![]() |
+4:):)
|
Uwielbiam takie zimy jak teraz:-)
|
Wczoraj w Krakowie +10 i słońce :)
Mam cichą nadzieję na +20 stopni w marcu :) |
Cytat:
|
Mam cichą nadzieję na -20 do marca. :D
|
Cytat:
|
Cytat:
|
icemac nie strasz nawet ;)
Berion jak w marcu będzie -20 to w czerwcu +40 - w naturze musi pozostać równowaga :rotfl: |
Wątpię w takie scenariusze co do mrozów -20 w drugiej połowie lutego. Pogodowe modele numeryczne dają w sumie coraz większe ocieplenie i może się zdarzyć prawdziwa ciepła wiosna na przełomie lutego i marca. Co do śniegu w maju taka sytuacja może wystąpić, nie raz już wystąpiła i nie ma do tego sprawa czy była ciepła zima czy była zima mroźna i śnieżna... Zależy od aktualnej cyrkulacji barycznej w tym czasie. A takie gadanie o ciepłej zimie, że ma ona wpływ na ogrody, plony, sady i gady mnie bardzo śmieszy, ona nie ma nic do tego co i jak będzie rosnąć, gorsza sytuacja jest taka, gdy wiosna jest deszczowa i dość chłodna, bo to ma duży wpływ na wegetację roślin. Mało kto pewnie pamięta, ale taka wiosna była w tamtym roku, chodna i wilgotna, mimo późniejszych upałów a wręcz bardzo upalnego lata, miało to konsekwencje w bardzo kiepskim wzroście jabłek, za to trawa rosła jak szalona.
Co do szybkiej wiosny przemawiają za tym niektóre najnowsze modele numeryczne, które pokazują taka sytuacje ze na D. śląsku może być już grubo po 15 stopni w połowie lutego. http://wstaw.org/m/2014/02/06/EEurop...16_w_lutym.png |
Ormianin jestes meteorologiem?
|
|
Nawet przy prognozie pogody trzeba było zachować rewolucyjną czujność:haha:
"Został zwolniony z TVP w latach siedemdziesiątych XX wieku po nierozważnej uwadze o ***8222;wiatrach ze wschodu***8221;" |
Cytat:
Poza tym śledzę sprawy meteo od czasów kiedy mam własną nieruchomość i muszę ją ogrzewać, względnie latem chłodzić... swoją drogą cieszy mnie to, że już jest blisko wiosny i wiosennego ciepła... Nie lubię zimy. |
Jutro jadę na Śniardwy , borować lód :taktak: może trafi się trochę okonia :spoko: u mnie dziś w dzień +5*C :ysz:
|
Weź z sobą 2 szpikulce z rączkami, takie jak porąbany Norweg używa do wyłażenia z przerębli.
Na tym filmiku np. je widać dobrze, po 2:40. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:37. |