![]() |
A ja wczoraj zrobiłem przegląd w avenie. Wszystko po bożemu :spoko:
|
Cytat:
|
Cytat:
Moja Hania w tym roku nawet sworznia do wymiany nie miała :wow: kolejny rok większych kosztów , szkoda zmieniać na coś innego Opel dał trochę popalić na początku ,wąż z chłodnicy zdechł,hamulce działaja bo działają ,aku zdycha , ale ogólnie jest spokój - nie licząc palącej się od 7 lat kontrolki check engine :rotfl: opel i tak za miesiąc idzie dalej więc nawet kijem nie tykam .. ja xx rok tym samym dupowozem a moja druga połowa 4te w ciągu 5 lat... ach te baby... |
Silnik nic nie pije, przez 15kkm trzyma stan jak po wymianie. Rdzy na razie nigdzie nie widać, nawet pytałem diagnostę co tam widział od spodu (sam z nim nie właziłem, bo kazał co rusz kręcić kierownicą itp.). Auto od spodu jest całe fabrycznie zakonserwowane czymś a'la guma i wszystko robi wrażenie oki, na blachach też nic nie ma.
Też mi się włącza check i to wskazuje na katalizator. Analiza spalin wyszła ok, choć chyba tylko CO2 mierzył. Chyba założę emulatory i oleję go, albo będę kasował przed przeglądem :D |
Kup se tester i odczytaj błędy, bo inaczej to wróżenie z fusów. Jeśli nie masz znajomka z testerem który odczyta za darmo/piwo, to kupno testera jest tańsze niż jedna wizyta w warsztacie na odczytanie błędów.
|
Mam i odczytałem P0420 i P0430 więc sprawa teoretycznie jasna. Muszę jeszcze porządnie obejrzeć cały wydech, ale czy mi się będzie chcieć jak auto jeździ i jeść nie woła? :D
|
Nic nie rób. Kasuj i ciesz się jazdą.
Oba te kody wcale nie wskazują jednoznacznie na katalizator (a w Twoim przypadku któryś z dwóch), może to być któraś z sond lambda odpowiedzialnych za kontrolę jakości spalin, co nie ma żadnego zresztą wpływu na np. spalanie, zużycie silnika itp. Żebyśmy tylko takie problemy z autami mieli. :mruga: Tak przy okazji - ile km tygodniowo robisz? :pytanie: |
Sondy są nowe, na starych walił błędy sond, ale były rzeczywiście niesprawne. I no właśnie nic nie robię od dawna, nawet kasować nie muszę bo nie ma to żadnego wpływu na jazdę/silnik. Skasuję przed przeglądem, żeby się gupio nie pytał i tyle. Kat niby nie majątek, bo raptem 9 stówek z uszczelkami...
Dużo nie jeżdżę, więcej busem. |
Może właśnie dlatego że dużo nie jeździsz to wywala checka. Ale i tak nie ma się czym przejmować. Lać i jeździć. :]
|
650 kilometrów na premium dieslu, w tym trasa do Żyrardowa i abarot, 160 kilometrów, reszta po mieście w korkach, spalanie 6,9. Warto lać droższe. :taktak: :spoko:
|
Ilość załączników: 1
|
No proszę, będzie kolejny toyocik :spoko:
Co do tego hybryda, to na razie podchodzę z dystansem :> |
Całego elektryka cza było nabyć :spoko:
|
Cytat:
|
Cytat:
Ja niedawno odebrałem samochód po naprawie sterownika... blisko 1500 poszło się paść k***a |
A to akurat dotyczy wszystkich nowych samochodów. Elektryczne w teorii powinny być nawet tańsze w eksploatacji, bo w porównaniu z modelami napędzanymi silnikami spalinowymi, od strony układu jezdnego prawie nie ma się co psuć.
Czasem to jest potrzebne, natomiast często mamy do czynienia ze zwykłym przerostem formy nad treścią. I tak ostatnio jechałem beemką, w której za napinanie pasów bezpieczeństwa odpowiadał napęd elektryczny, który lekko "dociągał" pas zaraz po zapięciu mechanizmu. W czym to ma być lepsze od tradycyjnego, mechanicznego napinacza, który oczywiście też tam był, bo elektryka jedynie tu pomagała? |
Lepsze jest w tym, że się łatwiej psuje. Im więcej w samochodzie takich niespodzianek, tym prędzej go zezłomujesz i kupisz następny. I nie jest ważne to, że stracisz zaufanie do jakiejś marki - zawsze znajdzie się frajer. :mruga:
|
...który właśnie stracił zaufanie do innej :|
|
Mniej więcej. :taktak:
|
Nie chce mi się sprawdzać, czy tu o tym pisałem, ale BMW i3, których trochę jeździ wypożyczonych, startuje tak spod świateł, że trzeba niezłego benzyniaka, żeby mu dał radę. Ponieważ samochody są wypożyczone, to ludzie gaz w nich traktują zero-jedynkowo. Jest na co popatrzeć. :D
|
Cytat:
|
Pryskają jak świeże pestki dyni z palców. :D
|
Nie wiem za bardzo o co chodzi jedzie to jak parnik, moj klekot ma 360Nm a to tylko dlatego bo wiecej skrzynia nie wytrzyma wiec jak robilem program do sterownika musialem sie nieco powstrzymywac :D
|
Wszystko co uturbione ma dużo niuta , ale chyba nie startujesz z świateł z maksymalnego dostępnego zakresu
Taki I3 pewnie lekki jest, a elektryk zaraz ma full no i pewnie dobrą skrzynię Fajne to, lepsze niż te wszystkie stare dymiące turbognoje |
Mam pelen niuton od ~1600-4200 rpm to automat wiec jezdzi sie fantastycznie , jedyne czego brak to napedu 4x4 i czasami ciezko sie zebrac jak sie za mocno przydusi :D , elektryki nie maja skrzyn biegow jedynie stale przekladnie ;)
|
Dokładnie to co Deckard pisze. to nie przyspiesza z miejsca, to pryska. :D Całe niuty dostępne od zera.
Nie mam na to aplikacji, bo nie stoi u mnie na osiedlu, mam na Panka, jakby mi się zje bał niespodziewanie rdzewiuch, ale widz ę jak to daje, a to tylko wozidło. :D |
Ja mam zasieg 1200-1400km bez tankowania, Zapraszam na zwiedzanie do europy z tym i3 lol2
|
Cytat:
Cytat:
|
A teraz sobie pomyślcie, bydlaki podniosą opłaty parkingowe, no i będą tak robić dalej, ekologia, elektryki? Jeździmy po buspasach, parkujemy za darmo, no i nawet ładujemy za darmo. Problem? Cena i przydatność. Ale w wynajmie już to zupełnie inaczej wygląda, pominę czemu. Docieramy do "centrum" komunikacją miejską, lub pośrednio, mamy kilka spraw do załatwienia. Bierzemy małego elektryka. objeżdżamy co swoje za 3 dychy, wszyscy zadowoleni. Tylko, czy to zmniejszy korki w mieście? Raczej nie, trzeba będzie po bolszewicku wprowadzić zakazy.
|
Strasznie mnie wku rwiaja te tepe ch uje w tych elektrykach co se pokupowali , jedzie taki ku tas 80 na godzine autostrada bo taniej i mneij pradu zuzyje a jeszcze gorzej jak ci sie spieszy a ten zamula bo mu zaraz pradu zabraknie te wszystkie elektryki powinni sprasowac i tyle , bo ta ekologia to tylko ladnie na papierze wyglada prad sie bierze z elektrowni weglowych a utylizacja i ponowne przetworzenie tego parcha kosztuje fortune , a matiz do miasta i tak wychodzi taniej :D
|
Ładowanie za darmo? Niech no będzie ich więcej niż te parę sztuk, to pogadamy. Zapłacisz za wszystko nie mniej, niż teraz za paliwa. Wyobrażasz sobie budżet państwa bez kasy z podatków od paliw? Jak im się ubździ, to dowalą nawet 'daninę' za posiadanie silnika elektrycznego :rotfl:
|
Bedzie danina jak nic , przecie te badziewiaste dupowozy nic nie kosztuja jesli idzie o utrzymanie jak jestes kumaty zwlaszcza w europie, bo w irl/uk placa podatek nie w paliwie jak inni urzytkownicy europy ale w urzedzie miasta ale jakies waciki , ale juz sie konczy sa projekty wprowadzenia oplat za ladowanie :D , jedyne co mnie ciekawi jak rozlicza ladowanie elektryka w domu bo kto ma wiedziec czy brales prysznic elektryczny czy zes ladowal samochod w garazu :D a co ciekawe wez sproboj wykonac sobie samemu paliwo i zatankowac auto bo da sie ciekawe co na to panstwo :D
|
Każą założyć oddzielny licznik na ładowarce z specjalną taryfą i dalej wiadomo. Inna sprawa, to spróbuj ciągnąć 20-50kW ze swojej instalacji, to zaraz energetyka ci dowali wymogi przyłącza transformatora itp., to ci się odechce. Ze zwykłego gniazdka będziesz noc ładował żeby dojechać do roboty. No i że w ogóle elektrownie nie wyrobią, to już szczegół.
Co do produkcji paliw sobie, to nie wolno. Jest na to multum paragrafów. Niejeden rolnik by se linię postawił, a niektórzy przepuszczają masę paliw. Jak zrobisz oficjalnie, to z podatkami wyjdzie ci drożej niż na cepeenie. To coś trochę jak pędzenie bimbru :D |
5 dni zostało i już za darmo nie będzie.
https://www.esb.ie/tns/press-centre/...work-expansion A to, że elektryczność powstaje w większości ze spalania paliw kopalnych itp. na całe szczęście powoli się zmienia. I dobrze. Tylko to co dociera ze słońca na ziemię przez godzinę, gdyby było właściwie wykorzystane, wystarczyłoby całej planecie na rok. Wystarczy chcieć. :P Jeszcze w tym roku 4 i coś kW będę mieć w panelach na dachu. Od czegoś trzeba zacząć. :] |
W Irlandii 4 kW na dachu? Przez ile dni? :szczerb:
Samochody elektryczna są ok w centrach miast, na tym powinno się skupić, czyli mały dupowóz wypożyczany. |
Caly dach wypanelowal ;) :D
|
Cytat:
Cytat:
Częściowym rozwiązaniem na to jest energetyka rozproszona, instalacje prosumenckie itd. Tylko na razie mamy ułamek potrzebnych mocy, a ponadto samochody elektryczne zwykle ładuje się nocą, a wtedy np. fotowoltaika nie działa. Co z tego, że wirtualnie prosument ma naprodukowaną nadwyżkę, skoro jej odbiór w nocy wymaga działających elektrowni węglowych. Jeszcze jedno porównanie skali - spora turbina wiatrowa pracując w korzystnych warunkach zapewnia prąd nawet dobrze ponad tysiącu gospodarstw domowych. Ta sama ilość wystarcza na ładowanie z pełną mocą, za pomocą szybkich ładowarek... kilku Tesli. Cytat:
:taktak: |
A najlepsze jest Tico, tu zwiewa przed policyjnym BMW wartym 500 razy więcej. :szczerb:
https://www.youtube.com/watch?v=FSVSPOjybBM |
szacun dla Ticusia, normalnie hollyłód by się takiego pościgu nie powstydził :spoko:
|
Tylko jest mały problem, gość wiózł mocno zaciążałą kobiałkę i małego klajniaka, to, że miał promile, to widać, ża mu w drajwingu nie szkodzą. :szczerb:
|
Przecież to był tikacz rycha, nie poznaliście? :wow:
|
No i Agila poszła w znajome ręce, a ja przytuliłem pierwszego w życiu Forda tzn 12 letnią Fieste :rotfl:
Ahh te rodzinne interesy przy flaszce |
Kilka km już nabite Fiestą, miło zaskoczony jestem komfortem prowadzenia :spoko:
nieźle w zakręty się wchodzi , pomimo 75km w dwie osoby jest to wystarczająco dynamiczne do miasta zobaczymy jak z ze spalaniem przy włączonej klimie |
Przestań włączać klimę, to szyby przestaną parować przy wyłączonej. :taktak:
|
A ten się z wujem na głowy pomieniał, ignorant oderwany od rzeczywistości.
https://fakty.interia.pl/mazowieckie...ow,nId,3343095 :sciana: |
Ta nasza policja, to powinna się z koniem na łby zamienić. Koń jechał, chłopa uje*ali :rotfl:
Konia kazali oddać obcemu i jak go poniesie, to dopiero będzie :haha: https://wroclaw.onet.pl/gluszyca-pij...o-domu/2rqty88 |
|
Jak ja lubię auta na F.
Dawno temu poruszalem się Felicia pickup (o czym wcześniej pisalem), później przesiadłem się na Forda Mondeo mk3, teraz jestem posiadaczem mondeo mk4 z 2.5T z drobnymi modyfikacja na 290KM. Ostatnio mając dość niszczenia tapicerki w aucie kolejne F i też pickup, zagościło na parkingu. Ford RANGER 2.0 BITURBO :) https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...8d3cd7210e.jpg https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...a5e7d89b8a.jpg |
Ale ładny, taki niebiessski :D
A co będziesz na pace woził? |
Cytat:
Ogólnie miał być czarny, ale jak dowiedziałem się że 5-6miesiecy mam czekać, wziąłem co było na stanie. 4 miesiące i już 28000 zrobiłem. Sent from my VOG-L29 using Tapatalk |
To i krata piwa się zmieści :D
Zabudowę paki masz? |
Cytat:
Sent from my VOG-L29 using Tapatalk |
No cokolwiek, żeby ci nie napadało na sprzęty i żeby ci na skrzyżowaniu nie wynieśli tego z paki.
Akurat nie kojarzę jak takie rolety wyglądają. |
Cytat:
Tylko żeby nie napadało. Naprawdę w pl jak za dnia zostawione nie zdarzylo się aby coś zginęło. To jest opinia moja i pracowników którzy poruszają się podobnymi ( np navara) Sent from my VOG-L29 using Tapatalk |
Cytat:
|
Cytat:
Wymiana intercoolera, głowicy przewodów + mapa i jest (elementy od focusa rs - anglik rozbity) Taka modyfikacja przydaje się szczególnie w trasie gdy sebik w beemce przyspiesza gdy jest wyprzedzany. Sent from my VOG-L29 using Tapatalk |
No to zmienia postac zeczy, porzadny modzik bez druciarstwa :spoko:
|
... czyli kupiłeś coś, co chciałeś, a nie co najbardziej potrzebowałeś ;)
Gdybyś poszedł jedynie po linii praktyczności, wziąłbyś forda, ale transita - niski próg załadunku, znacznie większa pojemność, możliwość wykonania zabudowy, np. półek na narzędzia, jakichś pojemników coby szpule przewodów się nie walały po całej przestrzeni ładunkowej itp, możliwość zostawienia towaru na samochodzie (szafy i osprzęt rack nie należą do najtańszych, a że dotąd nie ukradli to jeszcze nie dowód, że nigdy się nie zainteresują). No ale... gdybym miał dla praktyczności jeździć transitem albo poświęcając nieco ergonomii rangerem - również zdecydowanie wolałbym drugą opcję :spoko: Ponadto jak Ci Nadleśnictwo Zadupiany albo Gospodarstwo Rolne Dupiwoły zleci wykonanie kopalni bitkojnów (teraz modne jest walnięcie sobie instalacji OZE i własne wykorzystanie prądu, bo sprzedaż nie jest tak opłacalna), to dojedziesz na (prawie) każde bagno i to z całą ekipą lub rodzinką :D |
Tak chciałem pickupa, w 100 moje potrzeby spełnia.
OZE - to tłumaczy wszystko, kominikacja musi być. Aktualnie: https://zgorzelec.naszemiasto.pl/jed.../ar/c1-7348283 Transit jest fajny jeśli dużo wozisz. Ja raczej jadę na uruchomienie, dowieźc ewentualne braki czy gotowy serwer który przygotowałem (nie ma problemu z błędnym montażem). Tak czasem drogi nie ma i jest jazda w błocie. Fajna sprawa w rangerze to hotspot WiFi, niezła Klima, dobre przyspieszenie, dużo miejsca na papiery. Można zabrać 5 osób, i tak jak piszesz praktycznie wszędzie wyjechać. Pickupy są coraz bardziej popularne. Mieszkam w mieście, a od lutego do teraz na parkingach wokół pojawiło się ok 10 fordow/dodge/VW pickup. Moje narzędzia to komputer/telefon, inne dowożę jeśli coś padnie. |
Panie, taki duży a uchwytu na poranna kawę nie widzę :hmm:
ps. ładny, jak będzie problem z parkowaniem na osiedlu to zawsze można najechać na samochód obok... |
Cytat:
A nie masz czasem gigabitowego switcha na zbyciu? Używany może być jak najbardziej, 16 lub 24 porty - bez różnicy, byle był cichy, bo będzie w pokoju dziennym, nie w racku. :mruga:
|
Cytat:
Biegi dobrze wchodzą? Mnie się trójka nie włącza :(
|
Cytat:
Cytat:
Ale masz coś w ogóle? Albo mieć będziesz? :pytanie: |
Wiecie co, ten już raczej nie pojeździ, ale dawno się tak nie uśmiałem lol2
https://www.auto-swiat.pl/porady/pon...aplaca/yy8514d Jak to skwitować? Więcej siana w kieszeni, niż we łbie, albo raczej duuużo mniej we łbie niż w kieszeni. :rotfl: |
Cytat:
No to spoko. Daj znać ile za to plus przesyłka gdzieś w małopolsce (się od kumpla dowiem, bo on będzie organizował gruby transport stamtąd).
Dzięx. :) |
Cytat:
|
Zutransa to ja znam, ale mi się zupełnie nie spieszy. Już mam, ale wolę mieć coś na zapas w razie awarii. :]
|
Przecież Tobie internet do domu listonosz paczkami po 512 KB przynosi ;)
|
Do domu tak, ale wewnątrz to już gigabitowy LAN sobie działa. :fiu:
|
I bardzo słusznie :taktak:
Mogą sobie ludziska mówić co chcą, ale co kabel to kabel. Komp w salonie mam połączony z routerem po WiFi, ale na ewentualność pobierania większych ilości danych (gra na Steamie, czy oglądanie filmów w wyższej rozdzielczości, nawet na YT jest coraz więcej materiałów 1440p i 4K) rozwijam skrętkę. Mogę co prawda wymienić po prostu sieciówkę USB w kompie na lepszą, obecna osiąga zawrotne 10 Mbps, ale to wraz nijak się będzie miało do 1 Gb wewnątrz, a nawet do łącza zewnętrznego, które poza godzinami szczytu czasem osiąga obiecane (i opłacone) 100 Mbps ;) Jak już się zabiorę za wymianę elektryki, od razu do każdego pokoju pójdzie skrętka w ścianie, natomiast problemem jest, że nie mogę się zdecydować co chcę - czy na bogato walić wszystko w gwiazdę a potem mieć jak niegdyś Nimal smartdom, czy nie wykuwać w ścianach kanałów melioracyjnych i ograniczyć się do wymiany dwużyłowej miedzianej instalacji na trójżyłową. Z jednej strony jak już coś robić, to dobrze, z drugiej za dobrze wiem, co się zaczyna dziać, jak w trakcie realizacji planów dochodzą nowe pomysły i człowiek zaczyna jeszcze to i tamto dokładać :sciana: |
Daj dużo więcej niż Ci się wydaje że potrzebujesz, a i tak prędko się przekonasz że fajnie byłoby mieć jeszcze trochę. :idea:
|
Piszecie nie na temat. Dostaniecie po ogórze i wio stąd. No właśnie. wioooo!
AAa i zrobić tu porządek :cisza: |
Kiedy sam zabrałeś klucze od składziku na miotły :sciana:
|
To masz, łap
|
Te raczej od domu sa a nie od skladziku:)
|
Grzeniu takie rzeczy trzyma w składziku, że zabezpieczenia ma lepsze niż w chałupie...
|
Update: switcha już nie potrzebuję, wylicytowałem całkiem niedrogo na ebayu - Netgear GS724TS. :fiu:
|
Dziś przygoda z mechanikiem.
Samochód zaczął świecić wszystkimi możliwymi kontrolkami od abs, esp, asr, LGBT itp. Podłączyli pod komputer (150 zł) i zdiagnozowali, że alternator do zmiany, bo wali błędami. Koszt nawet parę tysięcy. Wróciłem, usiadłem, zapłakałem, doznałem natchnienia, żeby zerknąć na elektronikę przy akumulatorze i alternatorze. Zjarany bezpiecznik. Koszt 65 groszy. Pacjent Peugeot 508 SW II. No, czułem potrzebę podzielenia się. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka |
A ten król lew nie na gwarancji jeszcze? Z mechanikami tak jest , dlatego twierdzę ,że złoty chłop to taki co mu się chce poszukać problemu!
Daj Panie boże żyć jak najdłużej mojemu mechanikowi , choć też mi chłopina ostatnio wyskoczył ,że mój 20letni acco już zmęczony jest , że robi się problem z dostępnością dobrych części a on ryżu nie montuje... coś się kupi , nowy jazz 1.5 mnie kreci, albo civic ix |
Cytat:
Cytat:
|
Podobno urok konstrukcyjny tego modelu, okazuje się, że to bardzo popularna awaria. Po prostu dostaje się tam ogromny syf i trochę wilgoci :/
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka |
A wyczysciles :fiu:?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Konstrukcyjnie w tym samochodzie jeszcze jeden problem jest - podobno wiązka kabli prowadząca do m.in. czujnika ABS lubi się przecierać. Peugeot nie wziął sobie tego do serca, mimo próśb o akcję serwisową.
Ale dziś się cieszę, że jeden problem załatwiłem. Muszę jeszcze się doprosić kogoś o zaprogramowanie alternatora, bo komputer pokładowy go nie widzi jak należy i sypie błędami. Ech. Elektryka. Na co to komu. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka |
odgrzebałem na dysku, jedno z najbrzydszych aut świata ;)
stoi se w garażu i dojrzewa, jak wino toast2 |
Fajne, niepospolite ;)
Żebyś mnie źle nie zrozumiał - zgadzam się z Tobą, że niezbyt piękne. Ponadto małe, a jeszcze podejrzewam, że sporo słabsze niż się na pierwszy rzut oka wydaje - ten grill przywodzi na myśl dodatkowy wlot powietrza na masce i od razu oczekiwanie, że za nim jest jakiś 200-konny boxerek ;) Zatem nie twierdzę, że oto w Twoim garażu stoi moje auto marzeń, ale coś jednak w sobie ma, bo nie mogę powiedzieć, że mi się nie podoba ;) |
Cytat:
Cytat:
wiem porszaki, bmki, merce lepsze, ale pospolite dość ;) Cytat:
|
Mustang GT :D
|
Kurde gość się zarejestrował żeby napisać âMustang GTâ ciekawe ile postów napisze
|
Nie wiem ile, ale wiem kiedy - jak zmieni samochód :rotfl:
|
Jak zmieni na byle co, to nie napisze :P
|
Fajnego zmyślonego samochodu nie zamienia się na byle jaki zmyślony samochód :idea:
|
mam obecnie Mazdę 3 (1gen) z 2006 roku. Fajne autko, nie powiem że nie, choć serce mi pęka bo się ruda szmata zaczęła mocno wgryzać... :'(
Ze względu na to że moja rodzina najbliższa to obecnie 2+2 myślę nad jakimś większym pojazdem jak Opel Zafira. Chodzi o to żeby rodzinę pomieścić i jeszcze bagaże upchać, a jak wymontuję fotele to żeby mi szafkę przewiozło bez rozkręcania,... mieli byście jakieś solidne typy? :> ... kurcze podoba mi się ;) https://www.motofakty.pl/artykul/ope...minivanie.html |
Zafirę odradzam. Lubią się palić same z siebie.
Touran, avensis verso, mitsu outlander. |
Kup auto dla ludzi, szafkami się nie przejmuj. Ile razy będziesz te szafki, czy inne klamoty, przewoził? Kup z hakiem (albo zamontuj) i na przyczepce to, albo sąsiad ci busem przewiezie i będziesz miał z kim flaszkę obalić. Nie ma czegoś dobrego do wszystkiego.
Na twoim etapie rozwoju najupierdliwszym bagażem jest wózek. Z nim rzeczywiście niewiele da się zrobić, ale z niego też się wyrasta. Do tego co piszesz, to coś pokroju vito albo inny trafic. A na ople jestem uczulony i nikomu nie polecam. :P |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:57. |