![]() |
Bajki opowiadasz :D w Niemczech nigdy nie byłem ale one leżą też w Europie a nie Afryce -więc klimat jest podobny :> u mnie na golfie pisze Jeep więc chyba jest to samochód terenowy :taktak: jak jadę to kręcą się 4koła :fiu:
|
Cytat:
|
ooooooo! Niemcy produkują płytki :hmm: nie pisało tam na nich czasem Made In China :rotfl:
|
płytki to nie wiem, alu fuga dojcz. sypła się ładnie ;-)
|
Cytat:
|
w niemczech klimat jest duzo lagodniejszy niz u nas
to nie zart - sa blizej oceanu - geografii ni oszukasz w kazdym razie ja sie na razie ciesze, ze oba auta sprawuja sie super na tych mrozach a sporo kolegow po tygodniowym staniu (szkolenia wyjazdowe) mialo rozne problemy (od owarcia drzwi, przez zamarzniete hamulce po padniete aku) |
Ja też nie narzekam - chociaż padł mi akumulator :> drzwi mi nie zamarzają ,rano nie działa spryskiwacz szyby,po rozgrzaniu się silnika jednak odmarza i pryska.Przydało by się jednak takie webasto lub grzałka na 220 jak w Norwegii.
|
Rover niby brytyjski, ale niezależnie od temperatury silnik nagrzewa się na postoju ok 5 minut (bez zasłaniania niczego itd). Dla mnie super sprawa, bo robię krótkie dość odcinki. Prawie jak webasto :szczerb:.
Z kolei diesle rovera mają dokładnie na odwrót i ciężko je zagrzać. |
Wszystkie nowe diesle słabo grzeją -czasami są dodatkowe elektryczne grzejniczki ala farelka:) do wspomożenia:)
|
I te ''farelki'' to też nic nie dają :> kiedyś miałem taką w fiacie125p -nie grzała mi tylna szyba więc takie coś zamontowałem-szyba odchodziła-ale w samochodzie i tak było zimno.W golfie jest cieplej , i szybciej odchodzi przednia szyba :taktak: A w maluchu to zapalałem znicza i było jak w sałnie :fiu:
|
Chodzi mi o to że w nowych autach np Ford Focus Diesel jest ogrzewanie kombinowane fabrycznie:) nagrzewnica + elektryczna nagrzewnica bo inaczej nie udało by się auta ogrzać:D .
|
Inżynierowie nie przewidzieli, że ktoś będzie rzeźbę w gównie robił. :]
|
widzę - świąteczny nastrój :)
|
Całkiem dobre webasto to farelka 2kW z termostatem wsadzona na pół godziny do auta.
Trzeba mieć tylko gdzie ją podłączyć. Auto od razu sie "odśnieża", szyby "odskrobują" itd ;) W tamtym roku musieliśmy tak 3 samochody ogrzać, bo pokryła je centymetrowa warstwa lodu. Skrobaczka mogła go tylko zarysować, a odmrażacz po nim spływał :wow: Webasto jest dobre, ale drogie. Do tego w niektórych samochodach, np Roverku 75 sprawia niestety bardzo dużo problemów. |
Farelka, ach... :serdusz:
Pod pracą w PL się nią dużego fiata "webastowało". :D |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:45. |