Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Czym będziesz jeździł? Wypowiedz się. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/czym-bedziesz-jezdzil-wypowiedz-sie-45882/)

tengu 13.12.2009 11:48

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 1063520)
Mazda 6 MPS to 4WD - i juz jej nie ma
Mazda 3 MPS, nowosc na naszym rynku, to FWD ;) na tylnej osce ma szpere dla poprawy trakcji

Moze i racja ale nowka nie mialem okazji.
A poprzednia 3 MPS/Mazda SPEED3 (jak kto woli) byla wlasnie 4WD.
I nie powiem fajnie to jezdzi. [05 Plate]

Nie bylo mnie pare dni i widze ze sie temat rozwinal dosc mocno.
Trzeba zaleglosci odrabiac. Ja chyba ostatnio sie sklaniam ku Peugeotowi 306 SX 1.6 3d. (koszty (glownie ubezpieczenie bo po stluczce zabrali mi znizki a jeszcze mam osobe z provisional licence na niej) i wielkosc (malo miejsca na ulicy pod domem a vectra te 4,5 metra ma))

czechoj 13.12.2009 13:31

moje autko ma 200KM (bez 3) :D, wrazenia z jazdy są wyśmenite, przyśpieszenie wyprzedzanie itp. bajka, moja gwiazda przyśpiesza do 100 w nieco ponad 8 sekund, ale w tym Audi S8 Q to "g" wgniatało klatkę piersiową, facetowi zaraz rośnie adrenalina, chętnie sam bym sie nim przejechał ale nie śmiałem poprosić.... :P

ed hunter 13.12.2009 14:18

Sześciogarowe bryki dają prawdziwy luzik przy wyprzedzaniu, moc mocą, ale wysoki moment obrotowy, który pojawia się przy niskich obrotach i nie zanika po osiągnięciu wyższych, to powoduje, że taki sprzęt zbiera się przy dużych szybkościach, to jest naprawdę poprawa bezpieczeństwa dla kogoś, kto jeździ w trasie i nie ma zamiaru się wlec. (nie piszę o zapierdalaniu jak wariat)
Jak się ma mało kucy, to jednak lepiej się wlec, bo wyprzedanie na drecha może źle się skończyć, a nie da nic, lub prawie nic, jeśli chodzi o czas przejazdu...

joujoujou 13.12.2009 17:10

Niestety masz rację.

Niestety, bo większy silnik, to większe opłaty.

nimal 13.12.2009 21:07

jezdzielem samochodami majacymi po 260KM (to moj max na razie jako kierowca)
i to jest po prostu rewelka, ale musi miec 4WD, zeby smigalo
moim marzeniem jednak jest cos "skromniejszego" - GV V6 (233KM, uklad wlasnie V6, wolnossacy 3.2l)
zobaczymy - moze kiedys...

tengu - francuz? jako, zes "anglik" to sie spytam - TopGear nie ogladasz? jak podsumowali TopGear Survey - "Twoja decyza, czy chcesz auto niezawodne czy francuskie" ;)
kup japonca - bedzie jak z wiekszoscia ludzi - kazdy kolejny juz bedzie japonski ;)

joujoujou 13.12.2009 21:18

Z zastrzeżeniem japońskiego japońca. :>

A poza tym - pisałem już (@tengu przeoczył pewnie) o samochodach na "F". :czytaj:

nimal 13.12.2009 21:27

osobiscie wlaczam do grupy japonskich japoncow samochody wszystkie Suzuki, ale tylko i wylacznie z silnikami benzynowymi (jak juz kiedys pisalem - w Japonii produkowane sa terenowki Suzuki, Alto w Indiach, reszta osobowek na Wegrzech)
choc jakbym mial wybierac miedzy japonczykiem a prawiejaponczykiem to zawsze wybral bym japonczyka
co tez jakis czas temu uczynilem :D

ed hunter 14.12.2009 06:51

Suzuki to taki Citroen, tyle, że niewygodny.

Oktawian89 14.12.2009 08:24

:D oddałem w miedzy czasie do Pana mechanika innego . Gość kumaty i robi tanio . *****e jak przekładali silnik dali podkładki te same i z jednego wtrysku sie lało na silnik ... oraz zawór który spaliny odporowadzał się zaciął z racji stania samochodu przez 2 tyg ... 150 zł i śmiga jak marzenie :D

tengu 14.12.2009 19:05

No chyba rzeczywiscie zostanie mi sie zakrecic za japoncem.

Z interesujacych mnie wtedy cenowo (i kosztowo) aut zostaje chyba tylko Mazda 323F tak na oko 98/99 1.5

sobrus 15.12.2009 11:41

Mój Rover właśnie jest rozbebeszony, w trakcie naprawy ulubionej usterki tych samochodów czyli uszczelki pod głowicą... :(
Poprzedni właściciel zapomniał poinformowac mnie o tej "drobnej" zbliżającej sie naprawie...

No ale mam nadzieje ze potem to juz zostanie tylko lać i jeździć :D
Trzymajcie kciuki :D
Mimo wszystko nie żałuje zakupu (ani tego że nie kupiłem Mazdy 323f), ten samochodzik ma coś w sobie. Uwielbiam nim jeździć. Wszystkie inne sa przy nim takie...zwykłe.
Do 10 tys nic fajniejszego chyba nie ma :D

Co do francuzów to też myślałem że są do kitu - ale wcale nie są takie złe, brat ma Xsare Picasso i jest super :)
W dodatku o dziwo najmniej awaryjne auto w swojej klasie...
Ale musze przyznać że mało który francuz jest dobry. Na ich plus przemawiają bardzo ciekawe rozwiązania i komfort jazdy.

Oczywiście jak ktoś potrzebuje czołgu i robi 50tys rocznie to tylko stary Mercedes sie nada :)

A jeżeli chodzi o samochody nowe to przy bardzo awaryjnych VW czy Mercedesach awaryjność francuzów nie robi chyba wrażenia...

nimal 15.12.2009 12:36

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1066590)
(...)

A jeżeli chodzi o samochody nowe to przy bardzo awaryjnych VW czy Mercedesach awaryjność francuzów nie robi chyba wrażenia...

pozwole sobie podkreslic dla potomnych
bo zaraz ktos znowu wyskoczy z niezawodnym Audi
Audi bylo niezawodne - w latach 90'
;)

sobrus 15.12.2009 12:38

no fakt, z koncernu VW-Audi najbardziej bezawaryjne są ... Skody.
A Audi na szarym końcu! Wstyd!

Jarson 15.12.2009 12:40

Tak się zastanawiam - ciekawe, kiedy zacznie spadać jakość japońskich japońców ;)

nimal 15.12.2009 12:47

juz zaczela w przypadku diesli - i tu uklony w strone zielonych, ktorym to zawdzieczamy
z tego co widze na serwisie - auta niezawodne to prawdziwe japonce z silnikami benzynowymi
pisze oczywiscie o autach nowych
bo niemieckim dieslom sprzed 20 lat ciezko cokolwiek zarzucic ;)

edit:
ciekawostki na potwierdzenie:
- Mitsubishi nie robi swoich diesli ponizej 2,5l, kupuje je od europejczykow
np od VW ma silniki 2l diesla, ale tylko stare na pompowtryskach - Common Rail od VW jest tak awaryjny, ze Mitsu go NIE CHCE i nie montuje u siebie
jak ktos chce Common Rail to owszem jest, ale z PSA (czyli francuski)
jest to g. ale mniejsze niz VW ;)
- sa dwa kluby suzuki - zapraszam do przejszenia ich stron i zobaczenia jakie auta maja problemy - tylko i wylacznie diesle
a to z uwagi na fakt, ze wszystkie benzyny w Suzi sa od Suzi, a diesle sa europejskie

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:31.