Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   BenQ 1640 / BenQ EW164B (https://forum.cdrinfo.pl/f15/benq-1640-benq-ew164b-54486/)

malanski 12.04.2006 18:53

Bardzo wam dziękuję za wyjaśnienie :)

czechoj 12.04.2006 15:56

Cytat:

Napisany przez malanski
........Udało nam się namierzyć jedno źródełko, ale mają tylko wersję z biosem z serii F (ja kupiłem z serii B). ..........

DW 1640 BOX można kupić jeszcze w MM we Wrocławiu.
Poza tym jest jeszcze wersja DW 300 :> z asynchrnicznym silnikiem dwubiegunowym..... ale ta jest tylko do brudnej wody :D

GRZDYLEK 12.04.2006 01:15

Cytat:

Napisany przez malanski
Może coś źle zinterpretowałem, ale:
Jak kupowałem moją nagrywarkę to było napisane DW1640 i obok była literka B. NAtomiast to co znalazł kolega ma napis DW1640-0F2.

Po pierwsze kolega @VIZZARD ma jak zwykle rację. :P
Po drugie BenQ w trakcie produkcji modelu 1640 zmieniło sposób oznaczania z OF na OB. Zmieniła się tylko jedna litera , reszta bez zmian , czyli : OB1 - biały oem , OB2 - biały box , OB3 - czarny oem , OB4 - czarny box. :piwo:

VIZZARD 11.04.2006 23:12

Cytat:

Napisany przez malanski
Jak kupowałem moją nagrywarkę to było napisane DW1640 i obok była literka B. NAtomiast to co znalazł kolega ma napis DW1640-0F2.

To nic innego jak tylko oznaczenie wyglądu panela

Ta nagrywarka będzie wyglądała najprawdopodobniej jak wersja boxowa:

http://forum.cdrinfo.pl/attachments/...-benq-1640.jpg

malanski 11.04.2006 23:00

VIZZARD 11.04.2006 20:58

Cytat:

Napisany przez malanski
Mam pytanko dot. benQ DW1640.
Jakiś miesiąc temu, po dokładnym przeanalizowaniu tego wątku (jak i reszty forum oraz innych serwisów) kupiłem tą nagrywarkę. JEstem z tego wyboru bardzo zadowolony - idealnie nagrywa, jak i również nie ma kłopotów z odczytaniem płyt nagrabych na innych nagrywarkach (czyta nawet płyty z mojego starego Lite-On - sam Lite-On nie chciał ich czytać :D ).
Obecnie kolega również chce kupić nagrywarkę DVD. Poleciłem mu ten model, ale trudno go już zdobyć. Udało nam się namierzyć jedno źródełko, ale mają tylko wersję z biosem z serii F (ja kupiłem z serii B). Czy jest jakaś znaczna różnica pomiędzy tymi modelami? Czy kolega będzie miał "satysfakcję" z posiadania nagrywarki "typu F"? A może F jest gorsza i już lepiej kupić model DW1650 (chociaż w testach wypada gorzej)?
Z góry dziękuję za pomoc
Szymon

Czy seria F to wersja dla frustratów? :>

Pierwsze słyszę, a sporo już słyszałem

Kiedyś była jeszcze seria G i seria z kałasznikowa

Obecnie nie ma innych jak B :nieee:

:mruga:

malanski 11.04.2006 19:47

Mam pytanko dot. benQ DW1640.
Jakiś miesiąc temu, po dokładnym przeanalizowaniu tego wątku (jak i reszty forum oraz innych serwisów) kupiłem tą nagrywarkę. JEstem z tego wyboru bardzo zadowolony - idealnie nagrywa, jak i również nie ma kłopotów z odczytaniem płyt nagrabych na innych nagrywarkach (czyta nawet płyty z mojego starego Lite-On - sam Lite-On nie chciał ich czytać :D ).
Obecnie kolega również chce kupić nagrywarkę DVD. Poleciłem mu ten model, ale trudno go już zdobyć. Udało nam się namierzyć jedno źródełko, ale mają tylko wersję z biosem z serii F (ja kupiłem z serii B). Czy jest jakaś znaczna różnica pomiędzy tymi modelami? Czy kolega będzie miał "satysfakcję" z posiadania nagrywarki "typu F"? A może F jest gorsza i już lepiej kupić model DW1650 (chociaż w testach wypada gorzej)?
Z góry dziękuję za pomoc
Szymon

gallus 11.04.2006 19:17

Ilość załączników: 1
PLATINUM DVD-R 8x, Nero CD-DVD Speed wykrywa jako 16x palony 16x, aż sam się zdziwiłem, że wypadł tak dobrze :)

esem 11.04.2006 17:32

Cytat:

Napisany przez kurak
Witam. Jaj mam pewne pytanie. Wie ktoś może w czym tkwi problem, bo nagrywarka nie chce mi nagle wypalać płyt! (oczywiście model który widnieje w nazwie tematu) W nero wyskakuje mi taki komunikat:

Session fixation error
Could not perform end of Disc-at-once

Co jest przyczyną problemu?? (nagrywałem pliki - DVD ISO w nero, obraz też nie chciał, przy prędkości 4x, 2x, na płytach Esperanza DVD+R x8)

płytka jest gówniana... Spróbuj na innej marce albo z innej serii...

kurak 11.04.2006 14:22

Witam. Jaj mam pewne pytanie. Wie kto***347; mo***380;e w czym tkwi problem, bo nagrywarka nie chce mi nagle wypala***263; p***322;yt! (oczywi***347;cie model kt***243;ry widnieje w nazwie tematu) W nero wyskakuje mi taki komunikat:

Session fixation error
Could not perform end of Disc-at-once

Co jest przyczyn***261; problemu?? (nagrywa***322;em pliki - DVD ISO w nero, obraz te***380; nie chcia***322;, przy pr***281;dko***347;ci 4x, 2x, na p***322;ytach Esperanza DVD+R x8)

slawekj 10.04.2006 21:10

Pisz***261;c " S***261; i takie, kt***243;re si***281; r***243;***378;ni***261;" mia***322;em na my***347;li nie Verbatima ale inne no***347;niki. :taktak:

Napisa***322;em:
http://forum.cdrinfo.pl/625968-post32.html

Czy co***347; jest nie zrozumia***322;e. ???
Nie pisz***281; o Verbatimie palonym na BenQ tylko o konkretnych p***322;ytkach i nap***281;dach.

:)

zene_k 10.04.2006 21:03

Cytat:

Napisany przez slawekj
Tak testy Verbatima są powtarzalne. :spoko:
Są i takie, które się róźnią.

Prośba o wytłumaczenie dlaczego ?

U mnie się jakoś nigdy nie różniły.

esem 10.04.2006 21:02

Cytat:

Napisany przez slawekj
Nowe rzeczy....
Maxell, Sony, BenQ, Plextor, TDK, Memorex, Dysan, Imation...
to Kolega nazywa badziewiem.... ciekawe. ???

Kolega @Don Laser już to wyjaśnił...

slawekj 10.04.2006 20:59

Cytat:

Napisany przez zene_k
W tej chwili nagrywam tylko na verbatimach i nie mam zamiaru wydawać pieniędzy na jakieś badziewie, tylko po to, aby zrobić jakieś testy. Płyta nagrana ma się odtworzyć za dzień, za miesiąc, za rok, reszta to utopia, żeby nie powiedzieć p*****enie kotka za pomocą młotka

Nowe rzeczy....
Maxell, Sony, BenQ, Plextor, TDK, Memorex, Dysan, Imation...
to Kolega nazywa badziewiem.... ciekawe. ???

zene_k 10.04.2006 20:48

Cytat:

Napisany przez slawekj
:czytaj:
http://forum.cdrinfo.pl/625968-post32.html

Prośba o kilkadziesiąt porównań różnych płytek i nośników nagrywanych na różnych napędach.

W tej chwili nagrywam tylko na verbatimach i nie mam zamiaru wydawać pieniędzy na jakieś badziewie, tylko po to, aby zrobić jakieś testy. Płyta nagrana ma się odtworzyć za dzień, za miesiąc, za rok, reszta to utopia, żeby nie powiedzieć p*****enie kotka za pomocą młotka

Edit: Szukasz dziury w całym. Dałem dwa przykłady płyt, jedna nagrana na Benq, druga na Plextorze, wyniki się nie różnią, więc po jaką cholerę mam ich sprawdzać setki, lub tysiące? Dla jakiejś wątpliwej satysfakcji? Wybacz, ale to nie jest absolutnie normalne.
Do wszystkich: Benq nagrywa dobrze i jest to dobry napęd.
Za rok i tak Pioneer będzie bee:P

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:15.