![]() |
Cytat:
|
Cytat:
ps. sorry za dwa posty pod rząd |
Cytat:
Cytat:
Zwykła, mała ryska na płycie natychmist spowoduje wzrost ilości błędów - czyli co 2 ryski i płyta do kosza ?? |
Cytat:
|
Patrze na wszystko, dlatego jak ktoś mnie pyta jaką ma sobie kupić nagrywarkę mówię:
Benq, LG, Pioneer - wybierz sobie ;) , każda jest dobra. Sam wybrałem Benqa i jestem zadowolony. ALE nie można popadać w skrajności. Sam błąd pomiaru może sięgać kilkudziesięciu a nawet skrajnie kilkuset błędów PIF (suma). Więc tym się nie przejmuje. Czy ma 100, czy ma 2000 - dla mnie ok jeśli nie ma nieprzyjemnie wysokiego zagęszczenia. I nie wydaje mi się, aby płytka z 500 PIF była 2x lepiej nagrana niż z 1000PIF. Jeśli błędy rozkładają się podobnie a tylko różnica w sumie to jest najwyżej odrobine lepiej nagrana. Znalazłem nówke DVD+RW Verbatim 4x. Właśnie zaczynam teścik. Pierwszy idzie LiteOn 1693. Zaraz wkleje. (pierwsze będzie nagranie bez testu, skasuje i nagram ponownie - nie chce aby padło stwierdzenie, że 1 to na nówce a 2 na używce :) , test odczytu tylko na Benq). |
Cytat:
Pozdro |
Suma PIE i PIF nie jest nigdzie uznawana jako kryterium poprawnosci nagrania.
|
Czy aby dane ustawione w programie Qsuite działały (np. Solid Burn), to program musi być otwarty podczas nagrywania, czy wystarczy zmiany wprowadzic do systemu ?
|
Cytat:
|
Ilość załączników: 2
Skończyłem.
Za każdym razem nagrane to samo. Płytka to nowa DVD+RW Verbatim 4x, nagrana 4x na Liteon 1693 i Benq 1640. Test na Benq 1640. LiteOn: http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26209&stc=1 Benq: http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26210&stc=1 Nie komentuje ;) . |
Cytat:
Nie czytamy i póżniej takie cukierki wychodzą. ??? http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1398 Nośnika MKM 02 nie ma w biosie BSLB. Takiej płyty nie można nagrywać na BenQ. W biosie KS0A nośnik MKM 02 jest zapisany. :taktak: Nagrywamy tylko nośniki, które są zapisane w biosie. :) |
Tylko trzeba wziąść pod uwagę, że te Verby to jedne z najpopularniejszych DVD+RW i w sumie nie powinno nas interesować, czy komuś się chciało je wpisać do biosu czy nie. Skoro DVD-RW 4x Verby są w biosie to czemu nie ma plusów ?? Są na rynku już co najmniej rok i fachowcy z benqa jeszcze się o nich nie dowiedzieli ?? Jest to po prostu przykre, a że ich nie ma to wiem, bo wcześniej już sprawdzałem. Ale nie ma też dużej ilości innych płyt, a nagrywa je nieźle.
Wiem, że to nie wina napędu, ale nie zmienia to faktu, że płyty DVD+RW zostały po prostu olane. A może wiesz jak je dopisać do biosu ?? |
Cytat:
Płyt -/+Rx4 też nie ma w biosie. Ratuje SolidBurn. Przy nośnikach RW nic nie można zrobić. Dotyczy to wszystkich napędów. Problemu nie ma. Wystarczy kupić odpowiednią płytkę i nagrywać. :spoko: :) |
Tak, tylko jak już wcześniej pisałem wiele osob nabywa / nabyło płyty przed kupnem kolejnej nagrywarki, a tu zonk. Poza tym płyty RW 4x są tańsze niż 6-8x i wole kupić verba 4x niż jakąś platinke 6x.
Z tego powodu sposób potraktowania płyt RW uważam za duży minus Benqa. Dlatego mogę się zgodzić, że nie dla każdego Benq będzie dobrym wyborem. Sam mam w kompie jeszcze litka, ale gdyby siedział tylko Benq to niewątpliwie nie do końca byłbym z niego zadowolony. A że są dwie nagrywarki to jest :spoko: |
Cytat:
Co mi po płytce RW 4x i nagraniu na LiteOn'ie 1693 z tak dużą ilością błędów PI/PIF i Jitter max powyżej 12%. Ten nośnik jest niskiej jakości i nadaje się do testów a nie zapisu danych. Osobiście wolę kupić drożej dobry nośnik a rezultaty widać. Tylko jakość się liczy. I to jest podstawą w testach zapisu każdego napędu. :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:21. |