![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
![]() |
#4981 | |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Przecież urządzenia apple nie posiadają napędu BD...
--- http://antyweb.pl/kupiles-maka-iphonea-czy-ipada-z-drugiej-reki-uwazaj-zeby-ktos-nie-skasowal-twoich-danych/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaig n=Feed%3A+Antyweb+%28AntyWeb%29 Cytat:
Ostatnio zmieniany przez andy : 07.08.2012 o godz. 09:22 |
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#4982 |
Forumator
Data rejestracji: 02.03.2012
![]() |
A ja, głupi, zbierałem na profesjonalną lustrzankę: Nikona, Canona, albo Pentaxa. A przecież wystarczy kupić ajfona za jakieś tam 3K i już będę PRO.
Juz nie mogę się doczekać na emejzingowe fotki zrobiobne obiektywem o wielkości łebka od szpilki. W końcu - co tam optyka, ważne jest profesjonalne logo z owocem na obudowie.
![]() |
#4983 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Optyka jest zaawansowana! Tak w reklamie mówią, więc nie wciskaj tu kitu!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4984 |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
No, jak ktoś głupi, to myśli że lustrzanka konieczna...
Tylko szkoda, że nikt potem nie chce tych zdjęć oglądać. Jak Andrzej podczas wojny polsko-ruskiej, gdy mu ta panienka w golfie pokazała album z wesela. A inni nie mają kompleksów: ![]() "Obiektyw" zapewne miał ~ 0,2 mm średnicy. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4985 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Zdjęcia z XIX wieku mają lepszą jakość.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4986 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
e tam ... z RAWa to się wyklepie
![]() mój aparat ma taką funkcję .. nazywa się "pinhole" (niektórzy mówią "toy camera mode") i umi robić podobne zdjęcia ![]() Ale to nie jest zdjęcie z iPhone? Bo co prawda 4S do najprostszego nawet kompaktu sporo brakuje (można zobaczyć na imaging-resource.com), ale aż takiego winetowania, beczki i "kolorów" to on nie ma. Nawet mój telefon robi lepsze zdjęcia niż to coś ![]() edit: omg już wiem! to zdjęcie było zrobione ... ananasem! ![]() ![]() ![]() ![]() A mój telefon pstryka z jakością świeżej marchewki ![]() Ostatnio zmieniany przez sobrus : 07.08.2012 o godz. 11:56 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4987 |
Թ
sobrus, to właśnie jest aparat otworkowy (pinhole). W tym ananasie nie ma ajfona.
Zdefiniujcie pojęcie jakości w fotografii, w sztuce - a dostaniecie Nobla, Pulitzera i Orła Białego. To co Wam wydaje się wysoką jakością, w innym czasie zostanie uznane za brak jakości. Opinie artworld są zmienne... |
![]() |
![]() |
![]() |
#4988 |
Jukebox Hero
No wiem wiem. Ja tu mówie o jakości technicznej, bo tylko w ten sposób można oceniać sprzęt w sposób sensowny.
Wartość artystyczna to już co innego i dobre dzieła mogą powstać nawet z ananasa - aczkolwiek trudno mi uznać powyższe za coś wybitnego ![]() Wydaje mi się że zrobienia zdjęcia ananasem było tu wartością samą w sobie i jest częścią dzieła (powiedzmy). Ostatnio zmieniany przez sobrus : 07.08.2012 o godz. 12:27 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4989 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Ja bym powyższe uznał nawet za coś wybitnie marnego.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4990 | |
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
Cytat:
To nie jest fotografia artystyczna. Tam można sobie ziemniakiem robić zdjęcia. Tu gość sprzedaje foto produktów np. na www czy do katalogu. 'Professional photographer' nie 'artistic'. Po co pytałeś w innym wątku o sprzęt do zdjęć biżuterii? Powiedz im, żeby sobie ajfona kupili i po sprawie. Na takie coś się zgodzą tylko ludzie 'z określonego kręgu', którzy uważają to co robi ta osoba za mistrzostwo świata i tak samo jak on kochają 'japko'. Cała reszta się uśmiechnie i puknie w czoło. Ostatnio zmieniany przez Kris : 07.08.2012 o godz. 13:01 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4991 |
Jukebox Hero
Najgorsze że w cenie iP4S mógł kupić coś co się do tej roboty nadawałoby o wiele lepiej.
I tu niestety musze przyznać rację przeciwnikom Apple, bo firma reklamując ten aparat trochę przegięła. On nie ma wysokiej jakości zdjęć. Jak na aparat - ma bardzo słabą. Nie jako profesjonalny sprzęt, nawet jak na małpkę ma słabą. Natomiast promuje się go jako coś nadzwyczajnego, narzędzie dla artysty, profesjonalisty, dokręca obiektywy warte więcej niż dobry aparat.... No i to jest chyba efekt ![]() Poruszenie wywołała nawet kampania Panasonica który dogadał się z profesjonalnym fotografem, aby ten podczas Olimpiady 2012 używał tylko najnowszego Panasonica G5. Jest to sprzęt nieco za niskiej klasy do tego typu zadań (choc z dobrym obiektywem potrafi kosztować 7 tysięcy). W tym świetle używanie iPhone przez profesjonalistów wygląda na słaby żart. Ale jak widać ludzie to kupują. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 07.08.2012 o godz. 13:33 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4992 | |
Թ
Obecnie jesteśmy w stanie pomierzyć i porównać wybrane cechy optyki, nawet w domu.
Tyle, że jak złożymy te pomiary do kupy, to ciągle niewiele wiemy o jakości technicznej zdjęcia. Czy kryterium ma być możliwe wierne odwzorowanie rzeczywistości, najczęściej reklamowana rzecz? A gdzie jest punkt odniesienia, gdzie ta rzeczywistość? Ludzkie oko? Jeśli oko, to twierdzę że fotografie z pinhole cameras są temu bliższe, o ile będą w miarę ostre i kolorowe. Przecież ludzkie oko potężnie "winietuje", ma gigantyczną dystorsję itd - mózg to prostuje, naprawia, ale u każdego inaczej. Gdybyśmy byli w stanie na jeden dzień zamienić się oczami, to byśmy oszaleli. Stąd tak czy siak dochodzimy do jakości artystycznej, obowiązujących kanonów w danym miejscu i czasie. Spróbujcie w Polsce wschodniej zrobić bokeh na portrecie weselnym, to okaże się że zdjęcie popsute ![]() Kris, pytałem się o możliwie tani sprzęt, dzięki któremu pracownik zdoła zrobić zdjęcia zgodne z oczekiwaniami odbiorców, tu i teraz, w Polsce. Czyli zbliżenie, brak tła etc Widziałem kiedyś indyjski katalog biżuterii i tam nie było zdjęć macro samych produktów, a wyłącznie na modelach i to bez cięć typu "sama dłoń". Zdjęcia były w stylu technicolor. Oczywiście zaawansowany zestaw dSLR pozwoli wykonać zdjęcia w dowolnej estetyce, technice. Ale to droga rzecz i pytałem czy może jakaś tania hybryda da radę. Cytat:
A same zdjęcie jasne, że nieciekawe - gdyby tam była jaka dziewoja rozebrana ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4993 | |
logged out
CDRinfo VIP
@M@X bardzo często się podniecał ile to aplikacji jest w sklepie Apple. A tymczasem mamy ciekawe badania:
Cytat:
![]() |
![]() |
#4994 |
αρχή
Data rejestracji: 16.06.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ile aplikacji w Google Play jest ''martwych'' lub s***261; tylko dodatkami do innych?
Wys***322;ane z mojego MT11i |
![]() |
![]() |
![]() |
#4995 |
logged out
CDRinfo VIP
@woitas a czy ja kiedykolwiek podnicałem się faktem ile jest aplikacji w Google Play? To Max ciągle o tym pisał.
Kiedyś zrobiłem mu malutki test, aby mi wypisał bodaj 100 aplikacji, które są wartościowe - zrobił to z wielkim trudem. Myślę, że przy 1% by się załamał ![]() Tak więc miałem racje pisząc wcześniej, że liczba aplikacji wcale nie jest czymś czym można się podniecać.
![]() |
Tagi |
świadkowie jabłkowy, apple, apple fanboy, apple religion, fanatyzm, i-diot, ipad, pc-fanboys, sekta steve'a jobs'a |
|
|