Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Czym będziesz jeździł? Wypowiedz się. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/czym-bedziesz-jezdzil-wypowiedz-sie-45882/)

grzeniu 26.01.2024 02:44

Nie wypowiem się na temat subaru, ale hondy są/były antykorozyjnie fatalne. Japoński civic lata 90-te po 9 latach leciał już ostro. To się zmienia, ale aktualnie pogłoski na temat hond nie są pozytywne. Mitsu chyba też dupy nie urywało.

A w kwestii avenów. Mam, dobija 23 lat, z wierzchu jak nówka, ale spodem progi zaczynają lecieć, przy tylnych kołach. Zrobię to, bo auto warte tej naprawy. Usterkowość praktycznie zerowa, już mu powiedziałem, że jak będzie grzeczna, to ma u mnie dożywocie :D

M@X 26.01.2024 12:26

Cytat:

Napisany przez Jarson
te auta - nawet produkowane dziś, że o latach 90. i wczesnych 2000. nie wspomnę - mają w sobie coś takiego, że choć wiem, że na końcu księgowy sporo poobcinał, to jednocześnie wierzę, że zanim to zrobił, ekipa konstrukcyjna okładała go kijami

O to to! W Japonii jest dusza, seks i szaleństwo. W Niemczech jest tylko linijka i ekierka...

Cytat:

Napisany przez Jarson
Nawet ich najbardziej "uzachodniona" marka - toyota - robi fajne, nietuzinkowe auta

Na BRZ mówi się często "Toyobaru" bo w sumie prawie ten sam samochód produkuje Toyota pod szyldem GT86 (lub jeśli mówimy o następcy - GR86). To efekt współpracy. Różnią się zderzakiem, znaczkami, radiem i układem zawieszenia i to tu jest największa różnica - Subaru jest nieco bardziej ucywilizowane i nadaje się na daily, podczas gdy GT86 zamiata dupą często jak chce, nawet wbrew kierowcy. Trzeba pamiętać, że to nadal tylni napęd, a jak rozwija Subaru na swojej stronie WWW: "B" is for boxer engine, "R" is for rear wheeldrive nad "Z" is for zenith :taktak:

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Yaris powiadasz? Przejedź się wersją GR.

Kocham go miłością szczerą - raz jechałem i nadal uważam że taka moc w czymś tak lekkim o bryle tostera to czyste wariactwo... :spoko:

Cytat:

Napisany przez Jarson
Akurat M@X nie powinien jeszcze mieć dużych problemów - dekada to nie jest rama czasowa niebezpieczna dla japońskich aut.

Od około 2012-2013 wszyscy stosują ocynk, więc historie z zamierzchłych lat dziewięćdziesiątych można już spokojnie wyrzucić na stos kart zużytych.

ArnoldBoczek 26.01.2024 17:01

Tak, w nowych japońcach jest ocynk, a blacha jeszcze cieńsza niż ocynk. :D

joujoujou 27.01.2024 13:01

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1465594)
[...] progi zaczynają lecieć, przy tylnych kołach. Zrobię to, bo auto warte tej naprawy. [...]

Módl się gorąco żeby nie było niespodzianki pod spodem, jak już blacharz wygnitą część progów wytnie. To m.in. był powód dla którego moja starsza corolka poszła na szrot - mechanicznie tip top, a we wspomnianym przez Ciebie miejscu - padaka. Poprawna naprawa tego kosztowałaby (z grubsza) 3-4 razy więcej niż auto było warte.

Za to w jej następczyni (gdy miała raptem 10 lat) pojawiły się dziury na wylot w wahaczach. Podczas gdy zachowane przeze mnie wahacze+belka przednia (jako podstawa wątpliwej artystycznie rzeźby w ogrodzie), mające obecnie 24 lata wciąż mają na sobie fabryczną farbę i ledwie powierzchowne rude plamki.

- Deckard - 15.03.2024 16:49

Zmieniliśmy drugie wyeksploatowane autko od mojej kobity, 17 letnią fieste.
Padło na Sandero stepway ,jak za tak śmieszne pieniądze dobrze wyposażony .
Będzie nabijać kilometry o mieście . Mam nadzieje ,że się nie rozleci do 100tyś lub 5 lat :D

ArnoldBoczek 15.03.2024 17:41

Nadzieja matką kolejnej nadziei. :>

- Deckard - 15.03.2024 20:43

Cytat:

Napisany przez ArnoldBoczek (Post 1466531)
Nadzieja matką kolejnej nadziei. :>

Panie drogi, moja nie nabije w 5 lat 100tyś, jak przez te 5 lat wyskoczy coś poza eksploatacją - to gwarancja ASO . Dochodzi jeszcze VAT i rozliczanie paliwa :D
Za 5 lat ,pogonie to w pizdu.

grzeniu 15.03.2024 21:38

Ile takie coś teraz stoi? Rozumiem, że diesel?
Kurde zostałem z cenami, że hoho.

- Deckard - 15.03.2024 21:49

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1466535)
Ile takie coś teraz stoi? Rozumiem, że diesel?
Kurde zostałem z cenami, że hoho.

Nie ma diesla , only LPG. To moja w mieście to by zajechała . około 76K z fakturą ;)

Jarson 15.03.2024 23:14

Jeśli jest dobrze zaprojektowana, to właśnie wtedy się rozleci :haha:

Kto to teraz ma dacię, dalej Rumunia, czy już dawno wykupiona? Jeśli to kolejny "koncerniak" to pewnie była już projektowana z dbałością o brak troski o środowisko, jeśli projektowali ją inżynierowi "starej daty" to pozakładali jakieś marginesy bezpieczeństwa i byle dbać, to się będzie jeździć ;)

misiozol 15.03.2024 23:16

Eee.. polaczylo sie gówno z zasranym lol2 dacia = renault :hahaha:

grzeniu 15.03.2024 23:18

Ma jeździć i tyle. Drogo kupić nie sztuka. Teraz wszystko gówno.

- Deckard - 15.03.2024 23:38

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1466541)
Ma jeździć i tyle. Drogo kupić nie sztuka. Teraz wszystko gówno.

Dokładnie, tanio ma dupsko wozić wokół komina.
Na cholerę mojej coś ala BMW i inne prestiże do miasta - nie mamy potrzeby wozić się w premiuj .
Wolę na wakacje jeździć dwa razy w roku albo trzy :P, albo do skarpetki na ciężkie czasy odłożyć.

Poza tym zobaczcie ile sie tego sprzedaje w DE ,Francji albo Niderlandach , gdzie ludzi stać na lepsze marki .

ArnoldBoczek 16.03.2024 07:51

Przez wszystkie wymogi eko i niby bezpieczeństwa, to samochody są tak drogie, że każdy szuka tańszego, właśnie wychodząc z założenia, że zanim się rozleci, to go zmieni.

To jeszcze nic, bo czeka nas prawdziwy zalew wynalazków, Chińczycy mrużą oczy patrząc w stronę Europy. :>

joujoujou 16.03.2024 08:18

Chińczycy już pomału zaczynają sprzedawać, choćby i pod (dawniej) europejskimi markami. :czytaj:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:41.