Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Fotografia (https://forum.cdrinfo.pl/f42/)
-   -   Wybór aparatu, co kupić, osprzęt - filtry, obiektywy, itp (https://forum.cdrinfo.pl/f42/wybor-aparatu-co-kupic-osprzet-filtry-obiektywy-itp-55075/)

CIAPEK 18.01.2010 21:36

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 1075557)
kup w mymemory.co.uk - bedziesz mial pewnosc
wysylka do PL darmowa

a faktura?

nimal 18.01.2010 10:44

kup w mymemory.co.uk - bedziesz mial pewnosc
wysylka do PL darmowa

CIAPEK 18.01.2010 02:14

zna ktoś te "pierwsze" e-sklepy?

Chcę gdzieś kupić tę kartę. Na pewno nie na Allegro, ale na cenie też mi zależy a najbardziej na pewności, że to nie podróbka.

http://www.ceneo.pl/4384346

pozdr

sobrus 30.12.2009 21:12

Może dla Ciebie to rzeczy oczywiste, ale nie dla każdego. Moj post nie odnosi sie do poprzednich, tak mnie napadło aby coś napisać po świątecznych obserwacjach ;) A to najlepszy temat do tego.

Znam pare osób które kupiły lustro w nadziei na lepsze zdjęcia - lepsze co prawda są, ale wciąż nie takie jak by sie chciało. I mówią że ja robie piękne zdjęcia (aparatem za 700zł). Dużo pieniędzy wydanych, a okazuje sie ze trzeba jeszcze sporo dołożyć :(

Ja sie tu bron Boże nie unosze ani nic z tych rzeczy, chciałem tylko zwrócić uwage na stwierdzenia w stylu "zakup tego kompaktu (powiedzmy SX20 IS) jest bez sensu bo za tyle możemy prawie mieć najtańszą lustrzankę".

No i właśnie - "najtańsza lustrzanka" to troche mylące, bo body to część zestawu. Ktoś mający na wydanie na aparat 2-3k zł raczej o lustrzance myśleć nie powinien, a jeżeli już sie decyduje to sprawę porządnie przemyśleć, wybrać system (od tego będzie zależało jakie obiektywy będzie "kolekcjonował" itd). No chyba że złe ulokowanie paru tysięcy mu nie przeszkadza.

Oczywiście może sie zdarzyć ze komuś lustro z kitem w zupełności wystarczy i będzie zadowolony, ale wydaje mi się że zakup lustrzanki powinien być świadomy, tzn trzeba znać sie na sprzęcie żeby wiedzieć co kupić, jaki obiektyw jest MI potrzebny (czy fotografuje krajobrazy, wnętrza itd), co oznaczają te wszystkie "magiczne" cyferki itd. Przy okazji obliczyć czy koszty zestawu mnie nie przerosną. Inaczej mozna sobie zafundować problem.

Jeżeli kogoś hybryda ogranicza, to kitowa lustrzanka będzie prawdopodobnie ograniczać jeszcze bardziej. Kitem oczywiście można zrobić porządne zdjęcie, ale wielu zdjęć też nie zrobimy. Np makro...

Sunna 30.12.2009 19:12

Mowisz o rzeczach oczywistych.
Zakup body z kitem ? Od czegos trzeba zaczac. A jak mi sie nie spodoba i zechce wrocic do hybrydy ? Po co wywalac od razu wielka kase. Moze nie mam kasy na porzadny obiektyw w tej chwili.
Kit to, kit tamto. Jakby sie nie dalo tym zrobic porzadego zdjecia.
Duza czesc ludzi pytajaca o lustra ma juz jakies tam przygody ze zdjeciami i czuje sie w pewien sposob ograniczona. Nastepnym krokiem (po kompaktah i hybrydach) wiadomo co jest. A tu palanie na stosie jak za uprawianie czarow.

Jak te wywody maja sie do pytania o wartosc nikona ?
Czy ktos pisal ze przesiadka na lustrzanke gwarantuje dobre zdjecia z palcem w dupie ?
Czy ktos pisal ze sie przesiada bo mu na hybrydzie/kompakcie zdjecia nie wychodza ?
itd

Wiecej luzu proponuje.

sobrus 30.12.2009 18:42

Ludzie powinni wreszcze zrozumieć, że nie da sie kupić tanio lustrzanki. Bez sensu jest kupowanie lustrzanki z kitem i nic więcej. Pierwsza lepsza hybryda rozłoży ją na łopatki w takiej konfiguracji. Zwłaszcza kiedy ktoś kto ją obsługuje zna sie na rzeczy. I co z tego że lustro nie szumi w ISO800 (bo to praktycznie jedyna zaleta kitowej lustrzanki)? Nie szumi ale zdjęcia i tak są najczęściej słabe.

Jak juz ktoś sie pakuje w lustro, to raz ze powinien co nieco wiedzieć o fotografii, a dwa że powinien przygotować się na wydanie sporego siana. Na dzień dobry jakiś dobry obiektyw - kit to kit. Ani nie ma szerokiego kąta, ani nie jest ostry, ani nie ma dużego zoomu, ani nie jest jasny. Takie coś zeby sobie pstrykać na początek. Jeżeli ktoś chce mieć przy tym szeroki zakres ogniskowych to niestety będzie musiał kupić dwa czy trzy szkła i nie oszukujmy sie te tańsze hybrydom do pięt nie dorastają. A jak jeszcze chcemy by obiektyw był jasny (jak na przykład w FZ8 czy Canonie S5 ~ F2.8 -F3.3) to mamy cene samochodu. Z takim szkłem rzeczywiście każda hybryda sie chowa. Chowa też sie jeżeli kupimy szkło 50mm F1.8 czy nawet F1.4 tylko że taki obiektyw nie jest szczególnie uniwersalny i też swoje kosztuje.

Dwa to lampa, ta wbudowana to w lustrach bardzo często okazuje sie niewystarczająca (bo np obiektyw jest ciemny). W tych lepszych w ogóle jej nie montują bo to strata miejsca.

A kiedy juz wydamy kupe siana na kilka kg sprzętu trzeba sie zastanowić czy warto go brać, bo może wygodniejszy na wycieczkę będzie kieszonkowy kompakt a nie kolejny plecack. Reporter czy zawodowy fotograf nie ma tego problemu - dla niego to jedyne narzędzie pracy więc sie nie zastanawia, ale na spacer wyłazić z lustrem+dwa obiektywy?

Wciąż jednak panuje przekonanie że kompakt to syf, lustro jest najlepsze i z każdego zrobi profesjonaliste :sciana:. Niestety w 90% przypadków słabe zdjęcia to wina fotografa nie sprzętu. Pomijając małpki w których nie da sie nic ustawić i tu nic nie pomoże.

Dla przykładu prawidłowego wykorzystania lustrzanki Diliff z wikipedii. Robi po prostu PIĘKNE zdjęcia :D
LINK
Średniej klasy Canon 5D, ale za to siedem porządnych obiektywów, dobra lampa i dwa statywy. Tutaj lustro ma co robić :D
Takich zdjęć nie zrobimy raczej żadną hybrydą. Jakość po prostu powala.

Krzycho83 30.12.2009 13:52

Cytat:

Napisany przez Sunna (Post 1070515)
Widzialem wczoraj w MM fz38 za 1499.
Ciekawe ile zainteresowany za niego zaplacil ?

Jeśli o mnie chodzi to zapłaciłem tyle ile wstępnie pisałem - 1600zł i już nie wnikam czy jest taniej czy nie, bo prędzej czy później i tak to nastąpi :)

nimal 30.12.2009 11:39

szuaksz najtanszej mozliwie lustrzanki z kitem - warto
jednak w sporej ilosci przypadkow okazac sie moze, ze nie warto, bo najtansze puszki pozbawione sa pewnych mozliwosci, ktore moga dac o sobie znac w konkretnych zastosowaniach

Sunna 30.12.2009 11:33

NIe bylo pytanai o wybor ale o to czy warta jest tej ceny zabawka :>

Widzialem wczoraj w MM fz38 za 1499.
Ciekawe ile zainteresowany za niego zaplacil ?

nimal 27.12.2009 23:45

tyle ze to nie ferrari, tylko najnizsza polka lustrzanek :)
zrobisz, jak chcesz
ceny porownac umiesz sam
a o pomoc w wyborze... jakim wyborze, skoro nie przedstawiles ani celow ani nic innego ;)

Sunna 27.12.2009 23:38

Czasami facet potrzebuje sobie kupic jakis gadzet.
Raz jest to ferrari a raz aparat w promocji.

Brak LV dla kogos w okularach to chyba samobojstwo. Jedyna rysa jaka znalazlem w tym modelu.

nimal 27.12.2009 22:06

aparat kupuje sie nie ze wzgledu na cene, a ze wzgledu na potrzeby mozliwosci
wybor jakiejs tam lustrzanki "bo jest w promocji" nie nalezy do odpowiedzialnych decyzji
najpierw trzeba sie zastanowic CO chcemy focic, potem ILE mamy na to siana i na tej podstawie mozna zaczac myslec o odpowiednim zestawie

Matefusz 27.12.2009 15:31

A ja z uporem maniaka powtarzam: "...abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa."

Canonierem jestem także będę polecał coś z Canona.

Adalis 27.12.2009 03:54

Cytat:

Napisany przez Sunna (Post 1069509)

Również jestem ciekawy co o tym myślicie :)
warto czy nie warto ???

Sunna 27.12.2009 00:14

http://www.mediamarkt.pl/wroclaw-par...000-18-55mm-ii

1399 PLN
Co brac forumowa na to ?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:55.