomoże wyjaśnić...

Mianowicie nagrałem na DVD+RW x4 (verbatim) duzy plik przy pomocy Nero, kompilacja UDF 3,4gb - jeden plik (domyślne ustawienia) po nagraniu mogę odczytać płytę bez najmniejszych problemów, jednak po restarcie systemu płyta jest niewidoczna i próba jej odczytania kończy się monitem coś w rodzaju ... wolumin nie jest sformatowany czy chcesz go sformatować teraz?.
Nie wiem co się dzieje dlaczego po nagraniu płyta jest widziana i działa a po restarcie nagle pojawia się problem?
Co jest grane?
Nagrywarka to oczywiście Toshiba.

Ostatnio zmieniany przez picasso : 16.01.2005 o godz. 19:30
picasso jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.01.2005, 20:10   #138
Coolo
Nowy na forum

Data rejestracji: 10.01.2005
Coolo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
[I][QUOTE=madmax2]
1. Nie potrafi wykonać działającej kopii bezpieczeństwa płyty zabezpieczonej Safe Disc 3.20.024 (gra Medal of Honor Pacific Assault).

A mnie się udało bez przeszkód. 8 )
Paliłem Alcoholem 120% na TDK R- x8 nagrywara widzi jako cd audio ale na drugim napędzie dvd jest ok
PS mam bios TU 31
Coolo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.01.2005, 22:16   #139
madmax2

Ja paliłem na DVD+RW Verbatima i qpa. Nie rusza i krzyczy o oryginalny dysk - zarówno jak wrzucę płytę do nagrywary i napędu DVD. Ale być może to też kwestia rodzaju płyty. No coż odżałuję te kilka złotych i spróbuję zrobić kopię na TDK DVD-R. W końcu trzeba mieć zapas, zwłaszcza, ze oryginał mam jeden i kosztował sporo.
Pozdr.
P.S. Dam znać jak mi poszło.
Lepiej powiedzieć:
Lepiej powiedzieć:
"Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami"
Stary 18.01.2005, 18:29   #140
madmax2

W sklepie nie było TDK więc kupiłem Verbatima x 4 DVD-R. Odczyt i zapsi robiłęm Alcoholem 120 % 1.9.2. build 1705.
Bez rezultatu. Jaką bym opcję nie ustawił w Alkoholu nagrana płyta nie chdzi. Gra startuje i momentalnie woła o oryginalny DVD.
Coolo, a ty jak dokładnie robiłeś kopię?
I czy chodzi Ci bez podmiany exeka?
Pozdr.
P.S.
Myślę, że problem tkwi w Alcoholu i jego braku wspracia dla DVD (bark możliwości wybrania profilu odczytu i zapisu). Nastepna wersja pewnie umożliwi bezproblemowe nagrywanie DVD i pewnie dlatego tyle czasu najnowsza to 1.9.2.
Lepiej powiedzieć:
Lepiej powiedzieć:
Stary 18.01.2005, 21:20   #141
Coolo
Nowy na forum

Data rejestracji: 10.01.2005
Coolo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jak dobrze pamiętam to odczyt robiłem z ustawionym profilem safedisc 2/3.
następnie zamontowałem obraz w virtualu idopiero wtedy nagrywałem.
Ostatnio też robiłem kopię EURO 2004 zab safedisk 3.10.020 (wersja CD) iteż bez problemów
Coolo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.01.2005, 08:39   #142
Dinx
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 14.03.2003
Dinx w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Coolo
Jak dobrze pamiętam to odczyt robiłem z ustawionym profilem safedisc 2/3.
następnie zamontowałem obraz w virtualu idopiero wtedy nagrywałem.
Ostatnio też robiłem kopię EURO 2004 zab safedisk 3.10.020 (wersja CD) iteż bez problemów
Podwieszałeś w Alkoholu czy Daemonie ?
Dinx jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.01.2005, 19:12   #143
madmax2

Z wirtuala u mnie też działa. Tylko po nagraniu z płytki to już nie.

A tak swoja drogą , jak wybrałeś profil. Alkohol nie umozliwai wyboru profili, przy DVD tylko Cd?
Pozdr.
Lepiej powiedzieć:
Lepiej powiedzieć:
Stary 20.01.2005, 03:10   #144
tomaj
Nowy na forum

Data rejestracji: 17.06.2004
tomaj w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Tosia z gwarancji

Odebrałem moja tosie5372b z gwarancji. Czas naprawy wynosił ustawowe 14 dni. Serwis Alstor spisał się na medal. Nie dostałem jednak nowego napędu co mnie załamało, a wymieniono całą optykę i żeby się zdziwić zalepili obudowę naklejką gwarancyjną - gleba i nici z czyszczenia lasera za rok... To wszystko i tak jest najmniej dziwne. Po naprawie sprzęt nagrywa jak błyskawica, czyta wszystko to czego nie czytał nec3500. Jestem conajmniej mile zaskoczony. Po wgraniu biosu TU53, wszystko równie dobrze się pali i czyta.
tomaj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.01.2005, 19:42   #145
peterka
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 01.09.2004
peterka zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez tomaj
Odebrałem moja tosie5372b z gwarancji. Czas naprawy wynosił ustawowe 14 dni. Serwis Alstor spisał się na medal. Nie dostałem jednak nowego napędu co mnie załamało, a wymieniono całą optykę i żeby się zdziwić zalepili obudowę naklejką gwarancyjną - gleba i nici z czyszczenia lasera za rok... To wszystko i tak jest najmniej dziwne. Po naprawie sprzęt nagrywa jak błyskawica, czyta wszystko to czego nie czytał nec3500. Jestem conajmniej mile zaskoczony. Po wgraniu biosu TU53, wszystko równie dobrze się pali i czyta.
Moja Toshiba (wcześniejszy model)5272 także była w serwisie w Alstorze także naklejka z plombą ale o dziwo nr na obudowie jest inny niż odczytany w nero infotool także jest inna versja biosu.Opis naprawy-wymiana OPU.Wniosek jest taki,że wymienili cały środek tylko "blachy"zostały stare i dlatego ta naklejka.Sprawdź u siebie czy nr.na obudowie jest identyczny z tym podawanym przez nero(przed naprawą był taki sam).Dlaczego tak zrobili niewiem?-ważne że nagrywa prawidłowo!
peterka jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.01.2005, 12:21   #146
Malo
Nowy na forum

Data rejestracji: 21.05.2002
Malo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
trochę płytek już nagrałem i jak do tej pory padła tylko jedna płyta DVD. Pod koniec nagrywania napęd jakby się zawiesił i po kilku minutach wypisał błąd zapisu. Była to kompilacja zawierająca dużo plików MP3, płytka to TDK DVD+R x4, nagrywanie w Nero 6. Ta sama kompilacja nagrana chwilę później na TDK DVD+R x8 (x4 już nie miałem) z prędkością x8 wypalona bez problemu.
Padło też kilka CD-R ale to Msonic i Hawk.

A to płytki, na których do tej pory nagrywałem:

TDK DVD+R x4 - bez problemu (oprócz tej jednej w/w) - różne dane

TDK DVD+R x8 - bez problemu - (gry na PS2 (obraz ISO) nagrywane w DVD Decrypter i Alcoholu - płytki palone x4, działają na konsoli

Esperanza DVD+R x8 - bez problemu, filmy DVD odczytywane bez problemu na jednych odtwarzaczach, a na innych (Philips-nie wiem jaki model) nie (film się przycina). Ale nie wiem czy to nie wina samego DVD, może nie czyta tych + za dobrze.

a z CD

TDK x48 - bez problemu

Msonic x48, x52 - Nero rozpoznaje jako x4, x8 - dobre do nagrania jako CD-Audio do odtwarzaczy, które nie odczytują szybciej nagranych płyt (a są takie)

Hawk x52 - a te rozpoznaje normalnie i proponuje zapis od x8 wzwyż (brakuje tego x4)

Esperanza CD-RW HS - nagrana bez problemów x10

W wolnej chwili sprawdzę je w CD Speed i podziele się wynikami. Chyba, że jest jakieś inne oprogramowanie testujące działające z Toshibą SD-R 5372.
Do odczytu mam DVD-ROM Toshiba SD-M1602

Ostatnio zmieniany przez Malo : 25.01.2005 o godz. 12:27
Malo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.01.2005, 23:55   #147
Grimlock
Nowy na forum

Data rejestracji: 31.01.2005
Grimlock w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez picasso
Jako że mało na forum jest tematów dotyczących tego napędu (aż tak bezawaryjny? ) chciałem prosić użytkowników powyższego o wypowiedzenie sie o tej nagrywarce. Sam zamówiłem za około 300zł wybierając pomiędzy wszystkim o czym się tu pisze, pomiędzy liteonami, Beńkami itp itd.
Prosił bym o rzeczowe opisy doświadczeń z tą nagrywarką które wynikają z samego napędu a nie błędów użytkownika czy też jego flustracji bo nagrywarka mu nie chce nagrywać na największym szajsie jaki jest na rynku.
Ja sam napędu mam zamiar używać do zrzucania danych z dysku, nagrywania płyt audio, dvd , lecz nie z przeznaczeniem do odtwarzaczy stacjonarnychgłownie dane, projekty....

Na Bechmarku znalazłem jeden komentarz dotyczący tego napędu oto on:

"Kilka dni temu wymieniłem Toshibę SD-R5272 na SD-R5372. Oprócz większych prędkości nagrywania i obsługi DL R9 w/w niewiele się różnią. W SD-R5372 mechanizm wysuwania szuflady działa bardziej miękko dla tak jak np. w LG CED-8120B. Jedyny problem jaki zauważyłem to taki, że płytki TDK DVD+RW 4x są rozpoznawane jako 2,4x i nie można wybrać większej prędkości, w SD-R5272 takie błędu nie było. Czekam na najnowszy firmware którego jeszcze nie ma. Ogólnie nagrywarka doskonale radzi sobie z porysowanymi płytkami, zaskakuje niezwykle cichą pracą, nawet przy nagrywaniu CD-R z prędkością 48x. Z nagrywaniem też nie ma problemów, ale jakość zależy w dużej mierze od płytek (głównie DVD+/-RW). Jeśli kogoś stać na Toshibę to zazwyczaj stać i na dobre płytki. Polecam"

pozdrawiam
Witam wszystkich,

To ja jestem autorem tej krótkiej opinii - Toshibę kupiłem w Kmoputroniku.

Wgrałem najnowszy firmware TU53. Niestety nie rozwiązał on problemu Z płytkami TDK DVD+RW 4x. Mam też problem z odczytem płytek TDK DVD-R 8x nagranych z 8x - nagrywałem obraz płyty - po nagraniu płyta jest pusta, a przecież przed chwilą ją nagrałem - Mam też laptopa IBM T23 z DVD 8x produkcji Toshiby - czyta tą płytkę bez zająknięcia, a SD-R5372 nie widzi zawartości płyty. Te same płytki nagrane z prędkością 4x odczytywane są poprawnie przez 5372. Nagrywam tylko na TDK. Miałem też problem z odczytem TDK DVD-RW 2x Scratch Proof.

Jestem trochę rozczarowany - mam jeszcze swoją starą nagrywarkę SD-R5272 w biurze i momentami żałuję że ją wymieniłem. Ten problem z odczytem chyba nie był na początku.

Próbowałem na różne sposoby rozwiązać ten problem. Na początku myślałem że to heat-pipe'y od Zalmana na grafice przypiekąją taśmę. Toshiba jest na Master-Primary - sama na jednej taśmie.

Najnowsza wersja Nero 6.6.0.1, Windows XP SP2 + wszystkie najnowsze poprawki.

Mój config:

AMD Duron 1,3 GHz, Abit NF7-S rev. 2.0 bios d27, 2x256 Kingston HyperX 3200 2-2-2-6, WD Caviar SE 80GB 8MB cache SATA, Chieftec HPC-360-202,

Pozdrawiam

UPDATED:

Mój problem może być związany z płytkami TDK 8x w takich kolorowych opakowaniach - kilka płytek każda innego koloru. Z tego co ustaliłem płytki pochodzą z fabryki CMC-Magnetic - czyli porażka. Badziewna firma.

Spróbuję z Verbatim'ów 8x albo 4x, ewnetualnie stare TDK 4x te z postacią na okładce - one po wypaleniu odczytują się w 5372 bez problemu.

Ostatnio zmieniany przez Grimlock : 01.02.2005 o godz. 15:10
Grimlock jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2005, 17:43   #148
madmax2

Dziwne z ta pustą płytą. U mnie też było to samo. Najpierw na DVD+RW Esperanzy nagranej przez szwagra na NEC 3500,. Jak wrzuciłem płytę do nagrwarki to wszystko było oki. Po restracie już nie widziała zawartości płyty. Pomimo kilkukrotnych restarów nic nie pomogło.
Mam też problem z DVD+RW Verbatima x 4. Mogę ją nagrać, ale nie skasować. Problem dotyczy Alcohola 120 % i Nero. Wywala błąd. Pomaga dopiero GameJack w wersji 4 i pełne kasowanie. Mogę wtedy nagrac płytę w Nero.
Toshiba SD-R5372B nie potrafi zrobić działającej kopii płyty zab. SD 3.20.024 (na DVD gra "MOHPA" PL) i SD 3.20.022 (na CD gra "Far Cry" PL). Nie pomógł najnowszy Alcohol, Clone CD, BWS czy GameJack. Dotyczy to zarówno biosu TU 31 i TU 53 (odważyłem się zrobić update i poszło ok, ale nie można mieć nic innego na taśmie). A na stronie Clony XXL ma 4 owieczki
Dzisiaj sprawdzę jeszcze możliwość zrobienia kopii bezp. gry z SD 3.10.015 (gra "Call of Duty" PL) i dam znać, jak poszło.
Pozdr.
P.S.
System mam przechodzony i te problemy z pustą płytą na mój gust to chyba stąd.
Lepiej powiedzieć:
Lepiej powiedzieć:
Stary 01.02.2005, 17:58   #149
Grimlock
Nowy na forum

Data rejestracji: 31.01.2005
Grimlock w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
U mnie na nowo postawionym systemie problem nasilił się jeszcze bardziej. Zastanawiam czy to nie wina IDE SW od nVIDII. Najnowsze stery do nForce 5.10

Za jakiś czas będę miał Verbatim'y Pastele 4x to sprawdzę czy ten problem się powtarza.

Ale jak to może być że TDK DVD+R/-R 8x te Colour produkowane przez CMC są prawidłowo nagrywane, ale Toshiba SD-R5372 nie jest w stanie ich przeczytać. Za to DVD 8x Toshiby w laptopie IBM T23 czyta te płytki bez zająknięcia. Mam też problem z bootowaniem z w/w płytek TDK Colour -/+R 8x.

Podejrzewam problemy z firmware'em albo powoli sypiącą się nagrywarką.
Wiedziałem że to połączenie z Samsungiem nie wyjdzie Toshibie na zdrowie. Wystarczy wziąć na warsztat najnowsze czytniki DVD Toshiby - masakra/porażka.
Grimlock jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2005, 18:24   #150
picasso
Bywalec

Data rejestracji: 15.06.2003
picasso zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
No o tyle jest to dziwne zjawisko że po nagraniu verbatim+rw x4 w nero zawartośc płyty jest widoczna natomiast po restarcie już nie. Nie wiem jak jest gdy nagramy płyte w nero, wyciągniemy ją z napędu i ponownie włożymy czy też przestanie widzieć jej zawartość.
Może ktoś z angielskim by napisał jakiś email do toshiby?
picasso jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: