Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Systemy operacyjne i aplikacje (https://forum.cdrinfo.pl/f124/)
-   -   Android Flame War (https://forum.cdrinfo.pl/f124/android-flame-war-89994/)

nimal 05.12.2013 16:07

wsrod moich znajomych z pracy jest dwoch posiadaczy iPada
jeden z nich posiada dwa smartfony z androidem
drugi jeden bez systemu (w pelnym tego slowa znaczeniu)
wniosek: 100% posiadaczy iPadow uzywa telefonów z innymi systemami niz iOS, liczba urzadzen z Androidem wsrod posiadaczy iPadow jest rowna ilosc tych z iOSem

to oczywiscie zart (akurat dane prawdziwe) - odpowiednio dobierajac grupe i pytanie mozna za pomoca statystyki udowodnic absolutnie wszystko

"There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics."

demek 05.12.2013 14:27

Wszystko jest OK. Tylko, dane sa wyssane z palca a manipulacja smierdza tak, ze ktos bez wechu powinien to czuc.

Dlaczego? Moze i 40% ludzi kupujacych przechodzi z andka (buahahaha dane pewnie wyssane z palca albo naciagane jak zwykle) tylko co z urzadzeniami, ktorych uzywali do tej pory? Wyparowuja? Laduja w koszu? Ida na utylizacje? A no nie. Wiec liczba uzytkownikow andka nie maleje wiec suma sumarum nie ma sie czym podniecac.
No ale m@x jest tak zaslepiony, ze nie łaska nawet pomyslec.

Berion 05.12.2013 14:07

Jeśli ktoś trafił na taki telefon jak ja i używa go wyłącznie od dzwonienia i innych prostych czynności, a przy tym może sobie pozwolić na taki zakup to jest to całkiem realny scenariusz. ;)

demek 05.12.2013 10:44

<głaszcze>
Nic innego nie pozostalo bo na leczenie za pozno.

M@X 04.12.2013 22:42

http://www.redmondpie.com/40-of-new-...android-users/

andy 03.12.2013 09:18

Udało im się odpalić aparat na ROMie z ION :)
http://forum.xda-developers.com/show....php?t=2530073

Jeszcze trochę i będzie w pełni działający ROM z ION na 4.4 :D

HTC wstydź się.

Berion 22.11.2013 19:16

Obecnie tak jest. Ale jako że aplikacje gugla są wspawane w każdego Androida***8482; (;)) to taki wymóg mogą kiedyś wprowadzić.

Ale myślę że producenci telefonów będą mieć też swoje wersje aplikacji z AOSP, które nie wymagają tego dziadostwa.

demek 22.11.2013 15:01

Tzw "goly" android nie ma aplikacji googla. Wgrywane sa pozniej przez producentow sluchawek/operatorow (w zaleznosci od umow).

Nie sadze, ze bedzie konieczne posiadanie G+.

sobrus 22.11.2013 14:48

Pytam nie dlatego, żeby być upierdliwym, tylko dlatego że mam wrażenie, że to nie "dodatki" w postaci sklepu, aplikacji i usług są powiązane z Google, ale sam system, niezależnie od producenta, jest związany z Google. - ponieważ nawet rzecz tak generyczna jak instalator aplikacji łączy się z ich serwerami.

Powiązanie z Google jest "we krwi" Androida i ten problem się pogłębia - np zamiana programu do SMS na Hangoutsy.

Ja nie posiadam konta Google+ (mam konto GMail od czasów, gdy trzeba było dostać zaproszenie do niego - wtedy G+ nie było) i mieć nie zamierzam, czy to znaczy że mój nowy telefon z KitKatem nie będzie umiał wysyłać SMS bez zaakceptowania przeze mnie regulaminu G+?

Berion 22.11.2013 14:22

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1266794)
btw. dlaczego Android 4.2 przy instalowaniu aplikacji z innych źródeł ostrzega, że Google może sprawdzać zainstalowane aplikacje? Przecież nie po to instaluje z innych źródeł żeby mi google zaglądało.

Dlatego że wciąż jest lament o "niebezpiecznym Androidzie z wirusami". :) Google dodało więc opcję, która sprawdza sumy kontrolne aplikacji instalowanej z aplikacją o identycznej nazwie w sklepie (nie wiem jeszcze jak to dokładnie działa bo przecież w sklepie są też łaty i aplikacje już połatane - więc nie bardzo rozumiem sens takiego rozwiązania).

Przynajmniej taka jest oficjalna wersja. ;) Może chcą zrobić sobie bazę z programami które najczęściej są instalowane właśnie z zewnątrz (pirackie i takie które zostały wydalone ze sklepu lub takie które nigdy w nim nie były).

To chyba się gdzieś wyłącza.

sobrus 22.11.2013 10:10

Troche skłamałem, nie trzeba być oczywiście członkiem OHA aby produkować telefony na Androidzie.

Ale dalej wydaje mi się, że tylko licencjonowany Android to Android.
Mam wrażenie, że Andy cały czas mówisz o AOSP (czyli "Chromium") a ja o Androidzie (czyli "Chrome").

sobrus 21.11.2013 23:29

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1266785)
Raz jeszcze, Google Apps nie są częścią Androida. Aby je móc z nim dostarczyć musisz podpisać umowę licencyjną z Google.
Android nie zawiera aplikacji od Google koniec i kropka.

Żeby sprzedawać telefony z Androidem generalnie też musisz mieć umowę licencyjną z Google, bo inaczej wylecisz z "O"HA.
A jak już wylecisz z "O"HA, to będziesz mógł jedynie sprzedawać telefony oparte o forki Androida, bez praw do np używania nazwy "Android" logo "android" czy czcionki która je tworzy.
Trzeba więc zdecydować czy mówimy o urządzeniach na Androidzie***8482; czy o nielicencjonowanych urządzeniach androidopodobnych.
Te pierwsze zawsze mają Google Apps.

Analogiczna sytuacja jest o ile się orientuje z Chrome i Chromium. Chrome zawiera zamknięty kod, Chromium nie. I nikt nie mówi na Chromium i jego forki, że to Chrome. Chrome jest tylko jedno - od Google. Android też jest jeden - od Google i "O"HA.
btw. dlaczego Android 4.2 przy instalowaniu aplikacji z innych źródeł ostrzega, że Google może sprawdzać zainstalowane aplikacje? Przecież nie po to instaluje z innych źródeł żeby mi google zaglądało.

andy 21.11.2013 21:27

Cytat:

Cytat:

Napisany przez andy http://forum.cdrinfo.pl/images/mac/buttons/viewpost.gif
Aplikacje od Google nie są częścią Androida.
Dziwne, w każdym telefonie jaki widziałem one są i nie da się ich wyrzucić... :hmm:
Raz jeszcze, Google Apps nie są częścią Androida. Aby je móc z nim dostarczyć musisz podpisać umowę licencyjną z Google.
Android nie zawiera aplikacji od Google koniec i kropka.

Cytat:

No dobra masz mnie, część sterowników zawartych w kernelu może być zamknietea, nie jestem w stanie powiedzieć które to są dokładnie, ale w każdym razem nie instalowałem niczego dodatkowego.
Sam widzisz... Nie ma w 100% otwartego systemu... Nie mówiąc już o sprzęcie. Sama idea OS jest świetna i w większości się z nią zgadzam, jednak jako cywilizacja nie jesteśmy na nią gotowi w 100%.

Resztę skoryguję później ;p

sobrus 18.11.2013 10:17

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1266401)

Dziwne, w każdym telefonie jaki widziałem one są i nie da się ich wyrzucić... :hmm:

Cytat:

Pewny jesteś ? BlueTooth i inne podobne też masz otwarte?
No dobra masz mnie, część sterowników zawartych w kernelu może być zamknietea, nie jestem w stanie powiedzieć które to są dokładnie, ale w każdym razem nie instalowałem niczego dodatkowego.

andy 18.11.2013 00:36

Cytat:

100% racja, tylko jeszcze wspomnijmy o tych częściach Androida które otwarte nie są.
http://arstechnica.com/gadgets/2013/...s-necessary/2/

Cytat:

No nie wiem, ja nie mam ani jednego zamkniętego sterownika, jak miałem zamknięty to ciągle były problemy. A to niekompatybilne z kernelem, a to niekompatybilne z xorg. I do tego wieszały kompa. Zwariować można.
Pewny jesteś ? BlueTooth i inne podobne też masz otwarte?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:58.