Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wiadomości... (MOD edit: tydzień BANA za politykę w tym temacie. Czytaj post #1). (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wiadomosci-mod-edit-tydzien-bana-za-polityke-tym-temacie-czytaj-post-1-a-66551/)

Banana Coctail 07.05.2011 14:29

"Postacie humanoidalne wymyślono na potrzeby SF,
a jednak nie da się zaprzeczyć, że jest to najefektywniejsza postawa na naszej planecie,(...)"

Patrix 07.05.2011 14:53

Cytat:

Napisany przez Banana Coctail (Post 1160206)
"Postacie humanoidalne wymyślono na potrzeby SF,
a jednak nie da się zaprzeczyć, że jest to najefektywniejsza postawa na naszej planecie,(...)"

Wywijasz kota ogonem bo: "dzięki formie takiej jaką mamy jesteśmy w stanie rozwijać się najszybciej, co zresztą widać..."
j/w pisałem, jak widzisz nie napisałem, że reszta to zło - w ogóle. :P
Zaprzeczysz ?

Jabba the Hutt 07.05.2011 20:47

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1160131)
A Ty homo sapiens podbijałbyś neandertalczyków ?
Albo jeszcze wcześniej małpy ? Przydałyby Ci się do czegoś ?
Sam musiałbyś się cofnąć w rozwoju aby były zdolne Ci w czymś pomóc. :D
Skoro oni mają takie maszynki to my w ich oczach dalej mieszkamy w jaskiniach i używamy krzemienia i pał z kości ;)

My mamy taką skurczybykowatą naturę,
gdyby wylądowali to byśmy ich oddzielnie pozamykali, robili testy, a na koniec pokroili jednego w imię nauki... oczywiście w tajemnicy przed światem.
Może jesteśmy tak prymitywni i zacofani, że zrobili z nas rezerwat ?
A na drodze na ziemię stoi znak zakazu 'Pre-warp civilization' ?

Może to właśnie nas (planetę) się izoluje przed innymi ?
A poszczególne obserwacje wizyt to tylko czubek góry lodowej, bo dbają abyśmy zbyt wcześnie nie wynaleźli jakiegoś silnika lub pierwiastka...
My dalej wojujemy na kontynentach, przy czym ci inteligentniejsi z daleka mają szersze horyzonty i zarządzają w skali planetarnej ?
Wylądowaliby u nas i co, jaki kraj by sobie wybrali ? Jest u nas coś takiego jak strefa neutralna poza biegunami ?

Jakby tak oddzielić się od tego kim jesteśmy i spojrzeć na nas z boku to dochodzi się do wniosku, że nie jesteśmy gotowi do takich odwiedzin.

Obca cywilizacja może mieć inne cele, inne postrzeganie świata, inne przekonania. Może się nas słusznie obawiać - w końcu Rzym obalili barbarzyńcy - Hunowie, Wandalowie, Wizygoci. Jesteśmy dynamicznym gatunkiem i wystarczy ,że dorwiemy w łapy cosodpowiedniego i huzia na... !

Banana Coctail 07.05.2011 21:07

@Patrix to jest Twoja ocena. Nie możesz nazwać tego najszybszym rozwojem, gdyż obecnie jedynie (na Ziemi) człowiek wytwarza coś zwanego kulturą i jest zdolny do pracy (bo jak rozumiem to wpisujesz w to pojęcie na czas dyskusji). Możesz stwierdzić fakt, tempa nazwać nie - nie ma skali porównania, by stopniować.
Nie umiem wyjaśnić swoich racji. Przepraszam.

grzeniu 07.05.2011 21:26

Myślicie, że ONI was czytają? :hmm:
Na pewno czytają...może nawet wypisujecie tu (może i ja też) to, co wam każą.

To teraz już wiem, przez kogo tak naprawdę, jesteśmy zmanipulowani...i dalej aż boję się domyślać, za czym ONI jeszcze stoją. :sciana:

andy 07.05.2011 21:30

"Dowodem na istnienie inteligentnego życia w kosmosie jest to, że się ono z nami nie kontaktuje" ;p

mystery 07.05.2011 21:32

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1160260)
Myślicie, że ONI was czytają? :hmm:

S z a a a......

ONI są wszędzie k***a

andrzejj9 07.05.2011 21:37

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1160199)
Nie znam dwóch pozostałych więc nie jestem w stanie ocenić.

A co rozumiesz przez wygodę?

Używam KeePass'a podobnie jak autor w/w wpisu. KeePass u mnie rezyduje w trayu, automatycznie odpala się z systemem i jest w trybie zablokowanym.
Wchodzę sobie np. na stronę www.facebook.com zatrzymuje kursor na loginie i wybieram skrót klawiszowy Ctrl+Alt+K po którym pokazuje mi się okno Keepassa proszące o klucz główny do bazy, wpisuje go klikam ok i mam okno główne KeePassa.
Naciskam Ctrl+F(uniwersalny skrót do wywołania wyszukiwania) wpisuję facebook i klikam ok. KeePass znajduje mi wpis i teraz mogę:
A) Manualnie skopiować login i hasło;
B) Wciskając Ctrl+V dokonuje "auto type" na tym wpisie i KeePass przekazuje login i hasło do formularza automatycznie.

Co rozumiem przez wygodę to teraz nie pamiętam (jak zostawiam programy to krótko opisuję każdy z nich razem z zaletami, żeby potem wiedzieć właśnie czemu wybrałem ten, a nie inny), natomiast już widzę, co rozumiem przez antywygodę ;)

Naprawdę to co robisz ma być wygodniejsze od wpisania po prostu hasła ręcznie? ;)
(ja wiem, że dochodzi podstawowa kwestia bezpieczenśtwa i trudności z pamietaniem bardziej skomplikowanych haseł - ale ten opis mnie trochę rozbawił :) )

andy 07.05.2011 22:05

Cytat:

natomiast już widzę, co rozumiem przez antywygodę ;)
Co, co, co? :D

Cytat:

Naprawdę to co robisz ma być wygodniejsze od wpisania po prostu hasła ręcznie? ;)
Tylko, że musiałbym pamiętać hasło do każdego serwisu a to jest niemożliwe.

Cytat:

(ja wiem, że dochodzi podstawowa kwestia bezpieczenśtwa i trudności z pamietaniem bardziej skomplikowanych haseł - ale ten opis mnie trochę rozbawił :) )
Jednym skrótem wywołujesz menadżer hasełek(CTRL+ALT+K[może być inny, można to ustawić]) wpisujesz główne hasło i masz przed oczami bazę z hasłami, naciśnięcie CTRL+F wywołuje wyszukiwanie. Po znalezieniu wpisu możesz albo manualnie skopiować login+hasło, albo użyć autotype, które samo wprowadza login i hasło na stronę :)

Może i to kilka czynności więcej niż wpisanie loginu i hasła z pamięci, ale na pewno bezpieczniejsze bo wątpię abyś potrafił zapamiętać kilkadziesiąt lub kilkaset(zależy ile masz haseł, pinów), no chyba że używasz jednego hasła do wszystkiego... - najgorsze co można zrobić.

Kolejnym plusem KeePass'a jest generator haseł, można wybrać jakie znaki mają się znaleźć, jaka ma być długość itp. itd.

Patrix 07.05.2011 22:40

@Banana, andy, @all : co do tych obcych form życia i nas samych - wszyscy mamy po trochu rację :)

M@X 07.05.2011 23:11

Dowodem na ich istnienie jest to, ze nie porwali andy'ego jako obiekt... Nie wytrzymaliby, gdyby odpowiadal na kazde pytanie cytujac ich wypowedzi ;-)...

Banana Coctail 07.05.2011 23:20

... dlaczego jestem takim chamem i się powstrzymałem.

andrzejj9 08.05.2011 09:27

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1160268)
Co, co, co? :D

Tylko, że musiałbym pamiętać hasło do każdego serwisu a to jest niemożliwe.

Jednym skrótem wywołujesz menadżer hasełek(CTRL+ALT+K[może być inny, można to ustawić]) wpisujesz główne hasło i masz przed oczami bazę z hasłami, naciśnięcie CTRL+F wywołuje wyszukiwanie. Po znalezieniu wpisu możesz albo manualnie skopiować login+hasło, albo użyć autotype, które samo wprowadza login i hasło na stronę :)

Może i to kilka czynności więcej niż wpisanie loginu i hasła z pamięci, ale na pewno bezpieczniejsze bo wątpię abyś potrafił zapamiętać kilkadziesiąt lub kilkaset(zależy ile masz haseł, pinów), no chyba że używasz jednego hasła do wszystkiego... - najgorsze co można zrobić.

Kolejnym plusem KeePass'a jest generator haseł, można wybrać jakie znaki mają się znaleźć, jaka ma być długość itp. itd.

Jak tak dokładniej to opisujesz to.. brzmi to coraz gorzej ;)

Chyba już wolę zostawić w Operze zapamiętanie mniej ważnych haseł, a te istotniejsze jednak wpisywać ręcznie. Wydaje mi się to prostsze ;)

andy 08.05.2011 11:41

Cytat:

Jak tak dokładniej to opisujesz to.. brzmi to coraz gorzej ;)
Dlaczego gorzej?

Cytat:

Chyba już wolę zostawić w Operze zapamiętanie mniej ważnych haseł, a te istotniejsze jednak wpisywać ręcznie. Wydaje mi się to prostsze ;)
Tylko te hasła musisz pamiętać - dodatkowy wysiłek. W moim przypadku pamiętasz jedno hasło zbiorcze, pozostałe hasła pamięta za Ciebie menadżer haseł. Nawet przy wycieku bazy jesteś kryty, mocne główne hasło w połączeniu z opcją utrudniającą ataki słownikowe, bruteforce dają Ci 99% pewność, że nikt nie pozna hasełek.

Podsumowując, może i używanie KeePassa w sposób jaki opisałem jest bardziej skomplikowane niż posiadanie jednego hasła do wszystkiego, czy posiadanie bardzo prostych haseł jednak taka jest cena bezpieczeństwa.
Zanim się zdecydujesz na jakieś rozwiązanie przetestuj mój sposób - tak z tydzień.

Pierwszy 08.05.2011 11:57

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1160328)
Tylko te hasła musisz pamiętać - dodatkowy wysiłek. W moim przypadku pamiętasz jedno hasło zbiorcze, pozostałe hasła pamięta za Ciebie menadżer haseł. Nawet przy wycieku bazy jesteś kryty, mocne główne hasło w połączeniu z opcją utrudniającą ataki słownikowe, bruteforce dają Ci 99% pewność, że nikt nie pozna hasełek.

ficzer od dawna w operze bez potrzeby użycia dodatkowego softu czy rozszerzeń :taktak:
uwaga! podaję ścieżkę ;)
ustawienia>>preferencje>>zaawansowane>>bezpieczeńs two>>ustaw hasło główne i opcje poniżej

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:10.