![]() |
Na oleju roślinnym nie wolno jeździć, bo jest bez akcyzy.
To jedno jest proste, reszta pytań "czemu" pozostaje. |
Na oleju roślinnym to się jeździć nie bardzo daje, bo się końcówki wtryskiwaczy zaszlamiają, ale na estrach już jak najbardziej, a na estrach z dodatkami mój osioł pomyka często, tylko cena nie zachęca, bo wczoraj lałem ropę po 3,62 (Neste) a Bio na Bliskiej był po 3,25...
|
to ja wiem, ale czemu nie ma mozliwosci jezdzenia na gazie ziemnym (lub innym nie z ropy) czy na oleju roslinnym? silniki sa na rynku - tylko przepis dzieli nas od taniego i ekologicznego paliwa (wdzielane jest tyle samo CO2, ale tego samego roku to CO2 zostalo zaabsorobowane przez rosline - w przypadku ropy rozstrzal siega tysiecy lat)
a propos wtryskiwaczy - pisalem BEZ wtryskow elekrtonicznych - czyli np diesle majace po 20 lat moga bez przerobek! ale nie ma co o tym marzyc |
Cytat:
|
Jeżdżą na biopaliwach z biedronki Zenuś :czytaj:
|
tak bedzie dopóki ropy bedzie pod dostatkiem.
W miare jak bedzie sie kończyć inżynierowie wyciągną z szaf "nowe" wynalazki, wybiorą ten na którym można dobrze zarobić dopóki nie skończy sie coś innego. Absolutnie nie liczyłbym na pojazdy na np energie słoneczną, bo jest za tania. |
:idea: a potem zmutowane krokodyle wszedzie sie pojawiaja od tego paliwa:D
|
Ilość załączników: 1
dach się otworzył :jupi:
w sobotę do remontiera leci ;) |
mam wrażenie, że ci się ABS obluzował :sciana:
|
Cytat:
|
Coś Ty mu zrobił, że pas przedni taki pokrzywiony ?
|
nie ja tylko pijany szczeniak bez papierów na motorze
P.S. pas przedni to pikuś, najważniejsze że wózek cały - pas w miniaku to tylko obudowa |
A lusterka będą białe?
|
wygląda to całkiem żałobnie
gdybym nie wiedział, że to miniak, to bym pomyślał, że karawan :haha: |
Cytat:
Cytat:
:piwo: |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Gdzie Ci dopłacili abyś to zabrał? :wow:
|
wiezieś to coś do Antonina? :P
|
po co?
z trabanta to by chociaz ognisko bylo a to? no, chyba ze z pelnym bakiem - to sobie postrzelamy do tego cusia chociaz :D |
|
|
miniak jeździ :jupi:
ale znów igła w gaźniku do wymiany bo za ubogą mieszankę daje :sciana: |
Cytat:
|
Cytat:
|
:spoko:
|
:spoko:
|
prawdopodobnie wyskoczyłem na 50KM ;)
a na tym nie chcę poprzestać :) następny w kolejności dyfer i wałek :) no może i głowica :> |
Tak z Glow-ic-a na pewno cos musisz zrobic:D
Alez dzis jestem straszny |
Cytat:
:D |
A ja robię wysprzęglik w vectrze i dupa ... ^^
Może jutro . |
Cytat:
|
UWAGA - miniak jeździ i to jak szalony - jednak papier ścierny wodny dał radę iglicy :jupi:
jutro testy i do Czech to ja mam 145km :D |
Do Czech 145 km to może dojedzie, ale w drugą stronę, to nie zawsze jest z górki, a pod górkę, to nawet rower się ciężko pcha... :>
W Czechach to bym zjadł pieczeń wołową z ogromną ilością sosu, do tego oczywiście knedliczki i ciemne piwo (niesłodkie). :jem: ;) |
:hmm: daruj sobie te Czechy, no chyba ze o Czeszkach mowisz:D
|
Czeszki są wyjątkowo smaczne. :)
|
mówisz o pe_piczkach?
no jasne, że o nich :) |
Mniam! :)
|
mialem dzis okazje poganiac kilkoma Mazdami
6, MX-5 oraz CX-7 wszystkie w najwyzszych mozliwych wersjach najwieksze wrazenia oczywisice roadsterek :) jaki to ma wygar - ja cie nie... |
|
chlodzone schowki na nikim nie robia wrazenia
podgrzewany kubek mozna dostac w promocji na stacji ekspres zasilany na 12V... to w sumie taki podgrzewany kubek z pojemnikiem na wode... ale to... http://www.motocaina.pl/Mikrofala_w_...05,2659,1.html :rotfl: czego to ludzie nie wymysla a ze mnie sie smiali, jak lodowke kupowalem :P |
hmmm wymyśliłem .... patelnię montowaną na kolektor wydechowy :D
|
Kolejny dzień przekładki Vectry na naszą stronę minął . ... ^^
|
dużo zostało?
|
cała strona :rotfl: :P
|
Przecież już trochę przeczytali.
A przez zimę przeczytają niejedną książkę. |
Wyciąć grodź wspawać nową euro . no i poskładać tej bajzel do kupy .
|
To powodzenia, nie zapomnij pokazać efektu finalnego :)
|
promocja na Lancery jest teraz taka, ze dziwie sie, ze ludzie kupuja jeszcze inne auta (gdy w gre wchodzi ten segment... lub nawet ten nizszy!) :O
a jak to jezdzi... miod malina :D |
nie chce ktos focusa w kombi 2002r 1,9tdci kupic? ;]
|
Cytat:
A już na podwójne FF:wow: :mruga: |
Cytat:
|
jasne - zawsze lepiej kupic Honde (z Francji) albo Toyote (z Anglii) niz Japonca z Japonii...
eh... |
Wiesz - ja mam japońca z Japonii. :fiu:
|
ja tez :D ale te nowsze to... :(
moj po liftingu na PL juz bedzie tylko z Wegier |
Cytat:
|
Czyli co, już niedługo po PL się młodzież pościga sprowadzonymi za grosze potworami z UK? :hmm:
Cytat:
|
Teraz to się dopiero zaczną zabijać przy wyprzedzaniu... :]
|
Czytałem ostatnio w GW art jakiegoś chirurga. Napisał że młodzi ludzie w BMW to tylko mały ułamek wypadków. Motocyklista trafia się raz na pół roku. Idiota w BMW raz na pare dni.
Za to kilka razy dziennie są przywożone do szpitala ofiary bezmyślych kobiet w dobrych służbowych samochodach. Potrafią rozjechać kogoś na przejściu dla pieszych a potem sie jeszcze kłócić że miała zieloną strzałkę - a więc pierwszeństwo! No i faktycznie, przynajmniej 60% rozbitych samochodów jakie widziałem to nowe służbówki... ostatnio w piątek. |
A skąd wiesz, że to były nowe służbówki???
Kiedyś, dawno temu, służbówki różniły się rejestracjami, ale dziś chyba nie? |
Przeca pomazane w napisy są. :>
|
Te ważniejsze na pewno nie są, choć faktycznie może to być niezłe kryterium :)
|
Teraz to się zacznie :D bmw 328 za 500 funtów i lecimy na polskie drogi :D
|
|
Witam!
Ostatnim czasem postanowiłem sobie zakupić jakieś autko. Poważnie zastanawiam się nad: chrysler Voyager tak 92' do 94'. Ma ktoś doświadczenia z tym autkiem ? (ps, aukcje na alledrogo poprawiają humor.. 92rocznik z 120k na liczniku) |
ja tez bym w to nie wiezyl
z drugiej strony kolega kupil auto - 5 lat sam pracuje w firmie, ktora auto kupila jako nowe, przez 3 lata nakulane to to mialo 15k, bo mialo sluzyc szefostwu, a ci mieli wiekszy wybor i w sumie jezdzili innymi sprzedane osobie prywatnej ktora przekulala kolejne 30k przez 2 lata (czyli normalny przebieg - w dodatku byl to powiedzmy "znajomy") i wtedy kolega odkupil kto by uwiezyl w 5 letnie auto z przebiegiem 45k? ale to tylko wyjatek potwiedzajacy regule - generalnie przebiegi sa z kapelusza :| _____________ swoja droga - znowu mialem okazje poszalec - zaczelo sie od CX-7, potem 6 i na koniec 3 :D wszystko Mazdy :D auta absolutnie rewelacyjne, totalnie niepsujace sie, ale jakos do mnie nie przemawiaja jednak :( |
Ja kupiłem 5 letnie auto z przebiegiem 20k
|
Przebiegi mogą być różne, zależy kto kupuje to nowe auto.
Ja pewnie bym zrobił przebieg taki o jakim mówi supermarrio. Więcej niż robienie 10tys rocznie nawet nie mam w planach (a nawet tyle nie robie jeszcze - w 3 miesiące zrobiłem nieco ponad 2 tys km). Choć jeździć lubie - nie będę przecież jeździł bez celu. Ale mój rower (1998) ma 182 tys :D Brata Vectra 2004 ma 250 tys :fiu:. Ale że to 3.2V6 serwisowane w ASO to nic jej nie zaszkodziło - te silniki i 500tys wytrzymują. |
a ja powiem inaczej
mialem francuza - 10k rocznie mialem niemca - 10k rocznie mam japonca - jeszcze roku nie ma, ale przewidywania sa dla 20k :D na tych autkach mozna tak polegac, ze czlowiek po prostu zabiera je wszedzie (a dokladniej - zabiera sie nimi wszedzie) i zeby bylo smieszniej kosztuje to mniej (nie dosc, ze ekonomiczne, to koszty uzytkowania ograniczaja sie paliwa, olej raz w roku i ubezpieczenie - tez tansze bo japoniec) myslimy o kolejnym japoncu, i wtedy pewnie przebiegi beda na obu po 15k rocznie (tak mysle jak na dzien dzisiejszy - zobaczymy w praktyce) prawda jest taka - kto raz mial japonca, ten juz bedzie jezdzil japoncami ;) |
Dlatego ja chciałem japońca. W końcu wyszedł mi półjaponiec, ale zawsze to troche japoniec.
Rover 416 czyli Honda Civic VI (Honda Domani) z silnikiem Rovera.... Silnik ten nie należy do najmniej awaryjnych (sławne HGF), ale odwdzięcza sie niską masą (aluminiowy) i sporą mocą (112KM z 1.6) :D Ale reszta to Honda z jej sportowym wielowahaczowym zawieszeniem (ostatnia generacja Civica która takie miała) tylko bardziej komfortowa ;) Chciałem 323F ale w sumie dobrze ze nie kupiłem - coraz mniej mi sie podoba. Zwłaszcza jak sie obok Roverka postawi... |
ale honda i toyota to nie sa japonce :nie: juz nie... :(
|
Za to Twoje auto wali czerwonym po oczach!
Czerwonym! |
Ale moj Hondorover jest 1998 (konstrukcja pamięta czasy 1992). Japoniec :D
no...mieszaniec ;) |
Rycho - to juz Twoje auto ma wiecej wspolnego z japonia niz dzisiejsze hondy :(
tylko w wersji Indyjskiej z Koreanskim wykonaniem... ;) Sorbus - stare dobre OK - sam bylem przez lata wielkim fanem Corolli (nie mialem tylko dlatego, ze na rynku wtorym byly TYLKO po powaznych kraksach - tych aut po prostu nikt nie odsprzedawal) i snilem o modelach 4x4... tylko to sie skonczylo... niestety ['] |
Cytat:
miało tak być || |
Rycho jechal naszym autkiem ;) jedyna cecha, jaka dostrzegl, to kolor podswietlania deski :rotfl: pewnie nawet nie pamieta jaki to model byl :D
|
Hondy jak najbardziej nadal są japońskie, tylko że niektóre modele. Z civiców np HB 3d i sedany 4d. W Anglii robione były (i chyba nadal tak jest) najpopularniejsze wersje 5d. Angielska z japońską, pod względem wykonania, tak naprawdę niewiele mają wspólnego. Nie trzeba wiele się przyglądać, gołym okiem widać.
PS Nimal - tą czerwoną deskę zmień jak najszybciej. Całkiem fajne by było to twoje autko, gdyby nie ta deska... :sciana: |
A co ja mam powiedzieć? :sciana:
Jeszczeście z Rychem nie doszli na parking, a już oberwało mi się za to, że samochód czerwony :P Zresztą, co mi tam, ja go ze środka nie widzę, a podświetlenie mam zielone :D |
Jazz przyjezdza do nas z Francji :O od niedawana tez z UK
czesc Civikow tez z Turcji :O Toyota to samo http://www.motofakty.pl/artykul/skad_pochodzi_auto.html edit: jak kogos interesuje: Suzuki: Alto - Indie Swift, Splash, SX4 (po faceliftingu juz wszystkie) - Wegry Jimny, Grand Vitara - Japonia Mitsubishi: Colt - Holandia (fabryka wspolna z Volvo) L200 - Thailandia Lancer, Outlander, Pajero - Japonia Mazda: chyba jedyna firma, ktora wszystkie modele od zawsze ma tylko i wylacznie z Japonii Fiat Sedici - Wegry (jest to Suzuki SX4 produkowane przez Suzuki ze znaczkiem Fiata) Nissan Pixo - Indie (fabryka Suzuki Maruti - Pixo to klon Alto) Opel Agila - klon Suzuki Splash, wiec Wegry Toyota Avensis - normalnie nie wiem (zdaje sie Anglia) skad jest, na indywidualne zamowienie sprowadzaja z Japonii, ale to pol roku czekania Honda Civic - hatchbacki z Anglii, czesc z Turcji Toyota Corolla - Anglia i Turcja Honda Jazz - Francja, od niedawna tez UK VW Polo - najmniej jest z Niemiec, sporo z Hiszpanii, jest jeszcze jedna fabryka w Europie (nie pamietam, mozna sprawdzic) tyle z pamieci - dla konkretnego modelu mozna sprawdzic w necie, dla konkretnego egzemplaza po VINie - fabryka zawsze jest zakodowana ulatwienie w przypadku aut japonskich - niezaleznie od marki jezeli auto bylo zlozone w Japonii to pierwsza litera VIN jest J generalnie przed zakupem radze sprawdzic rodowod danego autka, bo miedzy fabrykami sa potezne roznice w jakosci |
wracając do przebiegu, mam w domu skodavke 97' z ponad 230k na liczniku. to wychodzi ok 20k na rok. jestem w stanie uwierzyć w zakres km od 10k do 20k minimalnie rocznie (jak mówicie bywają wyjątki, ale tak rzadko że się nie liczą) więc dla autka 92' przebieg realny to jakieś 190-200k minimalnie
|
Z aut sprowadzanych te wielkoprzebiegowe, to wcale nie są wyjątki, a wręcz reguła.
Ludzie tam się ich pozbywają nie z racji rocznika, ale właśnie zużycia (zajechania). Ich stan zewnętrzny - wygląd - jest całkiem, ale napędy i zawieszenia już dogorywają. Mając do wglądu dokumentację auta, historię przeglądów, wymian olejów, można zgrubsza wiedzieć, czego się spodziewać. Tych papierków jednak często nie ma. |
Albo są podrobione... :|
|
Wiecie, teraz to jeszcze mały problem. Można kupić samochód z lat 1995-2005 który jest w niezłym stanie, nie ma komputera w każdej śrubce i troche pojeździ.
Ale co będzie za pare lat, jak trzeba będzie je powymieniać na te wszystkie wybajerzone szajsy Made in Turcja. Bo ja nie wiem co wezme .. Teoretycznie samochód który kupie za pare lat już jeździ po ulicach ... Accord, Vectra? Cholera wie... Może jakaś Mazda.. A mozę... Fiat Bravo :D Nie śmiejce sie ... ocynkowana blacha, dobre silniki, niska cena (napraw pewnie też)... brzmi nieźle... Wole kupić szajsowatego Fiata niż przepłacić za szajsowatego VW. Albo ... Alfa Romeo :w00t: Albo Audi A3 kombi :D tylko ten nowszy bo stary mi sie nie podoba. btw słyszałem że Mercedesy C to chłam.. :ysz: |
E-klasa fajnie jeździ za to :)
Cytat:
|
Toyota to nie japoniec, jak pisano szeroko powyzej :fiu:
a moj francuz tez byl praktycznie bezwypadkowy (robiony pas tylny - no chyba nikt mi nie powie, ze to mialo wplyw na szalenstwa elektryki...) do tego dochodzi jeszcze realcje innych userow roznych aut, nie tylko moje doswiadczenia auta w rodzinie, wsrod znajomych i wsrod klientow... jakas tam probka sie zbieze zreszta, kazdy jezdzi czym mu wygodniej ale potem punkty widzenia sa inne ;) i jak czytam potem np test auta i redaktor pisze, ze w ciagu testu 5k km auto uznaje za bezawaryjne bo TYLKO DWA RAZY BYLO W SERWISIE w zwiazku z wada fabrycznego alarmu to mi sie noz otwiera albo autko z mikrodieslem z turbina i dpf uznaje za swietny wybor do miasta :rotfl: to juz nie wiem czy plakac czy sie smiac niedawno czytalem zapowiedz silnika 1.2 z turbina i 120KM jako propozycje do miasta :D ciekawe ile wroci do serwisu w pierwszym tygodniu? bo reszta pewnie w ciagu miesiaca :rotfl: a propos Twojej firmy - to czemu nie przesiadziecie sie na Mitsubishi, ktore w sumie jednak chwaliles (L200)? a propos E-class to jak sie spotkamy to pogadamy :D mam pare anegdotek :D |
Cytat:
|
ale L200 jest z Tajlandii
Hilux z RPA Navara nawet nie wiem, ale stawiam, ze nie z Japonii - nie chce mi sie szukac szczerze mowiac... tylko naklejki na atrapie mialy swoje zrodlo w rysunku z japonskiego biurka :( szczerze to askoczyles mnie z ta awaryjnoscia 2,5 Diesla Mitsubishi - firma chwali sie jego bezawaryjnoscia w dealera slyszalem prywatne opinie pracownikow, ze jest totalnie bezawaryjnym autem, a jego usterki to praktycznie tylko wina uzytkownikow - konkretnie przelaczanie napedow terenowych niezgodnie z instrukcja (jest nawet naklejona na drzwiach...) |
niestety ale to prawda osobiście znam trzy takie przypadki, silnik padaka.... a drugiej strony co ma przełączanie napedów do jakości silnika? prędzej padnie skrzynka, mosty... przeguby itp
|
no wlasnie na temat silnika nic zlego nie slyszalem, tylko o walach/skrzyniach uszkadzanych przez zalaczanie blokad na asfalcie
a o silniku to mowiles mi kiedys o mikronieszczelnosciach, ale o jednym przypadku... nie wazne, dzieki za info ;) de facto oznacza to, ze nie ma wiec dobrego pickupa nadajacego sie do jazdy i po drodze i w terenie i do uzytku na codzien :( no nic, trzeba zbierac na Suzuki GV V6 :D |
a propos offroadu :D
http://www.biertijd.com/mediaplayer/?itemid=16626 |
już dawno temu pancerni tak jechali
|
|
Chciałbym napisać coś nieprzyjemnego, ale mi się jakoś nie klei... :>
A moja awaria zamiotła mnie do warsztatu, gdzie miniaka kleją od nowa! :D Załącznik 53407 |
No i czym teraz będziesz jeździł? wypowiedz się
|
Cytat:
|
prawda prawda
w tej chwili sa 4 firmy oferujace samochody z japonii: Suzuki, Subaru, Mazda i Mitsubishi edit: oczywiscie nie wszystkie modele tych firm sa japonskie, ale tylko w tych firmach mamy w ogole taka opcje tylko Mazda (jak juz pisalem) ma 100% produkcji japonskiej |
Część subarynek AFAIK robiona jest w USA. :hmm:
|
Co oni zrobili z Imprezy....
To samo co Mitshubishi z Coltem :ysz: Ponoć wszystkie Hondy Accord od modelu 2002 są produkowane też w Japonii. |
prawda a propos Accorda - zapomnialem dodac ;) to japoniec
jeszcze tylko wyprostuje na temat Civica: hatche sa z anglii, a sedany z... chin :D |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:56. |