![]() |
Cytat:
|
Sillnik nie powinien spalac wiecej niz litr na 10kkm to jest norma , jesli pali wiecej to jest do remontu a te badziewiarze bronia sie przed usuniecem usterki ;)
|
eee w instrukcji obsługi mojego pierwszego auta VW Polo z 1988r. stało 1l/1000km
|
Jesli tyle spala to jest silnik juz na zlom w obecnych czasach ;)
|
obawiam sie, ze jest dokladnie odwrotnie - im nowszy diesel tym wieksze g...o
|
Z mojego trochę kapie, a pali wszystko, aby tłuste było. :szczerb:
|
Sprawny silnik nie ma prawa wziąć więcej niż pół miarki pomiędzy wymianami.
A producenci podają bzdurną normę, żebyś się ich nie czepiał Mój Ducato nie wziął pół miarki przez 33 kkm (raczej ćwierć), a wymiany wg Fiata są co 48 kkm lub co 2 lata. |
Powyżej 1l na 10 km to trochę nie ekonomiczne nawet...
|
Cytat:
Na Twoim miejscu olałbym to, co pisze producent i wymienił ten olej natychmiast ;) A następnie co 20 kkm, nawet się nie zastanawiając. |
Tak, o silnikowym - tak w moim zaleca Fiat.
Olej oczywiście zmieniłem po tych 33 kkm i mam zamiar tak jak piszesz - co 20kkm. O dziwo stary olej wyglądał niewiele gorzej od nowego :O Kolor ciemniejszy, ale do czarnego jak to zwykle w dieslach bywa, mu było daleko. |
Poznański serwis Fiata nieoficjalnie sugerował wymianę oleju w połowie okresu wskazanego przez producenta, czyli po każdych 24 tyś. km,
|
Każdy myślący mechanik radzi wymieniać co max 20 kkm. Szkoda turbiny.
|
Z olejem bez wymiany i da sie zrobic 100kkm tylko kwestia ile litrow wchodzi w miske olejowa , nowe autokary maja miski olejowe liczone w setkach litrow zeby zwiekszyc okres bezobslugi ;) , co do wymian oleju w realnym aucie to zalezy tez ile tego oleju jest w misce i jaka jest jego specyfikacja ;) , abstrahujac od tematu nieco widzialem co sie stanie po 80tys bez wymiany w normalnym aucie , klijent kupil auto za 60tys euro ( nowiusienki range rover) i nie wiedzial ze sie olej zmienia nawet do instrukcji nie zajrzal , po tych 80tys km olej zamienil sie w smole i silnik sie zatarl przy sciaganiu miski trzeba bylo uzyc breszki zeby miske oderwac lol2
|
/Do tego w czapeczce :P
Powiedz to mojemu znajomemu co TIRa pogania, on ma wymianę co 150k. :D |
Dajcie spokój, mówimy o zwykłych ałtach
W ducacie jest 5l oleju w misce, Fiat w swojej książce do niego pisze o wymianach co 48 kkm, albo co dwa lata, albo gdy ECU wyczuje pogorszenie jego parametrów (dpf) i zasygnalizuje konieczność wymiany. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:36. |