Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 09.10.2005, 12:57   #1
slawekj
Guru

Data rejestracji: 12.07.2004
slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Daniel290
Przestań juz z tymi błędami te itp bo nudny się stajesz.Ja mam niby czytać ??Jak wyżej napisałem nec i liteon nagrywa akurat te płyty wyśminicie,nie przepala żadnych końcówek.Gdyby te twoje osławione błędy miały takie znaczenie TO KAZDY NAPĘD NISZCZYŁBY KOŃCÓWKE.A to że tego nie robi znaczy że ten qsuit mozna między bajki włożyć.I czytaj ze zrozumienim,nie wyjmuj zdań z kontekstu to moze bedzie bardziej uporządkowane.Widzisz tylko + tej spwarki(których jest naprawde niewiele) a minusów nic a nic.??
Nec 3520 na samsung pleomax printable palone x8 testowany x5.Na słabszej korekcji i wypchany po brzegi
Jestem spokojny o swoje testy i porównania.
Nie ja się mylę i wszystkie tematyczne serwisy internetowe tylko Kolega
Wyżej zamieszczony wykres nic nie mówi.
Prośba o dokładny test z prędkością 8x i porównanie.

Test przed nagraniem na błędy TE/FE i wypalenie plikiem testowym Nero na omawianych przez Kolegę napędach i płytkach.
Nie ma jednakowych płytek, każdy wykres i jakość będzie inna.
Płytka zapisana po brzegi to 4482 MB a nie 4426 MB.

Ostatnio zmieniany przez slawekj : 09.10.2005 o godz. 13:10
slawekj jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 09.10.2005, 13:00   #2
Conti
Wymiatacz

Data rejestracji: 17.12.2002
Conti zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Daniel290
Nec 3520 na samsung pleomax printable palone x8 testowany x5.Na słabszej korekcji i wypchany po brzegi
Też ma gorszą końcówkę, poza tym, zrób test 8x a nie 5x .
Stary 09.10.2005, 12:22   #3
Conti
Wymiatacz

Z płytami RW to jest nieciekawie w obie strony i na różnych palnikach.
Mam liteona 812, liteona 1693 i benq 1640. Jeśli nagram różne dvd-/+rw na liteonie 812 to nie jest to odczytane na 1693 - twierdzi, że nośnik jest pusty !! Benq oraz 812 odczytują. Jesli nagram na 1693 - wszystkie i zawsze odczytają, poza tym nagrywa ona płytki RW "najrówniej" tzn - verbatimki "+" - bardzo dobrze verby "-" - dobrze, memorexy "-" - dobrze, espery "-" - dostatecznie.
Natomiast Benq verby zawsze nagrywa bdb, memorexy - przeciętnie, espery - kiepściutko (j.w.). ALE oba liteony odczytują wolniej lub szybciej. Szkoda, że solidburn nie sprawdza się w przypadku rw. Zawsze jednak jest nadzieja, że nowy bios lub versja solidburn coś zmieni.

Cytat:
Po kilku dniach testów tego palnika małe podsumowanie.Pomimo tego że koledzy włozyli w ten temat mnóstwo pracy JEST ON ZUPEŁNIE WYPACZONY.Zachwyty i peany na temat tej spawarki są jak najbardziej nieuzasadnione.Jest to zupełnie przeciętny palnik za niewielka cene.Jedyne co go wyróżnia to dobra korekcja błędów.
Jakbyś zwrócił dokładniej uwagę na wypowiedzi to pewnie byś jeszcze coś zauważył. W kilku miejscach były opisane różne słabe strony tej nagrywarki, chociażby ograniczona współpraca do kilku nośników DVD-/+RW.
ALE nie da się ukryć, że jest to nagrywarka która:
1. obecnie najlepiej wypala płyty typu DVD-R
2. dobrze wypala DVD+R (ale wcale nie lepiej niź X innych nagrywarek)
3. ma dobrą korekcję błędów (nie wiem czy najlepszą - mam płytki które odczytuje tylko litek)
4. umożliwia testy nagranych płyt (oprócz niej potrafią to litki i plextor)
5. tania
6. nie ma lightscribe (czy jak to się tam zwie)
7. nie obsługuje dvd-ram
8. nie ma różnokolorowej diody .
9........

Więc nie jest to bezwzględnie najlepsza i najwszechstronniejsza nagrywarka i jakoś nigdy tego nie pisałem, jak zresztą raczej nikt tego nie pisał.
Nie zmienia to faktu, że należy do ścisłego grona najrozsądniejszych wypalarek.

A co do neca i korekcji - ciekawe, nigdy nie trafiają Ci się płytki nagrane przez kogoś innego ?? I co wtedy, będziesz zadowolony z tego, że nec nagrywa tak dobrze, że nie musi mieć dobrej korekcji przy odczycie .

Ostatnio zmieniany przez Conti : 09.10.2005 o godz. 12:38
Conti jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.10.2005, 18:11   #4
Esperanza
Nowy na forum

Data rejestracji: 08.10.2005
Esperanza w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Conti
Natomiast Benq verby zawsze nagrywa bdb, memorexy - przeciętnie, espery - kiepściutko (j.w.).
Niekoniecznie - patrz http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php?p=540388
Stary 09.10.2005, 13:32   #5
Conti
Wymiatacz

Czy ten problem dotyczy tej jednej płyty, czy różnych ?? Jak różnych - przeinstaluj aspi i zmień taśmę podłączeniową. I jeszcze jedno - jeśli płyta na nForce to nie instaluj driverów do kontrolera hdd.

Cytat:
Starsze nośniki można odczytać i zapisać na nowszyc
No tak, jednak jak ktoś ma kilkadziesiąt dobrych ale starszych płyt DVD-/+RW to jednorazowa wymiana może boleć. Ja na szczęście mam tylko 4 takie i używam je raczej w litkach - ale to może być problem i trzeba zaliczyć to jako minus.

Ostatnio zmieniany przez Conti : 09.10.2005 o godz. 13:35
Stary 09.10.2005, 13:42   #6
Conti
Wymiatacz

Możesz jeszcze sprawdzić sytuacje na biosie BSJL - ponoć najlepszy bios jeśli nie używa się solidburn.
Stary 09.10.2005, 13:47   #7
arkos23
Nowy na forum

Data rejestracji: 26.01.2003
arkos23 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Conti
Możesz jeszcze sprawdzić sytuacje na biosie BSJL - ponoć najlepszy bios jeśli nie używa się solidburn.
Hmm, a moge tak sobie bezkarnie zmienic na starszy ? W tej chwili mam BSLB, jezeli moge to sprobuje, moze problem zniknie.
pozdr.
Stary 09.10.2005, 13:53   #8
memorando
Młody żonkoś

Data rejestracji: 02.02.2003
memorando zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
miałem tak z dl verbatima , wypalona na lg 4163 jest nieczytelna przez nią, benqa, i litka z neciem, i po prostu czyta ją tylko plex.

p.s mam problem dali mi uzywaną nagrywarke z plytą w środku neca zepsulem ją, czy jestem faktycznie zły
Stary 09.10.2005, 14:13   #9
uuk81
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 08.06.2005
uuk81 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez memorando
mam problem dali mi uzywaną nagrywarke z plytą w środku neca zepsulem ją, czy jestem faktycznie zły
może w piekle nie jest tak bardzo źle, każą Ci tylko naprawiać popsute nec-i
uuk81 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.10.2005, 14:47   #10
Raus
Wymiatacz

Data rejestracji: 15.12.2003
Raus zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Arkos23 - Prosze płytka wypalona (2.7GB) i nie ma problemu z odczytem żadnego filmu. Na LG to samo "pusty dysk"

Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
BenQ 1640 / BenQ EW164B-benq____dvd_dd_dw1640_bslb_09-october-2005_14_35.png   BenQ 1640 / BenQ EW164B-scan-disc.png  

Kocham wszystkie!!!
BenQ 1640 + LG GSA 4163B + Pioneer 215L + Lite-On LH-20A1H + Optiarc AD-7261S + Lite-On iHAP122 + LG H20L(zaginiona w piwnicy )
Raus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.10.2005, 14:56   #11
arkos23
Nowy na forum

Data rejestracji: 26.01.2003
arkos23 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Raus
Arkos23 - Prosze płytka wypalona (2.7GB) i nie ma problemu z odczytem żadnego filmu. Na LG to samo "pusty dysk"
Hmm, ciekawe, czyli u mnie jest cos zwalone. Rozumien, ze odpalales te filmy? Czy tylko robiles testy?
Pozdr.
Stary 09.10.2005, 15:20   #12
Raus
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez arkos23
Hmm, ciekawe, czyli u mnie jest cos zwalone. Rozumien, ze odpalales te filmy? Czy tylko robiles testy?
Pozdr.
Odpalałem wszystkie filmy i wszystko OK. Jedyny szkopuł to to że LG nie widzi płytki. Jednak na DVD+RW LG już poprawnie rozpoznaje płytke

Kocham wszystkie!!!
BenQ 1640 + LG GSA 4163B + Pioneer 215L + Lite-On LH-20A1H + Optiarc AD-7261S + Lite-On iHAP122 + LG H20L(zaginiona w piwnicy )
Stary 09.10.2005, 20:03   #13
Conti
Wymiatacz

Patrze na wszystko, dlatego jak ktoś mnie pyta jaką ma sobie kupić nagrywarkę mówię:
Benq, LG, Pioneer - wybierz sobie , każda jest dobra. Sam wybrałem Benqa i jestem zadowolony.

ALE nie można popadać w skrajności. Sam błąd pomiaru może sięgać kilkudziesięciu a nawet skrajnie kilkuset błędów PIF (suma). Więc tym się nie przejmuje. Czy ma 100, czy ma 2000 - dla mnie ok jeśli nie ma nieprzyjemnie wysokiego zagęszczenia. I nie wydaje mi się, aby płytka z 500 PIF była 2x lepiej nagrana niż z 1000PIF. Jeśli błędy rozkładają się podobnie a tylko różnica w sumie to jest najwyżej odrobine lepiej nagrana.

Znalazłem nówke DVD+RW Verbatim 4x. Właśnie zaczynam teścik. Pierwszy idzie LiteOn 1693. Zaraz wkleje. (pierwsze będzie nagranie bez testu, skasuje i nagram ponownie - nie chce aby padło stwierdzenie, że 1 to na nówce a 2 na używce , test odczytu tylko na Benq).

Ostatnio zmieniany przez Conti : 09.10.2005 o godz. 20:08
Stary 09.10.2005, 20:13   #14
Raus
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez Conti
Patrze na wszystko, dlatego jak ktoś mnie pyta jaką ma sobie kupić nagrywarkę mówię:
Benq, LG, Pioneer - wybierz sobie , każda jest dobra. Sam wybrałem Benqa i jestem zadowolony.

ALE nie można popadać w skrajności. Sam błąd pomiaru może sięgać kilkudziesięciu a nawet skrajnie kilkuset błędów PIF (suma). Więc tym się nie przejmuje. Czy ma 100, czy ma 2000 - dla mnie ok jeśli nie ma nieprzyjemnie wysokiego zagęszczenia. I nie wydaje mi się, aby płytka z 500 PIF była 2x lepiej nagrana niż z 1000PIF. Jeśli błędy rozkładają się podobnie a tylko różnica w sumie to jest najwyżej odrobine lepiej nagrana.

Znalazłem nówke DVD+RW Verbatim 4x. Właśnie zaczynam teścik. Pierwszy idzie LiteOn 1693. Zaraz wkleje. (pierwsze będzie nagranie bez testu, skasuje i nagram ponownie - nie chce aby padło stwierdzenie, że 1 to na nówce a 2 na używce , test odczytu tylko na Benq).
Dobra skończmy tą dyskusje Każdy ma swoje zdanie - dla Ciebie jest mniej ważna suma PIFów ważne aby mieściły się w normie, ja jestem bardziej dokładny (nie pedantyczny :cool: ) i zawsze chcem żeby było ich jak najmniej. Reputka dla Ciebie

Pozdro

Kocham wszystkie!!!
Stary 09.10.2005, 20:40   #15
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Suma PIE i PIF nie jest nigdzie uznawana jako kryterium poprawnosci nagrania.
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: