Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wiadomości... (MOD edit: tydzień BANA za politykę w tym temacie. Czytaj post #1). (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wiadomosci-mod-edit-tydzien-bana-za-polityke-tym-temacie-czytaj-post-1-a-66551/)

grzeniu 28.12.2014 11:28

A taki wielki rynek, tyle milionów opon zimowych można by sprzedać. Przecież jak wiadomo opony zimowe służą do jazdy zimą, nie potrzebują śniegu.

joujoujou 28.12.2014 12:34

Próbowałem to tłumaczyć tu i ówdzie - groch o ścianę. :sciana:

Patrix 28.12.2014 14:29

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1307258)
W UK pada na tyle rzadko, że władze uznały za tańsze dopuszczać do paraliżu przez 2-3 dni w roku niż utrzymywać armię solarek, piaskarek, pługów i co tam jeszcze. Jakiś sprzęt do odśnieżania jest, ale nie w takich ilościach, żeby natychmiast i na bieżąco przecierać drogi. Kierowcy również stosunkowo rzadko mają opony dostosowane do zimowych warunków. To przynosi oszczędności, ale sprawia, że raz na jakiś czas muszą się przemęczyć... ;)

ale po co solarki, przecież są dwa sposoby, można zastosować drugi sposób utrzymywanie drogi na biało... (paradoksalnie o to też trzeba dbać)

joujoujou 28.12.2014 15:06

Tyle że po drogach utrzymanych na biało raczej nie jeździ się na letnich oponach. :P

A sprawa opon jest już ustalona 2-3 posty wyżej. :czytaj:

grzeniu 28.12.2014 15:52

A ja wam powiem, że mam założone zimówki i gorzej mi się na nich jeździ, niż na letnich. Dla mnie ich jedyna przewaga jest widoczna na śniegu...ale póki co śniegu nie ma. W górach mają sens, ale tam to i łańcuchy dobrze jest mieć w bagażniku.
Ale co ja tam mogę wiedzieć, skoro całe życie jeździłem na letnich i zaspy bywały takie, jak teraz tylko w TV pokazują. Taka syrenka w śniegu szła jak czołg :D Po prostu trzeba się nauczyć jeździć zimą, a nie dzisiaj młodzi zakładają zimówki i myślą hurra piekła nie ma. Samych siebie przechodzą ci z 4x4 - oni chyba nie wiedzą, że ich auta lepiej jadą ale hamują tak samo jak te zwykłe.
Ktoś musi też ich tego uczyć na kursach i później, no ale przecież łatwiej kazać im pokupić opony zimowe.

Wiele lat i wiele tys km przejechałem i jakoś nigdy nic złego mnie zimą nie spotkało. Trzeba mieć rozum i wyobraźnię, ale to atuty deficytowe.

Patrix 28.12.2014 15:56

Patrzajcie :D

grzeniu 28.12.2014 16:07

Fajne, tylko po co przyśpieszali ten filmik. Zupełnie niepotrzebnie.

Patrix 28.12.2014 16:32

Na szczęście jest czasówka i po sekundach to widać, że troszkę ubarwione, ale dzwony są prawdziwe :D

revolver0 28.12.2014 16:56

tak patrze na ten filmik, przychodzi mi do głowy tylko jedno, Curling.

Patrix 28.12.2014 17:00

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1307316)
Tyle że po drogach utrzymanych na biało raczej nie jeździ się na letnich oponach. :P

A sprawa opon jest już ustalona 2-3 posty wyżej. :czytaj:

Tak, masz rację, a tutaj materiał filmowy :D

ed hunter 28.12.2014 17:04

Ten też dobry, dla większości kierowców, jak zacznie nosić, to jedyny sposób wcisnąć hamulec w podłogę. :]

Jarson 28.12.2014 21:39

Lepiej - znajomy opowiadał mi, jak jego mama zapytała się swojego męża, zawodowego kierowcy: "jeśli wpadnę w poślizg, ale szybko wyciągnę kluczyk, to auto się zatrzyma?"

Dziś u nas na wschodzie napadało fest i dwa razy obróciło mnie o 360 stopni. Musiałem na moment zajrzeć do pracy i dojeżdżając na miejsce przypominałem sobie jazdę w poślizgu. Jest tam świetne miejsce, na szerokiej, bardzo mało uczęszczanej drodze z bardzo dobrą widocznością. Cała rzecz jak zwykle polegała na tym, że zarzucałem tył, a następnie wyprowadzałem auto z poślizgu. Oczywiście kilka razy spróbowałem na granicy obrotu (najpierw tył w jedną stronę, potem w drugą mocniej itd.), z czego w dwóch przypadkach nie udało mi się odpowiednio skontrować kierownicą i gazem i musiałem odpuścić. Rezygnowałem z kontry, pozwalałem autu zrobić pełen obrót jeszcze mu pomagając, by nie obróciło się jedynie tyłem, a następnie - nie zatrzymując się - już spokojnie prostowałem i jechałem dalej.

To się jednak przydaje. Co prawda w zwykłym ruchu nigdy nie pozwalam sobie na zabawę, ale może mi zawsze nagle ktoś wyjechać, albo nawet sam się zagapię i mam pewność, że zareaguję wówczas właściwie. Również dziś - a warunki były naprawdę fatalne - po raz pierwszy od kilku lat wpadłem w poślizg w mieście, w normalnym ruchu. Na lewoskręcie na skrzyżowaniu lekko zarzuciło mi tył - trudno się dziwić, w tym miejscu był ślad wyślizgany przez co najmniej kilka samochodów, które tam wpadły przede mną :D Praktycznie na to nie zwróciłem uwagi, podciągnąłem samochód lekko w prawo nieco bliżej krawężnika i bez najmniejszych reperkusji pojechałem dalej.

Jednak nie mniej ważna od umiejętności jest prędkość. Gdybym jechał o 5km/h szybciej, mógłbym się nazywać Hamilton, a krawężnik i tak bym zaliczył...

Patrix 28.12.2014 21:53

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1307363)
Ten też dobry, dla większości kierowców, jak zacznie nosić, to jedyny sposób wcisnąć hamulec w podłogę. :]

3:19 kurdę jak mi te pick upy się podobają, rura z przodu wybacza błędy k***a

joujoujou 29.12.2014 15:51

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1307363)
[...] dla większości kierowców, jak zacznie nosić, to jedyny sposób wcisnąć hamulec w podłogę. :]

[...]

Przy podsterownych wózkach to się nierzadko sprawdza. :)

Oczywiście przy braku wiedzy i umiejętności już nie tak bardzo. :mruga:

Patrix 29.12.2014 16:13

Powiem Wam, że ja spokojnie jadę, nie ma u mnie miejsca coby można było bezpiecznie bączka na śniegu zrobić więc skoro nie mam doświadczenia to wolę wolniej jechać. Raz tylko raz na zakręcie czułem, że mi z pół metra dupa uciekła do zewnętrznej ale tylko gaz puściłem i nic więcej, autko wyszło samo.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:30.