Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wiadomości... (MOD edit: tydzień BANA za politykę w tym temacie. Czytaj post #1). (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wiadomosci-mod-edit-tydzien-bana-za-polityke-tym-temacie-czytaj-post-1-a-66551/)

czary2mary 07.07.2010 09:39

Rusza wyprawa w poszukiwaniu ORP Orzeł

http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/...el-n39993.html

Ciekawe czy go kiedyś znajdą??
Poznajdywali większość ważnych niemieckich wraków na Bałtyku -wstyd że Orła przez tyle lat nie znaleźli:>

Jabba the Hutt 07.07.2010 11:11

Cytat:

Napisany przez woitas (Post 1105648)
nie płacę i nie zamierzam za coś, co dla mnie nie przedstawia żadnej wartości.
a to, że raz na kilka lat puszczą transmisję z mundialu... :nie:

Nie płać też podatków i innych rzeczy ;) . W końcu płacisz w ten sposób na "bezwartościową" służbę zdrowia, policję, wojsko...
Inna rzecz - gdyby dawno temu zadbano o realną ściągalność abonamentu to za niepłacenie byłyby realne konsekwencje. A tak mamy deklaracje o niepłaceniu od Premiera do maluczkich. A póki prawo obowiązuje powinno być przestrzegane. I za takie deklaracje byłaby odpowiedzialność. Gdyby pracodawca powiedział Ci,że Ci nie zapłaci za pracę, poszedłbyś do sądu i miałbyś rację bo prawo mówi o tym,że za pracę trzeba zapłacić. Mandatów też możesz nie płacić ale za to grozi sąd grodzki, a nawet zakład karny.

sobrus 08.07.2010 09:19

Z tym abonamentem to jest troche kicha, bo wystarczy mieć telewizor.
Nawet jak w danym regionie nie odbiera.
Ale już komputer z kartą telewizyjną nie podpada pod abonament.

Ponadto ja żeby obejrzeć jedynkę i tak musze zapłacić abonament jakiejś platformie cyfrowej bo w naszym kraju nikt nie dba o darmowy odbiór FTA.
Wiec za co ten abonament? Skoro płace abonament n-ki to niech n-ka sie dogaduje z TVP.
Za radio w domu abonament. Ale za smartphone z radiem, odbiór przez internet albo w samochodzie abonamentu nie ma?

Tu abonament, tam abonament, a kurde wciąż pełno reklam.
I tak TV prawie nie oglądam.

Jeżeli juz robią abonament to niech ma to ręce i nogi. A nie puszczają w "eter" fale które każdy moze odbierać a potem zmuszają do płacenia wszystkich w zasięgu.
Co będzie następne? Kodowane radio naziemne?

A orientuje sei ktoś jak sprawdzają czy ktoś ma telewizor/radio? U mnie to akurat nie problem mam maszt na dachu (ale co z tego śnieg taki że nie da sie oglądać i ledwo słychać. Akurat dobre na LCD ;) ), ale jeżeli ktoś nie ma? Wchodzą do domu? Przeszukują szafki czy nie ma radia? Czepiają sie radiobudzika?

andrzejj9 08.07.2010 09:30

Swego czasu to urzędnicy pocztowi sprawdzali czy masz telewizor. Oczywiście nie miałeś żadnego obowiązku takiego do domu wpuścić..

grzeniu 08.07.2010 09:47

W normalnych działach gospodarki jest tak, że najpierw jest towar, a dopiero później - jeśli jest na niego nabywca - zapłata.
Z RTV i abonamentem jest jakby na opak. Każą wszystkim płacić, nawet jak ludzie nie oglądają, a potem w zamian dostajesz stare gnioty nafaszerowane stekiem reklam. Do tego potrzeba wojny, żeby głośność reklam obniżyć do poziomu głośności normalnych programów :sciana:
To co się dziwić, że ludzie się buntują i nie chcą tego płacić?

sobrus 08.07.2010 09:51

No dokładnie, a chodzenie po np mojej dzielicy gdzie mimo masztu z wzmacniaczami może jeden program dobrze odbiera - a reszta to program przyrodniczy "mrówki przy dzwięku wodospadu" to juz byłoby bezczelne.

Oczywiście nie zachęcam nikogo do łamania prawa ( i sam nie mam zamiaru łamać ) ale to jest troche nie tak.

Gdybym miał wybór to nie płaciłbym abonamentu, wole zapłacić n-kę bo tam przynajmniej coś widze, a z masztu moge zrezygnować.

joujoujou 08.07.2010 14:05

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1105844)
Z tym abonamentem to jest troche kicha, bo wystarczy mieć telewizor. [...]

Bo to w zasadzie jest podatek za posiadanie telewizora, a nie abonament. :>
Cytat:

Ponadto ja żeby obejrzeć jedynkę i tak musze zapłacić abonament jakiejś platformie cyfrowej bo w naszym kraju nikt nie dba o darmowy odbiór FTA.[...]

Nie musisz płacić żadnej platformie - wystarczy antena na dachu. :P

Zresztą jest to często spotykane - u mnie jest dokładnie tak samo z abonamentem i dostępnością - albo masz antenę TV naziemnej, albo płać extra za dostępność na satelicie (za to nie ma wyboru - jest tylko jeden operator TV SAT, na dodatek zagraniczny).
Cytat:

Za radio w domu abonament. Ale za smartphone z radiem, odbiór przez internet albo w samochodzie abonamentu nie ma?

Za radio w samochodzie IMO jest.

Cytat:

[...]

A orientuje sei ktoś jak sprawdzają czy ktoś ma telewizor/radio? U mnie to akurat nie problem mam maszt na dachu (ale co z tego śnieg taki że nie da sie oglądać i ledwo słychać. Akurat dobre na LCD ;) ), ale jeżeli ktoś nie ma? Wchodzą do domu? Przeszukują szafki czy nie ma radia? Czepiają sie radiobudzika?

U mnie - sprawdzają - najpierw sprawdzają czy płacisz, potem lukają czy jest antena, następnie wysyłają list, a później próbują się władować do domu.

Żeby nie było - ja płacę, chociaż niechętnie, bo też uważam, że to ukryty podatek od (wątpliwego) luksusu. :mruga:

Kris 10.07.2010 10:17

Widzieli zapowiedź 600-lecia Bitwy pod Grunwaldem? :)

Zetoxa 10.07.2010 15:39

a kto wygrał,
bo ostatnio czytałem,
że dzielny Witold na czele dzielnych Litwinów
z niewielką pomocą hufców polskich :sciana:

Zetoxa 10.07.2010 16:16

oj, to pewnie przeze mnie:sciana:

http://cjg.gazeta.pl/CJG_Krakow/1,10...teckie___.html

ed hunter 10.07.2010 17:05

Cytat:

Napisany przez Zetoxa (Post 1106187)

Normalnie kaszka manna na wodzie... Do Sandomierza niech się wyprowadzi i zamieszka 200 metrów od rynku. Będzie miał klimat i może oprócz kilku dni lata nie usłyszy wyjących turystów.

Patrix 12.07.2010 17:08

Cytat:

Zamiast darów dla powodzian przesłali śmiecie
wp.pl, dodano: 2010-07-12 (14:31)

Wstyd i hańba - jak twierdzą jedni, a może tylko ludzka niefrasobliwość i brak wyobraźni ***8211; jak mówią inni. Jednak faktem jest, że to co wydarzyło się ostatnio w Jelczu-Laskowicach, miasteczku w województwie dolnośląskim, jest sprawą niezwykle przykrą. W samochodach wysłanych przez Niemiecki Czerwony Krzyż znaleziono śmieci.

Jeszcze w zeszłym tygodniu mieszkańcy, wraz z pracownikami Oddziału Polskiego Czerwonego Krzyża w niedalekiej Oleśnicy, cieszyli się z transportu darów dla powodzian, który przybyć miał z Niemiec. Oczekiwano dwóch samochodów wysłanych z ramienia Niemieckiego Czerwonego Krzyża.

Auta miały przywieźć rzeczy w tej chwili powodzianom najpotrzebniejsze ***8211; odzież, żywność, środki czystości i materiały budowlane. Dziesięć ton darów miało być rozdysponowanych wśród osób najbardziej poszkodowanych przez tegoroczną powódź. A potrzeby były i są nadal ogromne, gdyż podczas wielkiej wody w miasteczku zalanych zostało ponad 170 domów, których mieszkańcy potracili często cały dorobek swojego życia.

Lecz radość szybko zamieniła się w zażenowanie pracowników tamtejszego Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej, którzy zajmować się mieli rozdzielaniem darów. Bo niby wszystko się zgadzało - miały być materiały budowlane i były. Miała być odzież - ona również znalazła się w transporcie. Tyle tylko, że wszystko brudne i zniszczone. Środkami czystości okazało się być na przykład napoczęte opakowanie lakieru do włosów.

- Jest tu brudna bielizna, nawet nie wyprana, no okropności ***8211; relacjonowała reporterowi TVP Wrocław rozżalona Bożena Całus z Ośrodka Pomocy Społecznej w Jelczu-Laskowicach. W transporcie zorganizowanym przez Niemiecki Czerwony Krzyż ostatecznie nie znalazła się żywność, ale usłyszeć można było opinie, że może to i lepiej. Przez dwa kolejne dni dary przeleżały w magazynach, gdyż jak twierdzili pracownicy GOPS, rzeczy w tym stanie wstyd było komukolwiek oferować. Ostatecznie podjęto decyzję, że przywiezione dary zostaną wystawione.

W wypowiedzi dla TVP Wrocław Robert Walkowiak, zastępca burmistrza, tak tłumaczył ten wybór: - Zaproponowaliśmy mieszkańcom, żeby przyszli i pozabierali to, co im się może w ogóle przydać i zobaczymy. Przychodzą, oglądają, to co zostanie zaproponujemy drobnym przedsiębiorcom na szmaty.

Reszta rzeczy musi zostać zutylizowana, a koszt tego procesu będzie niestety musiała ponieść gmina. Koordynator feralnego transportu z Niemiec Tadeusz Jamroz nie krył ogromnego rozczarowania tym co się stało. - Nie będziemy szukać winnych bo nie o to chodzi. To dla mnie nauczka, żeby na przyszłość wszystko sprawdzać samemu - powiedział.

Mieszkańcy miasteczka nie mają do nikogo pretensji, starają się przetrwać ten straszny dla nich czas, walczą o odszkodowania od państwa i ubezpieczycieli, starają się myśleć pozytywnie. Być może cała sprawa to tylko "wypadek przy pracy", lekkomyślność i ludzka niewiedza. Jednak jest rzeczą bardzo smutną, że niektórzy rozumieją dobroczynność i chęć niesienia pomocy innym jako okazję do pozbycia się niepotrzebnych rzeczy.

Z Berlina dla polonia.wp.pl
Emilia Kałka
http://polonia.wp.pl/kat,1010869,tit...wiadomosc.html
To dowodzi tego, że szkopy mają nas w ... ((

Qbi@k 12.07.2010 17:28

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1106422)
To dowodzi tego, że szkopy mają nas w ... ((

Nie ma sensu uogólniać ;)

Patrix 12.07.2010 17:32

Cytat:

Napisany przez Qbi@k (Post 1106428)
Nie ma sensu uogólniać ;)

Tak jest ustawione forum, cytatu nie liczy a minimum 5 znaków trzeba wpisać, więc napisałem ogólnie co myślę ;)

rycho 12.07.2010 17:36

Tyle nie myśl.
Jest za gorąco na myślenie.
Skoncentruj się na oddychaniu.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:55.