Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Nadejszła zima (https://forum.cdrinfo.pl/f5/nadejszla-zima-84262/)

ed hunter 19.11.2014 19:21

Byłem na dworze wypalić cygaretkę i przynieść buku, 1,8, ale pachnie śniegiem. W pokoju dopiero 18,5, bo pierwsze rozpalanie się nie powiodło, za to drugie, małymi, cienkimi szczapkami drewna brzozowego, dało efekt siódmego kręgu piekła, jeden kłębiący i krążący ogień. :)

Jarson 19.11.2014 19:44

Ale sypie...

DejaVu 19.11.2014 19:45

U mnie w pokoju +10 :taktak: w niedzielę trochę rozpaliłem , aby przetestować kominek czy będzie cug :ysz: ta świnia kominiarz dawno nie czyścił komina :nie: z powodu złego stanu drabiny , faktycznie swoje lata już ma , ostatnio połamał się pode mną jeden szczebelek jak wlazłem do anteny. Spawacz uspawał nowe , jedną już mam pomalowaną , drugą pomaluję w sobotę , tamte drewniane się spali :> już ja tą świnię podsadzę na ten komin k***a chociaż pali się drzewem to jest ok. Na razie nie chce mi się palić ,późno wracam z roboty , a o 21 chadzam spać ;) więc hartuję się , bo nie długo sezon na rybki z pod lodu :spoko:

ed hunter 19.11.2014 19:55

Dziesięć, to chyba zamraża hemoroidy w dupie? :szczerb: No chyba, że masz wiejską pierzynę, ja pod taką kiedyś spałem w górach, na zewnątrz było coś ze 30 na minusie, nowa część domu nieogrzewana, herbata w szklance zamarzła, a ja w czapce nie zmarzłem. :)

Piecuchem nie jestem, wprost przeciwnie, ale nie lubię siedzieć grubo ubrany, nie tylko w domu. 18,9, kręgi piekła zaczynają ścianę grzać. :D Idę szczapę buku wsadzić, a na noc mam dąb.

DejaVu 19.11.2014 20:12

Ilość załączników: 1
twardym trzeba być nie miętkim :jezyk: a o dębie chrobrego słyszał? nie maczał tam palców przy podpaleniu , aby się grzać teraz :ysz:
żebym ja złapał tą dziewczynkę z zapałkami to nie wiem :worek_trea pierzynę mam normalną wełnianą :taktak: tyle że na zimę to moją lalę - tą do dmuchania , zalewam wodą i robi z termofor :spoko: zaprawdę powiadam żadna baba tak nie grzeje :nie:

ed hunter 19.11.2014 23:35

Siara jest z tym zimnem, właśnie wyłączyła się dmuchawa, jest nad moim pokojem, więc potrafię poznać, chociaż prawie nie słychać, idę walnąć dębu na noc.

E, wyłączyła się na chwilę, bo w przyduszonym kominku węgiel po 2 szczapach ledwo się żarzył na tylnej ściance, wsadziłem szczapę buku z 7 kilo, mogę spać spokojnie. ;)

czary2mary 20.11.2014 16:30

U mnie biało :> i zimno też:>

joujoujou 20.11.2014 16:30

U mnie też biało.

Taka mgła. :D

ed hunter 20.11.2014 16:37

Aby do wiosny. :]

SpeedFreaK 20.11.2014 18:12

Gdzie ta zima?
U mnie mgliście i w miare ciepło :D

Jarson 20.11.2014 18:45

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1301819)
Siara jest z tym zimnem, właśnie wyłączyła się dmuchawa, jest nad moim pokojem, więc potrafię poznać, chociaż prawie nie słychać, idę walnąć dębu na noc.

E, wyłączyła się na chwilę, bo w przyduszonym kominku węgiel po 2 szczapach ledwo się żarzył na tylnej ściance, wsadziłem szczapę buku z 7 kilo, mogę spać spokojnie. ;)

Słuchaj mądrości dziadów (mojej i mojego kumpla) - prawdziwe ciepło tylko od pieca zgazowującego drewno! Wpakowaliśmy mu taki do instalacji w zamian za stary zwykły i teraz na każdą dawną tonę węgla i półtora-dwa drewna zużywa może tonę, może trochę więcej samego drewna... A do pieca musi schodzić 2-3 razy na dobę; kiedyś to było owszem 2-3, ale godziny między wizytami w kotłowni.

ed hunter 20.11.2014 18:53

Może, będę inaczej kombinował w nowym miejscu, może, bo się *******i. :]

Drewna mam chyba na spokojnie nawet jakby przyszła sroga zima, ogrzewa/dogrzewa 150 metrów, to jedna trzecia. :] Gaz musi iść i idzie go sporo.

Jarson 20.11.2014 19:11

A widzisz, a w piecu zgazowującym drewno siłą rzeczy musi być gaz ;)

Dziś koszty ogrzewania to niestety koszmar. Ale dzięki temu człowiek się dowiaduje, że można to robić znacznie taniej. Tyle, że po cichutku trzeba to dodać - takie tanie rozwiązania kosztują... Na ten piec na przykład znajomy musiał wziąć kredyt; jest dwukrotnie droższy od zwykłego tej samej mocy.

ed hunter 20.11.2014 19:18

Znam zalety takiego pieca, nie musisz mnie musić. ;)

Niemieckie piece które kiedyś poznałem wymagały gazu do zagazowania.

Są też konstrukcje inne, które nie produkują węgla do grilla, rozpala się od góry i gazują, na koniec dopalają węgiel.

rahuciahu 26.11.2014 22:06

U mnie na wsi nie ma śniegu... wczoraj coś spadło ale zaraz znikło. W okolicznych województwach pada, a u mnie jak jesień była, tak jest.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:58.