Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   DLA NOWYCH USEROW !!!! z pytaniem co kupic za nagrywarke DVD!!!!!! (https://forum.cdrinfo.pl/f15/dla-nowych-userow-pytaniem-co-kupic-za-nagrywarke-dvd-44017/)

ThimGrim 02.04.2005 14:26

Noo kurczę, może uda mi się namówić ojca na tego plexa716:) zawsze może vat odliczyć i już będzie kosztował mniej niż 4 stówy. A czy rzeczwyście jest tak dużo lepsiejszy od NEca 3520a? Z tego ci widzę to jest... no jest lepsiejszy jest:) to było tylko pytanie retoryczne...

legion 31.03.2005 22:49

Cytat:

Napisany przez bart00
Jak wgrac ten firmware?

wgraj najnowszy :)
Cytat:

Napisany przez Oktawian_15
"mimo że to lg." .....???czlowieku poczytaj sobie na forum to sie dowiesz ze na LG prawie skarg nie ma , spotkalem sie jedynie z jednym przypadkiem na forum ze lg poszlo do wymiany....a reszta tyczyla sie konfiguracji komputera .to o czyms swiadczy(!)
pozatym z NEC'ami trzeba sie bawic biosami :D
pozdroawiam

wiesz chyba malo czytasz forum ja wczesniej juz pisalem ze malo jest tych palnikow na forum zobaczymy jak bedzie ich tyle ile litkow czy beda takie bezawaryjne jak mowisz :) a wogole czytales post @pawlablu :D
Cytat:

Napisany przez Satyr
Walić pieniądze, ważne zeby był dobry, wole kupić droższą niż tanią i wymieniać co pół roku.

to tylko plex716 :spoko:

loki7777 31.03.2005 22:41

No wiec z lg zauwazylem u kolegi duzy problem, mam neca 3520 bios u7 jak widac w podpisie, nagralem plyte z bitsettingiem +r na -rom, wkladam do lg, plytka sie cichutko uruchomila weszlismy do katalogu glownego, hdzie jes plik setup (to byla gra) klikam dwa razy na niego i .... i nic:).Nie wiem co jest tego przyczyna, ale zostawia jakis niesmak.Moze to przez bitsetting, ale watpie. Co do zabawy biosami/firmware'mi to ja nie widze w tym problemu, ryzyko jest, to jest fakt, ale czy do benqu nie ma fw?? Tez sa bo kazdy naped ma jakies ograniczenia, nec np riplocka, zreszta lg tez chyba ma, w kazdym razie tak sie zachowuje przy ripowaniu filmow na dysk jakby mial.

Co do benqu, to sie nie wypowiadam, bo nie widzialem tej nagrywarki na wlasne oczy, a czy dobra to tez by sie okazalo w praniu, bo kazdy system jest inny i sprzet tez dziala w nim inaczej.
Na neca nie narzekam:)
Co do plyt 800 i 870 czy tam tylko 870, nec nie nagrywa i nie odczytuje takich plyt, ale to jest nagrywarka dvd i sluzy do palenia plyt dvd a nie jakis tam wynalazkow (dlaczego wynalazkow, bo sie nie przyjely i ceny sa z kosmosu, prawie jak z DL)

Oktawian89 31.03.2005 20:50

z tym "biosem" to dalem d.....:D chodzilo mi o Firmware oczywiscie :P
pozdrawiam :)

bart00 31.03.2005 20:45

Jak wgrac ten firmware?

bart00 31.03.2005 20:01

Witam

Kupilem Pionnera 109 tak ja radziliscie, ale jakiego Firmware wgrac? 1.40? 1.17?

pozdro

Conti 31.03.2005 19:53

BenQ 1620 ma jak dla mnie 1 wielką zasadniczą wadę - dostępność. Jeśli nie uznaje się zakupów via internet, to jest praktycznie nie do dostania. W sklepach patrzyli się na mnie jakbym się z wariatkowa urwał... :(

VIZZARD 31.03.2005 19:38

Cytat:

Napisany przez ThimGrim
Z jakimi biosami?:| Wiem że akurat przy tym modelu NECA 3520a nie dostaję żadnych instrukcji, driverów i innych chitów ale żeby coś trzeba z jakimiś "biosami"?:)

No właśnie!

Z jakimi biosami? ???

A tak w ogóle to przecież nagrywarki nie mają biosów :nie:

Tylko płyty główne je mają :mruga:

:czar:

slawekj 31.03.2005 19:36

LG wypala bardzo dobrze. Jest jednak małe "ale".
O ile można uznać jakość wypalonego nośnika za wysoką przy błędach PI/PIF to błędy Jitter już nie powyżej 4x. W/g Nero przekraczają dopuszczalne 12%. Cały czas testuję LG 4163B i moje i na innych forach wyniki pokrywają się.
W testach opisywanych w miesięcznikach PC nie sprawdza się zapisanych nośników na błędy PI/PIF i Jitter. A szkoda. :taktak:

LG nie zwraca błędów PI/PIF i Jitter.
Więc nic nie wiadomo o jakości nagranych płytek, jedynie czy jest poprawny transfer.
A to za mało. To dotyczy większości testowanych napędów.
Również nie podajemy czasów dostępu testowanych płytek. A są znaczne różnice. To też jakość i rozwiązania konstrukcyjne mechanizmu. Dlaczego pomijany ?
Dzisiaj zadając mi pytanie o napęd odpowiadam zdecydowanie BenQ 1620. :spoko:

:)

ThimGrim 31.03.2005 19:06

Cytat:

Troche (ale bez przesady) ale za to nagrasz każdą płyte, nawet suprateki za 1 zł i gorsze g...o też...A za kase za płyty kupisz sobie
natomiast w testach cipa wyszło że NEC nie odczytuje jakiś tam płytach 99 minutowych:
http://www.chip.pl/arts/kth/kth_129332.html (co prawda nie mam pojęcia co to za płyty bo nigdy takich w ustach... tzn. w czytniku nie miałem- no ale nie czyta)
Cytat:

pozatym z NEC'ami trzeba sie bawic biosami
Z jakimi biosami?:| Wiem że akurat przy tym modelu NECA 3520a nie dostaję żadnych instrukcji, driverów i innych chitów ale żeby coś trzeba z jakimiś "biosami"?:)

Conti 31.03.2005 18:49

Najciekawsze jest w tym wszystkim to, że współprca LG z Hitachi'm wyszła LG na dobre, natomiast współpraca Samsunga z Toschibą raczej wyszła Toschibie bokiem, a Samsung jaki był taki jest......

Oktawian_15
Jak już cytujesz i odpowiadasz to cytuj pełne zdanie a nie fragment zdania wyrwany z całości i z kontekstu. Jakby nie było moja wypowiedź o LG była pozytywna, jesli nie b. pozytywna a sugerujesz, jakbym go prawie opluł.....

Oktawian89 31.03.2005 18:36

"mimo że to lg." .....???czlowieku poczytaj sobie na forum to sie dowiesz ze na LG prawie skarg nie ma , spotkalem sie jedynie z jednym przypadkiem na forum ze lg poszlo do wymiany....a reszta tyczyla sie konfiguracji komputera .to o czyms swiadczy(!)
pozatym z NEC'ami trzeba sie bawic biosami :D
pozdroawiam

Conti 31.03.2005 15:32

Nagrywarki DVD LiteOn'a wg. mnie były bardzo dobre, wręcz bdb ;) ale modele pokrewne 832 oraz oczywiście sam 832. Od modelu 1633 to już równia pochyła w dół. Szkoda, ale teraz jak bym miał wybrać lg4163 vs liteon1673 to bez wahania wybrałbym 4163, mimo że to lg.

loki7777 31.03.2005 14:45

Ja nie mam, ale kolega wyzej pewnie cos znajdzie

pawelblu 31.03.2005 14:31

No to mamy np. takie zestawienie z cdrinfo.pl:

Jakiej firmy nagrywarki DVD używasz (jeżeli masz więcej niż jedną, wybierz preferowaną):

LiteOn:
3198 - 41.39 %

LG:
1322 - 17.11 %

NEC:
1286 - 16.64 %

Pioneer:
346 - 4.48 %

Plextor:
299 - 3.87 %

itd.

No wiec zgodnie z zasada prawa wolnego rynku, najlepszy jest LiteOn (bo wkoncu kto kupowalby kiepski sprzet...)

Macie jeszcze jakies ciekawe zestawienia z gwiazdkami, cyferkami i smiesznymi obrazkami ??? ||

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:30.