Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych (https://forum.cdrinfo.pl/f29/)
-   -   Nowy bios 812S@832S ... jednak :) (https://forum.cdrinfo.pl/f29/nowy-bios-812s-832s-jednak-35045/)

slawekj 11.10.2004 23:40

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
No i dlatego o kant tyłka to wszystko

Bo jak to zaraz powiedzą:

"Mi w stacjonarce się czyta" ^_^

I tyle :czar:

No cóż są różne kryteria. Ale te są prawdziwe czy to się komuś podoba czy nie. :taktak:

VIZZARD 11.10.2004 23:47

Cytat:

Napisany przez slawekj
No cóż są różne kryteria. Ale te są prawdziwe czy to się komuś podoba czy nie. :taktak:

Jakoś dziwnie mi się to z komuną kojarzy :O

Gdzie była jedynie słuszna droga i prawda :sciana:

:D

pawelblu 11.10.2004 23:56

Cytat:

Napisany przez slawekj

Od kiedy to testujemy przy ECC PI = 1 (jak robi nero) ??

kovalek 12.10.2004 00:19

Cytat:

Napisany przez Turboni
Verbatim DVD-RW x4 palona x4 (made in singapore)

Hehe, po obrazku widze, że masz Shreka 2 na DVD :-) Podzieliłbyś się :-)
Miałem tylko jakiegoś "ruskiego" pirata, który nie chciał się czytać w napędzie w komputerze, natomiast na stacjonarnym DVD szło bez problemu. Widać wschodni sąsiedzi potrafią dobrze płytkę zabezpieczyć :-)

VIZZARD 12.10.2004 08:53

Cytat:

Napisany przez pawelblu

No właśnie slawej!

Od kiedy? :O

Bo coś mi się wydaje, że od przedwczoraj :mruga:

VIZZARD 12.10.2004 08:56

Cytat:

Napisany przez kovalek
Hehe, po obrazku widze, że masz Shreka 2 na DVD :-) Podzieliłbyś się :-)
Miałem tylko jakiegoś "ruskiego" pirata, który nie chciał się czytać w napędzie w komputerze, natomiast na stacjonarnym DVD szło bez problemu. Widać wschodni sąsiedzi potrafią dobrze płytkę zabezpieczyć :-)

Ciekawe .... :idea:

Nigdy mi się nie zdarzyło :nie:

Ażeby straganowe płytki ze wschodu

Były czymkolwiek zabezpieczane

Oczywiście poza woreczkiem foliowym ^_^

slawekj 12.10.2004 10:16

Cytat:

Napisany przez pawelblu

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
No właśnie slawej!

Od kiedy? :O

Bo coś mi się wydaje, że od przedwczoraj :mruga:

Normy dla pomiaru liczby błędów PI/PO zostały ustalone i obowiązują wszystkich przez ECMA.
http://www.ecma-international.org/
Do dyspozycji jest Kprobe, Plextools i Nero. Pomijam drogi sprzęt pomiarowy.
Dla przykładu zrobiłem porównanie tej samej płytki TDK +Rx4:

ECC 1/1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=11688&stc=1

ECC 8/1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=11689&stc=1

Nero

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=11690&stc=1

Z testu wynika, że ilośc błędów w Nero i Kprobe jest podobna, więc ustawienia są ECC 8/1 a nie 1/1 jak sugeruje kolega @Pawalblu.
Nero dodatkowo wystawia ocenę jakości w/g stałych założonych parametrów. Dla mnie taka ocena jest obiektywna i jednoznaczna. Dlatego proponuje właśnie takie testy i porównania.
Pozostaje jeszcze Plextools, który w ocenie CDinfo.com jest najdokładniejszy, dlatego obecnie wyłącznie stosowany. Już wkrótce również będą takie porównania. :)

legion 12.10.2004 11:30

ludzie dajcie juz spokoj czy kp czy nero zawsze cos nie bedzie sie podobac @pawelble nie ma sensu pisac o tym jak zawsze pawelble powie to samo co mowil miesiac temu
@slawekj nie ma co mu tlumaczyc i tak on wie swoje wiec niech bedzie delikatny dla swojego oma :D

mensir67pl 12.10.2004 15:39

Ilość załączników: 1
Taki obrazek dla oka

BENQ DVD+R 8X palona 4x

Maru22 12.10.2004 17:43

Wczoraj po dwóch tygodniach oczekiwania dostałem od Zebry zmodyfikowany program dla mojego EEPROM-u 812S@832S
(napęd z datą z lutego 2004) i zastanawiam się czy warto go wgrywać aby można było później wpisać orginalne FlashBiosy Lite'Ona.
Zaznaczam że na FlashBiosach Codeguys'a nagrywarka spisuje się dobrze.
Wcześniej na forum spotkałem sie z opiniami że nie zawsze wszystko działa dobrze po zmianie programu EEPROM-u, więc czy warto ryzykować. Proszę o porady i opinie użytkowników forum, którzy już mieli doczynienia ze zmianą EEPROM-u i maja większe doświadczenie w tym temacie (nie chodzi mi o sposób przeprowadzenia tej czynności bo to już znam a mimo to dodatkowe porady też przyjmę z pokorą). Z góry dziekuję za rady i opinie.

pawelblu 12.10.2004 18:07

Cytat:

Napisany przez slawekj
...
Z testu wynika, że ilośc błędów w Nero i Kprobe jest podobna, więc ustawienia są ECC 8/1 a nie 1/1 jak sugeruje kolega @Pawalblu.

Pytalem sie kogos ostanio jekiego ECC uzywa nero i podobno pod koniec testu jest raport tekstowy w ktorym jest napisana wartosc ECC miedzy 1.1 a 1.3.
Cytat:

Napisany przez slawekj
Nero dodatkowo wystawia ocenę jakości w/g stałych założonych parametrów. Dla mnie taka ocena jest obiektywna i jednoznaczna. Dlatego proponuje właśnie takie testy i porównania...

No ale dlaczego jak zobaczysz gdzies jakies testy to od razu musza byc one obowiazujace tutaj ?? Ta ocena jest do kitu jednym slowem. Zupelnie sie z nia nie zgadzam.

slawekj 12.10.2004 18:16

Cytat:

Napisany przez pawelblu
No ale dlaczego jak zobaczysz gdzies jakies testy to od razu musza byc one obowiazujace tutaj ?? Ta ocena jest do kitu jednym slowem. Zupelnie sie z nia nie zgadzam.

I znów do kitu. To co jest dobre ?
Nikomu takich testów nie narzucam. To tylko propozycja i nie musi być obowiązkowa. Szukam tylko rozwiązania. Prośba o podpowiedź. Bo w takim przypadku pozostaje doradzić koledze zakup profesjonalnych urządzeń pomiarowych. :)

Maru22 12.10.2004 18:22

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Pytalem sie kogos ostanio jekiego ECC uzywa nero i podobno pod koniec testu jest raport tekstowy w ktorym jest napisana wartosc ECC miedzy 1.1 a 1.3.

Byc może "NERO CD-DVD Speed/Disc Quality Test" jest dobry, ale zauważyłem że nie zawsze da sie ustawic szybkość testowania na 4x dla wszystkich rodzajów płyt DVD i to może wprowadzać nieścisłości w interpretacji wyników testów. Uważam iż test NERO jest poza tym bardziej powtarzalny przy kilkukrotnym testowaniu tej samej płyty, co w KProbe przebiega różnie.

mensir67pl 12.10.2004 19:12

Cytat:

Napisany przez Maru22
Wczoraj po dwóch tygodniach oczekiwania dostałem od Zebry zmodyfikowany program dla mojego EEPROM-u 812S@832S
(napęd z datą z lutego 2004) i zastanawiam się czy warto go wgrywać aby można było później wpisać orginalne FlashBiosy Lite'Ona.
Zaznaczam że na FlashBiosach Codeguys'a nagrywarka spisuje się dobrze.
Wcześniej na forum spotkałem sie z opiniami że nie zawsze wszystko działa dobrze po zmianie programu EEPROM-u, więc czy warto ryzykować. Proszę o porady i opinie użytkowników forum, którzy już mieli doczynienia ze zmianą EEPROM-u i maja większe doświadczenie w tym temacie (nie chodzi mi o sposób przeprowadzenia tej czynności bo to już znam a mimo to dodatkowe porady też przyjmę z pokorą). Z góry dziekuję za rady i opinie.

----------------------------------------------------------------------

Posiadam z tego samego miesiaca 812 i po wgramu eeproma od Zebry
nic zlego sie nie dzieje a zawsze to mozna wgrac sobie orginalne biosik do 832 z strony liteona.

i zawsze mozna wrocic do 812 tylko zrob sobie kopie eeproma 812

legion 12.10.2004 19:40

Cytat:

Napisany przez slawekj
I znów do kitu. To co jest dobre ?
Nikomu takich testów nie narzucam. To tylko propozycja, i nie musi być obowiązkowa. Szukam tylko rozwiązania. Prośba o podpowiedź. Bo w takim przypadku pozostaje doradzić koledze zakup profesjonalnych urządzeń pomiarowych. :)

slawekj daj spokoj tu nawet profesionalne urzadzenia nie pomoga :D
badzmy tolerancyjni i olewajmy to co mowi pawelble:)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:57.