![]() |
Byłem na dworze wypalić cygaretkę i przynieść buku, 1,8, ale pachnie śniegiem. W pokoju dopiero 18,5, bo pierwsze rozpalanie się nie powiodło, za to drugie, małymi, cienkimi szczapkami drewna brzozowego, dało efekt siódmego kręgu piekła, jeden kłębiący i krążący ogień. :)
|
Ale sypie...
|
U mnie w pokoju +10 :taktak: w niedzielę trochę rozpaliłem , aby przetestować kominek czy będzie cug :ysz: ta świnia kominiarz dawno nie czyścił komina :nie: z powodu złego stanu drabiny , faktycznie swoje lata już ma , ostatnio połamał się pode mną jeden szczebelek jak wlazłem do anteny. Spawacz uspawał nowe , jedną już mam pomalowaną , drugą pomaluję w sobotę , tamte drewniane się spali :> już ja tą świnię podsadzę na ten komin k***a chociaż pali się drzewem to jest ok. Na razie nie chce mi się palić ,późno wracam z roboty , a o 21 chadzam spać ;) więc hartuję się , bo nie długo sezon na rybki z pod lodu :spoko:
|
Dziesięć, to chyba zamraża hemoroidy w dupie? :szczerb: No chyba, że masz wiejską pierzynę, ja pod taką kiedyś spałem w górach, na zewnątrz było coś ze 30 na minusie, nowa część domu nieogrzewana, herbata w szklance zamarzła, a ja w czapce nie zmarzłem. :)
Piecuchem nie jestem, wprost przeciwnie, ale nie lubię siedzieć grubo ubrany, nie tylko w domu. 18,9, kręgi piekła zaczynają ścianę grzać. :D Idę szczapę buku wsadzić, a na noc mam dąb. |
Ilość załączników: 1
twardym trzeba być nie miętkim :jezyk: a o dębie chrobrego słyszał? nie maczał tam palców przy podpaleniu , aby się grzać teraz :ysz:
żebym ja złapał tą dziewczynkę z zapałkami to nie wiem :worek_trea pierzynę mam normalną wełnianą :taktak: tyle że na zimę to moją lalę - tą do dmuchania , zalewam wodą i robi z termofor :spoko: zaprawdę powiadam żadna baba tak nie grzeje :nie: |
Siara jest z tym zimnem, właśnie wyłączyła się dmuchawa, jest nad moim pokojem, więc potrafię poznać, chociaż prawie nie słychać, idę walnąć dębu na noc.
E, wyłączyła się na chwilę, bo w przyduszonym kominku węgiel po 2 szczapach ledwo się żarzył na tylnej ściance, wsadziłem szczapę buku z 7 kilo, mogę spać spokojnie. ;) |
U mnie biało :> i zimno też:>
|
U mnie też biało.
Taka mgła. :D |
Aby do wiosny. :]
|
Gdzie ta zima?
U mnie mgliście i w miare ciepło :D |
Cytat:
|
Może, będę inaczej kombinował w nowym miejscu, może, bo się *******i. :]
Drewna mam chyba na spokojnie nawet jakby przyszła sroga zima, ogrzewa/dogrzewa 150 metrów, to jedna trzecia. :] Gaz musi iść i idzie go sporo. |
A widzisz, a w piecu zgazowującym drewno siłą rzeczy musi być gaz ;)
Dziś koszty ogrzewania to niestety koszmar. Ale dzięki temu człowiek się dowiaduje, że można to robić znacznie taniej. Tyle, że po cichutku trzeba to dodać - takie tanie rozwiązania kosztują... Na ten piec na przykład znajomy musiał wziąć kredyt; jest dwukrotnie droższy od zwykłego tej samej mocy. |
Znam zalety takiego pieca, nie musisz mnie musić. ;)
Niemieckie piece które kiedyś poznałem wymagały gazu do zagazowania. Są też konstrukcje inne, które nie produkują węgla do grilla, rozpala się od góry i gazują, na koniec dopalają węgiel. |
U mnie na wsi nie ma śniegu... wczoraj coś spadło ale zaraz znikło. W okolicznych województwach pada, a u mnie jak jesień była, tak jest.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:58. |