![]() |
Cytat:
Cytat:
Poza tym Cytat:
Wiec jak chcesz miec slawkoj-dobrze wypalona plyte, to nagrywaj plyty 16x z predkoscia 4x, a jak po prostu dobrze, to wypalaj tak zeby PIE PIF i jitter bylo w miare dobre, a przede wszystkim zeby dzialala na napedach na ktorych bedzie uzywana, bo zywotnosci tez w zaden sposob nie zmierzysz. TEFE w nowym 2006 roku polecam traktowac jedynie jako ciekawostke. |
To po co wam płyty x16 ?
Nie możecie kupować x8 i palić x4 ? A tak poza tym to mam wrażenie że chyba lekko przesadzacie z tymi błędami. To chyba wręcz jakaś obsesja i pogoń za niewadomo czym. Czy naprawdę kolego robi Ci różnice jak masz PIF 4 a nie 5 ? |
Ja też nie rozumiem ??? jak można nie rozumieć wypalania płytki 16x prędkością 4x.
Optymalna prędkość wypalania to taka przy której występują najmniejsze błędy TE/FE. Dla testowanego Verbatima cake 10szt. z napisem 16x błędy TE/FE pozwalają na prędkość wypalania 4x. To co producent pisze to jedno, a drugie to w środku. A w środku to max 4x. Mnie nie trzeba tłumaczyć jak należy wypalać określony nośnik. Dla zabawy można każdą prędkością, dla czytnika liczą się najmniejsze błędy PI/PIF i Jitter. Rzecz w tym, żeby wypalić płytkę z jak najmniejszymi błędami. Więcej testów i wiedzy a wszystko będzie jasne. :czytaj: i jeszcze raz :czytaj: :) |
Tego też nie pojmuje, ale palenie 8-12x w zupełności rozumiem. Nie występuja wtedy przerwy w transmisji danych i opróżnienie bufora (zdarza się to czasami przy nagrywaniu w locie 16x nawet na dobrych komputerach).
|
LOL!
Po co wam płyty x16 jak ich nie palicie x16 ? W ogole tego nie kapuje. Czemu doplacac i kupowac x16 i palic x4 ? |
Cytat:
|
nagrywałeś x16 ??
|
Ilość załączników: 1
skan dvd+r verbatim 16x na napedzie jakim widac (dogorywa) plytka wypalona na lg-4163B firmware 1.02 (chyba tak, lub bez kropek)
--edit-- palona 4x bo myslalem ze to trefna partia plytek - a i tak mi sie nie spieszy kilka minut dluzej - poczekam :taktak: |
Cytat:
jaki model ? moze bios trzeba zaktualizowac ? |
ja tez kupiłem kiedys tekie płyty ale sie nie nagrały bo mam troche zepsutą nagrywarke i nagrywami tylko 4X pomuzcie
|
u mnie 3 sztuki zaliczyly smietnik :tak!: - zanim zorientowalem sie sie ze palnik zakonczyl zywot
|
Cytat:
|
Ale z drugiej strony co za sens palic x16@x4?
|
Slawekj piękny wykresik :) Jak dla mnie ideał :piwo: Szkoda że u mnie te verby nie chcą się palić :|
|
Ilość załączników: 1
Zobaczcie jak sie palą moje Verby x16 - SZAJS!
(palone x8 i x12 mają bardzo dobre wykresy) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:21. |